Dagsprogram
1. dag: Molde – rosernes by
Fra København flyver vi med Norwegian via Oslo til Molde. Her holder vores egen bus klar til at tage imod os, og efter blot syv kilometers køretur er vi fremme ved hotellet, der ligger helt ude ved bredden af fjorden. Hotel Scandic Seilet, der er formet som en skibsmast med et udspilet sejl, er et af Norges mest ikoniske byggerier, og det var Prinsesse Märtha Louise, som i 2001 lagde grundstenen til den 16 etager høje konstruktion.
Ved siden af hotellet ligger både Bjørnsonhuset, der byens kulturhus, og det store Aker Stadion. Langs med fjorden er der cirka 600 meter til byens hovedgade, der er pyntet op med roser og prydet af skulpturer af Bjørnstjerne Bjørnson, Rosepigen og Jazzgutten, der hver især fortæller historien om en levende kultur med stolte traditioner.
Den travle hovedgade byder på et stort udvalg af butikker og cafeer og fra det hyggelige torv er der flot udsigt mod de 222 delvist snedækkede fjeldtinder i Moldepanoramaet, som er en ubrudt række af fjeldtiner på sydsiden af Moldefjorden. Det moderne rådhus og Domkirken blev begge opført efter et bombardement under 2. verdenskrig. En dramatisk historie, som vi selvfølgelig kommer til at høre mere om under opholdet.
Bemærk: På afgangen den 6/6 ankommer vi til Molde om aftenen, og på denne rejse er middagen ikke inkluderet første aften. På de øvrige afgange ankommer vi til Molde om eftermiddagen, og der er middag på hotellet første aften.
Måltider: Middag (ikke på afrejsen 6/6)
2. dag: Atlanterhavsvejen og Panoramaudsigt over Molde
En af Norges mest berømte vejstrækninger er Atlanterhavsvejen, der er anlagt mellem klippeskær og små øer, hvor himmel, hav og landjord mødes. Selve strækningen er blot 8,3 kilometer lang, men blev ikke desto mindre kåret i 2005 til ”Århundredets bygningsværk 1905-2005”. I alt otte broer binder de små øer sammen og man får næsten oplevelsen af køre ude i Atlanterhavet.
Vi ser selvfølgelig strækningen i sin fulde længde, inden vi vender rundt og holder pause ved Eldhusøya, der ligger næsten midt på Atlanterhavsvejen. Her går vi en lille tur rundt om øen, nyder udsigten over havet og ser mindesmærket for de mange søfolk, som gennem tiden er forlist ud for den norske kyst. På øen ligger også en lille café, hvor der er mulighed for at nyde en kop kaffe og måske en nybagt vaffel, hvis det kunne friste.
Ad andre veje kører vi tilbage mod Molde, hvor vi kører op til udsigtspunktet Varden, som ligger bag byens centrum. Herfra er der i godt vejr den flotteste udsigt over hele Moldefjorden og Moldepanoramaet mod syd.
Omkring frokosttid er vi tilbage ved hotellet, og om eftermiddagen er der tid til at gå på opdagelse på egen hånd i den smukt beliggende by. Besøg for eksempel Kongebirken, som er stedet, hvor kongen og kronprinsen blev fotograferet, mens de søgte ly for det tyske bombardement af byen i april 1940. Det er også muligt at besøge Romsdalsmuseet, der giver et indblik i den traditionelle livsstil langs med den norske kyst, eller måske blot nyde bylivet, fjorden og den betagende udsigt, som man finder overalt i Molde.
Til aften mødes vi på hotellet for at spise middag sammen.
Måltider: Morgenmad og middag.
3. dag: Trollstigen, Geiranger og sejltur med Kystruten
Hvor vi i går kørte på kanten af land og hav, tager vi i dag på oplevelse mellem fjorde og tinder. Med en lille færge krydser vi en af Moldefjordens forgreninger og er snart fremme ved Isterdalen og den berømte bjergvej Trollstigen. Her venter en fantastisk tur gennem 11 hårnålesving op i næsten 800 meters højde. Undervejs passerer vi det brusende vandfald Stigfossen, og vi kan kigge op mod de stolte fjeldtinder Kongen, Dronningen og Bispen. På toppen af Trollstigen har den norske arkitektgruppe Snøhetta skabt et enestående udsigtsplateau, der byder på en fantastisk udsigt ned over hele Trollstigen, hårnålesvingene, Stigfossen og den grønne Istedal. Her tager vi en god pause, så der er tid til at følge de små stier mellem klipper og vandløb ud til de flotteste udsigtspunkter.
