Inkl. foredrag før afrejse

Usbekistan · 1001 nats eventyr · Fra Jylland

Flyrejser fra Jylland
10 Dage

Rejs direkte fra Billund på eventyr langs Silkevejen. Lad dig forføre af østens mystik og eventyrlige historier på denne spændende rundrejse i Usbekistan. Vi følger i karavanernes fodspor og oplever Centralasiens berømte Silkevejsbyer Tashkent, Bukhara og Samarkand. 
 
Den mere end 8.000 kilometer lange handelsvej Silkevejen har forenet øst og vest i mere end 2.000 år. Silkevejen har gennem århundreder haft en enorm betydning – helt frem til det 14. århundrede, hvor Vasco da Gama opdagede søvejen til Indien. Den besværlige og strabadserende rejse i Øst- og Sydasien førte karavanerne gennem ørkener, over stepper og sneklædte bjergpas - og rejsen...

Rejs direkte fra Billund på eventyr langs Silkevejen. Lad dig forføre af østens mystik og eventyrlige historier på denne spændende rundrejse i Usbekistan. Vi følger i karavanernes fodspor og oplever Centralasiens berømte Silkevejsbyer Tashkent, Bukhara og Samarkand. 
 
Den mere end 8.000 kilometer lange handelsvej Silkevejen har forenet øst og vest i mere end 2.000 år. Silkevejen har gennem århundreder haft en enorm betydning – helt frem til det 14. århundrede, hvor Vasco da Gama opdagede søvejen til Indien. Den besværlige og strabadserende rejse i Øst- og Sydasien førte karavanerne gennem ørkener, over stepper og sneklædte bjergpas - og rejsen varede ofte mere end et år! Med kameler kom karavanerne til Usbekistan – det golde land med ørkener og bjergområder, der lå lige i hjertet af ruten. Byerne langs Silkevejen blev tildelt rigdomme i kølvandet på karavanerne og fik tilført ny kultur i form af religion, sprog og arkitektoniske kunstværker, som stadig pryder især Bukhara og Samarkand. I dag er kamelerne dog udskiftet med biler, som kører på veje anlagt nær de gamle karavanestrækninger.

Efter mere end 70 år som en del af Sovjetunionen blev Usbekistan selvstændigt i 1991. Den venlige og gæstfrie befolkning har bevaret sine ældgamle traditioner og formået at fastholde sin egen identitet og kultur. Usbekistan er meget anderledes end de fleste andre muslimske lande. Her bærer ingen kvinder slør eller tørklæde, minareterne kalder ikke til bøn, svinekød er ikke bandlyst, og der er plads til både synagoger, kirker og templer. 

På en rejse til Silkevejen i det gamle Usbekistan mærker man for alvor historiens vingesus. Bukhara og Samarkand er blandt verdens ældste byer og virker næsten som levende museer. Her fornemmer man magten og rigdommen, der opstod for flere tusinde år siden, da handelskaravanerne kom forbi med krydderier, silke, ædelstene, røgelse, porcelæn og kaffe. Et eventyr venter i de gamle silkevejsbyer spækket med seværdigheder i særklasse. På rejsen forbinder vi byerne med moderne eksprestog og undgår dermed lange ventetider i lufthavne og kørsel på dårlige veje. I Tashkent bor vi centralt nær Amir Timur-pladsen, og i Bukhara samt Samarkand bor vi på atmosfærefyldte hoteller bygget i usbekisk stil. 
 
Glæd dig til store oplevelser i hovedstaden Tashkent, i den hellige by Bukhara, der kaldes Sjælens Skønhed med mere end 140 arkitektoniske monumenter, samt i Samarkand, der ikke uden grund kaldes for Jordens Skønhed. Det var om denne by, at Alexander den Store sagde: "Alt, hvad jeg har hørt om Samarkands skønhed, er sandt, bortset fra at den er endnu smukkere, end jeg havde forestillet mig”.  

