Helpension og drikkevarer ombord

Nordlyseventyr med Hurtigruten · Bergen - Nordkap - Tromsø · 2023

Krydstogter
7 Dage

Den norske kyst er næsten magisk om vinteren. Den milde Golfstrøm holder kyster og fjorde isfri mens snedækkede fjeldtinder rejser sig mod himlen og spejler sig i vandet. Langs kysten og tæt på polarcirklen har vi nogle af de bedste chancer for også at opleve nordlyset danse på himlen. Selv om naturen aldrig giver garantier, er chancerne særligt store i år, fordi solaktiviteten er på sit højeste.

På denne rejse sejler vi med et af Hurtigrutens flotteste skibe, M/S Trollfjord, der byder på ekstra stor panoramasalon i to etager og behagelig komfort på hele skibet, der blev nyrenoveret i foråret...

Den norske kyst er næsten magisk om vinteren. Den milde Golfstrøm holder kyster og fjorde isfri mens snedækkede fjeldtinder rejser sig mod himlen og spejler sig i vandet. Langs kysten og tæt på polarcirklen har vi nogle af de bedste chancer for også at opleve nordlyset danse på himlen. Selv om naturen aldrig giver garantier, er chancerne særligt store i år, fordi solaktiviteten er på sit højeste.

På denne rejse sejler vi med et af Hurtigrutens flotteste skibe, M/S Trollfjord, der byder på ekstra stor panoramasalon i to etager og behagelig komfort på hele skibet, der blev nyrenoveret i foråret 2023. På hele rejsen har vi helpension og drikkevarer inkluderet ombord, og skibets kokke laver særlige menuer med gode råvarer fra lokale leverandører langs kysten.

Skibet følger en særlig sejlplan, Nordkapekspressen, der giver os ekstra god tid til spændende udflugter og oplevelser på land. Glæd dig blandt andet til at opleve den storslåede Atlanterhavsvej, Moldepanoramet med over 200 fjeldtinder, besøg i både Ishavskatedralen og Nordlyskatedralen samt ikke mindst en udflugt til Nordkapklippen.

Vi har selvfølgelig vores egen dansktalende rejseleder med på hele rejsen, der starter i Bergen og slutter i Tromsø. Vi flyver ud med SAS direkte til Bergen og hjem fra Tromsø via Oslo og har gode flytider begge veje.

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Dobbeltkahyt, udvendig med begrænset udsyn, kategori Polar
1.950,-
Dobbeltkahyt, udvendig med frit udsyn, kategori Polar
4.400,-
Enkeltkahyt, indvendig, kategori Polar
4.150,-
Enkeltkahyt, udvendig med frit udsyn, kategori Polar
8.900,-
Afbestillingsforsikring
925,-
Obl. administrationstillæg
99,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Bergen/Tromsø t/r
 • Alle skatter og afgifter ca. kr. 318,-
 • Transfer lufthavn-skib t/r
 • 6 nætter ombord på Hurtigruten MS Trollfjord
 • 6 x morgenmad (2.-7. dag)
 • 6 x frokost (1.-6. dag)
 • 6 x middag (1.-6. dag)
 • Skibets vin, øl og vand samt visse former for spiritus og drinks fra 1. dag til og med 6. dag
 • Kort byrundtur i Bergen 
 • Udflugt til Atlanterhavsvejen og Molde
 • Udflugt til Nordkapplateauet inkl. entré til Nordkaphallen
 • Udflugt i Alta inkl. entré til Alta Museum og Nordlyskatedralen 
 • Byrundtur i Tromsø inkl. entré til Ishavskatedralen
 • Lille byvandring i Rørvik
 • Alle passager- og havneafgifter
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Bemærk: Vi tager forbehold for programændringer forårsaget af vejrforhold.

Passer rejsen til dig? 

Denne rejses program passer til dig, der er almindelig godt gående. Det svarer til, at du kan gå i et tempo på ca. 4 kilometer på 1 time.
 
Er du mindre godt gående, anbefaler vi rejserne under vores koncept ”I ro og mag”. Her er rejsernes program tilpasset dig, der ikke er så godt til bens.
 
Se alle ”I ro og mag”-rejser her.

