Nyhed!

Kystruten · Trondheim - Kirkenes - Trondheim · 2024

Krydstogter
10 Dage

I april slipper vinteren sit tag i Nordnorge. Dagslyset vender tilbage, mens der stadig er gode chancer for nordlys om aftenen. De snedækkede fjelde spejler sollyset i dagtimerne, mens sneen om aftenen og natten reflekterer måneskinnet og skaber det særlige lys, som Nordmændene beskriver som ”blødt, blåt lys”. Der er få landskaber i verden, som er mere eventyrlige end den norske kyst om foråret.
 
På Lofoten nærmer torskefiskeriet sig sin afslutning, og fiskene er ved at blive hængt til tørre på de store stativer langs kysterne. Er vi så heldige at rimfrosten dækker træerne, mens solen skinner om dagen...

I april slipper vinteren sit tag i Nordnorge. Dagslyset vender tilbage, mens der stadig er gode chancer for nordlys om aftenen. De snedækkede fjelde spejler sollyset i dagtimerne, mens sneen om aftenen og natten reflekterer måneskinnet og skaber det særlige lys, som Nordmændene beskriver som ”blødt, blåt lys”. Der er få landskaber i verden, som er mere eventyrlige end den norske kyst om foråret.
 
På Lofoten nærmer torskefiskeriet sig sin afslutning, og fiskene er ved at blive hængt til tørre på de store stativer langs kysterne. Er vi så heldige at rimfrosten dækker træerne, mens solen skinner om dagen eller nordlyset danser om aftenen, er der få rundrejser i verden, som er mere fantastiske end et forårskrydstogt langs Norges nordlige kyster.

Rammerne om vores rejse er det topmoderne skib Havila Capella, der er et af de nyeste og mest miljøvenlige skibe, som sejler langs den norske kyst. Landskabets farver afspejler sig i skibets indretning, der er designet i den skandinaviske tradition med lyse afdæmpede farver og store panoramavinduer, der åbner mod de fantastiske udsigter. På dækket er der også spabad med mulighed for at læne sig tilbage i det varme vand og nyde synet af de snedækkede fjeldtinder og måske se nordlyset danse på himlen, hvis vi er heldige.
 
Der er helpension ombord på skibet, hvor køkkenet bruger lokale, friske råvarer til at kreere måltider, der er inspireret af kystens traditioner. Selvfølgelig er udflugter også inkluderet i prisen, så du kan glæde dig til at opleve Nidaros Domkirken i Trondheim, Lofotens smukke kyster, Nordkaphallen med den smukke udsigt over Barentshavet, Ishavskatedralen og svævebanen i Tromsø, grænsebyen Kirkenes og fiskeribyen Brønnøysund, hvor vi får et spændende indblik i norsk havbrug.
 
En enestående og smuk rejse langs Nordnorges kyster i den tid på året, hvor lyset vender tilbage.

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Dobbeltkahyt udvendig - Seaview Superior Double
2.500,-
Dobbeltkahyt udvendig - Seaview Superior Twin
2.500,-
Eneværelse og Enekahyt indvendig - Interior
4.000,-
Afbestillingsforsikring
1.450,-
Obl. administrationstillæg
99,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

  • Fly København-Trondheim t/r
  • Alle skatter og afgifter ca. kr. 404,-
  • Transfer lufthavnen t/r
  • 1 nat på Radisson Blu Royal Garden Trondheim****
  • 8 nætter ombord på Kystruten MS Havila Capella
  • 9 x morgenmad (2.-10. dag)
  • 8 x frokost (2.-9. dag)
  • 9 x middag (1.-9. dag)
  • Byvandring i Trondheim
  • Entré og rundvisning i Nidaros Domkirken
  • Lille byvandring i Bodø 
  • Udflugt på Lofoten fra Stamsund til Svolvær
  • Udflugt i Tromsø inkl. entré til Ishavskatedralen 
  • Tur med Fjellheisen i Tromsø inkl. entré
  • Udflugt til Nordkap inkl. entre til Nordkaphallen
  • Udflugt i Kirkenes inkl. entre til Adnersgrotten
  • Lille byvandring i Hammerfest
  • Udflugt i Brønnøysund inkl. entre til Norsk Havsbrugscenter
  • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Bemærk: Vi tager forbehold for programændringer forårsaget af vejrforhold.

