Se tranernes forårsdans

Tranedans ved Hornborgasøen · 2024

Busrejser
4 Dage

I det midtsvenske forår samles op til 20.000 traner dagligt ved Hornborgasjön, og her kan vi opleve den enestående tranedans, som styrker båndene mellem fugleparrene. Vi bor tre nætter tæt på søen i den hyggelige by Skövde med de bedste muligheder for store naturoplevelser. Desuden besøger vi det smukke Tjolöholms Slott, den enorme Karlsborgfæstning samt den gamle fabrik i Huskvarna.

Efter en lang, kold og våd vinter er der ikke noget bedre end at opleve de første tegn på forår. Træerne begynder så småt at sætte små grønne skud, og vintergækker vrimler frem i skovbunden. Hos vores svenske nabo er...

I det midtsvenske forår samles op til 20.000 traner dagligt ved Hornborgasjön, og her kan vi opleve den enestående tranedans, som styrker båndene mellem fugleparrene. Vi bor tre nætter tæt på søen i den hyggelige by Skövde med de bedste muligheder for store naturoplevelser. Desuden besøger vi det smukke Tjolöholms Slott, den enorme Karlsborgfæstning samt den gamle fabrik i Huskvarna.

Efter en lang, kold og våd vinter er der ikke noget bedre end at opleve de første tegn på forår. Træerne begynder så småt at sætte små grønne skud, og vintergækker vrimler frem i skovbunden. Hos vores svenske nabo er du slet ikke i tvivl om, at foråret er på vej, når vi sammen oplever tusindvis af traners parringsdans ved en af Europas vigtigste fuglesøer. 

Tranernes kærlighedsdans er i sandhed et forunderligt skue. De store, yndefulde gråblå traner står tæt på markerne. Hannerne laver mærkelige hop, mens de basker med vingerne og prøver at tiltrække hunnernes opmærksomhed. Vi besøger Hornborgasøen i slutningen af marts og starten af april, hvor chancerne er størst for at opleve tranerne og deres dans. Du behøver slet ikke at være fugleentusiast for at blive imponeret over og fascineret af de store, elegante fugleflokke.

Vi bor tre nætter midt i den hyggelige by Skövde blot 20 kilometer fra Hornborgasjön og besøger selvfølgelig søen flere gange, så vi får de bedste naturoplevelser - også når fuglene er allermest aktive.

Derudover kan du glæde dig til at opleve det smukt beliggende slot Tjolöholm ved kattegatkysten, den imponerende fæstningsby Karlsborg ved søen Vättern og det spændende Husqvarna-industrimuseum med de gamle symaskiner, motorcykler, komfurer, græsslåmaskiner og meget andet. Kort sagt en flot og forunderlig forårsrejse med masser af oplevelser fra start til slut.

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
600,-
Afbestillingsforsikring
310,-
Obl. administrationstillæg
99,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • 4-stjernet bus, inkl. pladsreservation og WiFi
 • 5-stjernet bus, inkl. pladsreservation og WiFi: 31/3
 • 3 nætter i Skövde på Scandic Hotel Billingen***
 • 3 x morgenmad (2.-4. dag)
 • 2 x frokost (1. og 4. dag)
 • 3 x middag (1.-3. dag)
 • Besøg og rundvisning på Tjolöholms Slott inkl. entré
 • Besøg på Husqvarna Fabriksmuseum inkl. entré
 • Rundtur ved fæstningen i Karlsborg med lokalguide
 • Pause ved Gøtakanalen
 • Besøg i tranecentret ved Hornborgasøen
 • Besøg ved Varnhem Klosterruin
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Køreplaner

Start din rejse på et af vores mange opsamlingssteder. Fold køreplanen ud for at se alle ruter og opsamlingstider.

