Inkl. én af verdens smukkeste togture

Flåm & Én af verdens smukkeste togture · 2021

Flyrejser
5 Dage

Rejs med os til den verdensberømte lille fjordlandsby Flåm, som ligger i det inderste af Aurlandsfjorden, der er en sidearm til Norges længste fjord, Sognefjorden, Her holder vi ferie omgivet af kaskader af smukke vandfald, som kaster sig ned i fjorden fra de stejle fjelde.

De mageløse omgivelser gør Flåm til et unikt rejsemål. Den lille by med blot 400 indbyggere er charmerende med butikker og hyggelige spisesteder, der byder på fabelagtige retter fra det norske køkken. Området er også særligt velvalgt, hvis man har hang til vandreture og naturscenerier i verdensklasse.  

Turismen i Flåm kan dateres tilbage til sidst i...

Rejs med os til den verdensberømte lille fjordlandsby Flåm, som ligger i det inderste af Aurlandsfjorden, der er en sidearm til Norges længste fjord, Sognefjorden, Her holder vi ferie omgivet af kaskader af smukke vandfald, som kaster sig ned i fjorden fra de stejle fjelde.

De mageløse omgivelser gør Flåm til et unikt rejsemål. Den lille by med blot 400 indbyggere er charmerende med butikker og hyggelige spisesteder, der byder på fabelagtige retter fra det norske køkken. Området er også særligt velvalgt, hvis man har hang til vandreture og naturscenerier i verdensklasse.  

Turismen i Flåm kan dateres tilbage til sidst i det 18. århundrede, hvor et stort antal engelske turister valfartede til Flåm for at fiske efter laks. Det var disse tilrejsende, der lagde fundamentet for opbygning af hoteller, og sidenhen har tusinder af turister besøgt den lille by. Foruden attraktionen ved de smukke høje fjelde og den indtagende fjord, er landsbyen også endestation for den ikoniske Flåmsbane.

Flåmsbanen er en af verdens stejleste jernbanelinjer, der går igennem snoede tunneler og ind og ud af bjerge og vidner om norsk jernbanehistories dygtigste teknikker. Banen er blandt Norges største trækplastre, og på den 20 kilometer lange togtur oplever man floder, der skærer sig igennem dybe kløfter, vandfald, der bruser ned ad de stejle fjelde, snedækkede bjergtinder og små maleriske gårde, der klamrer sig til de stejle skråninger. 

I vores indholdsrige udflugtsprogram er der naturligvis inkluderet den spektakulære togtur med Flåmsbanen, men programmet byder på mange flere flotte oplevelser. Glæd dig både til en byvandring i Bergen, en tur på mikrobryggeri, en udflugt til udsigtspunktet Stegastein, besøg i vikingebyen Njardarheimr samt sejlads i Nærøyfjorden. Det hele akkompagneres af høje fjeldsider, vilde vandfald og et levende kulturlandskab, der kan tage pusten fra de fleste. 

På rejsen skal vi bo midt i Flåm på det historiske og 4-stjernede Fretheim Hotel. Stedet var oprindeligt en herregård, ejet af Flåms rigeste mand Christen Fretheim, og det var netop her, at de engelske gentlemen boede, da de tog på fisketure i området i det 18. århundrede. Med fortiden som inspirationskilde byder det historiske Fretheim Hotel på en spektakulær udsigt over fjorden og bjergene, og hotellets smagfulde interiør og møbler vil tage dig på en rejse tilbage i tiden. Hvert værelse er unikt med historiske indslag, samtidig med at de imødekommer vor tids moderne krav. Hotellets restaurant ligger med en smuk udsigt til fjorden, og her bliver vi hver dag forkælet med lækre traditionelle retter, hvor ingredienserne hovedsageligt kommer fra de lokale gårde i det omkringliggende fjordlandskab. 

Det er få steder i verden, hvor fjorde og fjelde er smukkere og mere dramatiske end i Flåm, og vi glæder os til at byde dig velkommen. 