Dagsprogram

1. dag: Ankomst til Bergen og sejlads langs kysten

Afsejling kl. 14.30.

Vi flyver med SAS direkte fra København til Bergen. I lufthavnen venter vores egen bus, der tager os med på en lille byrundtur i den smukke by, der er omgivet af fjelde. Bergens vartegn og historiske stolthed er den gamle brygge, hvor vi selvfølgelig tager på en lille spadseretur i de smalle gyder og stræder mellem de skæve og farverige træhuse, der engang var centrum for al handel langs hele den norske kyst. Ved den gamle toldbod gør vi også et stop og nyder udsigten over hele den gamle havn med fæstningen Bergenhus, Bryggen og fjeldet Fløien, der rejser sig lige bag bykernen.

Efter oplevelserne i Bergen kører vi til Hurtigruteterminalen, hvor vi tjekker ind på skibet, får frokost og deltager i et lille velkomstmøde mens trosserne kastes, og vores eventyr langs kysten starter. Udsejlingen fra Bergen er en oplevelse i sig selv, når skibet snor sig mellem øer, klipper og fjelde mens Bergens skyline langsomt forsvinder bag os.

Et af skibets højdepunkter er den toetagers udsigtslounge, der giver et helt formidabelt blik mod de smukke landskaber, som vi passerer undervejs. Derudover byder M/S Trollfjord på sauna med vinduer fra guld til loft, motionsområde og bibliotek. Er vi heldige, kan du sågar opleve nordlyset danse over skibet.

På hele sejladsen har vi helpension ombord og derudover er også udvalgte alkoholiske og ikke-alkoholiske drikkevarer inkluderet. Menuerne i restauranterne er udviklet i samarbejde med lokale leverandører, så vi ikke alene ser den norske kyst, men også smager den undervejs.

Inkluderede måltider: Frokost og middag

Bryggen i Bergen i smukke vinterklæder.

Bryggen i Bergen i smukke vinterklæder.

2. dag: Molde og Atlanterhavsvejen

Ankomst kl. 08.00 og afsejling kl. 16.00.

Mens vi nyder skibets gode morgenmad, sejler vi langsomt ind gennem Midfjorden til Molde, der er en af de smukkeste beliggende byer i det norske fjordlandskab. Her tager vi på udflugt med vores egen bus og begiver os nordpå til den verdensberømte Atlanterhavsvej, som er kåret til at være århundredets byggeri i Norge. Den blot 8 kilometer lange strækning snor sig mellem klippeskær og øer helt ude på kanten mellem land og hav og er en kæmpe oplevelse i al slags vejr. Vi gør et stop ved en af øerne, hvorfra vi har den flotteste udsigt over havet, broerne og den klippefyldte kyst.

Herfra kører vi ad andre veje tilbage mod Molde, hvor vi tager en afstikker og kører op ad fjeldet til byens flotteste udsigtspunkt. I klart vejr kan man herfra opleve det storslåede ”Molde-panorama”, der byder på fri udsigt til 222 sneklædte fjeldtinder langs fjorden.

Vi er tilbage ved skibet ved frokosttid og efter at have spist ombord, er der tid til at tage en slentretur i Moldes hyggelige bycentrum og måske besøge byens moderne domkirke. Sidst på eftermiddagen stævner vi igen ud fra havnen i Molde og fortsætter vores rejse langs kysten mod nord.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Atlanterhavsvejen ved Molde er kåret til århundredets smukkeste byggeri i Norge.

Atlanterhavsvejen ved Molde er kåret til århundredets smukkeste byggeri i Norge.

3. dag: Rørvik

Ankomst kl. 10.00 og afsejling kl. 17.00.

Vi har god tid til at nyde morgenen ombord og indsejlingen til kystbyen Rørvik, der er en af Norges vigtigste fiskeribyer. Her lægger vi til midt i byen, og rejselederen inviterer på en lille byvandring, der giver et indblik i livet langs den norske kyst. Omdrejningspunktet for Rørvik har altid været nærheden til havet, og her blander gamle fiskerhuse sig med rød- og gulmalede pakhuse. Men tiden har på ingen måde stået stille i byen, der også byder på moderne arkitektur i verdensklasse i form af Kystmuseet Norveg og Rørvik Kirke.

