Reichstag i Berlin - Tyskland

Ferie i Tyskland

Tyskerne er de rene troldmænd: Verdensmestre i fodbold, økonomi og til at lave biler. Til teknik og mekanik. Og så er det store land spækket med natur- og kulturoplevelser i verdensklasse.

Tidligere Produktchef Ulrik Andersen fortæller om sin kærlighed til Tyskland, som blandt andet stammer fra hans studietid, hvor han læste historie i Berlin i midten af 1990’erne.

"Jeg har holdt ferie i Tyskland et hav af gange. På langtidsophold, på ferie og på arbejde – ­og jeg vender altid tilbage, for vores spændende nabo mod syd er et oplagt rejsemål. Man kan rejse kort, man kan rejse langt, og man kan rejse rundt". Hos Vitus Rejser er vi enige i at mulighederne er tæt på at være uendelige, når man rejser til Tyskland. Om du er til storbyferie i metropolerne Berlin eller Hamborg, er facineret af tysklands dramatiske historie, eller har en kærlighed for god tysk mad og vine, så kan vores store nabo mod syd byde på store rejseoplevelser hele året rundt. Hos Vitus Rejser har vi et stort og varieret udvalg af rejser til Tyskland. Du kan både rejse med bus, flyve eller tage på flodkrydstogt i Tyskland. Se alle vores rejser til Tyskland her.

Tyskland

Med sine 350.000 km2 er Tyskland et kæmpe land, men man kommer hurtigt fra sted til sted, og der er masser at opleve under­vejs. Det er noget af det, der fascinerer mig mest ved Tyskland. Hele 39 byer og steder er på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Hansestaden Lübeck, Karl  den Stores domkirke i Aachen, Lutherborgen Wartburg, sølvminen Rammelsberg og museumsøen i Berlin blot for at nævne nogle få.

Sømmet i bund og så derudad

Jeg elsker at rejse på rundrejse i Tyskland! Først fuld fart på ud ad Autobahn, så dreje fra og køre ad de små veje. Ned i tempo og gennem det ene mere skønne landskab efter det andet. Efter få timers kørsel kommer man til det stærkt undervurderede Harzen og ikke mindst det  upåagtede Thüringen – så tæt på Danmark og alligevel helt anderledes. I begge områder findes fantastisk natur med bjerge og store skovområder samt spænd­ende byer.

I Erfurt har jeg fået en af mine største wow-oplevelser i Tyskland. For 25-30 år siden fandt man en jødisk synagoge, da man rev et hus ned. Der havde den ligget ubemærket i 600 år. I mellem­tiden havde stedet bl.a. været danserestaurant for nazisterne. De skulle bare vide! Få år senere fandt man en ufattelig guldskat, som en jødisk guldsmed ikke havde fået gravet op igen... Skatten kan ses i synagogen, og man kan ikke undgå at blive imponeret.

Tysk hygge

Er man i Thüringen, bør man besøge Weimar. Her finder man det ypperste inden for tysk kultur. Det var her, at kunstnere som Goethe, Schiller, Listz, Bach og Bauhaus­grundlæggeren Walter Gropius slog deres folder. Fordelt over et par hundrede år var de her næsten alle  sammen, dem der var noget ved musikken i Tyskland. Og Goethe og co. har helt sikkert hygget sig i de små Kneiper og Stuber, og både fortalt uartig­heder og udvekslet store tanker. Nok i omvendt rækkefølge. Ligesom i dag har de sikkert siddet ved lange borde og spist, drukket  og diskuteret. Fremmede har været velkomne til at slå sig ned og deltage, både i diskussionen og måltidet. Det er den tyske form for hygge – Gastfreiheit und Gemütlichkeit. Den finder man også på mange af vores privatdrevne hoteller rundt omkring i Tyskland, hvor  man let falder i snak med de lokale.

Weissbier og Wienerschnitzel

Nu vi er ved maden: Der er ikke noget bedre end at komme til et hotel om aftenen og nyde en stor, kold, tysk fadøl og en Wiener­schnitzel! Det smager himmelsk. Er det forår, er det aspargestid. De hvide ”konger” serveres ofte med et stykke skinke og Hollandaise-sauce. Tysk mad er meget mere end de ellers meget berømte pølser, som i øvrigt fås i mere end 2.000 vari­anter! Efter 20 års tilvænning har jeg efterhånden lært at sætte pris på Sauerkraut. Helt så lang tid tog det ikke at vænne sig til Weissbier. Tyskland er om noget berømt for sine øl. Der  findes ca. 1.300 bryggerier, der næsten alle sammen brygger efter Reinheitsgebot fra 1516. Ølloven tillader kun brygning med vand, malt, gær og humle. Kan man ikke lide øl, laver tyskerne fremragende vine. Især hvidvinene fra Rhinen og Mosel er liflige.

Ludvigs tyrkiske te-salon

Tysklands store byer er også personlige favoritter. Smukke Dresden med den genopbyggede Frauenkirche, eller hoved­staden Berlin, min gamle studieby, er fantastiske bekendtskaber. Her mærker man virkelig historiens vingesus, og så er Berlin en rigtig metropol med de bedste museer, kunstnere og koncerthuse man kan opdrive i hele Europa, og så har de verdens hyggeligste julemarkeder. Se vores rejsetema "Den lille julemarkedsguide" her.

Og så har Tyskland jo naturen og Alperne. I min ungdoms hjemegn ved Garmisch-Partenkirchen ligger Tysklands højeste bjerge og glimter med sne på toppene. Området er en fryd for øjet og velegnet til vidunderlige vandreture. Hvis jeg har tid, vandrer jeg til et af Ludvig II af  Bayerns slotte, Jagdschloss am Schachen, langt oppe i bjergene. Udsigten er formidabel. Udefra ligner slottet en simpel træhytte, inden i finder man en tyrkisk te-salon! Det er bare et af eksemplerne på Ludvigs tosserier. De overdådige Schloss Neuschwanstein, som har inspireret Disney til torneroseslottet, og Schloss Linderhof er andre eksempler.

!Havde jeg tid nok, kunne jeg fortsætte rundt i Tyskland i det uendelige. Floddalene, kurstederne, bindingsværksbyerne, julemarkederne, slotte og borge i spandevis, konger, kejsere og kurfyrster, domkirken i Køln osv. osv. er med til at gøre Tyskland til noget unikt og svær at  komme uden om. Der er så meget at se på, og én ting er sikkert: Jeg bliver aldrig færdig med Tyskland!