I H.C. Andersens fodspor

Eventyrlige Sachsen

Busrejser
5 Dage

Rejs i H.C. Andersens fodspor til det eventyrlige Sachsen. Oplev en flyvende østtysker, de fineste kniplinger og verdens største murstensbro.

Om det var en mørk og stormfuld nat, ved vi ikke, men sikkert er det, at det var om søndagen den 18. juli 1858, at H.C. Andersen skrev i sin dagbog: "bleve godt indlogerede i Deiels Hotel i Plauen". Hotellet ligger der endnu og hedder i dag Hotel Alexandra. Det danner udgangspunkt for denne herlige og eventyrlige busrejse til Vogtland - det hjørne af Tyskland, hvor Sachsen møder Bayern, Thüringen og Tjekkiet. I 1850erne blev Andersen sikkert draget mod Plauen af byens rigdom...

Rejs i H.C. Andersens fodspor til det eventyrlige Sachsen. Oplev en flyvende østtysker, de fineste kniplinger og verdens største murstensbro.

Om det var en mørk og stormfuld nat, ved vi ikke, men sikkert er det, at det var om søndagen den 18. juli 1858, at H.C. Andersen skrev i sin dagbog: "bleve godt indlogerede i Deiels Hotel i Plauen". Hotellet ligger der endnu og hedder i dag Hotel Alexandra. Det danner udgangspunkt for denne herlige og eventyrlige busrejse til Vogtland - det hjørne af Tyskland, hvor Sachsen møder Bayern, Thüringen og Tjekkiet. I 1850erne blev Andersen sikkert draget mod Plauen af byens rigdom og bankende puls. De mange tekstilfabrikker gjorde området til et af de rigeste i hele det tyske rige. Siden kom verdenskrigene, DDR-regimet og genforeningen med det vestlige Tyskland. Hver især har de præget Plauen og omegn, så der i dag findes en skøn blanding af pragtfulde palæer, kedeligt DDR-byggeri og moderne arkitektur i beton, glas og stål. Efter mange år i dvale er det som om, byen er ved at vågne af sin årelange tornerosesøvn.

Vi bor midt i Plauen i Sachsen, og der venter adskillige gode fortællinger på de inkluderede udflugter til Annaberg-Buchholz, Götzschtalbroen og tjekkiske Karlsbad. Måske får vi også lejlighed til at hilse på en flyvende østtysker, der om nogen har haft en eventyrlig karriere.

Kort over Eventyrlige Sachsen

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
350,-
Frokostbuffet Rostock-Gedser
150,-
Afbestillingsforsikring
245,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat - rejsende fra Jylland, Fyn og Bornholm
250,-

Inkluderet i prisen

 • 4-stjernet bus
 • 4 nætter i Plauen på Hotel Alexandra****
 • 1 x brunch (1. dag)
 • 4 x morgenmad (2.-5. dag)
 • 1 x frokost (2. dag)
 • 4 x middag (1.-4. dag)
 • Byvandring i Plauen
 • Tur til Götzschtalbroen
 • Rundvisning på kniplingefabrik
 • Byvandring i Annaberg-Buchholz
 • Damptog til Oberwiesenthal
 • Kaffe og kage hos Jens Weissflog
 • Byvandring i Karlsbad
 • Besøg på krystalglasfabrik i Karlsbad
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Dagsprogram

1. dag: Plauen

Vi har god tid på færgen fra Gedser til Rostock til at nyde den store brunchbuffet og forberede os på alle de spændende oplevelser, der venter forude. I Rostock fortsætter rejsen i et behageligt tempo gennem den ene tyske delstat efter den anden. Hurtigere end postvognen på H.C. Andersens tid, men ikke hurtigere, end vi kan få sjælen med og snakket med sidemanden. Sidst på eftermiddagen ruller bussen ind i hovedgaden i Plauen, hvor vores hotel ligger.

2. dag: Mursten og gamle kniplinger

Der er så dejligt ude på landet omkring Plauen, at vi kører en formiddagstur i området. Snart støder vi her i Vogtländische Schweiz på et enormt bygningsværk - den mere end 500 meter lange Götzschtalbro, som er verdens største murstensbro. De flittige murere har sat intet mindre end 26 millioner mursten oven på hinanden for at bygge dette pragtværk af en jernbanebro. Vores danske eventyrforfatter fra Odense kørte over den efter sit besøg i Plauen, dog uden at nævne den i sin dagbog.

Fra byggekunst skal vi videre til ingeniørkunst og Plauens store industrieventyr. I Danmark kender vi kniplingekællingerne fra Tønder, men i Tyskland boede de omkring Plauen. Da industrialiseringen begyndte, dukkede her den ene tekstilfabrik op efter den anden, der kunne producere de eftertragtede kniplingevarer til en billig penge. Vogtland og Plauen blev centrum for den tyske kniplingeindustri, der lavede gardiner, duge og andet godt til husholdningen. Vi besøger en af de tilbageværende fabrikker, hvor vi får en rundvisning, så vi kan se og høre om de komplicerede maskiner og deres frembringelser.

Efter en let frokost tager vi med rejselederen på en vandretur gennem Plauen. Da der lå en panserfabrik i nærheden, blev byen mere eller mindre udbombet under krigen, men enkelte pragtejendomme fra den rige kniplingetid er stadig tilbage. I dag skyder mere moderne byggeri op og sammen med de mere anonyme byggerier fra DDR-tiden, giver det et broget bybillede. Men byen bliver kønnere og kønnere dag for dag - det er næsten som den grimme ælling, der er ved at blive til en smuk svane. Resten af eftermiddagen kan du gå på opdagelse i byen, der både har et stort indkøbscenter nær ved hotellet og mange forretninger i hovedgaden, hvor vi bor. På hotellet er der hver eftermiddag mulighed for at få sig noget kaffe og kage. Om aftenen mødes vi igen i hotellets restaurant, hvor vi spiser sammen.

