Boblende nyhed!

Champagnevandring i Frankrig

Flyrejser
8 Dage

Lad propperne springe, og træd ind i champagnens magiske verden! På denne rejse tager vi på flotte vandreture langs vinmarkerne ved Champagneruten i Nordfrankrig og nyder velsmagende besøg i både verdensberømte og mindre champagnehuse.

De gyldne dråber bruser i glasset nytårsaften, til runde fødselsdage, bryllupper, studenterfester, eller når Danmark har vundet guld. Champagne er indbegrebet af luksus, glamour og fest. Verden over serveres den eksklusive vin ved særlige lejligheder, og den er en efterspurgt vare. Der laves dejlige mousserende vine i både Rusland, Spanien, Tyskland, Italien og USA, men ingen har formået at gøre franskmændende kunsten efter. Der er noget helt særligt ved boblerne fra...

Lad propperne springe, og træd ind i champagnens magiske verden! På denne rejse tager vi på flotte vandreture langs vinmarkerne ved Champagneruten i Nordfrankrig og nyder velsmagende besøg i både verdensberømte og mindre champagnehuse.

De gyldne dråber bruser i glasset nytårsaften, til runde fødselsdage, bryllupper, studenterfester, eller når Danmark har vundet guld. Champagne er indbegrebet af luksus, glamour og fest. Verden over serveres den eksklusive vin ved særlige lejligheder, og den er en efterspurgt vare. Der laves dejlige mousserende vine i både Rusland, Spanien, Tyskland, Italien og USA, men ingen har formået at gøre franskmændende kunsten efter. Der er noget helt særligt ved boblerne fra Champagne - noget vi vil erfare, når vi selv går på opdagelse i regionen, der er en magnet for vinentusiaster. 

Champagneområdet er Frankrigs nordligste vindistrikt, og her snor den 600 kilometer lange rute Route touristique du Champagne sig gennem et let kuperet landskab, store skove, hyggelige landsbyer og marker med snorlige vinranker, så langt øjet rækker. Regionen opleves bedst i det fri på vandreture langs vinmarkerne med de dyrebare druer. Vi har valgt nogle af de smukkeste dele af ruten, hvor vi ender vandringerne med besøg og vinsmagning hos forskellige champagneproducenter. Et champagnehus er som et isbjerg: Man ser kun toppen! I kilometerlange kældre er der udsigt til champagneflasker på rad og række. Mange af kældrene er meget velholdte og flere er så store, at man kører rundt i små tog for at komme omkring i de lange gange. At komme ned i kældrene og mærke den berusende duft af champagne er en oplevelse i sig selv.

Vi besøger nogle af områdets mest berømte producenter og nyder den lækre franske mad, som vi får serveret undervejs. Vitus Rejser har lavet en eksklusiv aftale med Vintage Champagne, hvis ejere, Simon og Mikkel, har en mangeårig passion for champagne. Deres venskab med vinbønderne åbner døre og giver os en anderledes og mere personlig oplevelse, samtidig med at vi smager champagne, der normalt ikke når over grænsen til Danmark. Det er desuden i de små huse, man for alvor forstår, at der er tale om kunsthåndværk. Og bare rolig - du behøver ikke være champagnekender for at få fuldt udbytte af denne rejse, der både er for vinentusiaster og nysgerrige.

Vi bor i den hyggelige lille landsby Moussy, der er omgivet af vinmarker - et perfekt udgangspunkt for vandreture med flere champagnehuse i nærheden. Vi har inkluderet halvpension på rejsen, og hver aften får vi serveret en herlig 3-retters middag i den hyggelige kros restaurant. Glæd dig også til en spændende udflugt til den gamle kroningsby Reims og til champagnens hovedstad Épernay, hvor de prestigefyldte champagnehuse ligger på række. Her mærker man straks, at der også er tale om en forretning, som der er mange penge i. Vi besøger også charmerende Troyes med gamle bindingsværkshuse og tager på picnic med champagne i det fri - ifølge franskmændene er det nemlig under åben himmel, de gyldne dråber smager bedst! Rejsen igennem er vi akkompagneret af lyden af champagnepropper - vi kommer nemlig til at høre det eksklusive POP mere end én gang, når vi smager på livsnyderens luksusvin.