Passer rejsen til dig? 

Denne rejses program passer til dig, der er almindelig godt gående. Det svarer til, at du kan gå i et tempo på ca. 4 kilometer på 1 time.
 
Er du mindre godt gående, anbefaler vi rejserne under vores koncept ”I ro og mag”. Her er rejsernes program tilpasset dig, der ikke er så godt til bens.
 
Se alle ”I ro og mag”-rejser her.

Dagsprogram

1.dag: Trondheim og Nidarosdomen

Fra København flyver vi direkte til Trondheim. Fra lufthavnen kører vi med vores egen bus ind til centrum af byen og Norges nationalhelligdom, Nidarosdomen. Her får vi en rundvisning i den enorme domkirke og hører blandt andet historien om Olav den Hellige, som ifølge legenden ligger begravet under bygningen. Nidaros er også Norges kroningskirke, og var før reformationen et vigtigt mål for pilgrimsrejsende. 
 
Efter besøget kører vi til vores hotel, der er nabo til de gamle træhuse på bryggen direkte ved Nidelven. Vi spiser aftensmad i hotellets restaurant.
 
Inkluderede måltider: Middag.

Trondheim med Nidarosdomen i baggrunden.

Trondheim med Nidarosdomen i baggrunden.

2. dag: Byvandring i Trondheim og Havila Kystruten

Afsejling kl. 12.45.

Der er morgenmad på hotellet, og efterfølgende inviterer rejselederen på en lille byvandring i Trondheims charmerende centrum. Vi ser blandt andet bydelen Solsiden, som er bygget omkring det gamle skibsværft, vi spadserer langs den gamle havn ved Nidelven og kommer gennem Bakklandet, der er byens hyggeligste kvarter med gamle træhuse og brostensbelagte gader. Ved den gamle bybro går vi gennem "Lykkens Portal", og selvfølgelig tager vi også en lille afstikker til bysbarnet Tordenskjolds statue og det store torv inden vi vender tilbage til hotellet.

Vi bliver afhentet af en bus, der kører os til havnen og Kystrutens terminal, hvor vi går ombord på det flotte skib Havila Capella, som er vores hjem på hele rejsen langs kysten.

Skibet er bygget i 2021 og skræddersyet til sejladsen langs den norske kyst. Ombord er der er udsigtslounge, store vinduer, flere restauranter, bar og en gennemført indretning i moderne nordisk stil. På dækket kan du nyde livet i udendørs spabad, der er opvarmet med skibets overskudsvarme, og overalt er der tænkt bæredygtighed ind i skibets design. I særligt naturskønne og udsatte fjorde sejles kun på strøm fra de enorme batterier og ved alle havne, hvor det er muligt, henter skibet strøm fra land. Her går bæredygtighed, komfort og design op i en højere enhed, og skibstypen har i 2022 vundet prisen "Next Generation Ship Award".

Bæredygtighed går også igen i skibets køkken, hvor kokkene håndplukker råvarer hos lokale leverandører for at sammensætte menuer, der både er traditionelle og moderne. Vi har helpension ombord og får rig lejlighed til ikke blot at se, mens også smage på den norske kyst de kommende dage. 

Mens vi nyder vores frokost ombord, lægger vi Trondheim bag os og sejler ud gennem Trondheimsfjorden mod kysten, som vi følger mod nord. Ikke uden grund kaldes ruten langs kysten for verdens smukkeste rejse til havs. Her er vi hele tiden tæt på både fjorde, fjelde, øer og klippeskær, og vi kan følge med i livet i de mange små fiskerlejer og byer, som vi lægger til ved. 

Efter aftensmaden er der alle muligheder for at nyde lysene langs kysten og de snedækkede landskaber fra skibets store panoramavinduer. En helt særlig oplevelse er det selvfølgelig også at ligge i det udendørs varme og boblende spabad, mens fjeldtinderne langsomt passerer forbi. Hvis vi er heldige, kan vi også opleve nordlyset danse på himlen.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Floden Nidelva i Trondheim.

