Nyhed!

Svalbard · Isbjørnenes rige

Flyrejser
6 Dage

Med denne rejse får du en enestående chance for at opleve isbjørnenes rige på en unik sommerrejse til Svalbard. Her tager vi blandt andet på bådture til den russiske mineby Barentsburg og spøgelsesbyen Pyramiden, ligesom vi dykker ned i den norske øgruppes fascinerende og barske historie - en rejse for dig, der har eventyrlyst i blodet.  

Midt i Ishavet mellem Nordnorge og Nordpolen finder man det uspolerede arktiske ørige Svalbard, der på én og samme tid er både barskt, enestående og skrøbeligt. Svalbard betyder kolde kyster, og landskabet er eventyrligt med stejle fjelde, et unikt dyreliv og en imponerende, arktisk natur. 

Om...

Med denne rejse får du en enestående chance for at opleve isbjørnenes rige på en unik sommerrejse til Svalbard. Her tager vi blandt andet på bådture til den russiske mineby Barentsburg og spøgelsesbyen Pyramiden, ligesom vi dykker ned i den norske øgruppes fascinerende og barske historie - en rejse for dig, der har eventyrlyst i blodet.  

Midt i Ishavet mellem Nordnorge og Nordpolen finder man det uspolerede arktiske ørige Svalbard, der på én og samme tid er både barskt, enestående og skrøbeligt. Svalbard betyder kolde kyster, og landskabet er eventyrligt med stejle fjelde, et unikt dyreliv og en imponerende, arktisk natur. 

Om sommeren ligger gennemsnitstemperaturen mellem -1 og +8 grader, og fra maj til september domineres himlen af midnatssolen, hvor dag og nat går ud i et. I denne periode kan du opleve naturens helt egne mirakler, når øerne bliver indtaget af fugle, og havet omdannes til et stort spisekammer, som tiltrækker både sæler, hvaler og hvalrosser i de omkringliggende fjorde. På øgruppen bor der cirka 2.500 mennesker og cirka ligeså mange isbjørne samt et utal af sæler, hvalrosser, ræve, rensdyr og flere millioner havfugle, som lever side om side i den arktiske vildmark, hvor mere end to tredjedele er beskyttede reservater og nationalparker.

Rejsens spændende udflugtsprogram sørger for, at vi får det autentiske Svalbard helt ind under huden. Glæd dig blandt andet til inspirerende museumsbesøg, hvor vi bliver klogere på øgruppens interessante historie, udflugter i båd til den russiske mineby Barentsburg og spøgelsesbyen Pyramiden samt oplevelsen af, at solen aldrig går ned. Har du mod på endnu flere eventyr, kan du tage med på en uforglemmelig udflugt med slædehunde i den arktiske vildmark.

Hovedbyen Longyearbyen ligger på øgruppens største ø, Spitsbergen, og her bor vi på et dejligt 4-stjernet hotel. Herfra oplever vi det fascinerende samfund og Svalbards forunderlige skønhed, der altid har været omgivet af mystik.

Rutekort - Svalbard - Isbjørnenes Rige - 2019

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
2.499,-
Afbestillingsforsikring
1.199,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Ekstraarrangementer

Udflugt med slædehunde
850,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Oslo-Longyearbyen t/r
 • Alle skatter og afgifter
 • Transfer lufthavn-hotel t/r
 • 5 nætter i Longyearbyen på Radisson Blu Hotel Polar****
 • 5 x morgenmad (2.-6. dag)
 • 2 x frokost (4. og 5. dag)
 • 4 x middag (1. 2. 4. og 5. dag)
 • 1 x middag i vildmarken, inkl. drikkevarer (3. dag)
 • Byrundtur i Longyearbyen 
 • Vandretur i kulminearbejders fodspor
 • Sejltur til Esmarkbreen og Barentsburg
 • Byvandring i Barentsburg
 • Sejltur til Nordenskjoldbreen og Pyramiden
 • Byvandring i Pyramiden 
 • Lokalguider i Longyearbyen, Barentsburg og Pyramiden
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Bemærk: Vi tager forbehold for programændringer forårsaget af vejrforhold. Læs mere om særlige forhold vedrørende rejser til Svalbard i de praktiske oplysninger.