Efter at have passeret vejens højeste punkt begiver vi os gennem Valldal til byen Sylte, som er hovedbyen for dyrkning af norske jordbær. På de sydvendte fjeldsider er klimaet så mildt, at der er perfekte forhold for bær og frugter - sågar abrikoser kan modne her. Med endnu en lille færge kommer vi til Eidsdal for derefter at køre over fjeldet mod Geiranger. Snart dukker den smalle og dybe Geirangerfjord op flere hundrede meter under os, og vi begiver os ned mod byen og fjorden ad Ørnevejen, der byder på den ene panoramaudsigt efter den anden.
I Geiranger venter os endnu et af turens højdepunkter. Fra den livlige havn bliver vi sejlet med en mindre båd ud til Kystrutens store og topmoderne skib, der ligger i fjorden klar til at tage imod os. Når alle er ombord, begynder vi sejlturen gennem den næsten magiske Geirangerfjord, der ikke uden grund er på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Fjeldsiderne rejser sig nærmest lodret fra den smalle fjord, og vi kommer tæt forbi vandfaldene De Syv Søstre, Brudesløret og Frieren. Kystrutens nye skibe kan sejle på batterier i de smalle fjorde, og at opleve det store skib glide lydløst gennem den storslåede natur er næsten ubeskriveligt.
På fjeldsiderne ser vi de ensomt liggende gårdsbrug, som vidner om tidligere tiders barske og hårde liv langs de norske kyster og fjorde. Gradvist åbner fjorden sig og vi sejler videre ud på Sunnylvsfjorden og Storfjorden. Hele turen fra Geiranger mod Ålesund og Molde fremviser det norske fjordlandskab i næsten alle afskygninger, fra de smalleste inderste fjordarme til de brede og åbne fjordmundinger ud mod kysten. Når vi når næsten ud til kysten, kan vi sætte os til rette i skibets gode restaurant, hvor vi får serveret en middag baseret på de lokale råvarer.
Efter at have nydt aftensmaden ombord er der tid til at få de sidste store oplevelser med. Vi sejler ind igennem Moldefjorden med de forrevne fjeldtinder på sydsiden af fjorden og passerer tæt forbi vores eget hotel, hvor skibet spejler sig i de store glasfacader mod fjorden. Sidst på aftenen lægger vi til i centrum af Molde og går de sidste 700 meter hjem til hotellet efter en dag fyldt med storslåede oplevelser.
Måltider: Morgenmad og middag.
4. dag: Jugendstilsbyen Ålesund
Vi starter dagen med at krydse Moldefjorden med færge for at fortsætte syd for fjorden ud mod kysten til jugendstilsbyen Ålesund. En stor brand ødelagde hele Ålesund i 1904, og efterfølgende tegnede datidens dygtigste arkitekter en helt ny by i tidens nye stil, Jugendstil. De farverige og fantasifulde bygninger udgør næsten hele centrum af byen, hvilket skaber et miljø, som ingen anden by i Norge. Beliggenheden ved det smalle sund, Ålesundet, omgivet fjelde, fjorde og hav er ikke mindre fantastisk end arkitekturen.
Vores besøg i byen starter ved Jugendstilmuseet, der giver os et indblik i byens historie og fortæller om bybranden i 1904. Her stifter vi også bekendtskab med den stil og de tanker, som efter branden formede byen og gjorde den berømt. Efterfølgende er der god tid til at gå på opdagelse mellem de smukke bygninger og nyde den specielle atmosfære. Langs Ålesundet i byens centrum ligger flere gode cafeer og spisesteder, og gågaderne byder på masser af butikker og indkøbsmuligheder - de fleste beliggende i de flotte jugendstilsbygninger. For de, der har lyst, inviterer rejselederen på en lille tur til byparken ved foden af Aksla-fjeldet og videre ad de 450 trin op til toppen. Udsigten herfra er flere gange kåret til at være Norges flotteste, og hele landskabet med byen, fjorden, sundet og havet ligger for fødderne af os.