Floden Nidelva i Trondheim.

 

3. dag: Polarcirklen og Bodø

Ankomst Bodø kl. 13.05 - afsejling kl. 15.20  
Ankomst Stamsund kl. 19.15 - afsejling fra Svolvær kl. 22.15

Mens vi har nydt en god nattesøvn i de moderne kahytter, er vi kommet langt mod nord, og allerede først på formiddagen passerer vi polarcirklen. Ruten går videre langs kysten via Ørnes til Bodø, hvor vi lægger til over middag. Her inviterer vores egen rejseleder på en lille byvandring i centrum af Bodø og fortæller om byens dramatiske historie fra handelssted og fiskerisamfund til vigtig base for flyvevåbnet og hårde kampe under anden verdenskrig. Bodø er genopbygget efter krigen og har i dag et levende bycentrum, og byen er et vigtigt knudepunkt for både færgerne til og fra Lofoten samt flytrafikken i Nordnorge. 

Efter besøget i Bodø fortsætter vi sejladsen over den brede Vestfjorden mod Lofoten, hvor de stejle fjeldvægge rejser sig næsten lodret fra vandet. Undervejs spiser vi tidlig aftensmad, inden vi går fra borde i det lille fiskerleje by Stamsund, hvor vores egen bus venter på os for at tage os med på udflugt i de smukke landskaber på Norges mest berømte øgruppe. Det siges, at alle landskabstyper i Norge også er samlet her, og vi begiver os mellem stejle fjelde, langs flotte kyster og gennem dybe dale. Undervejs besøger vi et eller flere af de små fiskerlejer og oplever den oprindelige byggestil, som er domineret af de små rorbuer, der var indkvartering for fiskerne under vinterens torskefiskeri.
Inden vi igen går ombord på skibet i Svolvær, kommer vi også forbi Lofotkatedralen, som både er største træbygning og den største kirke i Nordnorge.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Lofotkatedralen - Nordnorges største kirke.

Lofotkatedralen - Nordnorges største kirke.

4. dag: Tromsø og Nordlyssafari

Ankomst kl. 14.15 - afsejling kl. 18.15

Først på morgenen lægger skibet til i Harstad, som er hovedbyen på Norges største ø Hinnøya. Rejsen videre mod Tromsø fører os også forbi de store øer Senja og Kvaløya, som skærmer den indre norske kyst fra vestenvinden. Det meste af vores rejse til havs er på den måde beskyttet af øer, og derfor har det også altid været den vej, søfarerne har benyttet på deres rejse mod nord. Kysten har bundet landet sammen på langs og har sågar givet landet dets navn: ordet Norge betyder slet og ret "Vejen mod nord".

Efter at vi selv har fulgt den smukke og traditionsrige vej mod nord, ankommer vi først på eftermiddagen til Nordnorges største by, Tromsø. Beliggende på en ø midt på den gamle handelsrute og omgivet af beskyttende fjelde til alle sider har dette sted altid været det vigtigste samlingspunkt og handelssted langs den nordlige kyst. Her tager vi på en lille byrundtur i vores egen bus for at besøge den berømte Ishavskatedral, der er inspireret af områdets isbræer og snedækkede fjeldtinder. Herefter tager vi en tur med den nye svævebane til toppen af fjeldet Storsteinen, der byder på en imponerende udsigt over Tromsø og kystens fjelde.

Først på aftenen er vi tilbage på skibet, hvor vi kan sætte os til rette i restauranten, mens vi fortsætter rejsen nordover mod Nordkap.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Ishavskatedralen i Tromsø.

Ishavskatedralen i Tromsø.

 

5. dag: Honningsvåg og Nordkap

Ankomst kl. 10.55 - afsejling kl. 14.30

Sidst på formiddagen ankommer vi til Honningsvåg og øen Magerøya, der er det europæiske kontinents nordligste ø. Her venter en flot tur på os, når vi med bus begiver os over øen mod Nordkapklippen. Ofte ligger der store mængder sne langs vejen og kørslen foregår i kolonner, hvor en sneplov kører forrest for at holde vejen åben - en oplevelse i sig selv.

