Nyhed!

Aserbajdsjan · Kaukasus’ evige flamme

Flyrejser
9 Dage

Rejs med på et orientalsk eventyr til Aserbajdsjan, hvor der ikke er langt mellem de autentiske oplevelser, og hvor turisterne endnu ikke har overtaget. Vi bor i oliemilliardærernes Baku ved Det Kaspiske Hav og i Silkevejens gamle karavaneby Sheki i de smukke Kaukasusbjerge. 

I sjælfulde Aserbajdsjan spiller ild en helt særlig rolle. Den pryder statsemblemet, er afbilledet i Bakus ikoniske Flammetårne, og så skyder den bogstaveligt talt op af jorden ved Yanar Dag. Det er ikke uden grund, at landet ved Det Kaspiske Hav også bliver kaldt for Ildlandet. Aserbajdsjan er dobbelt så stor som Danmark, og engang dannede landet ramme om...

Rejs med på et orientalsk eventyr til Aserbajdsjan, hvor der ikke er langt mellem de autentiske oplevelser, og hvor turisterne endnu ikke har overtaget. Vi bor i oliemilliardærernes Baku ved Det Kaspiske Hav og i Silkevejens gamle karavaneby Sheki i de smukke Kaukasusbjerge. 

I sjælfulde Aserbajdsjan spiller ild en helt særlig rolle. Den pryder statsemblemet, er afbilledet i Bakus ikoniske Flammetårne, og så skyder den bogstaveligt talt op af jorden ved Yanar Dag. Det er ikke uden grund, at landet ved Det Kaspiske Hav også bliver kaldt for Ildlandet. Aserbajdsjan er dobbelt så stor som Danmark, og engang dannede landet ramme om verdens største olieboom. Udvinding af landets sorte guld og naturgas skabte enorme rigdomme i landet, der rummer en eventyrlig blanding af modernitet og historie. Her finder vi en uovertruffen kultur med århundreders historie, skikke og traditioner, der indbyder til eventyr. Dagene er fulde af seværdigheder og indtryk.

Vi indleder og afslutter rejsen i Baku, hvor den UNESCO-beskyttede gamle bydel er omkranset af en høj middelalderlig bymur, og hvor snævre gyder snor sig mellem sandfarvede stenhuse og ruinerne af gamle hamambadehuse. I de små butikker sælges ægte tæpper og fine kobbervarer, og på hyggelige cafeer ryges der vandpibe og serveres te i fine glas med søde baklava-kager til. Udenfor bymuren har Europas DNA sneget sig ind i en verden af arkitektonisk supermoderne bygninger, brede boulevarder, luksushoteller, shoppingcentre og eksklusive restauranter. De gamle huse fra Sovjettiden er renoveret og beklædt med nye facader i renæssance- eller gotisk stil, som var vi i Østens Paris. I gaderne ses lækre sportsvogne, gamle russiske Lada'er og lilla engelske taxaer, og om aftenen er de eventyrlige bygninger og de berømte Flammetårne oplyst. Som en grøn prik over i'et ligger der frodige parker som små oaser i byen.

I Aserbajdsjan har man sin egen fortolkning af islam. Her færdes kvinder i stramme bukser med smarte kjoler og højhælede sko side om side med kvinder i lange dragter og traditionelle tørklæder. Her nydes alkohol, og de fleste steder er der ikke udkald til bøn fra minareterne - bortset fra i den gamle karavaneby Sheki, hvor vi også skal bo. Sheki lå på den berømte Silkevej, der i mere end 2.000 år forenede øst og vest. I den eventyrlige by fornemmer man magten og rigdommen, der opstod da handelskaravanerne kom forbi med krydderier, silke, ædelstene, røgelse og porcelæn. Her finder vi det gamle karavanserai, det enestående Sheki Khans Palads og et spændende marked med farverige grøntsager og duftende krydderier.

Foruden at gå på opdagelse i Baku og Sheki ser vi også Gobustans fantastiske klippetegninger, de boblende muddervulkaner, stemningsfulde landsbyer samt Kaukasusbjergenes spektakulære kløfter og tinder. Oplev en verden, hvor Europa møder Asien i et land, der bærer spor fra en tid som provins i Iran og senere som en del af Sovjetunionen, men som alligevel har sin helt egen sjæl og særgenhed. Rejs med til Aserbajdsjan, og bliv fyr og flamme!