Hovedrute · Norden · Helsingør-Helsingborg t/r

Udrejse Hjemrejse
05.00 Ringsted Station 21.30
05.45 Roskilde ved hjørnet af Køgevej og Ny Østergade 20.45
06.00 Høje Taastrup Station ved Banestrøget og taxiholdepladsen 20.30
06.45 Valby Station ved Lyshøjgårdsvej nr. 73 (busholdepladsen) 20.00
07.30 Holte Station ved Stationsvej 19.30
08.00 Hillerød Station ved busterminalen, Nordre Jernbanevej 19.00
08.30 Helsingør Færgehavn ved billetkontoret 18.30
Fold køreplanen ud Skjul køreplanen

Bemærkninger

Passer rejsen til dig? 

Denne rejses program passer til dig, der er almindelig godt gående. Det svarer til, at du kan gå i et tempo på ca. 4 kilometer på 1 time.
 
Er du mindre godt gående, anbefaler vi rejserne under vores koncept ”I ro og mag”. Her er rejsernes program tilpasset dig, der ikke er så godt til bens.
 
Se alle ”I ro og mag”-rejser her.

Dagsprogram

1. dag: Tjolöholms Slott og Skövde

Efter opsamling på Sjælland kører vi til Helsingør og tager færgen til Sverige. På turen nordpå følger vi den svenske vestkyst og passerer de kuperede landskaber ved Hallandsåsen, inden vi sidst på formiddagen når Kungsbackafjorden.
 
Her besøger vi det imponerende Tjolöholm Slott fra 1904, hvilket gør det til et af de sidste store slotsbyggerier i Sverige. Både slot og park er anlagt i engelsk stil omgivet af en smuk park og med en fantastisk udsigt over fjorden og de omgivende skove. Vi starter med at spise frokost i Storstugan, som oprindeligt var samlings- og festlokale for arbejderne på godset. I dag huser den rødmalede træbygning slottets restaurant, der i stort omfang benytter egne og lokale råvarer.

Efter frokosten går vi gennem parken til slottet, hvor vi får en rundvisning gennem den ekstravagnte indretning, der er et af Sveriges bedst bevarede eksempler på designretningen "Arts and crafts". Fra slottet er der flot udsigt over fjorden, og ved strandengene er der gennem tiden set mere end 240 forskellige fuglearter. I forårsmånederne mellemlander store flokke af ænder, gæs og svaner på fjorden, men vi kan være heldige også at se mere sjældne fugle på træk. Fra Tjolöholm sætter vi kursen mod nordøst.

Allerede i dag lægger vi vejen tæt forbi Hornborgasjön, så vi får første mulighed for at opleve de smukke traner. 

Tranerne er kendt for at holde sammen i par hele livet, og tranedansen, hvor fuglene stiller sig over for hinanden og hopper op og ned mens de basker med vingerne, menes at være en måde, hvorpå der knyttes og opretholdes bånd mellem hannen og hunnen.
 
Tranerne holder gerne til omkring det vestlige Middelhav i vintermånederne, og i det tidlige forår flyver de mod ynglepladserne i den nordlige del af Sverige. Den lange rejse er energikrævende, og tranerne har derfor brug for gode æde- og hvilepladser undervejs. Omkring Hornborgasjön har der tidligere været store kartoffelmarker, hvor fuglene kunne forsyne sig med de rester, som lå tilbage efter høsten. I dag bliver der lagt omkring 150 tons korn ud til fuglene om året, for at forhindre, at de skal ødelægge afgrøder på markerne.

Sidst på dagen ankommer vi til Skövde og vores hotel, der ligger lige ved byparken og blot 250 meter fra byens torv. Hotellets fredede hovedbygning fra 1888 er et godt eksempel på de store stadshoteller, som blev opført i Sverige i denne periode. Vi spiser middag i hotellets restaurant, og mon ikke det kunne friste med en lille spadseretur i det hyggelige bycentrum efter maden?
 
Inkluderede måltider: Frokost og middag.