Efter introduktionen til byen er der tid til på egen hånd at besøge kystmuseet og kirken, følge med i livet på havnen eller blot nyde faciliteterne og eftermiddagsteen ombord på skibet.

Sidst på eftermiddagen kastes fortøjningerne, og sejlturen fortsætter mellem fjelde, fjorde og øer. Hvis du kan løsrive dig fra udsigten, tilbyder skibet ofte filmaftener, ligesom der flere gange undervejs er levende musik og underholdning ombord.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Charmerende fisker- og pakhuse i Rørvik.

Charmerende fisker- og pakhuse i Rørvik.

4. dag: Norges største ø Hinnøya og Lødingen

Ankomst kl. 14.00 og afsejling kl. 18.00.

I løbet af morgenen passerer vi polarcirklen, og dermed ankommer vi til i den del af Norge, der om vinteren har polarnætter, hvilket vil sige, at solen ikke når over horisonten. Midt på dagen optræder istedet, når vejret er godt, det karakteristiske blå tusmørke, hvor solens lys farver himlen nedefra. Lokale beskriver ofte lyset som et "blødt, blåt lys", men det kan også antage mere violette nuancer. I skyfrit vejr vil stjernehimlen, måneskinnet og - hvis heldet er med os - nordlyset være særligt tydeligt i polarnætterne, og sammen med de snedækkede landskaber skaber det en helt særlig vinterstemning her højt mod nord.  

Om formiddagen sejler vi ind gennem den store og brede Vestfjord, der skiller fastlandet fra øgrupperne Lofoten og Vesterålen. Vi passerer byer som Bodø og Svolvær, mens kursen er sat mod landsbyen Lødingen, der tidligere var en vigtig anløbshavn for Kystruten. Over middag anløber vi havnen, der stadig er det vigtigste udgangspunkt for færgerne, som forbinder Norges største ø Hinnøya med fastlandet.

Vi tilbringer eftermiddagen i Lødingen, der blot har et par tusinde indbyggere og er et typisk og repræsentativt eksempel på landsbyerne langs den nordnorske kyst. Langs havnen ligger de traditionelle rødmalede fiskerhuse, kaldet rorbuer, og overalt mærker man den afslappede og rolige atmosfære, som karakteriserer livet i de små kystbyer. Her leves livet på naturens præmisser med fjeldene og fjorden som selve livsgrundlaget.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Fiskerbåde i havnen ved Lødingen i Nordnorge.

Fiskerbåde i havnen ved Lødingen i Nordnorge.

5. dag: Nordlysbyen Alta

Ankomst k. 13.00 og afsejling kl. 20.00.

På hele vores rejse er vi konstant tæt på kysten, krydser store fjorde og sejler mellem øer og fjelde. Det er denne rejse langs kysten, der altid har bundet Norge sammen og givet navn til landet – ordet Norge betyder ganske enkelt ”Vejen mod Nord”. Mens vi følger den gamle rute langs kysten arrangeres dagligt foredrag ombord, der kan handle om alt fra livet langs kysten over kunst og kunsthåndværk til vejledning i, hvordan man bedst fotograferer det magiske nordlys.

Efter en formiddag omgivet af Nordnorges smukke natur anløber vi først på eftermiddagen nordlysbyen Alta. Tilnavnet har byen fået, fordi den er omgivet af høje fjelde på alle sider, der ofte skærmer for vind og vejr, hvilket dermed giver perfekte betingelser for at iagttage nordlyset. Derfor var det også her, at man anlagde Norges første nordlysobservatorium. Sammen med Tromsø er Alta Nordnorges vigtigste knudepunkt og handelscentrum, og når vi anløber havnen, venter vores egen bus på at tage os med på opdagelse i byen.

Vores første besøg på dagens udflugt er Alta Museum, der udover en udstilling om områdets historie også byder på Nordeuropas største helleristningsfelt. Herfra fortsætter vi til Altas nye vartegn, den smukke Nordlyskatedral, der som en spiral rejser sig fra jorden mod himlen. Indvendigt er kirken udsmykket af den danske kunstner Peter Brandes, som netop har arbejdet med lyset som et gennemgående tema. Inden vi kører tilbage til skibet, bliver der også tid til at se lidt nærmere på Altas moderne centrum, der er bygget for at tiltrække befolkningen langs de nordnorske kyster.