Kort - Aserbajdsjan - Sommer 2020

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
2.100,-
Pladsreservation i transfer- og udflugtsbusser, række 1-3
250,-
Afbestillingsforsikring
595,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Ekstraarrangementer

Absheron-halvøen og Haydar Aliyev Kulturcentret, inkl. frokost
665,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Baku t/r
 • Alle skatter og afgifter
 • Transfers lufthavn-hotel t/r
 • 6 nætter i Baku på Central Park Hotel***
 • 2 nætter i Sheki på Sheki Saray Hotel***+
 • 7 x morgenmad (2.-8. dag)
 • 4 x frokost (3. 4. 6. og 8. dag)
 • 2 x middag (2. og 5. dag)
 • 1 x traditionel te
 • Byrundtur i Baku
 • Besøg på Shirvanshahs-palads, inkl. entré
 • Besøg ved helleristningerne i Gobustan, inkl. entré
 • Besøg ved muddervulkanerne
 • Besøg på Tæppemuseet, inkl. entré
 • Rundvisning i Villa Petrolea, inkl. entré
 • Besøg i Djuma-moskeen i Shemakha
 • Besøg i bjerglandsbyen Lahij
 • Byrundtur i Silkevejens gamle by Sheki
 • Rundvisning på sommerpaladset Sheki Khans, inkl. entré
 • Besøg i Kishs gamle landsbykirke, inkl. entré
 • Rundvisning på kelagayi-silkefabrik
 • Besøg i kirken i Nidj
 • Vinsmagning på Chateau Monolit Winery
 • 1 flaske vand på alle udflugter
 • Rejseforedrag inden afrejse
 • Obligatoriske drikkepenge til lokalguider og chauffører
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Rejseforedrag

Ved køb af denne rejse er der inkluderet et inspirerende foredrag om rejsen, hvor du kan hilse på rejselederen og allerede her møde dine medrejsende. Foredraget finder sted i København, og du modtager en personlig invitation med dag og sted et par måneder før, du skal afsted på din rejse.

Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen

Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til aktive rejser, og i deres butikker finder du et stort og bredt udvalg af rygsække, jakker og meget mere. 

Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Rabatten gælder frem til afrejsedato, og for at opnå rabatten skal du fremvise dit rejsebevis i butikken.  Rabatten gælder ikke på allerede nedsatte varer og kan ikke kombineres med andre rabatordninger.

Friluftsland kan besøges i København K, Fields, Lyngby, Roskilde, Odense, Kolding, Randers, Aarhus og Aalborg. Rabatten gælder også i Fjällräven Brand Store i København.

Dagsprogram

1. dag: Mod Aserbajdsjan

Vi flyver fra København med Air Baltic via Riga til Aserbajdsjan. Under flyvningen har vi inkluderet en lille snack.

2. dag: Baku – Vindenes By

Tidligt om morgenen ankommer vi til hovedstaden Baku, der med sine sandfarvede huse rejser sig spektakulært ved Det Kaspiske hav. Den lette brise fra havet er skøn, og man forstår byens tilnavn Vindenes by. Vi bor to nætter i Baku, hvor vores hotelværelser står klar til at tage imod os ved ankomsten, så vi kan slappe af oven på rejsen. Der er god tid til få en lur og spise morgenmad på hotellet, inden vi først på eftermiddagen tager ud på en spændende byrundtur.