 

Kort over Usbekistan

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
1.100,-
Pladsreservation i transfer- og udflugtsbusser, række 1-3
250,-
Afbestillingsforsikring
720,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Inkluderet i prisen

 • Fly Billund-Tashkent t/r
 • Alle skatter og afgifter, p.t. kr. 1.952,-
 • Transfer lufthavn-hotel t/r
 • 2 nætter i Tashkent på Hotel Uzbekistan****
 • 3 nætter i Bukhara på Hotel Malika***
 • 3 nætter i Samarkand på Hotel Arba***
 • Eksprestog: Tashkent-Bukhara
 • Eksprestog: Bukhara-Samarkand
 • Eksprestog: Samarkand-Tashkent
 • 8 x morgenmad (2.-9. dag)
 • 2 x frokost (8. og 9. dag)
 • 5 x middag (2. 3. 5. 6. og 7. dag)
 • 1 x middag med folkloreshow (4. dag)
 • 1 x te og kage (4. dag)
 • Besøg i Khasti Imam-komplekset
 • Besøg i Ark-fæstningen
 • Besøg i Samanid-mausoleet
 • Entré til madrassaerne Ulugbek, Abdul Aziz Khan og Chor Minor
 • Udflugt til Sitorai Mohi Khosa 
 • Entré til Bibi Khanum-moskéen
 • Besøg i den orientalske basar Siab
 • Besøg i bageri, inkl. demonstration og smagsprøver
 • Besøg i De Dødes By, Shahi Zinda
 • Besøg på silkepapirsværksted
 • Entré til Gur Emir-mausoleet
 • Rundvisning på silketæppefabrik
 • Orientalsk modeshow
 • Obligatoriske drikkepenge, kr. 150,-
 • Rejseforedrag inden afrejse
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Reserver i god tid: På denne rejse er der plads til 26-30 deltagere.
For at holde vores høje kvalitetsniveau, har vi pladsbegrænsning på vores rejser. Vi anbefaler derfor, at du altid bestiller i så god tid som muligt - især hvis du ønsker en specifik værelsestype, som f.eks. eneværelse - hvis du vil være garanteret plads på din drømmerejse.

Rejseforedrag
Ved køb af rejsen er der inkluderet et inspirerende foredrag, hvor du kan hilse på rejselederen og måske allerede her møde dine medrejsende. Foredraget finder sted i København, og du modtager en personlig invitation med tid og sted ca. et par måneder før afrejse.

Dagsprogram

1. dag: Mod Usbekistan

Om eftermiddagen flyver vi fra Billund med Turkish Airlines via Istanbul til Usbekistan.

2. dag: Tashkent - Østens stjerne 

Tidligt om morgenen ankommer vi til hovedstaden Tashkent, hvor vi skal bo en nat. Hotelværelset er til rådighed allerede ved ankomst, og vi starter opholdet med at spise morgenmad, inden der er tid til en lur.

Om eftermiddagen tager vi på en kort byrundtur i Centralasiens største by. Her oplever vi et spændende og kontrastfuldt møde mellem fortid og nutid. Turen går blandt andet til byens smukkeste plads Mustakillik Square - Uafhængighedspladsen - og til monumentet Mod, der er rejst for ofrene fra jordskælvet i 1966. Om aftenen nyder vi en velkomstmiddag på en lokal restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad, middag.


Mustakillikpladsen i Tashkent.

Mustakillikpladsen i Tashkent.


3. dag: Fra Tashkent til Bukhara

Om morgenen tager vi med eksprestog fra Tashkent, og på på knap fire timer når vi til Bukhara, hvor vi skal bo tre nætter. Bukhara er en oase i Kizilkum-ørkenen og var engang et selvstændigt emirat. Bukhara er desuden en af Centralasiens mest stemningsfulde byer med gamle gader, basarer og hyggelige tehuse på torvet. Befolkningen bor og arbejder stadig i det gamle centrum, som ikke har ændret sig meget i de sidste 200 år. Den gamle bydel er overstrøet med historiske bygninger, som alle vidner om datidens høje niveau for byggekunst. Der hersker en helt eventyrlig stemning omkring de gamle arkitektoniske perler. Vi besøger Ark-fæstningen, der var symbolet på den religiøse leder emirens storhed. En hel by med emirens huse, moské, regering, lagerrum, fængsel, henrettelsesplads, harem og tronstol. Som i Den Forbudte By i Kina boede her i disse omgivelser 3.000 mennesker isoleret fra omverdenen. Derefter ser vi det berømte Samanid-mausoleum, der er opført af brændte mursten i enestående mønstre, som skifter farve i forhold til solens placering. Et mesterværk af geometrisk murstensarbejde. Om aftenen nyder vi middagen på en lokal restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad, middag.