Midt på aftenen glider skibet igen langsomt ud gennem fjorden, og har vi heldet med os, er her en af de rigtigt gode chancer for at opleve det magiske nordlys danse på himlen.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Det er et spektakulært syn at opleve nordlyset ved Alta i Nordnorge.

Det er et spektakulært syn at opleve nordlyset ved Alta i Nordnorge.

6. dag: Honningsvåg og Nordkap

Ankomst kl. 08.00 og afsejling kl. 18.00.

Om morgenen når vi rejsens geografiske højdepunkt og lægger til i Honningsvåg, der er hovedbyen på øen Magerøya og udgangspunkt for alle ture til Nordkapklippen. Også her har vi bestilt vores egen bus, der bringer os det sidste stykke fra havnen og over øens arktiske landskab til Nordkapklippen og det verdensberømte vartegn, globussen, der markerer det europæiske fastlands nordligste punkt. Den 307 meter høje klippe har draget mennesker gennem århundreder og er ofte poetisk beskrevet som ”Verdens ende”. Her kan vi selv stå ved kanten af klippen og nyde om ikke verdens, så Europas nordligste punkt. Der bliver også tid til at opleve den flotte 180 graders panoramafilm, der viser naturen og årets gang på øen.

På vejen retur til Honningsvåg tager vi en afstikker til det lille fiskerleje Kamøyvær, hvor vi besøger det lille galleri ”Østen for Solen”, hvor den tyske kunstner Eva Schmutterer bor, arbejder og udstiller sine værker.

Først på eftermiddagen er vi tilbage i Honningsvåg, og efter tid til frokost ombord kan vi se nærmere på byen, der lever af fiskeri og ikke mindst de mange besøgende, som drages af den helt specielle natur.

Bemærk: Vi tager forbehold for gennemførelsen af og omrokering i tidsplanen for denne udflugt, da vejen til Nordkap-klippen kan blive lukket ved dårligt vejr. Hvis dette sker, tilbringer vi hele dagen i Honningsvåg.

Inkluderede måltider: Brunch og middag.

Nordkapp skal opleves.

Nordkapp skal opleves.

7. dag: Tromsø – den arktiske hovedstad

Ankomst kl. 08.00.

Om morgen anløber vi Nordnorges største by Tromsø, der gennem historien var været udgangspunktet for utal af ekspeditioner i de arktiske egne. Her slutter vores egen ekspedition, men inden vi kører til lufthavnen, besøger vi byens vartegn Ishavskatedralen, som er bygget med inspiration fra både nordlyset og områdets isbræer. Der bliver også tid til at se lidt nærmere på Tromsøs centrum, der de seneste år har gennemgået en udvikling fra industri og skibsværfter til et område med et rigt kultur- og restaurationsliv.

Først på eftermiddagen flyver med SAS via Oslo til København, hvor vi lander først på aftenen efter en eventyrlig rejse langs de norske kyster.

Inkluderede måltider: Morgenmad

Tromsø ligger smukt til vandet med byens vartegn, den smukke Ishavskatedralen.

Tromsø ligger smukt til vandet med byens vartegn, den smukke Ishavskatedralen.

Hotelinformation

MS Trollfjord - Nordkapekspressen
VisSkjul

MS Trollfjord er opkaldt efter den lille, men spektakulære Trollfjord på øgruppen Lofoten. 

Skibet er bygget i 2002 og er et af de største og flotteste skibe, som har sejlet i rute langs den norske kyst. I foråret 2023 er skibet blevet gennemgribende renoveret og byder på 266 kahytter, to restauranter, loungebar, sauna med vinduer fra gulv til loft, fitnessrum, reception, butik, bibliotek og elevator. 

Den gennemførte stil ombord på MS Trollfjord er en hyldest til både norsk natur og Hurtigrutens historie. Indretningsstilen er klassisk, tidløs og unik for flåden. Der er detaljer og udsmykninger, som fremkalder en nostalgi, der går tilbage til en gylden æra med eksklusiv sejlads med små skibe.