 

Kort - Flåm - Sommer 2021

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Dobbeltværelse med balkon eller terrasse
899,-
Standard eneværelse
2.499,-
Dobbeltværelse med balkon eller terrasse som eneværelse
4.199,-
Afbestillingsforsikring
635,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Bergen t/r, inkl. skatter og afgifter
 • Transfer lufthavn-Bergen centrum t/r
 • Lille byrundtur til fods i Bergen centrum
 • 4 nætter i Flåm på Fretheim Hotel****
 • 4 x morgenmad (2.-5. dag)
 • 4 x middag (1.-4. dag)
 • 1 x frokost (3. dag)
 • Orienteringstur til fods i Flåm
 • Besøg på Ægir Mikrobryggeri, inkl. ølsmagning
 • Udflugt til udsigtspunktet Stegastein
 • Fjordcruise i Nærøyfjorden fra Flåm til Gudvangen
 • Besøg i vikingebyen  Njardarheimr, inkl. entré og rundvisning
 • Togtur med Flåmsbanen fra Flåm til Myrdal t/r
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Dagsprogram

1. dag: Charmerende Bergen, udsigtspunktet Stalheim og fjordperlen Flåm

Om morgenen flyver vi sammen fra Københavns Lufthavn til Norges næststørste by, Bergen. Efter ankomst kører vi ind til centrum af Bergen for at gå lidt på opdagelse i den gamle handelsby. Vi besøger bl.a. Bryggen med de smukke gamle træhuse, som i middelalderen var byens handelscentrum. Vi ser også det lokale fiskemarked, og midt på dagen får du tid til frokost på egen hånd i den stemningsfulde by.  

Først på eftermiddagen sætter vi med bussen kurs mod nordøst og den lille naturperle Flåm, som ligger inderst i Aurlandsfjorden. Vi følger E16 frem til Stalheim Hotel, hvor vi holder en eftermiddagspause for at nyde den betagende udsigt over Nærøydalen. Siden 1885 har hotellet ligget her på postruten mellem Oslo og Bergen. og talrige malere og kunstnere har ladet sig inspirere af dette dramatiske landskab.

Fra Stalheim kører vi ad skarpe hårnålesving ned i dalen igennem Gudvang-tunnelen til Flåm og Fretheim Hotel, som ligger i maleriske fjordomgivelser, der flere gange er kåret som verdens smukkeste. Om aftenen mødes vi i hotellets hyggelige restaurant til en velkomstmiddag.

Inkluderede måltider: Middag.

Velkommen til fjordlandsbyen Flåm.

Velkommen til fjordlandsbyen Flåm.

2. dag: Flåm, mikrobryggeriet Ægir og udsigtspunktet Stegastein

Om formiddagen fører rejselederen an på en lille orienteringstur til fods i Flåm, hvor der bliver til til at nyde frokosten på egen hånd på en af byens cafeer eller restauranter. Omgivelserne er mageløse, og selvom Flåm kun er en lille landsby med blot 400 indbyggere, så byder byen hvert år 450.000 turister velkommen. Mange af dem ankommer fra vandsiden, og Flåm er faktisk Norges femtestørste havn for krydstogtsskibe, så der kan herske travlhed i byen om dagen. Sidst på dagen er alle dagsturisterne væk igen alle, og idyllen og roen vender igen tilbage til denne lille naturperle af en by med de fantastiske udsigter over fjorden og fjeldene. 

Om eftermiddagen skal vi besøge Flåms mikrobryggeri Ægir, som er særlig kendt for sin høje kvalitet og det spændende udvalg af kvalitetsøl, som har fået både guld, sølv og bronzemedaljer i VM. Det hele startede med øl. men i dag har Ægir også sin egen akvavit, gin, mjød og whisky. Hemmeligheden bag hele udvalget og bryggeriets succes er frisk fjeldvand, gode råvarer og sans for detaljer. På mikrobryggeriet får vi stedets navn, som har rødder i den nordiske mytologi, mens vi smager tre af bryggeriets mest populære øl. 