Først på eftermiddagen kører vi ad andre veje tilbage mod Moldefjorden for at sejle retur til Molde og vores hotel. Denne aften er vi på egen hånd til aftensmad, så der er mulighed for at vælge en af Moldes gode restauranter og opleve det lokale køkken. Rejselederen er selvfølgelig behjælpelig med gode forslag.
Måltider: Morgenmad.
5. dag: Åndalsnes, Raumabanen og Romsdalen
Efter morgenmaden holder vores egen bus klar til endnu en dag med storslåede naturoplevelser. Vejen fører os gennem tunnelen til den lille ø Bolsøya og videre med færge over Langfjorden.
Hvor Romsdalen møder fjordene, ligger byen Åndalsnes omgivet af fjeldtinder og vand. Her bliver der mulighed for at tage med den nye gondolbane, Romsdalsgondolen, op på fjeldet. Banen blev bygget i 2021 og fører op i over 700 meters højde. Her er udsigten over fjordene, dalene og fjeldtinderne helt ubeskrivelig, og alt er anlagt, så vi er så tæt på naturen som muligt. På toppen er der bygget en café og restaurant med store panoramavinduer, og hvis du har lyst til at gå en tur i landskabet, er der afmærket både korte og længere vandreruter. Rejselederen er gerne behjælpelig med billetter til svævebanen (ikke inkluderet).
Hvis du hellere vil tilbringe lidt tid i Åndalsnes, er her flere små caféer og butikker samt museet Norsk Tindecenter, der fortæller om menneskets fascination af fjeldene og de mange bjerbestigere, som gennem tiden har prøvet kræfter med fjeldtinderne omkring byen.
Over middag venter endnu en speciel oplevelse på os, når vi stiger ombord på toget i Åndalsnes og begiver os ind igennem Romsdalen. Strækningen kan i 2024 fejre sit 100-års jubilæum og er blevet kåret som Europas smukkeste jernbane af Lonely Planet. For at overvinde stigningerne i dalen, kører toget på fjeldsiderne skiftevis på den ene og den anden side af dalen. Vi passerer vandfald, krydser Raumaelven på den berømte stenbro Kylling Bro og laver et hårnålesving i en tunnel i fjeldvæggen. Banen er et mesterværk for sin tid og vi oplever den allerflotteste del af strækningen mellem Åndalsnes og Bjorli.
Vel ankommet til Bjorli venter vores egen bus på os og ad landevejen begiver vi os tilbage gennem Romsdalen. Her får vi et helt andet perspektiv på dalen og ikke mindst på den jernbanestrækning, som vi netop har kørt på. I bunden af dalen tager vi et stop ved Trollveggen, der er Europas højeste lodrette bjergvæg. Her kan vi lægge nakken tilbage og kigge op til de forrevne takker og tinder hele 1,7 kilometer over dalen, hvor vi står.
Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Molde og har tid til at slappe af og måske nyde byen og fjorden, inden vi mødes på hotellet til vores rejses sidste middag.
Bemærk: Turen med Raumabanen er selvfølgelig bestilt og bekræftet, men som med alle togselskaber kan der opstå ændringer, akutte sporarbejder og tekniske forstyrrelser i driften. I så fald kører vi med vores egen bus i begge retning mellem Åndalsnes og Bjorli og refunderer billetprisen.
Måltider: Morgenmad og middag.
6. dag: Molde og hjemrejse
Det er blevet rejsens sidste dag og vores egen bus henter os ved hotellet og kører os det lille stykke til lufthavnen. Herfra flyver vi igen med Norwegian via Oslo retur til København.
Måltider: Morgenmad.
Bemærkninger
Passer rejsen til dig?
Denne rejses program passer til dig, der er almindelig godt gående. Det svarer til, at du kan gå i et tempo på ca. 4 kilometer på 1 time.
Er du mindre godt gående, anbefaler vi rejserne under vores koncept ”I ro og mag”. Her er rejsernes program tilpasset dig, der ikke er så godt til bens.
Se alle ”I ro og mag”-rejser her.