Dagsprogram

1. dag: Longyearbyen 

Vi flyver tidligt med SAS fra København via Oslo til Longyearbyen, hvor vi ankommer først på eftermiddagen. Longyearbyen ligger på øgruppens største ø Spitsbergen, og her befinder vi os i en dal omkranset af fjelde. Du kan allerede nu begynde at vænne dig til, at rensdyr uforstyrret færdes i gadebilledet på lige fod med lokalbefolkningen. Du vil også se, at mange lokale bærer skydevåben, idet isbjørnene aldrig er langt væk. På denne årstid er det lyst døgnet rundt, så det kan være svært at adskille nat og dag på disse breddegrader.

Fra lufthavnen kører vi til vores hotel som ligger med en fantastisk udsigt over Isfjorden. I hotellets hyggelige rammer finder vi både en sauna, en knitrende pejs og en populær pub, som er det naturligt samlingssted for både gæster og lokale. Om aftenen mødes vi i hotellets restaurant for at nyde en fælles middag og den smukke udsigt over fjorden.

Inkluderede måltider: Middag.

Velkommen til Longyearbyen.

Velkommen til Longyearbyen.

2. dag: Byrundtur i Longyearbyen

Efter morgenmaden skal vi se nærmere på Longyearbyen sammen med vores egen rejseleder og en lokalguide. Med bus kører vi rundt i byen og passerer undervejs kirken, det globale frølager og Norges mest moderne nordlysobservatorium, Kjell Henriksen Observatoriet. Observatoriet rummer instrumenter fra hele syv lande og 16 forskellige forskningsorganisationer, der studerer det sælsomme nordlysfænomen, som kan opleves i vinterhalvåret. Vi kører også over Adventsdalen mod Mine 7, forbi forskningsområder og den gamle nordlysstation. Vores lokalguide fortæller undervejs om livet her på øen og samfundet, der først i 1974 blev forbundet med resten af verdenen. På grund af isen var befolkningen nemlig afskåret fra den øvrige verden i vinterperioden, indtil man byggede lufthavnen i Longyearbyen. 

Tilbage i byen er der tid til frokost på egen hånd, inden vi om eftermiddagen går i kulminearbejdernes fodspor. For 20 år siden hentede minearbejderne det sorte kul ud af fjeldet, og i dag skal vi opleve, hvordan en minearbejders hverdag så ud på en vandretur dybt ind i fjeldet. Ved indgangen til Mine 3 får vi tildelt en arbejdsdragt, hjelm og hovedlygte, inden vi starter vores gåtur ind i minen. Vores lokalguide fortæller om driften, mens vi vandrer rundt og kan høre lydene fra fjeldet. Et godt stykke inde i minen er der helt mørkt, og så forstår man pludselig, hvor vigtigt det er, at hovedlygten fungerer optimalt. Husk at iføre dig varmt tøj, sko, hue og vanter – der kan være koldt i minen. Om aftenen mødes vi i hotellets restaurant til en hyggelig, fælles middag. 

Inkluderede måltider: Morgenmad, middag.

Gruppe af gæster på ind i en mine.

Gruppe af gæster på ind i en mine.

3. dag: På egen hånd, vildmarksmiddag og ekstraudflugt med slædehunde 

I dag kan du gå på opdagelse i Longyearbyen, som iøvrigt er opkaldt efter den engelske mineejer John Munroe Longyear, og nyde de spektakulære omgivelser. Du kan også deltage i en ekstraudflugt med slædehunde om formiddagen. Om aftenen samles vi igen til den inkluderede middag i vildmarken.

Der er masser at opleve i Longyearbyen på egen hånd. 200 meter fra hotellet ligger Svalbard Museum, som især er er besøg værd. Her kan du lære mere om det lille ørige, der blev fundet af nederlandske Willem Barents i slutningen af 1500-tallet. Du kan også høre om det store hvalfangsteventyr, som efterfølgende tiltrak mennesker fra hele verden i søgen på rigdom og lykke. I 1700-tallet tog Ruslands zar Peter den Store også del i eventyret, hvilket giver det barske samfunds interessante historie endnu en spændende dimension. Der findes store naturressourcer i Svalbard, og de mange kulminer har gennem tiden givet store indtjeningsmuligheder, men de har også været årsag til adskillige stridigheder. Så meget at man i 1924 underskrev en traktat i Paris, der skulle sikre Norge suverænitet over øerne. Mere end 30 lande og stater har underskrevet aftalen, som samtidig giver disse lande ret til fisk og fangst i de respektive territoriale farvande. Danmark er selvfølgelig også en del af denne aftale. På museet kan du også få indblik i dyrelivet og den sparsomme vegetation på Svalbard. Til frokost kan du eventuelt forkæle dig selv med en rigtig gourmetoplevelse på en af Norges bedste restauranter, Huset. Udover smagsoplevelser i særklasse, vil byder restauranten på en Skandinaviens største vinsamlinger med flere end 20.000 flasker.