På Nordkapklippen har vi adgang til den store hal med udstillinger og den imponerende film om årstidernes gang på øen. Vi skal selvfølgelig også se den store globus, som er symbolet på Europas nordligste punkt og nyde udsigten over Barentshavet fra den 307 meter høje og næsten lodrette klippevæg.

Først på eftermiddagen er vi igen ombord på Havila Capella, der sætter kursen mod øst til Kirkenes.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Nordkap - det nordligste punkt på det europæiske fastland.

Nordkap - det nordligste punkt på det europæiske fastland.

 

6. dag: Kirkenes og Andersgrotten

Ankomst kl. 9.00 - afsejling kl. 12.30

Vi har nået Norges østligste by, og vi befinder os tæt på grænsen til Rusland. Med sin placering på grænsen har Kirkenes haft en rig og til tider ganske dramatisk historie.

Vi tager på en lille rundtur i området, hvor alle vejskilte står på både norsk og russisk, og kommer tæt på Storskog, som er grænsestationen mellem Norge og Rusland. Vi tager også et stop ved den lille norske mineby Bjørnevatn, der rummer mere end 90 års minehistorie, inden vi besøger Andersgrotten, som fungerede som beskyttelsesrum under anden verdenskrig. Kirkenes spillede en strategisk vigtig rolle under krigen og blev udsat for voldsomme bombardementer – en historie, som vi selvfølgelig hører mere om under besøget.

Inden vi vender tilbage til skibet, runder vi af med et fotostop på Prestefjeldet, hvorfra der er flot udsigt over byen og fjorden.

Over middag kaster skibet trosserne, og vi sætter kursen tilbage vestover. Ruten er tilrettelagt, så de områder vi på vejen til Kirkenes passerede om natten, kommer vi nu til opleve om dagen. På den måde venter der os masser af nye oplevelser, selv om vi sejler tilbage ad samme rute.

I løbet af eftermiddagen og aftenen lægger vi til i de små, men vigtige fiskerlejer Vardø, Båtsfjord og Berlevåg, hvor vi kan følge med i livet på havnene, mens skibet laster og losser vigtige forsyninger til befolkningen i området. Stadig i dag er Kystruten en livsnerve for byerne langs kysten, præcis som den har været siden starten i 1893.  

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vejskilt på norsk og russisk i Kirkenes.

Vejskilt på norsk og russisk i Kirkenes.

 

7.dag: Hammerfest

Ankomst kl. 11.00 - afsejling kl. 12.45

Efter god tid til morgenmaden lægger vi til i Hammerfest, der i mange år kunne kalde sig verdens nordligste by. Her er vi på omtrent samme breddegrad som de nordligste dele af Alaska og Sibirien, men takket være den milde golfstrøm ligger her en stor og moderne by med en isfri havn, der er en af Norges vigtigste.

Hammerfest blev under anden verdenskrig jævnet med jorden, og der er mulighed for at få et indblik i den dramatiske historie på byens Genrejsningsmuseum, der også fortæller om indbyggernes kamp for at overleve og siden rekonstruere deres by. Der er også mulighed for at besøge Hammerfest Kirke, der blev bygget i forbindelse med genrejsningen i 1961, eller måske se nærmere på Struves Meridianbue, der er rejst som en markering af det sted, der blev brugt som målepunkt til udregning af jordens størrelse i 1800-tallet.

Over middag går vores rejse videre mellem øerne ud for kysten, og vi lægger snart til i den lille havn Øksfjord, der har lagt navn til en af de isbræer, som dækker toppen af fjeldene ovenfor byen. Omkring midnat sejler vi gennem sundet ved Tromsø, og fra panoramasalonen ombord kan vi opleve byen oplyst ved aftenstide.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.
 

Hammerfest - Verdens nordligste by.

Hammerfest - Verdens nordligste by.

8.dag: Stokmarknes, Raftsundet og Svolvær

Ankomst Svolvær kl. 18.30 – afsejling kl. 20.30
 
Når vi slår øjnene op, er det med udsigt til øgruppen Vesterålen, hvor der venter os en særdeles flot sejltur. Fra hovedbyen Harstad sejler vi mellem Norges største ø Hinnøya og de mindre øer Andøya, Langøya og Hadseløya. Her lægger vi til i byen Stokmarknes, som er fødestedet for Kystruten, og hvor der selvfølgelig er et museum, der fortæller historien om den vigtige livsnerve, der blev etableret i 1893.