Ark - Usbekistan

Ark - Usbekistan

4. dag: Oasebyen Bukhara

Vi har en hel dag i Bukharas formidable gamle bydel. Overalt ses fantastiske moskéer med iøjefaldende turkise mosaikker, madrassaer, mausoleer, imponerende pladser, byporte, minareter og kuppelklædte bygninger, hvor man handler, som man har gjort i århundreder. Mange af byens monumenter er helt forståeligt fredet af UNESCO. Bukharas vartegn er den berømte Kalan-minaret. Da den blev bygget i 1127, var den med sine 46 meter den højeste bygning i hele Centralasien. Minareten fungerede som vejviser for handelskaravanerne, når de rejste gennem ørkenen. Det var også herfra, man kastede dødsdømte kriminelle ud. Når man spadserer rundt i de snævre stræder mellem bygningerne og vandbassinerne, skal der ikke megen fantasi til at forestille sig tidligere tiders handelsbro.

Vi besøger Ulug-Bek og Abdul Aziz Khan-madrassaerne, inden vi nyder en kop te med kage i Tim Abdullakhan fra 1577 – et af byens mest elegante karavanserailler, hvor man solgte silke og uldvarer. Vi fortsætter til Trading Domes, hvor der er mulighed for at gøre fine indkøb. Udflugten går også til den usædvanlige Chor Minor-madrassa. Den imponerende skolebygning har fire minareter, som hver især er kronet med forskellige blå kupler, der symboliserer de fire verdensreligioner. Turen slutter ved Lyabi House, der er et atmosfærefyldt område med et stort vandbassin, omgivet af træer og gamle huse. Om aftenen nyder vi en stemningsfuld middag med folkloreshow i en gammel madrassa.

Inkluderede måltider: Morgenmad, middag.

Kalan minareten i Bukhara.

Kalan minareten i Bukhara.

5. dag: Sommerpaladset Sitorai Mohi Khosa

I dag tager vi på en hyggelig halvdagstur til det smukke sommerpalads Sitorai Mohi Khosa, der ligger lidt uden for Bukhara. Paladset er udført i traditionel orientalsk stil og tilhørte Bukharas sidste emir. Den berømte sommerresidens er fyldt med dekorativt kunsthåndværk fra både Europa, Usbekistan, Rusland, Kina og Japan. Her ser vi smukke møbler, fornemt porcelæn, juveler, tæpper, malerier og tøj med guldbroderi. Besøget giver et spændende indblik i emirens og den usbekiske overklasses liv. Vi har tid på egen hånd om eftermiddagen i Bukhara til shopping og måske en kop te på en af byens hyggelige caféer? Om aftenen nyder vi middagen på en lokal restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad, middag.

Sommerpaladset Sitorai Mohi Khosa.

Sommerpaladset Sitorai Mohi Khosa.

6. dag: Samarkand - Jordens Skønhed

Inden vi forlader Bukhara, besøger vi byens jødiske kvarter, der i århundreder husede et stort jødisk samfund med blomstrende handel. Efter Sovjetunionens fald udvandrede mange jøder til især Israel og USA, og kun få blev tilbage - den lille synagoge kan vi dog stadig se i dag.   

Med det helt nye eksprestog kører vi på kun 1,5 time til Samarkand. På grund af Samarkands årtusinde lange historie og særlige placering på Silkevejen, blev byen påvirket af både persisk, indisk, arabisk og kinesisk kultur. Den magtfulde krigsherre Amir Timur (1336-1405) ønskede at bygge verdens hovedstad med overvældende fæstninger, paladser, springvand, moskéer, madrassaer, karavanserailler og parker. Intet sted levendegøres Silkevejen bedre end i Samarkand, hvor vi skal bo i to nætter. Byen betager med sin drømmeagtige og romantiske atmosfære, og arkitekturen er gigantisk og helt overvældende. Den gamle bydel er ikke helt så velbevaret som i Bukhara, men rummer til gengæld nogle af Centralasiens mest eventyrlige kulturperler. Vi ser det imponerende Gur Amir-mausoleum, inden vi nyder aftenens middag på en lokal restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad, middag.

