Historisk rejse med mange udflugter

Sønderjylland · 100-året for Genforeningen

Busrejser
4 Dage

Tag med, når Vitus Rejser markerer 100-års jubilæet for Genforeningen med en herlig rejse til det sønderjyske. Vi har inkluderet et stort udflugtsprogram i området, så vi får alle de spændende historier fra tiden med - og så bor vi på en af Danmarks bedste kroer, Agerskov Kro. ​

I 1920 blev Sønderjylland genforenet med Danmark, og i år har du en enestående chance for at mærke historiens vingesus, når vi markerer 100 års-jubilæet for genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland. 

Grænsen til Tyskland havde unægteligt set anderledes ud, hvis de dansksindede borgere i den nordlige del af Slesvig ikke havde stemt for...

Tag med, når Vitus Rejser markerer 100-års jubilæet for Genforeningen med en herlig rejse til det sønderjyske. Vi har inkluderet et stort udflugtsprogram i området, så vi får alle de spændende historier fra tiden med - og så bor vi på en af Danmarks bedste kroer, Agerskov Kro. ​

I 1920 blev Sønderjylland genforenet med Danmark, og i år har du en enestående chance for at mærke historiens vingesus, når vi markerer 100 års-jubilæet for genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland. 

Grænsen til Tyskland havde unægteligt set anderledes ud, hvis de dansksindede borgere i den nordlige del af Slesvig ikke havde stemt for at blive en del af Danmark igen, men sådan blev det heldigvis ikke. Afstemningen som afgjorde Sønderjyllands nationalitet og tilhørelsesforhold blev afgjort allerede den 10. februar 1920, selvom landsdelen først blev officielt overdraget til det danske kongerige igen d. 15. juni 1920. Det bliver selvfølgelig markeret landet over hele året og ikke mindst i Sønderjylland, hvorfor vi inviterer dig med på en historisk rejse til de steder, hvor dette vigtige kapitel i Danmarkshistorien udspillede sig. 

Vi har inkluderet et rigt udflugtsprogram og med ophold på den herlige Agerskov Kro midt i Sønderjylland, kommer vi nemt og hurtigt omkring i det historiske område. Her besøger vi blandt andet Genforenings- og grænsemuseet i Christiansfeld, hvor Kong Christian d. 10. kom ridende til på sin hvide hest, da han red over den gamle grænse, og på den måde skabte et ikonisk symbol for genforeningen. Vi nyder også en frokost på Brødremenighedens Hotel, hvor våbenhvilen i Slesvig blev underskrevet i 1864. Derudover skal vi besøge Danmarks ældste by Ribe og dejlige Sønderborg, hvor vi skal se en særudstilling om genforeningen på Sønderborg Slot, samt historiecenteret Dybbøl Banke. Vi kører også en tur over grænsen og besøger Slesvig og Dannevirke. Udover de spændende historiske udflugter skal vi selvfølgelig også nyde det helt store sønderjyske kaffebord, som vi får serveret på Aabenraa Folkehjem.

Kort - Sønderjylland - 100-året for genforeningen - Sommer 2020

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Stort dobbeltværelse
100,-
Eneværelse
600,-
Afbestillingsforsikring
260,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • 4-stjernet bus, inkl. pladsreservation og WiFi
 • 3 nætter på Agerskov Kro***
 • 3 x morgenmad (2.-4. dag)
 • 2 x frokost (1. og 4. dag)
 • 2 x smør-selv-madpakke (2. og 3. dag)
 • 3 x middag (1.-3. dag)
 • Besøg på Genforenings- og grænsemuseet, inkl. entré og introduktion
 • Besøg i historiske Ribe
 • Byvandring i Sønderborg
 • Besøg på Sønderborg Slot, inkl. entré
 • Besøg på Historiecenter Dybbøl, inkl. entré
 • Byvandring i Slesvig
 • Besøg på Danevirke Museum, inkl. entré
 • Besøg hos Aabenraa Folkehjem, inkl. sønderjysk kaffebord
 • Besøg på Skamlingsbanken
 • Rejseleder på hele rejsen

Opsamling på busrejser

Start din rejse på et af vores mange opsamlingssteder. Fold køreplanen ud for at se alle ruter og opsamlingstider.
 

Hovedrute 13 · Jylland

Udrejse Hjemrejse
06.15 Roskilde ved hjørnet af Køgevej og Ny Østergade 18.45
06.30 Høje Taastrup Station ved Banestrøget og taxiholdepladsen 18.30
07.00 København, Sjælør Station 18.00
07.30 Karlsunde ved motorvej (udrejse Cirkel K/vest og hjemrejse Shell/øst) 17.30
07.45 Ølby Station ved Netto 17.15
08.15 Ringsted Bane 16.45
08.30 Sorø Byterminal, ved rådhuset 16.30
08.45 Slagelse Station ved Nordre Stationsvej 16.15
09.15 Nyborg Station 15.45
09.30 Odense ved Simosevænget ved McDonalds/motorvej til Odense 15.15
10.45 Fredericia Station 14.30
Fold køreplanen ud Skjul køreplanen

Dagsprogram

1. dag: Christiansfeld og Ribe

Vel ankommet til det sønderjyske starter vi med at besøge Christiansfeld, som er et historisk nøglested i Genforeningens fortælling. Kong Christian d. 10. kom ridende hertil på sin hvide hest, efter at han symbolsk red over grænseovergangen ved overdragelsen af Sønderjylland til Danmark. 