Som en ekstra bonus inkluderer rejsens pris et foredrag med champagnesmagning hos Vintage Champagne i København inden afrejse.

Kort over Champagnevandring i Frankrig.

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
1.500,-
Pladsreservation i transfer- og udflugtsbusser, række 1-3
250,-
Afbestillingsforsikring
595,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

  • Fly København-Paris t/r
  • Alle skatter og afgifter, p.t. kr. 411,-
  • Transfer lufthavn-hotel t/r
  • 7 nætter i Moussy på Auberge Champenoise***
  • 7 x morgenmad (2.-8. dag)
  • 2 x frokost (3. og 4. dag)
  • 1 x picnic med champagne (7. dag)
  • 7 x middag (1.-7. dag)
  • Champagnevandringer
  • Rundvisning i champagnehuset Moët & Chandon, inkl. 1 glas champagne
  • Byvandring i Épernay
  • Besøg i champagnehuset Roger Brun, inkl. champagnesmagning
  • Besøg i champagnehuset Charlier & Fils, inkl. champagnesmagning
  • Heldagsudflugt til Troyes
  • Byvandring i Troyes gamle bydel
  • Besøg i champagnehuset Jean Michel, inkl. champagnesmagning
  • Heldagsudflugt til Reims
  • Entré til katedralen Notre-Dame i Reims
  • Rundvisning i champagnehuset Pommery, inkl. 1 glas champagne
  • Foredrag inden afrejse hos Vintage Champagne, inkl. 6 glas champagne
  • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

 

Bemærkninger

Sværhedsgrad 1

Vandreferie - Sværhedsgrad 1 - gråLet vandring hvor alle kan være med, hvis man kan vandre 1-7 kilometer pr. dag på stier i skov og let bakketerræn. Der er ingen svære forceringer på ruterne.

For at det skal være så let som muligt for dig  at vælge den rejse, der passer til dine ønsker og dit aktivitets­niveau, har vi angivet sværhedsgraden i form af fodspor på alle vores vandreferier. Sværhedsgraden går fra 1 til 3 og giver dig et overblik over, hvad du skal forvente i forhold til terrænet, op- og nedstigninger samt længden på rejsens vandringer. Du kan læse mere om de enkelte sværhedsgrader under "Praktiske oplysninger". Under rejsens program kan du desuden se, hvor mange kilometer vi tilbagelægger på de enkelte vandredage. 

Dagsprogram

1. dag: Ankomst til Champagneregionen

Først på eftermiddagen flyver vi med Norwegian til Paris, hvorfra vi fortsætter i bus til vores hyggelige kro i den lille landsby Moussy, der ligger flot omgivet af vinmarker. Om aftenen hygger vi os med en dejlig, fransk 3-retters velkomstmiddag på hotellet.

2. dag: Champagnevandring til Épernay og rundvisning hos Moët & Chandon

I dag vandrer vi langs små veje og forbi fine huse til champagnens hovedstad Épernay. Her tager vi på en rundvisning i verdens største champagnehus, Moët & Chandon, der blev grundlagt helt tilbage i 1743. Husets succes tog for alvor fart, da Jean-Remy Moët blev ven med Napoleon Bonaparte, som elskede champagne. Det lykkedes Jean-Remy at blive berømt for at introducere verden i champagnens elegance og magi. Det glamøse vinhus producerer mere end 60 millioner flasker om året og er hofleverandør til selveste Dronning Elizabeth II. Det er også her, husets flagskib produceres, nemlig verdens mest kendte champagne, Dom Pérignon. Vi ser en lille film, hvorefter vi får en rundvisning i husets eventyrlige kælder. Vi slutter naturligvis rundvisningen af med at smage et glas af deres champagne.

Mange af de store champagnehuse holder til i byen, og under jorden ligger kilometerlange kældre, hvor uendelig mange flasker gemmes. Vi går langs den berømte Avenue de Champagne, hvor det ene palæ ligger efter det andet. Det føles, som var byen bygget ovenpå en kæmpestor champagneflaske! Efter det spændende besøg er der tid til frokost på egen hånd. Vi kan anbefale caféen Paul, restauranten Le Sardine eller Bistro le 7, inden vi går tilbage til kroen. Om aftenen nyder vi en dejlig 3-retters middag i kroens restaurant. 