Marked i Samarkand - Usbekistan

Marked i Samarkand - Usbekistan

7. dag: Samarkand - Østens perle

Dagens oplevelser begynder på den fantastiske Registanplads, der er en af verdens smukkeste. Pladsen, der var Timur-rigets officielle centrum, er yderst harmonisk og omgivet af enorme madrassaer. Herefter besøger vi Centralasiens største moské, den enestående Bibi Khanum Moské, der er bygget af Timur. Den unikke mosaik i mønstre med stærke grønne og blå farver gør moskéen til en af de flotteste i den muslimske verden. Gør gode køb i de farverige og duftende boder, der lokker i den orientalske basar Siab, hvor eksotiske frugter, grøntsager, krydderier, tøj og silkestoffer ligger side om side. Her ser vi også den store afdeling med de typiske nonbrød fra Samarkand, der er pyntet i alle regnbuens farver. Vi fortsætter til et lille bageri, hvor vi ser hvordan de lækre brød fremstilles i specielle ovne. Mustahkam og hendes mand, der ejer bageriet, fortæller gerne sjove historier om de traditionsrige brød og giver smagsprøver.

Det er eventyrligt at spadsere ad de lange, smalle gader, der fører os rundt mellem enestående gravmæler i De Dødes By, Shahi Zinda. Komplekset består af mere end 20 enestående bygninger fra det 13. og 15. århundrede, som gennem tiden har udgjort et vigtigt mål for mange pilgrimme. Bemærk den flotte indgangsportal beklædt med farverige kakler. Efter Usbekistans selvstændighed er smukke, gamle traditioner blevet genoptaget, blandt andet fremstilling af håndlavet silkepapir. Hos familien Meros ser vi den primitive og besværlige proces.

Om aftenen nyder vi middagen på et center med kunsthåndværk. Har du lyst, så tag med rejselederen på en aftenspadseretur til den smukt belyste Registanplads.

Inkluderede måltider: Morgenmad, middag.

Shahi Zinda - Usbekistan

Shahi Zinda - Usbekistan

8. dag: Samarkand - Jordens skønhed

I dag besøger vi det imponerende Gur Amir-mausoleum og en silketæppefabrik, hvor cirka 200 kvinder er ansat. På den spændende rundvisning på fabrikken, følger vi hele produktionen fra indfarvning af silken med naturfarver til de færdige tæpper. Efter en stor frokost i et privat hjem hos familien Samadov overværer vi et farvestrålende orientalsk modeshow i kunstneren Valentina Romanenkos hjem. 

Om aftenen kan du tage med rejselederen ud på en hyggelig, lokal restaurant og få en god middag for egen regning.  

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost.

Bomuldsmark - 1001 nats eventyr Usbekistan

Bomuldsmark - 1001 nats eventyr Usbekistan

9. dag: Samarkand - Taskhent

Om morgenen kører vi med højhastighedstoget Afrosiab tilbage til Tashkent på blot to timer. Undervejs får vi serveret te med snacks i toget, mens vi kører gennem landskabet - hold øje med de enorme bomuldsmarker, der er Usbekistans hvide guld. Inden vi checker ind på hotellet, besøger vi Tashkents gamle bydel, hvor vi ser Khasti Imam-komplekset med de religiøse bygninger fra det 15. og 16. århundrede, samt den fornemme og smukke koranskole Barak Khan Madrassah med imponerende træudskårne døre. Bygningen er omdannet til et center med kunsthåndværk i form af fine træskærerarbejder, miniaturemalerier, malerier på silkepapir, silketørklæder, keramik og meget mere. Vi slutter turen med en dejlig frokost på en lokal restaurant.

Ved midnat kører vi til lufthavnen, hvorfra vi flyver med Turkish Airlines via Istanbul til Billund. 

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost.

10. dag: Hjemkomst

Først på eftermiddagen ankommer vi til Billund.