Sidst på dagen tager vi sammen ud i vildmarken og kører cirka ti kilometer udenfor byen til Camp Barentz, der ligger i Adventsdalen. Den autentiske Camp Barentz er en tro kopi af den hytte, som Willem Barents overvintrede i på Novaja Semija i 1596. Her nyder vi et måltid helt i Svalbards ånd, og vores vært fortæller isbjørnehistorier. I den lille hytte sidder vi omkring et bål, og sidst på aftenen kan vi nippe til bålkaffen og den hjemmelavede kage til lyden af bålets knitren. En aften som aldrig går i glemmebogen. 

Inkluderede måltider: Morgenmad, middag.

Ekstraarrangement: Udflugt med slædehunde
Dagens ekstraudflugt byder på en helt unik oplevelse, og er et af rejsens absolutte højdepunkter. På Svalbard findes der omkring 300 slædehunde, som dels er Grønlandshunde og krydsninger mellem Grønlandshund og Husky. Vi kører ud i Bolterdalen til Karina og Martin, som driver hundegården Green Dog Svalbard. Det er kyndige folk, som har mere end 14 års erfaring ed hundeslædeturisme fra Svalbard, Grønland, Siriuspatruljen. De bygger selv slæderne og fanger selv sælerne, der bruges til hundefoder, så dagens oplevelse bliver både personlig og autentisk.

Ved ankomsten får alle udleveret en vind- og vandtæt dragt, støvler, hue og vanter, og så får vi en grundig introduktion til hundene og kørslen med slæderne. Vi hjælper hinanden med at give hundene seler på og gøre slæderne eller vognene klar - alt imens de ivrige hunde gør og er utålmodige efter at komme afsted. Efter nogle timer i den imponerende natur kører vi tilbage på hundegården. Når vi har spændt hundene fra, bydes vi på lidt varmt at drikke, og der bliver også mulighed for at hilse på det nyeste kuld hvalpe på gården. 

Slædehundetur (små vogne på hjul) til Adventdalen
På denne tur kører vi i små vogne på hjul til tre personer, som bliver trukket af slædehunde ind i Adventdalen mod den gamle nordlysforskningsstation og langs Endalen mod den gamle Mine 5. Undervejs er der gode chancer for at se rensdyr, polarræve og det rige fugleliv. Vegetationens klare farver står i kontrast til fjeldene og himlen, og den klare luft er særdeles forfriskende for sjæl og sind. 

Bemærk: Vi gør opmærksom på, at udflugten er egnet til alle med gennemsnitlig fysik, men ikke for folk med eksempelvis meget dårlig ryg eller hofter. Tag gerne en snak med ejerne af hundegården inden turen, hvis du er i tvivl. ​

Slædehunde trækker vognen afsted.

Slædehunde trækker vognen afsted.

4. dag: Verdens nordligste fjordkrydstogt til russiske Barentsburg

I dag skal vi på en spændende heldagsudflugt med båd fra Longyearbyen, hvor vi starter med at krydse Isfjorden og sætte kurs mod Ymerbukten og Esmarkbreen. Hold øjnene åbne, for på sejladsen har du mulighed for at se både hvaler, sæler og det rige fugleliv. Og er vi rigtig heldige, lusker der måske en isbjørn rundt inde på isbræen. Esmarkbreen ligger på landområdet Oscar II, som er en isbræ på knap 15 kilometer. I disse mageløse omgivelser spiser vi frokost, inden vi fortsætter mod den russiske mineby Barentsburg.

Barentsburg er opkaldt efter den hollandske søfarer Willem Barents, som opdagede øriget i slutningen af 1500-tallet. Byen ligger cirka 60 kilometer vest for Longyearbyen ved bredden af den smukke Grønfjord. I dag bor her knap 450 mennesker – hovedsageligt russere og ukrainere, som er ansat af det russiske statsejede minefirma Trust Arctickugol. Barentsburg er en speciel oplevelse, og man får hurtigt følelsen af at være trådt tilbage i tiden til den gamle Sovjet-æra.

