Champagnens verden

Tema: Velkommen i champagnens verden

— I dette tema går vi tæt på den gyldne drik fra Frankrig og bliver sammen med rejseproducent Kirsten Hansen og
champagneekspert Mikkel Hagerupklogere på champagnens historie, fremstilling og kuriositeter —

 
Af Kirsten Hansen, Vitus Rejser & Mikkel Hagerup, Vintage Champagne

Champagnens historie
I det 18. århundrede lykkes det for franske vinproducenter at markedsføre champagnen som en luksusvare hos adelen og i konge­huse rundt omkring i verden. Man ønskede, at champagnen blev associeret med det gode liv. Den dygtige markedsføring medførte, at de eksklusive dråber hurtigt fik status som prestigesymbol hos det bedre borgerskab, hvor champagnen blev drukket ved festlige lejligheder. At den øvre middelklasse voksede i samme periode betød, at champagneproducenternes omsætning steg betragteligt. Senere henvendte man sig især til kvinder, hvorfor champagne-etiketterne fik illustrationer, der signalerede romantik, kærlighed og bryllup. 

Få vintyper er så berømte og anerkendte som champagne, og den karakteristiske duft og smag har nu været på mode i næsten 300 år. Men hvordan kan en hvidvin med bobler blive ved med at opretholde så ekstravagant en status? Så sent som i 1980'erne oplevede champagneproducenterne yderligere opsving – og årsagen? Brugen af champagne i James Bond-filmene! Champagne kan på sin vis anvendes som et slags økonomisk barometer: Når der er optimisme og økonomisk vækst, stiger salget. 

Måske er hemmeligheden den sjove prikken i ganen fra boblernes energi? Vinens lethed, elegance og friske smag – eller måske lyden fra proppens knald. Tænk bare på det festlige pop, der sætter gang i H. C. Lumbyes Champagnegalop. 

Fremstilling af champagne
Champagne er varemærkebeskyttet, så kun mousserende vine produceret i den franske region Champagne, må benytte navnet. I denne mytiske region ligger flaskerne lagret på endeløse rækker i en underjordisk verden af dybe kældergange på flere niveauer.

Der ligger et kæmpe arbejde bag produk­tionen af champagne, inden de gyldne dråber bruser i glasset. For at frembringe de karakteristiske bobler skal champagne igennem en kompliceret proces, hvor vinen dobbeltgæres. I produktionen af billige mousserende vine er der ingen eller kun en kort gæringsproces, og i stedet tilsættes kuldioxid som i sodavand. Ægte champagne fremstilles normalt af druerne chardonnay, pinot noir og pinot meunier. 

Champagne i dag
Verden over springer champagnepropperne, når der festes, men faktisk er det franskmændene selv, der er de største champagnedrikkere, skarpt efterfulgt af englænderne. Selveste Churchill var inkarneret champagneelsker!

Gennem mange år har champagne været tæt knyttet til kransekagen, der serveres nytårsaften, selvom det ikke er alle, der synes lige godt om dén kombination. Mange har dog også opdaget, at champagne er en fantastisk madvin. Der findes champagne, der passer til både fisk og bøffer samt retter, der traditionelt set kun serveres med rødvin. Det er i det hele taget blevet mere almindeligt at drikke champagne året rundt. Den boblende drik nydes ikke udelukkende til særlige lejligheder, men betragtes måske mere som det, den er – nemlig en vin. Flere har også fået øjnene op for, at der findes mange forskellige slags champagner og ikke kun de få store mærker, som man finder i supermarkederne. Udvalget er nemlig blevet langt større, i takt med at interessen for drikken er steget. Danskerne har også opdaget, at det er hos de små producenter, man ofte finder de mest interessante flasker – og ikke mindst får mest for pengene!

Mulighederne for at nyde champagne ved eksempelvis champagnesmagninger er tilsvarende blevet flere. Ikke mindst er det blevet moderne at rejse til Champagneområdet i Frankrig og besøge både de små og store champagnehuse. Ved at besøge de små producenter kommer man tæt på produktionen, og de personer der gennem generationer har levet og åndet for champagne.

Er du også en af dem, der altid har en flaske champagne stående i køleskabet? Det er sådan et dejligt festligt kort at have i baghånden. Bare husk, at champagnen holder sig bedst, hvis den ikke står for koldt. Stil den derfor først i køleskabet få dage, inden den skal nydes. Det er til gengæld også en god idé - champagne skal nemlig serveres helt kold, så du får alle smagsnuancer med. Har du en mørk og kølig kælder, kan du gemme på boblerne i flere år – hvis du da kan vente så længe.

Vil du opleve champagnens forunderlige verden på første hånd? Så tag med på rejsen Champagnevandring i Frankrig.

Sprudlende citater

”Kom hurtigt brødre, jeg drikker stjerner” - den franske munk Dom Pérignon 

”Champagne er den eneste drik, der efterlader en kvinde smukkere” - Madame Pompadour, elskerinde til Kong Louis XV (1721 - 1764).

"Champagne skal være kølig, rigelig - og gratis" - Winston Churchill

"Kun de fantasiløse kan ikke finde en anledning til at drikke champagne" - forfatter Oscar Wilde

”Der kommer et tidspunkt i enhver kvindes liv, hvor det eneste, der hjælper, er et glas champagne” - skuespiller Bette Davis.