Vi starter med byvandring i den gamle bydel, hvor vi kommer gennem smalle brostensbelagte gyder og indsnuser den orientalske atmosfære bag de befæstede bymure. Vi kigger ind i det gamle karavanserai, hvor der sælges tæpper og souvenirs, og besøger én af Aserbajdsjans arkitektoniske perler, det smukke Shirvanshahs-palads, som også er afbildet på én af de aserbajdsjanske pengesedler. Udefra ser vi det berømte tårn Maiden Tower. En legende fortæller, at shahen var blevet forelsket i sin egen datter og havde besluttet at gifte sig med hende. Datteren var forfærdet over det kommende ægteskab, men fik sin far til at bygge et tårn til ære for hende. Da tårnet stod færdigt, klatrede hun op i tårnet og fløj derfra ud i havet. Har du mod på otte etager med stejle trapper, kan du senere på egen hånd bestige tårnet, hvor der fra toppen er en flot udsigt over den gamle bydel. Med bus fortsætter vi langs kysten til Martyrernes Vej, der er en kirkegård med mindesmærker om de dræbte, der gav deres liv for landets uafhængighed. Herfra er der en enestående udsigt over Det Kaspiske Hav og til de imponerende Flammetårne, der er Bakus vartegn. De tre tårne kan ses på lang afstand, og om aftenen danner de baggrund for et imponerende lysshow, hvor de ligner store flammer, der rækker op mod himlen. Bygningerne er indrettet som ejerlejligheder, kontorer og luksushotel. Byggeriet blev færdigt i 2012 og kostede intet mindre end 350 millioner amerikanske dollars. Om aftenen hygger vi os med en dejlig velkomstmiddag på en restaurant i byen.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag. 

Udsigt over Baku fra Shirvanshahs palads.

Udsigt over Baku fra Shirvanshahs palads.

3. dag: Gobustan, muddervulkaner og Baku     

Gennem et næsten ørkenagtigt landskab kører vi til Gobustan, der er berømt for sine fantastiske helleristninger. For næsten 15.000 år siden blev de imponerende klippetegninger af dyr og mennesker indridset på klippevæggene. Inden vi følger stierne langs klipperne med de fantastiske tegninger, besøger vi det moderne og informative museum, der giver et godt indblik i områdets enestående samling på mere end 6.000 klippegraveringer, der naturligvis er opført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Aserbajdsjan er kendt for sine boblende muddervulkaner, der ligger spredt i et næsten hekseagtigt landskab. 350 af verdens 800 muddervulkaner findes i Aserbajdsjan. Disse geologiske kegler er i stand til at skubbe millioner af kubikmeter kulbrintegasser og bjerge af mudder op af jorden. Muddervulkaner er forbundet med oliefelter, og et udbrud er ledsaget af kraftige eksplosioner og underjordisk rumlen. De sidste kilometer af køreturen til muddervulkanerne foregår i små minibusser. Det er en oplevelse at se naturens stærke kræfter i dette område.

Bemærk: Besøget ved muddervulkanerne afhænger af vejret, hvorfor vi tager forbehold for aflysning, hvis vejret er imod os.

Efter en hyggelig frokost på en lokal restaurant i Baku, besøger vi det verdensberømte tæppemuseum, der er bygget som et sammenrullet tæppe. Her finder vi enestående eksempler på tæppekunst. Dagens udflugt slutter med en interessant rundvisning i Villa Petrolea, der i næsten 40 år var hjem for Nobel-brødrene Alfred, Ludwig og Robert. I 1879 grundlagde de Nobel-oliekompagniet Branobel, der blev et af verdens største olieselskaber. Ludwig Nobel byggede blandt andet det første olietankskib og blev betragtet som landets oliekonge. Sammen skabte de her en skøn oase med orientalske værelser og en flot have, som vi ser ved vores besøg.

Aftenens middag er på egen hånd, og prisniveauet i Aserbajdsjan gør det muligt at få nogle mere ekstravagante spiseoplevelser, som ellers ville være en mere bekostelig affære i Danmark. Har du lyst, kan du om aftenen tage med rejselederen til Hotel Hilton og for egen regning nyde en cocktail med lidt mad i den roterende bar på 25. etage eller sidde på restaurant Sky Grills terrasse og nyde en dejlig middag med en fantastisk udsigt til de oplyste Flammetårne.   

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost. 

Boblende muddervulkan i Gobustan.

Boblende muddervulkan i Gobustan.

4. dag: Silkevejens karavaneby Sheki

Vi forlader Baku og kører gennem afvekslende landskaber nordpå mod Kaukasusbjergene til den orientalske by Sheki. Det tørre ørkenlandskab ændrer sig til tætte skove og imponerende bjerge. Undervejs besøger vi den smukke Djuma Moské i Shemakha og har tid til at beundre den unikke mosaik i mønstre med stærke grønne og blå farver, inden vi hygger os med frokost på en restaurant.  