Fra kajen går vi op ad cirka 200 trappetrin til byens hovedgade, hvor vores engelsktalende, russiske guide venter, og byvandringen begynder. Ønsker du ikke at gå op, kan du for egen regning tage en taxa til mødestedet. På byvandringen ser vi blandt andet det lokale hospital, skolen, børnehaven, idrætshallen og hotellet, det russiske forskningscenter, det russiske konsulat og den smukke russiske kirke. Vi ser selvfølgelig også statuen af Lenin, der spejder ud over bugten. Kontrasten til Longyearbyen er til at tage og føle på, og besøget her plejer at fascinere de fleste. Der bliver også lidt tid på egen hånd til at købe souvenirs, inden vi igen sætter kursen mod Longyearbyen. På tilbagevejen sejler vi forbi fuglefjeld og de nedlagte russiske bosættelser i Colesbugten og Grumant. Undervejs har du mulighed for at købe en kop kaffe og en varm vaffel, mens du nyder sejlturen og de smukke panoramaer. Husk det varme tøj, hue, vanter, kikkert og kamera til dagens udflugt. Om aftenen nyder vi middagen i hotellets restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Verdens nordligste fjordkrydstogt.

Verdens nordligste fjordkrydstogt.

5. dag: Spøgelsesbyen Pyramiden

Om formiddagen kan du eventuelt besøge Nordpolsekspeditonsmuseet, som ligger i gåafstand fra hotellet, hvor du kan blive klogere på luftskibsekspeditioner mod Nordpolen. Sidst på formiddagen mødes vi midt i byen på restaurant Steakers Svalbard. Restauranten vidner om det lille samfunds historie og er bygget af gammelt drivtømmer og materialer, som er fundet i den vilde natur. Væggene er prydet af billeder og fangstudstyr, som de barske mænd og kvinder benyttede sig af, da pelsjægerlivet var på sit højeste. Midt i disse autentiske og hyggelige rammer nyder vi en hjemmelavet elgburger med tyttebærrømme og søde fritter - et måltid, der er særligt populært blandt de lokale.

Efter frokost går vi ombord på båden, som sejler ud i den majestætiske Billefjord, der er fyldt med arktisk vildmarksliv. Undervejs passerer vi Nordenskjoldbreen, en massiv blå væg af is, der rejser sig cirka 60 meter op af havet. Her holder vi en lille pause, og besætningen byder på kaffe og kage, mens vi nyder det smukke panorama. Herfra fortsætter vi til Pyramiden, en by som oprindeligt blev grundlagt af svenskerne i 1910 og sidenhen solgt til Sovjetunionen i 1927. Byen ligger for foden af Billefjorden og er navngivet efter det pyramideformede bjerg ved byen. Her boede cirka 1.000 indbyggere frem til 1998, hvor den blev lukket af det russiske mineselskab Arctickugol. Pyramiden blev rømmet på ganske kort tid, og de fleste bygninger står, som da de blev forladt.

Vores engelsktalende, russiske guide venter på kajen med en riffel over skulderen, og møder os med et ”Velkommen til Rusland”. Med lokalguiden går vi i samlet flok på opdagelse, for Pyramiden kan af og til være befærdet af isbjørne. Lokalguiden fortæller om de forskellige bygninger, der har kælenavne som London, hvor de enlige mænd boede, og Paris, hvor de ugifte kvinder boede. Og måske hører vi også skrønen om den underjordiske tunnel, der efter sigende skulle forbinde London og Paris. Selvom byen har et snert af uhygge og bærer præg af tidens forfald, så har den øgede interesse alligevel tiltrukket cirka 20 mennesker, som nu bor her fast. Tilbage på båden sejler vi gennem Skansebugten, og ombord hører du den tragiske historie om Svenskhuset, hvor 17 mænd døde i vinteren 1872-73. Om aftenen spiser vi middag sammen i hotellets restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost, middag.

En mæt isbjørn...

En mæt isbjørn...

6. dag: Hjemrejse

Vi nyder morgenmaden på hotellet, og sidst på formiddagen er det tid til at køre mod lufthavnen og forlade isbjørnenes rige. Ved frokosttid flyver vi med SAS via Oslo til København, hvor vi ankommer først på aftenen.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Hotelinformation

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen ****, Longyearbyen
VisSkjul

Det 4-stjernede Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen ligger i hjertet af Longyearbyen og er med sin hyggelige atmosfære et naturligt mødested for både besøgende og lokale. Fra hotellet er der en fantastisk udsigt over Isfjorden og det omkringliggende landskab med det majestætiske bjerg Hiorthfjellet. Luften er frisk, og de dejlige rammer er et godt udgangspunkt for vores store polareventyr. Svalbards lufthavn ligger desuden kun fire kilometer fra byen.