Bemærk venligst, at alle billeder af skibets kahytter nedenfor er computerskabte illustrationer af, hvordan de fremstår efter renoveringen. 

Dæk 8 og 9
Skibets to øverste dæk byder på en panoramalounge og bar i to plan med vinduer fra gulv til loft. Et perfekt sted at opleve udsigten over fjordene, fjeldene og det små fiskerbygder langs kysten. Udendørs er der på dæk 9 god plads til at nyde udsigten mens skibet langsomt glider forbi de snedækkede fjeldtinder. I tilknytning til dæk 9 er der også indendørs sauna og fitnessrum med vinduer fra gulv til loft, så du heller ikke her går glip af udsigten.  

Dæk 5
Dæk 5 er skibets hjerte, hvor hovedrestauranten, butikken, bistroen og aktivitetscentret ligger. Forrest på dæk 5 findes også det store auditorie, hvor der ofte arrangeres foredrag og andre arrangementer med fokus på de områder, som vi sejler igennem.   

Måltider

I skibets hovedrestaurant serveres måltiderne ombord. Vi har helpension på hele rejsen og den består normalt af buffet til morgen og frokost samt 3 retter eller buffet til aftensmad. 

Når skibet sejler i den særlige rute "Nordkapekspressen", er der lagt vægt på, at råvarerne er lokale og menuer afspejler traditionerne langs kysten. Derudover er der udvalgte alkoholiske og ikke-alkoholiske drikkevarer inkluderet på hele rejsen i restauranterne og baren indenfor åbningstiderne. 

På dæk 8 ligger à la carte-restauranten Røst, hvor man mod et tillæg kan forkæle sig selv med lækker mad under betegnelsen Artic Fine Dining.  

Kahytter

Prisen inkluderer ophold i indvendig dobbeltkahyt i kategorien Polar Inside. Kahytsnumre og placering oplyses ved indcheckning

Mod tillæg kan der bestilles ophold i følgende:

 • Polar · Udvendig dobbeltkahyt med begrænset udsyn
 • Polar · Udvendig dobbeltkahyt med frit udsyn
 • Polar · Indvendig enekahyt
 • Polar · Udvendig enekahyt med frit udsyn

Polar · Indvendig kahyt - kategori USPI (uspecificeret)

Hyggelige og funktionelle kahytter med enkel indretning samt eget bad og toilet. De fleste kahytter har to enkeltsenge, hvoraf den ene kan ændres til en sofa om dagen. Andre kahytter er med dobbeltseng.

Polar · Udvendig kahyt med begrænset udsyn - kategori UNL3 (uspecificeret)

Hyggelige og funktionelle kahytter med enkel indretning samt eget bad og toilet. Kahytterne har vindue eller koøje med begrænset udsyn. Denne kahyt er en tresengs-kahyt, der bruges som tosengs-kahyt. Det betyder, at der typisk er to enkeltsenge eller en dobbeltseng samt en køje, der slås op, når den ikke er i brug. 

Polar · Udvendig kahyt med fri sigt - kategori USPO (uspecificeret)

Hyggelige og funktionelle kahytter med enkel indretning samt eget bad og toilet. Kahytterne er udstyret med to enkeltsenge eller en dobbeltseng og har vindue med frit udsyn.

Hurtigrutens skib MS Trollfjord i blikstille vand ved Norges kyst.
Hurtigrutens skib MS Trollfjord i blikstille vand ved Norges kyst.
Hurtigrutens skib MS Trollfjord ved Norges kyst.
Hurtigrutens skib MS Trollfjord ved Norges kyst.
MS Trollfjord i en af Norges smukke fjorde.
MS Trollfjord i en af Norges smukke fjorde.
Udsigt til solnedgang fra MS Trollfjord.
Udsigt til solnedgang fra MS Trollfjord.
Der er mange storslåede udsigter fra Panoramasalonen på MS Trollfjord.
Der er mange storslåede udsigter fra Panoramasalonen på MS Trollfjord.
Der er mange storslåede udsigter fra Panoramasalonen på MS Trollfjord.
Der er mange storslåede udsigter fra Panoramasalonen på MS Trollfjord.
Restauranten på Hurtigrutens skib MS Trollfjord.
Restauranten på Hurtigrutens skib MS Trollfjord.
Sauna med enestående udsigt på MS Trollfjord.
Sauna med enestående udsigt på MS Trollfjord.
Fitnessrummet på MS Trollfjord.
Fitnessrummet på MS Trollfjord.
Computerskabt illustration af en udvendig Polar-kahyt.
Computerskabt illustration af en udvendig Polar-kahyt.
Computerskabt illustration af en indvendig Polar-kahyt.
Computerskabt illustration af en indvendig Polar-kahyt.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Nordlysrejse med Nordkapekspressen - MS Trollfjord