Ruten videre fra Stokmarknes er en af de allerflotteste langs hele kysten. Langsomt sejler vi gennem det smalle Raftsundet, som adskiller øgrupperne Lofoten og Vesterålen. Her ligger små bygder som perler på en snor for foden af de stejle fjelde, og vi er ganske tæt på kysten på begge sider af skibet. Hvis vejret tillader det, tager kaptajnen også en afstikker ind i den tre kilometer lange og blot 70 meter brede Trollfjord, hvor fjeldvæggene rejser sig næsten lodret fra vandet. Når man står på dækket af skibet, føles det som om, at man kan række hånden ud og røre ved fjeldsiderne.

Midt på aftenen ankommer vi til Lofotens største by, Svolvær. Her har vi tid til at nyde stemningen på havnen og måske spadsere en lille tur langs de hyggelige træhuse. Der er også mulighed for at se nærmere på de store stativer med stokfisk, som dominerer en stor del af havnen og kysten.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Den smukke Trollfjord.

Den smukke Trollfjord.

 

9.dag: Brønnøysund og besøg på Havbrugscenter

Ankomst Brønnøysund kl. 15.00 - afsejling kl. 17.25

I løbet af natten har vi krydset polarcirklen i sydgående retning, og om formiddagen sejler vi gennem det store øhav ud for den centrale del af den norske kyst. Hele denne strækning er nærmest én stor skærgård med tusindvis af større og mindre øer, klippeskær og små fiskerlejer.  
Om eftermiddagen lægger vi til i den travle fiskeriby Brønnøysund, og her tager vi med vores egen bus til Norsk Havbrugscenter. Her får vi et spændende indblik i det moderne fiskeopdræt, som er den væsentligste indtægtskilde for mange af de små bebyggelser langs den norske kyst. Med brug af undervandskameraer og miniakvarier ser vi fiskenes udvikling fra rogn til færdigt produkt, som kan købes i supermarkederne.

Efter besøget kører vi tilbage mod Brønnøysund, hvor der er tid til at se lidt nærmere på byen, inden vi igen går ombord på skibet og kan glæde os til aftensmaden.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Norsk Havbrukssenter i Brønnøysund.

Norsk Havbrukssenter i Brønnøysund.

 

10.dag. Ankomst Trondheim og hjemrejse

I løbet af morgenen sejler vi ind i Trondheimsfjorden, og vi kan nyde rejsens sidste morgenmad ombord, inden vi forlader Havila Capella for denne gang. På kajen holder vores bus, der kører os til lufthavnen, hvorfra vi flyver direkte tilbage til København.
 
Inkluderede måltider: Morgenmad.

Hotelinformation

MS Havila Capella****
VisSkjul

Havila er det nye rederi, som sejler på den traditionsrige kystrute mellem Bergen og Kirkenes.

Havilas fire søsterskibe er alle bygget mellem 2021 og 2023 og betegnes som fremtidens kystruteskibe. Det er de nyeste, flotteste og mest miljøvenlige skibe på ruten, og de kan i den sårbare norske natur sejle i op til fire timer udelukkende på strøm. 

Indretningen af skibene er designet i bedste nordiske stil med store vinduer, som lader naturoplevelsen komme helt tæt på. På skibenes øverste dæk er der panoramalounge med glastag og på dækket er der udendørs spabad, hvor man både sommer og vinter kan nyde det boblende varme vand, mens fjorde og fjelde langsomt glide forbi. 

Forplejningen ombord tager udgangspunkt i det traditionelle norske køkken, og kokkene benytter så vidt som muligt lokale, friske råvarer.

Kahytskategori - Interior Accessible
Indvendige kahytter på ca. 15 kvadratmeter med god plads og to separate senge samt badeværelse med hårtørrer. Kahytterne er udstyret med TV, gratis WiFi samt mulighed for at lave te og kaffe.

