Dagsprogram
1. dag: Trevi
Med SAS' morgenfly flyver vi direkte fra København til Rom, hvorfra vi fortsætter med bus til Trevi. Vi er fremme først på eftermiddagen, og når vi er kommet på plads på hotellet, tager vi ud på en lille orienteringstur til fods i Trevis hyggelige og stejle gader.
Trevis historiske bydel er på omkring en kvadratkilometer, men byen er spækket med kringelkroge, og næsten alle bygninger rummer en spændende historie. Arkitektonisk står tiden stille i Trevi. Vi støder på mure og søjler, bygget af romerne og ser porte og hvælvinger, udsmykket med inskriptioner og freskoer. Det store antal renæssancepalæer vidner om de formuer, adelsfamilierne samlede sammen gennem generationer på Trevis dyrebareste eje; olivenolien. Rundt om byen åbenbarer den fantastiske Spoletodal sig med udsigt over Spoleto, Montefalco, Perugia og Assisi. Om dagen ser du de bølgende bakker - om aftenen lysene fra de bakketoppe, hvor byerne ligger. På hotellet venter der os i aften en dejlig umbrisk velkomstmiddag.
Inkluderede måltider: Middag.
2. dag: Oliven og vin og opera i Macerata
I dag kigger vi nærmere på de produkter, der udgør essensen af Trevi, nemlig olivenolie og vin. I byens olivenmølle hører vi lidt mere om Trevis flydende guld, olivenolien, som er dybt forankret i folkets historie og traditioner. Vi føres igennem den utrolige historie og smager på olien, inden vi ved frokosttid forlader Trevi og kører ud i området ved Montefalco, hvor der findes mere end hundrede store vingårde.
Vi besøger gården Scacciadiavoli fra 1884, som er den ældste i området. Gårdens navn nedstammer fra en eksorcist, som boede i den lille landsby, der grænser op til vingården. Eksorcisten var kendt for at bruge vinene, mens han udførte sine djævleuddrivende ritualer. Vores besøg er dog af en noget rarere karakter, idet vi vises rundt på gården, hvorefter vi smager på vinen, der er fremstillet af Sagrantino-druer. Druen er områdets stolthed, og er du vinkender, vil du sikkert vide, at vinene hører til blandt verdens bedste. Vinene er kraftfulde og intense - fuldt ud på højde med Brunello og Amarone. Mens vi smager på dråberne, får vi hjemmelavede lokale delikatesser, og vingårdens sommelier fører os på levende og engageret vis igennem den fornøjelige seance.
Opera i Macerata: Barberen fra Sevilla
Sidst på eftermiddagen kører vi mod Macerata i regionen Le Marche cirka en times kørsel fra Trevi. Midt på byens torv spiser vi middag med udsigt til det gamle tårn. Herfra kan vi spadsere til arenaen Sferisterio di Macerata. Arenaen, der har en lang og spændende historie, blev indviet i 1829 og blev dengang brugt til datidens mest populære sport, pallone al bracciale. Siden 1921 har den smukke arena dannet ramme om de store operaforestillinger. I aften skal vi opleve opsætningen af Gioacchino Rossini's fængende folkelige numre om barberen Figaro.
Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.
3. dag: Assisi
Efter en god morgenmad kører vi til Assisi - Frans af Assisis fødeby. På byvandringen ser vi naturligvis basilikaen San Francesco, hvor Frans af Assisi ligger begravet. Hans krypt er et af de vigtigste pilgrimssteder i den katolske verden. Santa Clara-kirken, som rummer det hellige kors, der talte til Frans, samt Santa Claras grav, er også et must i Assisi. Vi oplever desuden det romerske Minervatempel, der i dag fungerer som kirke.
I den lille middelalderby Torre Del Colle, som kun tæller 33 indbyggere, spiser vi frokost i en gammel olivenmølle. Det kan næsten ikke blive hyggeligere. Byens befolkning kan af gode grunde ikke understøtte en restaurant, men når maden er god nok, så er italienerne villige til at køre langt. Torre del Colle er et klassisk eksempel på, hvordan samfundene i middelalderen var bygget op. Trange, snævre gader placeret på en bakketop med markerne rundt om byen, på skråningerne og i dalen, så byen kunne forsvare sig.
Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.
4. dag: Tid til fordybelse og opera
I dag har du tid til fordybelse på egen hånd. Spadser en tur i nærområdet, og nyd vinmarker og olivenlunde på nært hold. Læs en god bog i skyggen på terrassen, eller slap af i solen ved hotellets lille pool. Vi spiser en tidlig middag på hotellet, inden vi igen sætter kurs mod Macerata for aftenens operaoplevelse.
Opera i Macerata: Aida
I Maceratas middelalderlige rammer har vi denne aften fornøjelsen af at høre en af verdens mest populære kunstværker, nemlig Aida af Giuseppe Verdi, som udspiller sig i det gamle Egypten. En tidsløs kærlighedshistorie og rutsjebanetur af følelser, som fortælles igennem Verdis kraftfulde musik.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
5. dag: Perugia
Vi besøger Umbriens hovedstad, Perugia. Byen kravler op ad en 493 meter høj bakketop med det historiske centrum øverst oppe. Rejselederen viser rundt i byen, som må være en af Umbriens smukkeste og hyggeligste byer, og hvor centrum er forskånet for biler. Med rulletrapper kommer vi fra det nedre til det øvre centrum. Turen med rulletrapper gennem klipperne er udformet som et slags arkæologisk museum.
Herfra går vi ad Corso Vanuzzi, byens pulsåre, som fører op til Piazza IV Novembre med det berømte Palazzo dei Priori, hvor vi finder Umbriens nationalmuseum og byens gamle rådhus. På pladsen ser vi også byens smukke springvand, der stammer fra 1300-tallet. Vi fortsætter gennem byens smukke, kringlede gader til den etruskiske port.
Frokosten foregår på egen hånd, men rejselederen er naturligvis gerne behjælpelig med forslag til gode frokostrestauranter. Vel tilbage på hotellet nyder vi en fælles afskedsmiddag.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
6. dag: Hjemrejse
Tidligt om morgenen forlader vi Trevi og kører mod Rom, hvor vores fly fra SAS venter på at flyve os direkte til København. Vi ankommer først på eftermiddagen.
Inkluderede måltider: Morgenmad.