Køreturen ind i Kaukasus' bjergrige landskab med stejle kløfter er imponerende. Gennem en dal langs Girdimanchay-floden med udsigt til dybe slugter kører vi det sidste stykke i små minibusser ind til den smukt beliggende bjerglandsby Lahij. I den ældgamle landsby bor godt 800 mennesker, som taler en dialekt, der minder om farsi. Allerede i middelalderen blev Lahij et vigtigt center for mesterhåndværkere, og her fremstilles stadig kobbergenstande, der er dekoreret med ciseleringer efter landets gamle traditioner. På toppede brosten går vi gennem landsbyen og har tid til at kigge ind hos nogle af kunsthåndværkerne, inden vi byder på en kop te i en lille hyggelig have.

I bus fortsætter vi til den orientalske by Sheki, der engang var en vigtig station på Silkevejen. Glæd dig til at bo to nætter i denne charmerende by.

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Landskabet omkring Girdimanchay-floden.

Landskabet omkring Girdimanchay-floden.

5. dag: Orientalske Sheki  

Dagens spændende oplevelser begynder på byens farverige marked med duftende boder, der lokker med frisk frugt og grøntsager, eksotiske krydderier, køkkenudstyr, fisk og kød side om side. Her er liv og en autentisk stemning blandt de lokale, der handler her.

Efter besøget på markedet kan du se frem til en rundvisning på det eventyrlige sommerpalads Sheki Khans, der tidligere var bolig for den persiske regent tilbage i 1700-tallet. Det overdådigt udsmykkede sommerpalads var toppen af luksus i den persiske verden, og det ses tydeligt på de to etager med dekorative fliser, farvede glasmosaikker og velbevarede vægmalerier med blomster og en række jagtscener. Her mærker man for alvor historiens vingesus, når man går rundt i de underskønne værelser og fornemmer datidens poesi. Vi kigger ind i et værksted, hvor der stadig fremstilles glasmosaik, inden vi fortsætter til det gamle karavanserai, der i dag er indrettet som hotel. Sid ned et øjeblik i de eventyrlige omgivelser, og lad tankerne få frit spil. 

Vi kører lidt uden for byen til den lille landsby Kish, hvor vi skal besøge byens smukke gamle kirke, der er flot restaureret med hjælp fra Norge og Thor Heyerdahl. Kirken fungerer i dag som museum. De sidste par kilometer til kirken foregår gennem smalle gader i mindre biler, hvor vi forsøger at få fat i de klassiske russiske Ladaer, som giver lidt ekstra kolorit på den lille køretur.  

Engang var Sheki kendt for sin silkeproduktion, hvor selv købmænd fra Genova og Venedig kom for at købe de berømte kelagayer, som var et prestigefyldt hovedtørklæde til kvinder med særligt påtrykte mønstre. I Sovjettiden blev byen atter kendt for silkeproduktion, men efter unionens kollaps gik det hele i stå. Få håndværkere har genoptaget den gamle tradition med fremstillingen af de smukke silke-kelagayer, som foregår på den nedslidte sovjetfabrik. Det er en oplevelse at se værkstedet og høre om Aserbajdsjans traditionsrige tørklæder, der stadig benyttes som forlovelsesgaver. Om aftenen nyder vi en dejlig middag på en byens bedste lokale restauranter.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

På marked i Sheki.

På marked i Sheki.