Dagens vandring: Cirka 10 km, cirka 3 timer.

 

3. dag: Champagnevandring ved Aÿ og Châtillon-sur-Marne

Vi kører til den lille landsby Aÿ for at besøge champagnehuset Roger Brun, som Vintage Champagne har et ganske særligt samarbejde med. Roger Bruns bedstefar arbejdede i sin tid for Moët & Chandon. Hele Brun-familien havde så stor en passion og så godt et kendskab til champagne, at de besluttede at starte deres eget champagnehus, der i dag drives af den charmerende vinbonde Philippe Brun. Huset er kendt for sine fremragende vine, og her produceres kun 35.000 flasker om året. Måske så du udsendelsen i tv om ”Mit Frankrig”, hvor Jørgen Leth og Hans Pilgaard besøgte netop dette vinhus? Den lille by ligger i hjertet af de allerbedste champagnemarker. Her inviteres vi ind af familien Brun og smager deres champagne. Selv om deres champagne ikke er så kendt, er de blandt de bedste. Vi hører om familiens historie, går en tur i vinmarkerne og smager på druerne i marken, inden vi i bus fortsætter til Châtillon-sur-Marne, for at besøge Charlier & Fils som Vintage Champagne også har et godt samarbejde med.

Familien Perrin og Charlier har gennem årene drevet champagnehuset Charlier & Fils. Her har man alle dage brugt gamle egetræsfade i produktionen, hvilket er med til at gøre champagnen fed og kraftfuld i smagen. I 1960 udbyggede man vinkælderen, og i 1992 overtog ægteparret Caroline Charlier og Yves Perrin produktionen, hvorefter der for alvor kom gang i fremstillingen af kvalitetschampagne. Huset holder fast i de gamle familietraditioner, og i dag drives det af sønnen Maxime Perrin, der er familiens femte generation af champagnemagere. Her produceres 120.000 flasker om året, primært af druerne Pinot Meunier og Chardonnay. Vi skruer op for livsnyderiet med fransk tapas og champagne og vandrer derefter gennem vinmarkerne videre op til landsbyen med statuen af paven Ubain II, inden vi vender tilbage til Moussy.

Dagens vandring: Cirka 6 km, cirka 2,5 time.

4. dag: Heldagstur til Troyes

Med bus kører vi til den vidunderlige by Troyes, der havde sin glansperiode omkring 1400- og 1500-tallet og dengang var en vigtig by i Champagneregionen. Vi tager på byvandring i den velbevarede gamle bydel med smalle kringlede gader, hvor bindingsværkshusene ligger tæt. Troyes ligger smukt ved Seinefloden og er i dag kendt for sine andouillettes-pølser, som vi blandt andet smager til frokost på en hyggelig, lokal restaurant. I renæssancen var byen centrum for kunst og kultur. Der er tid på egen hånd - måske til et kig ind i en af de mange trikotagebutikker, inden vi tager tilbage til hotellet og aftenens middag.

5. dag: Champagnevandring i Moussy

Fra hotellet vandrer vi til det lille champagnehus Jean Michel, hvor familien siden 1847 har haft en særlig kærlighed til champagne. I dag ejer både Earl, Olivier og Florence Michel vinhuset, som har vundet flere guldmedaljer. Der produceres 115.000 flasker om året her i huset. Efter en spændende rundvisning i kælderen med champagnesmagning, vandrer vi langs familiens vinmarker og får et kig ind i hovedhuset. Resten af eftermiddagen er afsat til egne eventyr eller afslapning på kroen.
 
Dagens vandring: Cirka 2 km, cirka 1 time.

6. dag: Heldagstur til Reims og rundvisning hos Pommery

Reims er verdensberømt for sine fantastiske champagnehuse, men også for den enorme, gotiske katedral Notre-Dame, der er en af verdens smukkeste. Fra middelalderen og helt frem til 1825 blev franske konger kronet i denne katedral, der er et mesterværk med utallige farvestrålende vinduer og intet mindre end 2.300 statuer. Kirken, der også går under navnet Englekatedralen, er naturligvis fredet af UNESCO. Læg mærke til lyset, der falder ind gennem de mange glasmosaikker, og se de smukke glasmalerier af Marc Chagall, når vi tager et kig ind i den smukke bygning.