Bagage

På SAS' fly må du medbringe 1 stk. indtjekket bagage på max. 23 kg samt 1 stk. håndbagage på max 8 kg. 

Fotografering

For at få de bedste nordlysbilleder kan vi anbefale, at det digitale kamera sættes med følgende indstillinger:

Flash: Off
ISO: 400, 800 eller 1.600 (jo mørkere himlen er jo højere ISO)
White balance: Daylight setting
Shutter Speed (Tv): 10-30
Focus: Manual focus (set to infinity)
Self-timer: Set to 2’’ (fjerner kamera rystelser)
LCD: Low brightness

Ekstra indstillinger for Digital SLR kamera:

Shooting mode: Manual (M)
Aperture (AV): Lowest possible 
Lens: Wide Angle (below 35 mm)
UV or Polarizing Filter: Remove

Klima

Den norske kyst er om vinteren præget af Golfstrømmen. Ofte er der langs kysten og på havet temperaturer lige omkring eller under frysepunktet mens der længere inde i landet og i fjeldområderne kan være væsentligt koldere. Det er ikke usædvanligt, at der ligger meget sne og is i byerne langs kysten, og vi anbefaler i særdeleshed skridsikkert og varmt fodtøj. Det kan være en god idé at medbringe pigge til at sætte under støvlerne.

Polarnætter
Nord for polarcirklen er der i vintermånederne polarnætter, hvilket vil sige, at solen ikke når over horisonten. Midt på dagen optræder i stedet, når vejret er godt, det karakteristiske blå tusmørke, hvor solens lys farver himlen nedefra. Lokale beskriver ofte lyset som et "blødt, blåt lys", men det kan også antage mere violette nuancer. I skyfrit vejr vil stjernehimlen, måneskinnet og - hvis heldet er med os - nordlyset være særligt tydeligt i polarnætterne. Landskaberne er oftest også snedækkede, hvilket er med til at skabe et særligt lys i vintertiden.  

Polarnætterne optræder i Tromsø fra cirka 27. november til cirka 15. januar og på Nordkap fra cirka 20. november til cirka 22. januar.

Pas

Som nordisk borger skal du normalt kun fremvise gyldig billedlegitimation (pas, kørekort). Grundet de norske myndigheders skærpede kontrol af rejsende, og da du deltager på et krydstogt, skal du medbringe et gyldigt pas.

Prisen inkluderer ikke

Forsikringer, øvrige måltider, spiritus, skibets à la carte-restaurant, personlige udgifter samt skibets egne udflugter.

Udflugter

Alle udflugter er inkluderet i rejsens pris i henhold til Vitus Rejsers program.

Valuta 

Norske kroner (NOK). Større kreditkort er almindeligt accepteret i Norge, undtagen muligvis i mindre virksomheder. Man kan blive bedt om at vise identifikation, når man betaler med kreditkort eller veksler penge. I Norge er det tilladt for virksomheder at nægte at tage imod kontant betaling. 

Visum

Som dansk statsborger kan du indrejse visumfrit i Norge. 

Vitus Rejsers rejseleder

På rejsen deltager en rejseleder fra Vitus Rejser, som vil sørge for alle de praktiske ting. Det er rejselederens opgave at være det koordinerende led ved f.eks. flyskift og under de forskellige udflugter. Rejselederen sørger for, at du får vigtige informationer på dansk og sørger også for oversættelse på udflugter beskrevet i dagsprogrammet. Ombord på skibet vil rejselederen dagligt kunne træffes på et nærmere anvist sted og tidspunkt. Her er man altid velkommen til at henvende sig, hvis man har brug for hjælp, information eller blot ønsker at sludre lidt.     