6. dag: Gabala, Nidj og vingårdsbesøg

På turen fra Sheki tilbage til Baku gør vi et stop i den gamle by Gabala, der også lå på Silkevejen mellem Europa og Asien. Undervejs besøger vi også landsbyen Nidj, hvor etniske og religiøse grupper med tilknytning til kristendommen, har eksisteret gennem århundreder. Her holdes Udi-folkets ældgamle sprog, kaukasiske ceremonier og traditionelle ritualer i hævd. Vi besøger kirken og fortsætter til Ismayilli, hvor vi skal besøge én af Aserbajdsjans største vingårde. I Sovjettiden havde man en stor vinproduktion i Aserbajdsjan, men i dag producerer man kun en tiendedel af, hvad man tidligere producerede i landet. Vinentusiaster har genoptaget produktionen, og nye vingårde dukker nu op i landet – og med hjælp fra italienske specialister er kvaliteten væsentligt forbedret. Det er en tidslomme at besøge Chateau Monolit Winery, hvor der igen er skabt liv, og her har flere af de populære Chabiant-vine vundet fine priser. Vi besøger vinkælderen og får et spændende indtryk af Aserbajdsjans vinproduktion før og nu. Ved poolen nyder vi en dejlig frokost med vinsmagning, inden vi når tilbage Baku, hvor vi skal bo i tre nætter.

Forkæl dig selv med en middag på byens bedste hotel Four Seasons i smukke omgivelser, eller spis på hotellets udendørs restaurant med udsigt til Det Kaspiske Hav. Vi kan også anbefale en middag på en af de mange hyggelige restauranter i den gamle bydel eller måske i den populære shoppinggade Nizami.

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Den gamle by Gabala.

Den gamle by Gabala.

7. dag: Baku på egen hånd eller ekstraudflugt til Absheron-halvøen

Nyd dagen på egen hånd i den atmosfærefyldte by med shopping, museumsbesøg eller måske bare med afslapning på en af Bakus charmerende cafeer.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Ekstraarrangement: Absheron-halvøen og Haydar Aliyev Kulturcenter, inkl. frokost
I et unik landskab gennem oliefelter med utallige boretårne kører vi ud på halvøen Absheron til Yanar Dagh, der betyder det brændende bjerg. Som et åbent bål brænder naturgas ud fra bjergsiden, og her forstår man til fulde, hvorfor Aserbajdsjan kaldes Ildlandet.

Gennem århundreder har tilhængere af den persiske profet Zarathustra valfartet til landet med den evige ild for at tilbede ildguden. Den uudslukkelige stikflamme fra jordens indre, som også er antændt af gasser, er omgivet af et lille ildtempel, der blev brugt som tilbedelsessted for Ateshgah-ildtilbedere, men også for hinduer, sikher og zoroastriere. Vi besøger den åbne gårdhave med tempelalteret, som var et filosofisk centrum for pilgrimsrejsende.

Efter frokost på en hyggelig lokal restaurant i Baku venter et besøg i en perle af moderne arkitektur i én af verdens smukkeste bygninger, det 57.000 m2 store Haydar Aliyev Kulturcenter. Det kunstfærdige kulturhus blev tegnet af den kvindelige irakisk-britiske arkitekt Zaha Hadid (1950-2016), der i Danmark er kendt for tilbygningen på Ordrupgaard. Kulturcentret er ikke uden grund opført på listen over verdens mest spektakulære bygninger. Udefra nyder vi de kunstfærdige bølger og kurver, der folder sig ud overalt – det er ganske enkelt et arkitektonisk mesterværk i verdensklasse. Centret åbnede i 2012, da Baku var vært for det europæiske Melodi Grand Prix. Vi oplever også bygningen indenfor, der er lige så fantastisk med auditorium, museum, administrative kontorer, koncertsal og spændende udstillingshaller, der blandt andet har en permanent udstilling om den tidligere præsident Haydar Aliyev (1923-2003).  

Bemærk: Vi tager forbehold for eventuel lukning af kulturcenteret i forbindelse med officielle besøg.

Bjergsiden brænder i Yanar Dagh.

Bjergsiden brænder i Yanar Dagh.

8. dag. Hyggedag i Baku

Formiddagen er afsat til egne oplevelser, de sidste indkøb eller måske en gåtur i en af byens grønne parker.

Vi hygger os med en dejlig afslutningsfrokost i den gamle bydel, og herefter har du mulighed for at tage med rejselederen på en dejlig vandretur langs promenaden med udsigt til Det Kaspiske Hav. På den cirka tre kilometer lange tur nyder vi livet, mærker havets friske brise og prøver måske en af de lokale is. Har du lyst, kan man for egen regning fortsætte med kabelbanen op til Flammetårnene og her sige farvel til Baku med en drink på luksushotellet Fairmont, der ligger i et af flammetårnene. Herfra er det muligt at køre med byens populære engelske taxaer tilbage til hotellet.