Vi besøger også byens flotteste champagnehus, det berømte Pommery, der blev grundlagt i 1857 af Mr. Pommery. Han døde allerede året efter, og hans kone overtog på enestående vis hele forretningen. Madame Louise Pommery opfandt en markedsføringsstrategi for Pommerys, der gjorde huset verdensberømt, og som var med til at udbrede kendskabet til champagne som en luksusvare og et kunsthåndværk. Der produceres i dag omkring fem millioner flasker af de eksklusive dråber om året. Champagnehuset ligner nærmest et disneyslot og har en tilhørende have. Vi får en rundvisning i den imponerende, 18 kilometer lange vinkælder, der ligger 116 trin under jorden. Fine skulpturer er flere steder skåret ud i væggene, og kælderen er fyldt med flasker og moderne kunst. Vi smager et glas af husets champagne, inden der er tid til oplevelser på egen hånd i stilfulde Reims. Prøv den populære Café du Palais eller måske en af de mange franske fristelser hos Maison Fossier, hvor man finder lækkerier til den søde tand. Den lille butik er Frankrigs ældste biscuiterie og er især kendt for sine rosenfarvede biskuitter og hjemmelavede desserter med makroner, petitfours og marengs, der passer godt sammen med champagne. Der er mange gode frokoststeder i det gastronomiske kvarter til rimelige priser. I Reims ligger også det kendte champagnehus Veuve Clicquot, der fremstiller ”Den Gule Enke”, hvis du har lyst til mere. 

7. dag: Picnic med champagne i det grønne

I bus kører vi til den lille landsby Cramant, hvorfra vi vandrer i et meget skønt naturområde langs skovgrænsen og med konstant udsigt til vinmarkerne ved den lille landsby Avize. Her nyder vi en dejlig baguette-sandwich og et par glas af den fine blanc de blancs champagne fra det lokale champagnehus Gérard Dubois fra 1821. Vi er heldige at skulle smage denne særlige champagne, der ikke længere produceres, og som Vintage Champagne og Vitus Rejser nøje har udvalgt til turen i det fri. Vi kører en lille tur gennem landsbyen Les Mesnis-sur-Oger, der er omgivet af verdens dyreste og mest eksklusive vinmarker i hele Champagneregionen. Om aftenen hygger vi os med en dejlig 3-retters afskedsmiddag på kroen. 

Dagens vandring: Cirka 6 km, cirka 2 timer.

8. dag: Hjemrejse

Vi flyver fra Paris med Norwegians eftermiddagsfly direkte til København.

Hotelinformation

Auberge Champenoise***
VisSkjul

Velkommen til Auberge Champenoise, der betyder Champagnekroen. Den hyggelige kro er bygget i typisk stil for området og ejes af værtsparret Katrine og Benjamin Arthozoul. De har drevet det populære sted siden 1981 i den lille idylliske landsby Moussy, der er omgivet af vinmarker. Kroen ligger med andre ord perfekt som udgangspunkt til de nærliggende champagnehuse. Benjamin er uddannet kok, og kroen er derfor blevet kendt for sin gode franske mad. Det oplever vi om aftenen, når vi efter en begivenhedsrig dag, sætter os til bords og nyder en 3-retters menu. Benjamin har en lidenskab for gamle redskaber, der er udstillet som et lille museum på stedet.

Værelserne er fordelt på to etager uden elevator. På kroen findes også en loungebar, terrasse og restaurant med hyggelig og hjemlig atmosfære. Her serveres lækre franske retter og egnsretter fra champagneregionen. Om morgenen er der fransk morgenbuffet med blandt andet friskbagte baguettes og croissanter. Restauranten har et udførligt vinkort med over 350 vine – heraf 80 champagner.

De 55 rummelige og enkle værelser er alle udstyret med tv, sikkerhedsboks, elkedel og gratis WiFi samt eget badeværelse med bruseniche eller badekar og hårtørrer.