Hotelinformation

Hotel Uzbekistan ****, Tashkent
VisSkjul

Stort, centralt beliggende hotel i Tashkent nær Amir Timur-pladsen. Hotellet har elevator, fitnesscenter, sauna, massageklinik, frisør, restaurant og café/bar.

Værelser

Alle værelser er klassisk indrettet med mørke træmøbler, aircondition, minibar, hårtørrer og gratis WiFi samt eget badeværelse.  

Forbehold for hotelændringer.

Hotel Malika ***, Bukhara
VisSkjul

Dejligt hotel i hjertet af Bukharas gamle bydel i gåafstand til det atmosfærefyldte område Lyabi House. Hotel Malika er bygget i usbekisk stil med et spændende interiør og en hyggelig restaurant.

Værelser

På alle værelser findes tv, minibar, aircondition og gratis WiFi samt eget badeværelse.

Læs mere om hotellet her.

​Forbehold for hotelændringer.

Hotel Malika.
Hotel Malika.

Hotel Arba ***
VisSkjul

Dejligt boutiquehotel i Samarkand med butikker og restauranter lige i nærheden og med blot en kilometer til centrum og 2,5 kilometer til Registanpladsen. Hotellet har terrasse, billard, bar og en meget hyggelig restaurant indrettet i smuk usbekisk stil.

Værelser

Hotellets 42 værelser er fordelt på to etager uden elevator. Alle værelser har tv, køleskab, aircondition, gratis WiFi, sikkerhedshedsboks mod gebyr og badeværelser med badekar eller bruseniche samt hårtørrer.

Forbehold for hotelændringer. 

    

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Vigtig information om din rejse

Drikkepenge

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Det er kutyme at give drikkepenge i Usbekistan til lokalguider og chauffører. På nogle restauranter lægges 10-15% drikkepenge (service charge) automatisk oveni regningen, og her behøver man ikke yderligere at give drikkepenge. Selv om drikkepengesystemet er en del af landets kultur, er det naturligvis frivilligt at give.
 

Elektricitet

220 V. Stikkene er anderledes end i Danmark. Vi anbefaler at medbringe adapter eller batteridrevne el-artikler.
 

Fotografering

Ved nogle seværdigheder opkræves et mindre gebyr for fototilladelse.
 

Indkøb

Prisniveauet er lavt i forhold til Danmark. Der kan med fordel købes kunsthåndværk, tæpper, silke, tørrede frugter, krydderier, antikviteter, akvareller og tøj.
 

Klima

Forår og efterår er dejlige årstider at rejse til Usbekistan.
Tashkent: maj/juni 21-27 grader og september 21-29 grader.
 

Mad & drikkevarer

Det usbekiske køkken er inspireret af retter fra Tyrkiet og Rusland. Ofte kraftige supper, grillet kød og sammenkogte retter med kød og grøntsager.
 

Takt og tone

Stil skoene udenfor ved besøg i en moské eller i et privat hjem. Knæ og skuldre skal være dækkede - det gælder især for kvinder.
 

Tidsforskel

+4 timer
 

Toiletforhold

Medbring toiletpapir og håndinfektionsgelé i forbindelse med udflugter, da offentlige toiletter kan være lidt enkle.
 

Vaccinationer

Der kræves ingen. Statens Seruminstitut og Rejseklinikken anbefaler dog visse vaccinationer. Se evt.  www.rejseklinikken.dk eller www.vaccination.dk.
Vi anbefaler, at egen læge kontaktes ca. 6 uger før afrejse for nærmere information. Rejseklinikken i Charlottenlund tlf. nr. 39 63 01 15 giver rabat til Vitus Rejsers gæster. Medbring rejsebevis som dokumentation.
 

Valuta

Usbekisk som (UZS). Medbring USD i kontanter til veksling i Usbekistan. Kreditkort kan normalt kun benyttes på større hoteller og i større butikker. Vær opmærksom på, at hæveautomater kun findes i begrænset omfang. Gem kvitteringer for veksling, de skal benyttes ved evt. tilbageveksling i forbindelse med udrejse.
 

Visum

Der kræves visum til Usbekistan. Vi skal bruge kopi af pas samt svar på nogle spørgsmål. Nærmere information herom sendes ca. 6 uger før afrejse.