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Solen går ned bag flammetårnene i Baku.

Solen går ned bag flammetårnene i Baku.

9. dag: Hjemrejse

Lidt over midnat forlader vi hotellet, som vi har til rådighed helt frem til afrejse. Vi kører til lufthavnen og flyver med Air Baltic via Riga til København. Undervejs på flyvningen serveres en lille snack. Vi ankommer til Danmark om morgenen.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Hotelinformation

Central Park Hotel ***, Baku
VisSkjul

Pænt hotel beliggende i en stille gade i hjertet af Baku blot én kilometer fra Fontænepladsen og Nizami-gågaden med masser af butikker og kun to kilometer fra den gamle bydel. Restauranten ligger på 11. etage med flot udsigt over byen og Det Kaspiske Hav. Hotellet har desuden en bar, sauna, et mindre fitnesscenter og elevator.

Værelser

Alle hotellets 70 værelser er udstyret med tv, køleskab, aircondition, elkeldel, gratis WiFi samt badeværelse med brusekabine og hårtørrer. 

Forbehold for hotelændring.

Læs mere om hotellet her. 

Central Park Hotel i Baku.
Central Park Hotel i Baku.
Værelse med to senge på Central Park Hotel.
Værelse med to senge på Central Park Hotel.
Receptionen på Central Park Hotel.
Receptionen på Central Park Hotel.

Sheki Saray Hotel ***+, Sheki
VisSkjul

Hyggeligt hotel med en fremragende beliggenhed med udsigt til Kaukasus-bjergene og kun to kilometer fra Sheki Khans Paladset, ligesom der blot er få minutters gang til nærmeste lokale restaurant. Hotellet har en dejlig terrasse med udendørsservering, restaurant og elevator. Lobbyen og baren er smukt indrettet i orientalsk stil.

Værelser

De lydisolerede værelser er udstyret med tv, køleskab, aircondition, gratis WiFi og badeværelse med badekar og hårtørrer.

Forbehold for hotelændring.

Læs mere om hotellet her. 

Sheki Saray Hotel.
Sheki Saray Hotel.
Lobbyen i Sheki Saray Hotel.
Lobbyen i Sheki Saray Hotel.
Værelse med to senge på Sheki Saray Hotel.
Værelse med to senge på Sheki Saray Hotel.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Vigtig information om din rejse til Aserbajdsjan

Pas og visum

Der kræves visum for danske statsborgere ved indrejse til Aserbajdsjan. Udover et gyldigt visum er det påkrævet, at du har et pas, der er gyldigt i mindst tre måneder efter hjemrejsedato. Vi gør desuden opmærksom på, at ingen sider i passet samt indersiden af omslaget må være beskadiget ved f.eks. at være iturevet eller på anden vis ødelagt, da man derved risikerer at blive afvist ved indrejse.

Visum er ikke inkluderet i rejsens pris, og den rejsende har selv ansvar for at søge visum. Visum kan let bestilles online på Aserbajdsjans ambassades officielle hjemmeside: https://evisa.gov.az
 
Prisen er pt. 24 USD pr. person, som skal betales via hjemmesiden med Visa eller Mastercard. Vær opmærksom på, at ved bestilling af visum skal der vedhæftes/uploades en kopi af billedsiden af passet. Det tager minimum tre dage at få visum, men vi anbefaler at søge i god tid inden afrejse. Ønsker du, at Vitus Rejser skal foretage bestillingen, bedes du tage kontakt til vores salgsafdeling senest to uger før afrejse. Vi gør opmærksom på, at der opkræves et gebyr på kr. 500 pr. person for denne service. Beløbet er eksklusiv prisen for visum.

Areal og befolkningen

Aserbajdsjan er cirka dobbelt så stort som Danmark med et befolkningstal på cirka 9 mio. indbyggere.