Hotellets Restaurant Nansen er særlig stolt over de lokale retter på menukortet med blandt andet hval, rensdyr og sælkød, som bliver leveret af de lokale jægere. Efter middagen kan du eventuelt nyde en øl eller en drink i Barentz Pubben, som er et populært og hyggeligt samlingssted. 

Hotellet gennemgår en omfattende renovering i de tidligere vintermåneder i 2019, hvorfor hotellets hjemmeside kun er vejledende. 

Værelser

Alle værelser er indrettet med tv, telefon, radio, minibar og badeværelse.

Læs mere om hotellet her.

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Restaurant Nansen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Restaurant Nansen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Afslapning og kaffe ved pejsen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Afslapning og kaffe ved pejsen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Værd at vide om din rejse til Svalbard -Isbjørnenes rige

Dårligt gående

Det er en forudsætning for at deltage på en Vitus Rejse, at man er 100% selvhjulpen og kan klare sig selv på trapper – også med bagage samt på udflugter til fods. Man skal være almindeligt godt gående. Er du dårligt gående, eller kan man ikke følge med gruppen, har rejselederen lov til at bede dig afstå fra en udflugt eller et arrangement (pengene refunderes ikke). Er du i tvivl om, hvorvidt du kan deltage på denne rejse, er du altid velkommen til at ringe og spørge.

Klima

Svalbard har delt deres sæsoner op i 3 – polarsommer, nordlysvinter og solvinter. Med Vitus rejser du til Svalbard i perioden polarsommer fra 17. maj til 30. september 2019. I denne periode er det stort set lyst  24/7. Gennemsnitstemperaturen i maj ligger på cirka -1 til -7 grader, juli på +3 til +8 grader og august på +1 til +4 grader. Luftfugtigheden er lav og den årlige nedbør af regn og snefald er på blot 200-300 mm. 

Kreditkort / betalingsmuligheder

Der bruges norsk valuta i Svalbard. De fleste steder kan man også betale med Visa, American Express, MasterCard og Diners Card. 

Pas

Svalbard er ikke med i Schengen, så derfor skal alle rejsende medbringe gyldigt pas.  

Prisen inkluderer ikke

Forsikringer, øvrige måltider, personlige udgifter samt øvrige valgte udflugter som ikke er beskrevet i Vitus program.

Restauranter

I rejsens pris har du inkluderet morgen- og aftensmad. Der findes flere forskellige spisesteder i byen – ja, faktisk finder du netop her to af Norges bedste restauranter, Funktionærmessen og Huset. Du har muligheder lige fra en gammel fangsthygge til den gamle radiostation Isfjord Radio, der er bygget om til gourmetrestaurant. De fleste steder har et bredt udvalg af de lokale råvarer på menuen og selvfølgelig lokalt øl fra Svalbard Bryggeri. Desuden finder du sushi, burgere, pizza og håndlavet chokolade på verdens nordligste chokoladeri, Fruene. 

Shopping

Svalbard er en afgiftsfri zone og derfor kan du handle her til taxfree priser. Longyearbyen har mange sportsforretninger, hvor du kan købe udendørstøj til yderst favorable priser. Derudover kan du købe guld, sølv, ædelstene tøj, skind og pelsvarer fra isbjørn, sæl, polarræv og rensdyr, samt skandinavisk brugskunst af kendte designere. Du må have varer med hjem for kr. 3.250 uden at du skal betale told og afgifter. Se i øvrigt toldregler på www.skat.dk

Sikkerhed

Svalbards natur og vejr er fuldstændig enestående men samtidig også skiftende og fuld af overraskelser. Ligesom isbjørnefaren er noget man skal tager seriøst. På de organiserede ture er du i trygge og kvalificerede hænder. Guiderne har den erfaring der skal til for at vurdere vejret, sneskredsfare, isforhold, isbjørne trusler og andre risikomonumenter. Derudover medbringer de selvfølgelig udstyr til selv de mest krævende situationer blandt andet satellit-telefon og nødpejlesender (mobildækning udenfor Longyearbyen er nærmest ikke eksisterende), førstehjælpsudstyr, telt, varmekilder, mad og drikke. 