Kahytskategori - Interior Single  
Indvendige kahytter på cirka 10 kvadratmeter med separat seng samt sofa og badeværelse med hårtørrer. Kahytterne er udstyret med TV, gratis WiFi samt mulighed for at lave te og kaffe.

Kahytskategori - Seaview Superior Double
Udvendige kahytter på cirka 15 kvadratmeter med vindue og udsigt mod naturen. Indrettet med dobbeltseng, lille sofa, skrivebord, garderobeskab og badeværelse med hårtørrer. Kahytterne er udstyret med TV, gratis WiFi, køleskab samt mulighed for at lave te og kaffe.

​Kahytskategori - Seaview Superior Twin
Udvendige kahytter på cirka 15 kvadratmeter med vindue og udsigt mod naturen. Indrettet med to adskilte senge, lille sofa, skrivebord, garderobeskab og badeværelse med hårtørrer. Kahytterne er udstyret med TV, gratis WiFi, køleskab samt mulighed for at lave te og kaffe.

Havila Capella med sneklædte fjelde i baggrunden.
Havila Capella med sneklædte fjelde i baggrunden.
I receptionen er de klar til at byde gæster velkommen ombord hos Havilas krydstogter med Kystruten.
I receptionen er de klar til at byde gæster velkommen ombord hos Havilas krydstogter med Kystruten.
Indretningen ombord er nordisk inspireret og holdt i lyse og elegante linjer.
Indretningen ombord er nordisk inspireret og holdt i lyse og elegante linjer.
Der er mulighed for en spektakulær udsigt nærmest uanset, hvor man befinder sig i skibets Havblikk Bar og Lounge.
Der er mulighed for en spektakulær udsigt nærmest uanset, hvor man befinder sig i skibets Havblikk Bar og Lounge.
Et af de adskillige siddeområder på skibet.
Et af de adskillige siddeområder på skibet.
I skibets Havly café kan man nyde en forfriskning og udsigten.
I skibets Havly café kan man nyde en forfriskning og udsigten.
Buffeten i Restaurant Havrand er klar til at servere retter baseret på lokale råvarer.
Buffeten i Restaurant Havrand er klar til at servere retter baseret på lokale råvarer.
I skibets Restaurant Havrand kan du nyde både udsigten og et dejligt måltid.
I skibets Restaurant Havrand kan du nyde både udsigten og et dejligt måltid.
Det ene spektakulære panoramaskue efter det andet er en fast bestanddel på et krydstogt med Kystruten.
Det ene spektakulære panoramaskue efter det andet er en fast bestanddel på et krydstogt med Kystruten.
Der er gode muligheder for smukke udsigter fra skibets udendørs spabad.
Der er gode muligheder for smukke udsigter fra skibets udendørs spabad.
I skibets udendørs spabad kan du nyde udsigten mens du slapper af i det dejligt varme vand.
I skibets udendørs spabad kan du nyde udsigten mens du slapper af i det dejligt varme vand.
Også i fitnessafdelingen kan man nyde udsigten til den smukke natur.
Også i fitnessafdelingen kan man nyde udsigten til den smukke natur.
Eksempel på kahyt af typen Interior Accesible.
Eksempel på kahyt af typen Interior Accesible.
Eksempel på kahyt af typen Interior Single.
Eksempel på kahyt af typen Interior Single.
Eksempel på kahyt af typen Seaview Superior Twin.
Eksempel på kahyt af typen Seaview Superior Twin.
Eksempel på kahyt af typen Seaview Superior Double.
Eksempel på kahyt af typen Seaview Superior Double.

Radisson Blu Royal Garden Hotel ****
VisSkjul

Moderne hotel beliggende direkte ved Nidelven i centrum af Trondheim. Der er blot 500 meter til Bryggen og den gamle bydel Bakklandet med de historiske træhuse. Torvet i Trondheim ligger 700 meter fra hotellet. 

Værelser

Radisson Blu Royal Garden Hotel har værelser indrettet i nordisk stil med lyse og varme farver. Der er skrivebord, køleskab, strygejern og elkedel på værelserne. Badeværelserne er med enten badekar eller brusekabine.     