Drikkepenge

Det er kutyme at man giver drikkepenge i Aserbajdsjan til lokalguide og chauffør, og obligatoriske drikkepenge til disse er inkluderet i rejsens pris. På de fleste restauranter anbefales at lægge cirka 10% i drikkepenge. Selv om drikkepengesystemet er en del af landet kultur, er det naturligvis frivilligt at give drikkepenge.

Drikkevand

Vandet kan ikke drikkes fra hanen, så køb drikkevand. Både i bussen og på hotellet er der hver dag en flaske gratis vand pr. person.

Elektricitet

220V. Stikkene er som i Danmark.

Fotografering

Det er forbudt at fotografere metrostationer, lufthavnen, militære installationer, regeringsbygninger, interiøret på sommerpaladset Sheki Khans og området med boretårne på halvøen Absheron. Undlad desuden at tage billeder af mennesker uden at spørge først. Vil man fotografere mennesker, bør man spørge om tilladelse. Tilslørede kvinder og unge piger ønsker normalt ikke at blive fotograferet.

Indkøb 

Prisniveauet er lavere i forhold til i Danmark. Der kan med fordel købes ægte aserbajdsjanske tæpper, men bemærk at antikke tæpper må ikke udføres. Ved køb af nye tæpper kræves en skriftlig udrejsetilladelse, som udstedes på Tæppemuseet i Baku mod et mindre gebyr. Vi anbefaler evt. køb hos Flying Carpet Shop i den gamle bydel, hvor man er behjælpelig med fremskaffelse af tilladelsen. Puder og små tæpper regnes for almindelig souvenirs og kan hjembringes uden tilladelse. Det er desuden muligt at købe fint kobberkunsthåndværk, kaviar, tobak, krydderier som f.eks. safran og somac, mandler, pistacienødder, te-glas, te og kelagayer-silketørklæder med traditionelle mønstre samt vine fra vingårdene Chabiant, Hillside og Savalan. 

Klima

Aserbajdsjan har subtropisk klima. Om aftenen kan det dog være lidt køligt, især i Kaukasusbjergene. Vi rejser på de bedste årstider.
 
Baku
Maj 14-23 grader
juni 19-28 grader
august 21-30 grader
september 18-27 grader

Sheki 
Maj 10-24 grader
Juni 14-27 grader
August 16-31 grader
September 12-26 grader

Påklædning 

Selv om Aserbajdsjan er et muslimsk land har man en meget afslappet holdning til påklædning. Det er dog ikke almindeligt at se folk i shorts. Ved besøg i moskeer skal man dog være tækkelig påklædt. Kvinderne skal medbringe tørklæde til at svøbe om hals og hoved, langærmede bluse og nederdel eller bukser, der går ned til anklerne. Mænd skal være iklædt bluser eller skjorter med ærmer og lange bukser. Ved besøg i moskeer skal man altid tage skoene af, inden man går ind. 

Medbring desuden gode vandresko, sandaler og solbriller. 

Taxakørsel

Taxaer kører uden taxameter, prisen skal derfor aftales, inden man kører. Få eventuelt hotellet til at bestille en taxa, så er prisen aftalt på forhånd. Det er billigt at køre i taxa i Aserbajdsjan.

Tidsforskel

+ 2 timer

Toiletforhold

Medbring gerne lommeletter og håndinfektionsgelé i forbindelse med udflugter, da offentlige toiletter - især uden for Baku - kan være lidt enkle.

Vaccinationer

Der kræves ingen. Statens Serum Institut og Rejseklinikken anbefaler dog visse vaccinationer mod blandt andet Hepatitis A og Difteri. Se eventuelt www.rejseklinikken.dk og www.vaccination.dk. Vi anbefaler, at egen læge kontaktes cirka seks uger før afrejse for nærmere information. Rejseklinikken i Charlottenlund giver 10% i rabat til kunder fra Vitus Rejser. Klinikken kan nås på telefonnummer 39 63 01 15. Husk at medbringe dit rejsebevis som dokumentation.

Valuta

Aserbajdsjanske manat (AZN)

Medbring USD i kontanter og veksl i lufthavnen ved ankomst eller i en bank i Baku. Alt er dyrere, når der benyttes kreditkort, og de fleste vil helst have kontanter.