Læs mere om hotellet her.

Hotel Auberge Champenoise. Restauranten på Hotel Auberge Champenoise. Værelse på Hotel Auberge Champenoise.

Praktiske oplysninger

Foredrag med champagnesmagning i København

I rejsens pris, har Vitus Rejser valgt at inkludere et lille foredrag med champagnesmagning hos Vintage Champagne inden afrejsen. Der sendes information til alle indtegnede gæster om datoen cirka to måneder før afrejse. Vi gør opmærksom på, at du ikke behøver have forhåndsviden om champagne for at kunne deltage i rejsen. Skulle du mod forventning ikke have mulighed for at deltage i foredraget sender vi et gavekort på kr. 300,- til brug hos Vintage Champagne. Ønsker du at deltage i foredraget, selvom du ikke har købt rejsen er prisen kr. 300,- pr. person.

Køb af champagne på rejsen

Det er muligt at købe champagne til særpris hos Roger Brun, Charlier & Fils og Jean Michel og derefter hente flaskerne i København hos Vintage Champagne efter hjemkomst. Ved køb for mere end kr. 2.000 er der gratis levering til din egen adresse.

Information om Champagnevandring i Frankrig

Lidt om champagne

Champagne er navnet både på regionen og på vinen. Ingen ved med sikkerhed, hvem der opfandt champagnen, men der er ingen tvivl om, at den franske munk Dom Pérignon (1639-1715) var kendt for forbedringer af datidens produktionsmåde. Både englændere og russere var dog kendt for at tilsætte vinen sukker og melasse allerede i det 1400-århundrede.    

Champagne fremstilles normalt af druerne chardonnay, pinot noir og pinot meunier efter den traditionelle méthode champenoise. For at frembringe de karakteristiske bobler, skal champagnen igennem en proces med dobbeltgæring.
Første gæring: En almindelig hvidvin fremstilles, som ikke er særlig drikkevenlig.
Anden gæring: Vinen hældes på flasker og tilsættes gær og sukker. Gæren omdanner sukkeret til alkohol og kulsyre, som giver de perlende bobler, der er speciel for champagne.

I Champagneregionen findes mere end 5.000 champagnehuse af varierende størrelse. Der produceres flere end 250 mio. flasker om året. 58% af produktionen sælges i Frankrig og resten eksporteres - især til England, USA og Tyskland.

Champagne er varemærkebeskyttet, så kun mousserende vine produceret i den franske Champagneregion, må kaldes champagne, selv om der fremstilles andre vine fremstillet efter champagnemetoden, som f.eks. crémant fra Alsace og Bourgogne eller den spanske cava.

Om Vintage Champagne

Simon Østerborg og Mikkel Hagerup ejer Vintage Champagne ApS. Begge har de gennem flere år haft en særlig passion for champagne og ønskede at gøre deres hobby til et professionelt erhverv. Sammen arbejder de på at udbrede et bedre kendskab til champagne. Ægte champagne smager nemlig fantastisk og har mange smagsnuancer, der afhænger af, hvor i Champagnedistriktet den kommer fra, samt hvilke druesorter der er anvendt. Varationen fra producent til producent kan være ganske stor, og så kan den ægte vare under ingen omstændigheder sammenlignes med billige bobler fra supermarkedet. Mens Mikkel har arbejdet med vin i mange år, har Simon i mere end 16 år rejst rundt i Champagneregionen, hvorfor han har et godt netværk og tæt kontakt til mange champagnehuse. Af samme årsag har han også et stort kendskab til de mere sjældne flasker.

Vitus Rejser har lavet en eksklusiv aftale med Vintage Champagne, der gør, at vi får mulighed for at besøge nogle helt særlige champagnehuse, som producerer champagne, der normalt ikke når til Danmark. Deres særlige venskab med vinbønderne giver os mulighed for at få et anderledes og mere personligt besøg i champagnehusene.

De fleste har kun smagt champagne fra de mest kendte champagnehuse, hvor man ofte betaler alt for meget for navnet, i stedet for at betale for flaskens indhold. Hos Vintage Champagne er man meget bevidst om, at kvalitet og pris skal hænge sammen. Simon bor en stor del af tiden i Frankrig og er altid på jagt efter nye smagsoplevelser - kun de bedste gulddråber kommer med hjem. De har naturligvis også deres faste champagneproducenter, som er kernen i deres forretning.