Efter vi har vædet ganen, sætter vi os til rette i bussen og kører ad Strandavegen langs fjorden og over broen over Aurlandselvi, hvor vi fortsætter videre ad den dramatiske Bjørgavegen op i fjeldet ad stejle hårnålesving til udsigtspunktet Stegastein.

Udflugtsplatformen fra 2006 hænger 30 meter ud fra fjeldsiden 650 meter over fjorden, og udsigten herfra er uden sidestykke. En mere fantastisk udsigt over fjorden, fjeldene og det flotte fjordlandskab skal du lede længe efter. Stegastein er et af de mest fotograferede udsigtspunkter i hele regionen og det med rette. Det er virkelig et sted, der fuldstændig tager pusten fra de fleste. Når vi har suget alle indtrykkene til os, returnerer vi til Flåm, hvor du har tid på egen hånd. inden vi igen mødes i restauranten til fælles middag. 

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Udsigten fra Stegastein er uden sidestykke.

Udsigten fra Stegastein er uden sidestykke.

3. dag: Fjordcruise på Nærøyfjorden og i vikingernes fodspor i Gudvangen

Efter en god nattesøvn og et dejligt morgenbord er vi klar til dagens heldagsudflugt. Fra hotellet spadserer vi de få hundrede meter til havnen i Flåm, hvor vi går ombord på en båd og straks sætter kurs ud gennem Aurlandsfjorden, som er en fjordarm til Sognefjorden. For enden af fjorden sejler vi venstre om pynten og ind gennem den maleriske smalle Nærøyfjord. En mur af majestætiske fjelde rejser sig omkring båden og spejler sine græsklædte skråninger og toppe i fjordens klare vand. Nærøyfjorden byder på nogle af de mest exceptionelle naturindtryk, som du kan finde i de norske fjorde. Vi ser vandfald strømme fra de stejle fjelde, og sejlturen er en af de sjældne oplevelser, man aldrig glemmer.

Når vi har nydt et par timers sejlads, går vi i land i Gudvangen, hvor vi nu skal strække benene. Fra kajen slentrer vi de cirka 450 meter igennem byen til vikingedalen og byen Njardarheimr, hvor vikingehistorierne bringes til live. Her møder vi de lokale indbyggere, som tager os med 1.000 år tilbage til vikingetiden.

I Njardarheimr bliver vi vist rundt blandt de 20 forskellige bygninger, og undervejs hører vi om vikingernes daglige liv, hvordan de levede, arbejdede og påvirkede verden omkring sig. Vi bliver en del af den lille levende landsby, som den så ud for 1.000 år siden og ser også vikingernes både og hører historier om skikke og de berygtede togter. Frokosten nyder vi selvfølgelig på ægte vikingmanér, med retter tilberedt ligesom man gjorde det i det traditionelle vikingekøkken.

Om eftermiddagen henter vores buschauffør os i Gudvangen, og vi kører de cirka 20 kilometer retur igennem Gudvangstunnelen tilbage til Flåm, hvor resten af eftermiddagen er på egen hånd. Om aftenen mødes vi i hotellets restaurant for at nyde hinandens selskab og middagen.   

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Sejlturen i Nærøyfjorden byder på betagende naturscenerier.

Sejlturen i Nærøyfjorden byder på betagende naturscenerier.

4. dag: Flåmsbanen - én af verdens smukkeste togture

Vi spiser tidlig morgenmad på hotellet, inden vi går de 400 meter til byens lille togstation. Her skal vi på udflugt med Flåmsbanen, som er en af verdens mest spektakulære jernbanestrækninger og blandt Europas højeste og stejleste togbaner.

Byggeriet af den 20,2 km lange togbane startede i 1923 og varede i hele 24 år, og undervejs på strækningen skal man igennem hele 20 tunneler, inden man når toppen og stationen Myrdal knap 900 meter over havets overflade. Vi kører i et moderne lokomotiv langsomt op gennem et landskab af stejle og skovklædte fjelde, og nedenfor ser vi de dybe dale, hvori floderne bugter sig.