Radisson Blu Royal Garden Hotel ligger smukt ned til Nidelven i Trondheim.
Radisson Blu Royal Garden Hotel ligger smukt ned til Nidelven i Trondheim.
Velkommen i lobbyen hos Radisson Blu Royal Garden Hotel i Trondheim.
Velkommen i lobbyen hos Radisson Blu Royal Garden Hotel i Trondheim.
Udsigt til hotellets atriumgård fra et af værelserne.
Udsigt til hotellets atriumgård fra et af værelserne.
Læn dig tilbage og nyd eventuelt en forfriskning i loungen.
Læn dig tilbage og nyd eventuelt en forfriskning i loungen.
Hotellets morgenmadsrestaurant.
Hotellets morgenmadsrestaurant.
Fitnessrummet på hotellet.
Fitnessrummet på hotellet.
Eksempel på dobbeltværelse.
Eksempel på dobbeltværelse.
Eksempel på badeværelse.
Eksempel på badeværelse.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Rejser med Kystruten

Praktiske oplysninger

Bagage

På SAS´ fly  må du medbringe 1 stk indtjekket bagage på max. 23 kg samt 1 stk håndbagage på max 8 kg. 

Fotografering

For at få de bedste nordlysbilleder kan vi anbefale, at det digitale kamera sættes med følgende indstillinger:

Flash: Off
ISO: 400, 800 eller 1.600 (jo mørkere himlen er jo højere ISO)
White balance: Daylight setting
Shutter Speed (Tv): 10-30
Focus: Manual focus (set to infinity)
Self-timer: Set to 2’’ (fjerner kamera rystelser)
LCD: Low brightness

Ekstra indstillinger for Digital SLR kamera:

Shooting mode: Manual (M)
Aperture (AV): Lowest possible 
Lens: Wide Angle (below 35 mm)
UV or Polarizing Filter: Remove

Klima

Den norske kyst er om vinteren præget af Golfstrømmen. Ofte er der langs kysten temperaturer omkring frysepunktet mens der længere inde i landet og i fjeldområderne kan være væsentligt koldere. Det er ikke usædvanligt, at der ligger meget sne og is i byerne langs kysten og vi anbefaler i særdeleshed skridsikkert og varmt fodtøj. 

Pas

Som nordisk borger skal du normalt kun fremvise gyldig billedlegitimation (pas, kørekort). Grundet de norske myndigheders skærpede kontrol af rejsende, og da du deltager på et krydstogt, skal du medbringe et gyldigt pas.

Prisen inkluderer ikke

Forsikringer, øvrige måltider, skibets a la carte-restaurant, drikkevarer, personlige udgifter samt skibets egne udflugter.

Udflugter

Alle udflugter er inkluderet i rejsens pris i henhold til Vitus Rejsers program.

Valuta 

Norske kroner (NOK). Større kreditkort er almindeligt accepteret i Norge, undtagen muligvis i mindre virksomheder. Man kan blive bedt om at vise identifikation, når man betaler med kreditkort eller veksler penge.

Visum

Som dansk statsborger kan du indrejse visumfrit i Norge. 

Vitus Rejsers rejseleder

På rejsen deltager en rejseleder fra Vitus Rejser, som vil sørge for alle de praktiske ting. Det er rejselederens opgave at være det koordinerende led ved f.eks. flyskift og under de forskellige udflugter. Rejselederen sørger for, at du får vigtige informationer på dansk og sørger også for oversættelse på udflugter beskrevet i dagsprogrammet. Ombord på skibet vil rejselederen dagligt kunne træffes på et nærmere anvist sted og tidspunkt. Her er man altid velkommen til at henvende sig, hvis man har brug for hjælp, information eller blot ønsker at sludre lidt.     

Særligt vedrørende Havila Kystruten:

Ændringer i rejseplan og udflugter

Vejret langs den norske kyst er uforudsigeligt, og vejr, hav og is kan påvirke rejseplan og udflugter. Skulle skibets kaptajn afvige fra den planlagte rute, sker denne ændring kun for at sikre passagerernes sikkerhed.