Vintage Champagne holder løbende smagninger, middage og events. De har desuden en champagneklub og en bar med butik i København på Nørre Søgade 21, hvor du finder Danmarks største sortiment af champagne.

I kan se mere om Vintage Champagne på deres hjemmeside her.

Klima

Champagne er Frankrigs nordligste vinregion. Gennemsnitstemperaturen i Reims er:

  • Juni: 22 grader 
  • Juli: 24 grader 
  • Oktober: 15 grader

Bemærk: Det er køligt i champagnekældrene. Her er temperaturen konstant 11 grader året rundt, så tag en varm trøje med, når vi skal ned under jorden.

Sværhedsgrader på vandreferier

Vælg den rigtige rejse 

På Vitus Rejsers aktive rejser får du motion og store naturoplevelser på dejlige destinationer i Europa, hvad enten det er på Pilgrimsvejen i Spanien, langs vinmarkerne i Champagne, i Østrigs alper eller blandt Danmarks smukke bakker og plantager. Alle vores aktive rejser byder på nøje udvalgte vandreture, hvor vi på bedste vis kombinerer motion med flotte naturoplevelser og klassiske kulturelle seværdigheder. 

Vi vandrer i et roligt tempo med små pauser undervejs, så vi i ro og mag kan nyde de flotte omgivelser og få sjælen med. Udover vores egen dansktalende rejse­leder, vil du på flere af rejserne også møde en lokal vandreguide. 

For at det skal være så let som muligt for dig  at vælge den rejse, der passer til dine ønsker og dit aktivitets­niveau, har vi angivet sværhedsgraden i form af fodspor på alle vores vandreferier. Du kan se sværhedsgraden på de enkelte rejser under "Bemærkninger". Sværhedsgraden går fra 1 til 3 og giver dig et overblik over, hvad du skal forvente i forhold til terrænet, op- og nedstigninger samt længden på rejsens vandringer. Under rejsens program kan du se, hvor mange kilometer vi tilbagelægger på de enkelte vandredage. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt rejsen passer til dig, er du også altid velkommen til at kontakte vores rejsekonsulenter.  

Sværhedsgrad 1

Let vandring hvor alle kan være med, hvis man kan vandre 1-7 kilometer pr. dag på stier i skov og let bakketerræn. Der er ingen svære forceringer på ruterne.

Sværhedsgrad 2

Max. 15 kilometer pr. dag i let bakket terræn, primært på stier med moderate op- og nedstigninger. Enkelte forceringer må påregnes ved usikkert underlag. 

Sværhedsgrad 3

Man skal kunne vandre ca. 20 kilometerpr. dag i bjerge eller svært terræn, hvor det kan gå stejlt op og ned. Underlaget er ofte klipper, høje trin, gedestier eller lignende. 

Pakketips til vandreferier

Nedenfor har vi samlet et par tips til, hvad du med fordel kan pakke i kufferten, når du tager med Vitus Rejser på vandreferie.

Fodtøj

Det vigtigste er godt fodtøj, der sidder fast og har en tyk sål med kraftig mønster, så man ikke skrider. Hvis terrænet er kuperet/ujævnt er det godt med støvler, som støtter om anklerne. På mindre krævende vandreferier, vil du kunne klare dig med vandresko eller vandresandaler. 

Teleskopstav

Hvis terrænet er kuperet, ujævnt eller glat (løse småsten, klippestykker eller våde sten) kan en teleskopstav være nyttig. Den er nem at transportere i rygsækken, når man ikke skal bruge den.

Rygsæk

Rygsækken skal sidde godt. Det bedste er en vandrerygsæk med en rem, der kan strammes over brystet og en rem, der hviler på hofterne. Remmen, som lukkes fortil, sørger for, at det er hofterne og ikke skuldrene, der bærer rygsækken. I rygsækken skal der både være plads til vand, regntøj, evt. madpakke og ekstra trøje samt alt det løse (solcreme, solbriller, kasket, kamera, mobiltelefon osv.).