Tema - maden i Italien

Tema: La Dolce Vita

— En introduktion til de italienske måltider —

 
Mad er en essentiel del af den italienske folkesjæl og stolthed. Gastronomien er derfor altid en vigtig del af at rejse til støvlelandet. Tænk bare på de verdens­berømte måltidsfavoritter pizza, pasta og is – de kommer alle tre fra det herlige Italien.

Det italienske køkken byder dog på meget mere end de kendte retter, der efterhånden spises i hele verden. Faktisk anses pizzaen af mange italienere ikke som et rigtigt måltid, men som noget man spiser, hvis sulten ikke er til et helt måltid. Napoliregionen er hjemsted for den moderne pizza, og her er det naturligvis et must at prøve deres delikate pizzaer. Hver region har sit eget kulinariske særkende, men fællesnævneren er velsmag og gode råvarer. Uanset hvilket område, du besøger i Italien, vil du opleve en ærbødighed omkring dagens måltider. Ved bordet sætter man tempoet ned, glemmer stress og jag og nyder maden – gerne sammen med gode venner eller i familiens lag.  

Italienerne sætter en ære i at vise besøgende, hvordan de kan trylle bag kødgryderne. På vores rejser har vi lagt vægt på, at de inkluderede måltider skal præsentere dig for  et bredt udvalg af de lokale specialiteter kombineret med mere kendte og internationale retter. Der vil dog også være rig lejlighed til at udforske spændende, lokale restauranter på egen hånd. Lad os derfor tage dig med gennem opbygningen af de italienske måltider, så du er klar til at sætte dig til bords.

Morgenmad
Italienerne gør ikke meget ud af deres morgenmad – der skal være god plads til den store frokost. En cappuccino og lidt sødt – så simpel er de fleste italieneres morgenmåltid. Af samme årsag bliver man som brødglad dansker ofte skuffet over den italienske morgenanretning. På mange hoteller er man dog bevidst om dette, hvorfor der alligevel serveres en alsidig morgenbuffet, som kan lægge en ordentlig bund.

Frokost og middag
En typisk italiensk frokost består ofte af flere retter. Det samme gør sig gældende til middag, hvor man ikke lader sig nøje med en enkelt ret, men gerne sidder igennem mange serveringer. Serveringerne består typisk af antipasto, primo, secondo og dolce – uanset om der er tale om frokost eller middag.

Antipasto
Anti betyder før, og pasto betyder måltid – før måltidet. Det er også den mest uforudsigelige af retterne og kan variere lige fra en lille pindemad til det helt store smagsorgie af forskellige delikatesser. Det være sig fisk, skaldyr, pølse, ost og grøntsager, men oftest serveret koldt og i små bidder, så man får forskellige smagsoplevelser, der kan vække appetitten. Man kan sammenligne den store omgang antipasto med de franske hors d'oeuvres.

Primo
Primo består typisk af suppe, pasta og risretter, men nogle steder ser man også majs og kartoffelbaserede primi. Italienerne har ikke problemer med at spise pasta hver dag. Der findes hundredvis af pastaformer og lige så mange opskrifter, som der er italienske familier. Det vigtigste er, at pastaen er stilren. Der skal eksempelvis ikke parmesan på, når fisk indgår. Kød-
sovsen skal heller ikke blandes med alt for mange ting såsom dåsetomater, champignon, og hvad vi danskere ellers kan finde på at putte i. Og så hedder det ikke spaghetti bolognese i Italien, men ragout – også i Bologna. Derimod er velsmagende tomater, fløjlsblød olivenolie og frisk basilikum populære ingredienser. For en italiener er pasta med en veltillavet tomatsauce nemlig ikke studenterkost. Risottoen er yderst populær omkring Posletten, hvor noget af verdens fineste ris dyrkes, og i de seneste år har den ligeledes gået sin sejrsgang i Europa. Masser af parmesan og smør er hemmeligheden. Det både smager og mætter.

Secondo
Dette er italienernes hovedret, og her bliver vi danskere ofte skuffede, når der kun ligger et stykke kød eller en fisk med et salatblad på tallerkenen. Tilbehøret skal bestilles separat, men mange vælger bare at spise lidt brød til.

Dolce
Dolce betyder sødt på italiensk. De mest velkendte desserter er nok tiramisu, som er et helt kapitel for sig. Den skal være sprød, cremet og sød på den helt rigtige måde og med den rette blanding af amaretto, kakao og sukker. Den italienske is – gelato – har sammen med tiramisuen også vundet vores hjerter. Så har vi det sværere med panna cottaen – er det en delikatesse eller løs budding? Italienerne elsker den. Den kogte fløde skal have den rette konsistens og gerne overhældes af smeltet chokolade.

Kaffe
Først til sidst får man sin kaffe til at runde det hele af med og også gerne en grappa til fordøjelsen. Kaffe med mælk hører morgenen til, så efter kl. 12.00 drikker italienerne kun espresso. Vinen har vi ikke været inde på, men det er også et kapitel for sig. Det råder vi dog bod på på mange af vores rejser til Italien, hvor vi besøger lokale
vingårde og smager på druerne. En rejse i Italien er en gastronomisk rejse, og vi kan ikke opfordre nok til at gå på opdagelse i den fantastiske italienske madkultur.

Buon appetito!

Har du fået appetit på Italien? Se alle vores rejser til støvlelandet her.