Svalbard-reglerne

Som turist er man underlagt nogle særlige forskrifter, som skal beskytte naturen, miljøet og varetage turisternes sikkerhed. Man må eksempelvis ikke begive sig udenfor Longyearbyen på egen hånd, uden at man har informeret øgruppens autoriteter. Informationspligten gælder færdsel både til lands og til vands. Der er også særlige regler for, hvor man må køre med snescootere og motorkøjetøjer, idet man forsøger at værne om naturen og miljøet på Svalbard. Øgruppen er en arktisk perle, og det skulle den gerne blive ved med at være. Nedenfor finder du de gældende regler:

 1. Smid ikke affald i naturen 
 2. Forstyr ikke dyr eller fugle – det er dig, der er gæst
 3. Pluk ikke blomster (ikke aktuelt ved vintertid)
 4. Ødelæg, eller fjern ikke kulturminder. Alle spor efter mennesker fra før 1946 er fredet
 5. Det er forbudt at forsøge at lokke en isbjørn til sig, forfølge den eller på anden aktiv vis opsøge den. Bliver en isbjørn forstyrret, kan der opstå fare for både mennesket og isbjørnen.  
 6. Forlad ikke byen uden våben og viden om, hvordan du bruger det. Med Vitus Rejser har gruppen altid en guide med, der bærer våben.
 7. Vis generelt hensyn overfor andre
 8. Tag kontakt med ”Sysselmanden” (norsk autoritet på Svalbard) hvis du skal på dagstur alene. Der er informationspligt vedrørende ens færdsel på Svalbard
 9. Sæt dig ind i love og regler for færdsel og aktiviteter på Svalbard.
 10. Det anbefales at deltage i organiserede udflugter. 

Transport 

Longyearbyen er en lille by, som man sagtens kan færdes i til fods. Der er nogle kilometer at gå mellem de forskellige bydele, centrum og Nybyen. I byen findes to taxiselskaber, som kan transportere dig rundt, og disse har døgnåbent. Af hensyn til sikkerheden skal man ikke færdes udenfor selve byen.  

Valuta 

Norske kroner (NOK). Større kreditkort er almindeligt accepteret i Norge, undtagen muligvis i mindre virksomheder. Man kan blive bedt om at vise identifikation, når man betaler med kreditkort eller veksler penge.

Visum

Som dansk statsborger kan du indrejse visumfrit i Norge. 

Vitus Rejsers rejseleder

På rejsen deltager en rejseleder fra Vitus Rejser, som vil sørge for alle de praktiske ting. Det er rejselederens opgave at være det koordinerende led ved f.eks. flyskift og under de forskellige udflugter. Rejselederen sørger for, at du får vigtige informationer på dansk. 

Ændringer i rejseplan og udflugter

Vejret kan påvirke rejseplan og udflugter.  

Midnatssol

Midnatssol er et naturfænomen. Natten varer mere end 24 timer, hvilket betyder, at solen er under horisonten. Dette særlige fænomen kan kun opleves nord for den nordlige polarkreds og syd for den sydlige polarkreds. På Svalbard går solen ikke ned mellem den 20. april og den 22. august og er således det sted i Norge, der har midnatssol længst tid. Først i september er dagene fortsat lange  

Påklædning

Når man besøger en arktisk destination må man klæde sig rigtig godt på. Såfremt det blæser kan vinden gøre at temperaturen føles lavere end den egentlig er. Dagtemperaturen kan først på sæsonen godt ligge på minus grader så tag dit allerbedste vintertøj med. Du skal medbringe vindtæt udendørstøj og gerne flere lag med uld eller fleece indenunder. Husk også at medbringe varme sko eller støvler, vindtætte huer, handsker og tørklæder så du hele tiden kan holde hoved og hænder varme og tørre. Har du en frakke med hue er det den mest optimale påklædning da du også indenunder denne kan have en uldhue på. Skulle du på turen mangle nogle varmere lag så fortvivl ikke. Der findes adskillige butikker i byen, hvor du kan købe varme beklædningsgenstande. Medbring også gerne hjemmesko eller varme sokker til brug på hotellet. Som du vil opleve er det ganske normalt at man tager skoene af når man kommer ind i et hotel. Det er et levn fra dengang kulminearbejderne befandt sig i byen. På den måde undgik man at tage det sorte kulstøv med ind i husene.