Byen Christiansfeld blev desuden optaget på UNESCO´s Verdensarvliste i 2015, og den strengt symmetriske anlagte bykerne fremstår i dag meget velholdt. Vi holder formiddagspause i byen og besøger Genforenings- og grænsemuseet, hvor vi får en god indsigt i den store genforening, som vi de følgende dage skal lære meget mere om. Derefter spiser vi frokost på Brødremenighedens Hotel, hvor våbenhvilken i 1864 blev underskrevet.

Efter frokost kører vi vestpå, hvor vi skal besøge den historiske by Ribe. Ribe var også en af de byer, som Kong Christian d. 10. besøgte på sin rejse i 1920, hvor han deltog i en gudstjeneste i domkirken. Rejselederen tager os med på en byvandring, hvor vi hører om byens historie. Hvis domkirken har åbent kigger vi indenfor.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til den hyggelige Agerskov Kro, hvor værtsparret står klar til at forkæle os med god mad de kommende dage. 

Inkluderede måltider: Frokost og middag.

Skøn sommerstemning i Ribe.

Skøn sommerstemning i Ribe.

2. dag: Sønderborg og historiecenter Dybbøl Banke

I dag tager vi på udflugt til Sønderborg, som vi ser på en byvandring, hvorefter rejselederen viser vej til Sønderborg Slot. På slottet skal vi naturligvis se den spændende særudstilling om Genforeningen, hvor vi bliver meget klogere på historien efter 1920, og på hvilken betydning Genforeningen har haft for både kultur, national identitet, industri og grænsehandel i Sønderjylland. Der bliver tid på egen hånd i hyggelige Sønderborg til at nyde den medbragte frokostmadpakke eller slappe af på en af byens cafeer. 

Om eftermiddagen kører bussen os afsted til historiecenter Dybbøl Banke, hvor vi bliver klogere på begivenhederne op til, at Danmark mistede Sønderjylland. Her er der blandt andet mulighed for at se skanserne og opleve soldaternes hverdag under krigen i 1864. Efter det spændende besøg er vi tilbage på Agerskov Kro sidst på eftermiddagen.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Dybbøl Mølle.

Dybbøl Mølle.

3. dag: Slesvig, Dannevirke og det traditionelle sønderjyske kaffebord

Nyd kroens gode morgenmad i de smukke og stemningsfulde stuer, inden vi tager på udflugt. Husk passet, da vi blandt andet skal til Slesvig, som ligger syd for grænsen. Rejselederen viser vej på en byrundtur i Slesvig. Om eftermiddagen besøger vi byen Dannevirke, der i århundreder var Danmarks store forsvarsværk mod syd. Skanserne blev som bekendt rømmet under krigen i 1864 og er siden forfaldet, men en af dem er nu genopbygget. Alt dette lærer vi mere om på et spændende besøg på Danevirke Museum, hvor vi ser udstillingerne, som fortæller om det danske mindretals historie i Slesvig fra 1864 og frem til i dag.

Om eftermiddagen kører vi mod Danmark igen. På vejen hjem stopper vi ved Aabenraa Folkehjem. ​Her bliver vi inviteret indenfor til det helt store sønderjyske kaffebord. Det sønderjyske kaffebord blev en tradition i tiden mellem 1864 og 1920, da området var under tysk styre. Dansksindede sønderjyder startede en tradition om at mødes for at synge danske sange, og da spiritusbevillinger ikke var nemme at få, måtte de i stedet medbringe kaffe og kager til møderne. Der gik hurtigt konkurrence i at lave de bedste kager, og herfra var traditionen startet. Udover at nyde kaffen og de mange kager, får vi også fortalt om folkehjemmets historie og betydning i forbindelse med Genforeningen.

Vi er tilbage på Agerskov Kro om eftermiddagen, hvor vi får lidt tid til at slappe af inden aftenens middag.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Glæd dig til det store kagebord på Aabenraa Folkehjem.

Glæd dig til det store kagebord på Aabenraa Folkehjem.

4. dag: Skamlingsbanken og hjemrejse

Efter en god morgenmad forlader vi Agerskov Kro og kører mod Sjælland. På vejen hjem besøger vi Sønderjyllands højeste punkt, Skamlingsbanken. Vi spiser frokost på vejen hjem.

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Hotelinformation

Agerskov Kro & Hotel ***
VisSkjul

Hyggelige Agerskov Kro & Hotel har gennem århundreder taget imod gæster. Kroen fik sit første kgl. privilegium i 1767. Værtsparret Bodil og Peter Otte overtog kroen i 1976. Den er smukt renoveret, og de gamle bygninger fremstår med stor respekt for den oprindelige stil. I kroens stuer ser du gamle billeder og malerier fra en svunden tid. Kromanden står selv i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremtrylles retter, som tilfredsstiller selv den mest kræsne gæst. Kroen har været med i tv-udsendelsen "Hvor godtfolk er". I forbindelse med morgenmaden har du mulighed for at smøre dig en frokostmadpakke.

Værelser

Standardværelserne er fordelt i to fløje i forlængelse af kroen. Mod tillæg (på visse rejser) kan du vælge at bo i de store værelser, som findes i adskilte bygninger i kroens have. Standardværelserne og de store værelser ligger dels i stueplan og på 1. sal (ca. 20 trin). Der er ingen elevator. Alle værelser er moderne indrettet med tv, gratis WiFi og badeværelse med hårtørrer.

Læs mere om hotellet her.

Agerskov Kro & Hotel.
Agerskov Kro & Hotel.
Stort dobbeltværelse på Agerskov Kro & Hotel.
Stort dobbeltværelse på Agerskov Kro & Hotel.