Særligt vedrørende Hurtigruten og Nordkapekspressen:

Ændringer i rejseplan og udflugter

Vejret langs den norske kyst er uforudsigeligt, og vejr, hav og is kan påvirke rejseplan og udflugter. Skulle skibets kaptajn afvige fra den planlagte rute, sker denne ændring kun for at sikre passagerernes sikkerhed.

Måltider

Helpension i skibets hovedrestaurant er inkluderet i rejsens pris. Morgenmad serveres normalt fra kl 7.30 (ingen faste pladser), frokost fra kl. 12.00 eller 13.00 (ingen faste pladser) og middag fra kl. 18.30 (tildelte pladser). I højsæsonen kan der være to frokost- og middagshold.  På Nordkapekspressen med MS Trollfjord er der også inkluderet udvalgte drikkevarer som vin, øl og vand i både restauranten og i baren.

Aktiviteter ombord

Som en del af rejseoplevelsen tilbyder Hurtigruten også foredrag og aktiviteter ombord. Aktiviteterne foregår både indendørs og udenfor på dækket, og de er afpasset årstiderne og/eller de områder, skibet sejler i. Det er frivilligt at deltage. Aktiviteterne annonceres i dag-til-dag-programmet eller ombord.

Elektricitet

230 volt vekselstrøm. To-stik af Continental-typen, som der kræver adapter/konverter, som man selv skal medbringe.

Internet

Der er internetadgang overalt på skibet, men påregn, at der kan være områder uden dækning.  

Sprog ombord

Norsk og engelsk er de officielle sprog ombord. 

Lægehjælp / medicinske nødsituationer

Der er ingen læge eller apotek ombord. Skibets officerer er uddannet i førstehjælp og kan give medicinsk nødhjælp. Skibene er også tæt på land, hvis der kræves akut lægehjælp.

Kreditkort / betalingsmuligheder

Der bruges norsk valuta ombord, og der kan veksles fra de fleste større valutaer. Kreditkort accepteres også og er den mest udbredte betalingsform ombord.  

Butikker

Der er butik ombord, hvor der kan købes lokale produkter, souvenirs, strik, bøger, postkort, frimærker og et begrænset udbud af toiletartikler.

Rygning

Der må ryges i de afmærkede områder på de udendørs dæk. Rygning er ikke tilladt, når skibene er i havn og under brændstofpåfyldning. Personalet vil oplyse, hvornår det ikke er tilladt at ryge udenfor. Rygning i kahytterne er forbudt.

Telefon / mobiltelefoner

Mobiltelefoner kan anvendes ombord, men forbindelsesforhold kan variere. Spørg dit telefonselskab om priser for at benytte telefonen i udlandet.

Dresscode

Påklædningen ombord er uformel. Nogle passagerer vælger at skifte tøj før middag, men dresscoden er snarere afslappet end formel. Vejret i Norge kan skifte i løbet af hver sejlads eller endda i løbet af dagen. For at tage højde for disse variationer anbefaler Hurtigruten påklædning, der gør det nemt at tilpasse sig ændringer i temperatur, vind og nedbør. På alle rejser anbefales det at medbringe åndbart, vand- og vindtæt tøj. En varm hue, handsker, halstørklæde og termotøj og -undertøj kan være nyttigt i vintermånederne. På land, hvor det kan være koldt, er solide sko vigtige på udflugterne, og en stok eller vandrestav kan være nyttig.

Fartplan

MS Trollfjord sejler som krydstogtsskib langs den norske kyst. Med den særlige sejlplan "Nordkapekspressen" er der ekstra god tid til udflugter i land. Når vi besøger havne på ruten, skal man selv sørge for at være tilbage ombord til tiden. Afsejlingstidspunktet vises ved landgangsbroen. Skibene kan ikke vente på forsinkede passagerer og hvis man mister en afsejling, skal man selv komme til næste havn på egen regning.

Bagage

Bagagehåndtering er ikke inkluderet i rejsens pris og man skal selv bære sin bagage til og fra skibet.