Efter en halv time stopper vi ved det mægtige vandfald Kjosfossen. Vi går ud af toget og nyder synet af de brusende kaskader af vand, der har en faldhøjde på hele 225 meter højde. Tidligere var der et mindre vandkraftværk ved vandfaldet, som producerede strøm til jernbanen. Det er et imponerede skue at se det gigantiske vandfald, hvor naturens kræfter opfører sit helt eget skuespil med kaskader af vand.

Vel ombord på toget igen kører vi de sidste fire kilometer til højfjeldsområdet og stationen Myrdal, hvor Flåmsbanen slutter. Her har vi knap 25 minutter, før vi tager toget fra højderne tilbage til Flåm i bunden af Aurlandsfjorden, hvor vi ankommer ca. kl. 10.55.

Resten af dagen er din egen. Er der stemning for det, arrangerer rejselederen gerne en lille vandretur i det skønne område. Vi mødes sædvanen tro i hotellets restaurant til aftenens afskedsmiddag.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Togturen med Flåmsbanen er intet mindre end spektakulær.

Togturen med Flåmsbanen er intet mindre end spektakulær.

5. dag: Hjemrejse 

Nyd formiddagen på egen hånd i Flåm, inden vi først på eftermiddagen kører tilbage mod Vestlandets hovedstad Bergen. Fra lufthavnen flyver vi direkte til København.  

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Hotelinformation

Fretheim Hotel ****, Flåm
VisSkjul

Glæd dig til at bo på Fretheim Hotel i Flåm, hvis historie går helt tilbage til 1870. Her kom de første udlændige til Flåm for at fiske laks. Fiskerne boede på den daværende gård, indtil landsbyens rigeste mand Christen Fretheim overtog denne - og snart så Fretheim Hotel dagens lys.

Christen Fretheim var en travl mand som både startede postkontor og skibsekspeditioner, så det var kærkomment, da Christens kusine Marthe i 1909 kom til hotellet i 1909 for at hjælpe til. Christen døde i 1916, men Marthe drev hotellet videre. Det fortælles, at hun var en venlig dame, der var fyldt med omsorg. Hun skulle eftersigende have en udpræget sans for detaljer, og hun overtog hurtigt kommandoen over stedet ude såvel som inde. Marthe blev på hotellet indtil hendes død i 1933. Hotellet var i familien Fretheims eje frem til 1979, hvor det blev solgt til familien Sørvig fra Lillehammer ,og i 1982 købte Thorud-familien det. I dag er Fretheim Hotel ejet af Aurland Ressursutvikling.

Fretheim Hotel har til huse i en flot, hvid træbygning beliggende inderst inde i en fjordarm til Sognefjorden. Hotellet har både en historisk del og en nyere tilbygning fra 2000. På hotellet finder du et stemningsfyldt bibliotek, flere elegante lounger, lobbybar, bar med panorama vinduer mod fjorden, en fantastisk have samt restaurant med udsigt mod fjorden og fjeldene, hvor vi nyder den inkluderede morgen- og middagsbuffet.

Værelser

Fretheim Hotel har 122 værelser i forskellige kategorier. Værelsernes indretning kan variere.

Vi bor i standard dobbeltværelser på ca. 20m2 med to enkeltsenge, tv, kaffe- og tefaciliteter, gratis WiFi og badeværelse med hårtørrer og badekar med bruser. Værelserne er beliggende på bagsiden af hotellet med udsigt til vandrestier og fjeldet. 

Mod tillæg kan der bestilles standard enkeltværelse på ca. 15m2 beliggende på 4. etage med queensize-seng og karnapvindue samt dobbeltværelser med to enkeltsenge på ca. 20m2 beliggende på forsiden af hotellet med balkon eller terrasse mod haven. Dobbeltværelserne med balkon eller terrasse mod haven kan også bestilles som eneværelse.

Læs mere om hotellet her.

Velkommen til Freitheim Hotel.
Velkommen til Freitheim Hotel.
Den hyggelige restaurant på Freitheim Hotel.
Den hyggelige restaurant på Freitheim Hotel.