Landskab i Østrig

Rejseoplevelser i Alpelandet Østrig

Jodelehihi...  Om du er til skummende fadøl og tyrolermusik, en rolig vandretur omgivet af de storslåede Alper eller til wienerklassisk musik og kulturoplevelser, så er der noget at komme efter, når du rejser til henrivende Østrig. Vi har skrevet lidt om det kulturrige og naturskønne Østrig, så du kan blive klogere på hjemlandet for alpetoppe, Sigmund Freud, tyrolermusik, Apfelstrudel, Mozart, Wienerschnitzel og meget, meget mere.

Kort om Østrig

Østrig er en forbundsstat i Centraleuropa, bestående af de ni forbundsstater Vorarlberg, Tyrol, Salzburg, Niederösterreich, Oberösterreich, Steiermark, Burgenland og Kärnten, samt Wien, der også er landets hovedstad. Østrig er cirka dobbelt så stort som Danmark og har 8,4 millioner indbyggere. Det relativt lille bjergland er omgivet af hele syv forskellige nationer; Tyskland, Schweiz, Slovakiet, Italien, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn. Det officielle sprog er tysk med forskellige dialekter, og i visse dele af landet skinner naboforholdene igennem, idet slovensk, kroatisk og ungarsk er anerkendte minoritetssprog. 

Bjergtagende natur

Husker du de indtagende landskaber, der danner kulisse i klassikeren The Sound of Music fra 1965? Den elskede fortælling om den østrigske nonne Maria er nemlig op­taget i det skønne Salzburg i Østrig. Naturen i landet er ganske enkelt fantastisk og utrolig alsidig; store skove, grønne enge med de karakteristiske alpeblomster og selvfølgelig de majestætiske bjerge! Fra vest mod øst breder Østalperne sig ind over landet med tre store bjergkæder, hvoraf det højeste bjerg, Grossglockner, rager helt op i 3.797 meters højde. Det er mere end dobbelt så højt som det højeste punkt i Skandinavien! Ydermere er Østrig gennemskåret af den smukke Donauflod, der snor sig 350 kilometer gennem landskabet, omgivet af gamle middelalderbyer, skove, vinmarker og de mest postkortværdige scenerier, du kan forestille dig.

Det tempererede fastlandsklima gør, at det er varmt om sommeren og koldt om vinteren, hvorfor Østrig er et land, der er værd at rejse til året rundt. Om vinteren falder sneen og gør alperne til et yndet rejsemål for skientusiaster. Forår og sommer står engene i fuldt flor, og solen skinner over bjergene og de smukke søer. I det milde efterår iklædes de mange skove flotte gyldne farver.  

Mad & vin

Det østrigske køkken er en sammensætning af det kosmopolitiske wienerkøkken, og et landkøkken præget af solide gryderetter, rodfrugter, grove brød, røgvarer og vildt. Modsat naboerne i Tyskland er retter i Østrig i højere grad baseret på anderledes udskæringer af okse- og kalvekød – bedst kendt er nok Wienerschnitzlen, som danskerne gladeligt har taget til sig. Derudover har man i Østrig rig tradition for kaffe og cafékultur, noget der passer glimrende sammen med de mange berømte østrigske bagerdelikatesser, såsom Apfelstrudel og Sachertorte.

Østrigsk vin er lidt af en hemmelighed. Der produceres ikke meget, men kvaliteten er så god, at østrigerne hellere drikker det selv end eksporterer det! Der fremstilles cirka tre millioner liter vin om året fra et areal på ca. 55.000 hektar, og landet er delt i fire vinregioner med 16 distrikter. De fleste vine er enkeltdruevine, hvoraf de vigtigste er hvide. Grüner Veltliner er en klassiker! I Wachau nær Wien produceres tørre vine, mens det fugtige klima omkring Neusiedler See fremmer muligheden for at lave mere søde vine. 

Musik

Udover Østrigs rige kulturhistorie, der inkluderer et væld af velbevarede slotte og borge, er landet også en musikkens højborg. Ufatteligt mange af verdens største klassiske komponister er vokset ud af den østrigske musikhistorie – bedst kendt er måske Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Johann Strauss, Arnold Schönberg og Joseph Haydn. Også Beethoven boede størstedelen af sit liv i Østrigs hovedstad, hvorfra vi også kender betegnelserne wienervals og wienerklassik. Den østrigske musikarv knytter sig dog ikke kun til det rige repertoire af klassisk musik, men også i høj grad til folkemusikken, herunder tyroler­musik og den berømte, om end noget særprægede, sangstil "jodlen".

Wien

I særdeleshed har musikken en stor betydning i hovedstaden Wien, der også kaldes for musikkens verdenshovedstad. Byen har gennem tiden huset en stor del af verdens mest berømte musikere og komponister. Wiens status som kulturelt og politisk centrum skal ses i lyset af, at den i århundreder var residensby for den habsburgske kejserfamilie, hvilket i høj grad har været med til at forme byen, som den fremstår i dag.

Wien har knap to millioner indbyggere og ligger i det nordøstlige hjørne af landet, placeret ved Donauflodens breder. Valse­byen er desuden en af Europas smukkeste hovedstæder med et rigt og spændende kultur-, musik- og teaterliv. Museerne med Museums-quartier og Hofburg er i verdensklasse, og så er Wien kaffebyen over alle kaffebyer. Snyd ikke dig selv for en Wiener Melange og et stykke "Torte" på en af de mange caféer. På en tur rundt i byen vil især den fire kilometer lange Wiener Ring imponere. Her ses de mange bygninger fra Østrigs storhedstid – Kursalon, Staatsoper, rådhuset, universitetet, Burgtheater, Børsen og parlamentet, der er tegnet af den danske arkitekt Teophil Hansen. Wien er desuden den eneste hovedstad i verden, hvor der er en normal kommerciel produktion af vin inden for bygrænsen.

I Wien, og i nogen grad i de øvrige Østrig, har man en enestående tradition for at afholde bal. Mænd i smoking og kvinder i lange, brusende skørter deltager i de mange hundrede baller, der afholdes hvert vinter i balsæsonen. Få steder i verden er et bal så fornemt, formelt og romantisk, som det er i Wien.

Østrigerne

Østrigerne er livsnydere, der dyrker skønheden og det kulturelle. I byen går man i teatret og til koncert, på landet holder man traditionerne i hævd og lægger vægt på de regionale særpræg, der kan variere fra dal til dal. Man vil her kunne se folk gå klædt i de traditionelle Dirndl-klædedragter og Lederhosen. Som folkefærd har de ry for at være venlige og yderst gæstfrie, hvilket gør det til en fornøjelse at være gæst i Østrig.  

Velkommen til Østrig – store oplevelser til alle (års)tider og temperamenter. Se en oversigt over alle rejser til Østrig.