Måltider

Helpension i skibets hovedrestaurant er inkluderet i rejsens pris. Morgenmad serveres normalt fra kl 7.30 (ingen faste pladser), frokost fra kl. 12.00 eller 13.00 (ingen faste pladser) og middag fra kl. 18.30 (tildelte pladser). I højsæsonen kan der være to frokost- og middagshold.  

Aktiviteter ombord

Som en del af rejseoplevelsen tilbyder Havila ofte aktiviteter ombord, blandt andet foredrag og præsentationer. Aktiviteterne foregår både indendørs og udenfor på dækket, og de er afpasset årstiderne og/eller de områder, skibet sejler i. Det er frivilligt at deltage. Aktiviteterne annonceres i dag-til-dag-programmet eller ombord.

Elektricitet

230 volt vekselstrøm. To-stik af Continental-typen, som der kræver adapter/konverter, som man selv skal medbringe.

Drikkepenge

Det er ikke normal praksis at give drikkepenge på Kystrutens skibe, men hvis man synes, at besætningsmedlemmer bør belønnes for ekstraordinær service, findes der drikkepengekasser og kuverter i restauranten.

Internet

Der er gratis WiFi ombord, men hastigheden på forbindelsen kan være varierende alt efter skibets lokation.  

Sprog ombord

Norsk og engelsk er de officielle sprog ombord. 

Lægehjælp / medicinske nødsituationer

Der er ingen læge eller apotek ombord. Skibets officerer er uddannet i førstehjælp og kan give medicinsk nødhjælp. Skibene er også tæt på land, hvis der kræves akut lægehjælp.

Kreditkort / betalingsmuligheder

Der bruges norsk valuta ombord og der kan veksles fra de fleste større valutaer. Kreditkort accepteres også og er den mest udbredte betalingsform ombord.  

Butikker

Der er butik ombord på alle skibe, hvor der kan købes lokale produkter, souvenirs, strik, bøger, postkort, frimærker og et begrænset udbud af toiletartikler.

Rygning

Der må ryges i de afmærkede områder på de udendørs dæk. Rygning er ikke tilladt, når skibene er i havn og under brændstofpåfyldning. Personalet vil oplyse, hvornår det ikke er tilladt at ryge udenfor. Rygning i kahytterne er forbudt.

Telefon / mobiltelefoner

Mobiltelefoner kan anvendes ombord, men forbindelsesforhold kan variere. Spørg dit telefonselskab om priser for at benytte telefonen i udlandet.

Dresscode

Påklædningen ombord er uformel. Nogle passagerer vælger at skifte tøj før middag, men dresscoden er snarere afslappet end formel. Vejret i Norge kan skifte i løbet af hver sejlads eller endda i løbet af dagen. For at tage højde for disse variationer anbefaler Kystruten påklædning, der gør det nemt at tilpasse sig ændringer i temperatur, vind og nedbør. På alle rejser anbefales det at medbringe åndbart, vand- og vindtæt tøj. En varm hue, handsker, halstørklæde og termotøj og -undertøj kan være nyttigt i vintermånederne. På land, hvor det kan være iskoldt, er solide sko vigtige på udflugterne, og en stok eller vandrestav kan være nyttig.

Arbejdende skibe

Kystrutens skibe er arbejdende skibe, der anløber havne døgnet rundt. Der kan forventes støj og vibrationer i nogle kahytter, når der lægges til kaj, og når der lastes gods. Dette varierer afhængigt af kahyttens beliggenhed og skibstypen. Støj påvirker folk forskelligt, og hvad der kan være et problem for én person, er ikke et problem for en anden.

Fartplan

Alle Kystrutens skibe har egen fartplan. Når vi besøger havne på ruten, skal man selv sørge for at være tilbage ombord til tiden, især hvis skibet ankommer forsinket, men afsejler i tide for at holde fartplanen. Afsejlingstidspunktet vises ved landgangsbroen. Skibene kan ikke vente på forsinkede passagerer, da fartplanen skal overholdes. Hvis man mister en afsejling, skal man selv komme til næste havn på egen regning.

Havne

Fra Bergen til Kirkenes besøger alle Kystrutens skibe 34 havne.

Bagage

Bagagehåndtering er ikke inkluderet i rejsens pris, og man skal selv bære sin bagage til og fra skibet.