3. dag: Annaberg, damptog og en østtysk skihopper

At rejse er at opleve - og opleve, det skal vi i dag. Fra morgenstunden kører vi til den romantiske by Annaberg-Buchholz, der er en tidligere mineby, men som også har stolte traditioner indenfor træskærerfaget. De små malede træfigurer fra byen er populære i store dele af verden, særligt ved juletid. Efter en kort byvandring er der tid til at finde sin yndlingsfigur, gå på museum eller hygge sig på en café i de kringlede gågader.

"Snart dampdragen flyve vil", skrev H.C. Andersen i Jylland mellem tvende have om damptoget, der snart kom brusende gennem Jylland. I Erzgebirge kører damptoget stadig, og vi skal på en romantisk færd gennem skovene på grænsen til Tjekkiet, hvor vi ender i Tysklands højest beliggende by, Oberwiesenthal, som ligger i 893 meters højde. Bussen henter os ved banegården og kører til Appartementhotel Jens Weissflog, hvor vi får eftermiddagskaffe og kage. Måske er vi heldige at møde selv samme Jens Weissflog, som var flyvende i 1980´erne og 90´erne, hvor han tre gange vandt guld i skihop for både Østtyskland og det forenede Tyskland. ​Se, det var en ganske eventyrlig dag. Oplevelsesrig, intensiv og med meget på programmet, så i dag slutter forestillingen nok med et tidligt tæppefald.

4. dag: Karlsbad, kur og krystal

Igen i dag lægger vi ud med et element fra eventyrenes verden, når vi kører gennem de spredte skovstrækninger i den smukke Elsterdal. Især hos brødrene Grimm vrimlede det med uhyggelige og farlige dyr og mennesker i de mørke skove. Vi kommer nu nok sikkert igennem og når frem til Karlsbad i nabolandet Tjekkiet midt på formiddagen. På tjekkisk hedder byen Karlovy Vary - Vary betyder varmt bad og Karlovy kommer fra den tyske kejser Karl IV, der gjorde byen til kongeby. Karlsbad er en af verdens mest kendte kurbyer og er blevet gæstet af kejsere, kongelige og andre kendte gennem tiden. Den havde sin storhedstid i det 19. århundrede, hvor mange af kurfaciliteterne og arkitekturen stammer fra. På en byrundtur ser vi nogle af byens kolonader eller søjlegange, der hver især rummer varme, helsebringende kilder. Det mineralholdige vand skulle især være godt ved stofskiftesygdomme, overvægt, fordøjelsesbesvær og meget andet. Byen er i dag proppet med hoteller og kursteder, der tilbyder alle former for behandlinger, operationer og wellnesophold.

Karlsbad ligger i Bøhmen, der også er kendt for det fine krystalglas. Vi besøger en over 100 år gammel glasfabrik, hvor vi bliver vidne til glaspusternes arbejde med det levende materiale. Bagefter besøger vi fabrikkens museum, hvor vi finder krystalglas og glaskunst i alle afskygninger. Ud over de 12 helsebringende kilder i Karlsbad findes der også en 13. og menneskeskabt kilde - apotekeren Josef Bechers krydderlikør, der også er kendt under navnet Becherovka. Det er muligt at besøge museet, der ligger ved banegården. Den centrale del af byen er ikke så stor, så der rig lejlighed til at se nærmere på kilder, kolonader og kurarkitektur. Er du ikke til varmt vand med mineraler, er Tjekkiet med rette også berømt for det gode øl, der sælges til rimelige penge på restauranter og caféer. Vi er tilbage i Plauen sidst på eftermiddagen, og vi runder opholdet af med en buffet med lokale specialiteter.

5. dag: Snip, snap, snude

Forhåbentlig har vi sovet bedre i nat end H.C. Andersen, da han forlod Plauen. Han havde haft det skrækkeligste mareridt. Vi må dog næsten lige så tidligt op som ham, så vi kan nå hjem i nogenlunde ordentlig tid. Afsted det går på raske fjed, og inden vi ved af det, er dagen gået, færgen nået, og vi kan atter sætte foden på dansk grund. Du kendte næppe Plauen inden denne rejse, men hvem ved, måske endte det med at blive dit livs eventyr?

Hotelinformation

Alexandra Plauen ****
VisSkjul

Hotellet kan ikke ligge mere centralt, lige midt på hovedgaden i Plauen. Indkøbsmuligheder, caféer og restauranter ligger i gåafstand fra hotellet, der i sin tid var byens stolthed. Familien Glied overtog et miserabalt hus efter den tyske genforening, satte huset godt i stand og driver nu et velfungerende hotel med restaurant, bar, eftermiddagscafé med kaffe og kage samt et lille wellnesshjørne med boblebad og sauna.

Der er elevator til alle værelserne, der er enkelt indrettede og forskellige i størrelse. Alle værelser er som minimum udstyrede med badeværelse med badekar eller bruseniche, hårtørrer, tv, radio, WiFi, minibar og sikkerhedsboks. 

Læs mere om hotellet her.
Hotel Alexandra Plauen. Lobbyen på Hotel Alexandra Plauen.