Det smukke Tolöholms Slott og haveanlæg er et af Sveriges fremmeste eksempler på designretningen Arts and Crafts movement .

Det smukke Tolöholms Slott og haveanlæg er et af Sveriges fremmeste eksempler på designretningen Arts and Crafts movement .

2. dag: Karlsborg og Gøtakanalen

Smukt beliggende på en landtange ud mod Sverige næststørste sø Vättern, ligger fæstningsbyen Karlsborg, der er et helt samfund i sig selv. Tanken bag fæstningen var, at den i tilfælde af krig skulle være Sveriges reservehovedstad og huse både kongehuset, regeringen, rigsdagen og guldreserverne. Historien bag fæstningen er ikke mindst knyttet til de mange stridigheder mellem Sverige og Danmark, og placeringen af Karlsborg blev valgt i forbindelse med anlæggelse af Götakanalen.
 
Med en lokal guide får vi et indblik i det helt specielle kompleks af bygninger, der fortsat benyttes af militæret, men som også er et nationalt historisk mindesmærke. Efter rundturen bliver der også tid til at udforske Karlsborg på egen hånd.
 
På vejen tilbage mod Skövde holder vi pause ved Gøtakanalen. Den 190 kilometer lange kanal, der løber tværs over Sverige, blev oprindelig udtænkt for at undslippe den danske Øresundstold, der i århundreder var en torn i øjet på svenskerne. Allerede få år efter åbningen i 1832 mistede kanalen imidlertid sin økonomiske betydning, og i dag har den først og fremmest betydning som et rekreativt "blåt bånd" gennem landet.
 
Som en afslutning på dagens udflugt kører vi endnu engang ud til Hornborgasjön, hvor der bliver mulighed for at opleve tranerne i skumringstiden, inden vi vender tilbage til Skövde og aftensmaden på hotellet.
 
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Det enorme fæstningsværk Karlsborg i Sverige.

Det enorme fæstningsværk Karlsborg i Sverige.

3. dag: Tranedans, Skara Domkirke og Varnhem Kloster

Det er tidligt om morgenen, at tranerne er allermest aktive. Derfor står vi i dag tidligt op og får mulighed for at opleve tranernes morgendans. Ved tranecentret kommer vi tæt på de flotte fugle, og der er gode muligheder for at få fine billeder med hjem. Hver dag bliver tranerne talt og enkelte dage har der været over 25.000 fugle i området.
 
Efter god tid ved tranecentret kører vi til byen Skara og ser domkirken, der er en af Sveriges største og mest imponerende kirker. Kirken er over tusind år gammel og optræder i Jan Guillous trilogi om korsridderen Arn. Såfremt der ikke pågår kirkelige handlinger, er der mulighed for også at se kirken indvendigt.     
 
Vi runder formiddagen af med et besøg ved Varnhems klosterruin, der ligger naturskønt mellem Skara og Skövde. Klostret har spillet en vigtig rolle i Sveriges tidlige historie, og mange store adelsmænd er begravet her, blandt andre Birger Jarl, der regnes som Stockholms grundlægger. I flere omgange har klostret været genopbygget og ødelagt, senest da danske tropper brændte det ned i 1566. Kun klosterkirken står i dag tilbage smukt omgivet af de gamle ruiner og store træer. Også her dukker historien om tempelridderen Arn op, og i disse historiske omgivelser er det ikke svært at forestille sig drabelige kampe med sværd.
 
Eftermiddagen holder vi fri i Skövde, så der tid til lidt at finde lidt frokost på egen hånd, slappe af i byparken eller måske nyde bylivet fra en af cafeerne i byen.
 
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Det er et spektakulært syn at opleve tranernes dans ved Hornborgasøen i Sverige.

Det er et spektakulært syn at opleve tranernes dans ved Hornborgasøen i Sverige.

4. dag: Huskvarna og Store Mosse Nationalpark

Vi forlader Skövde og kører mod den sydlige ende af Sverige næststørste sø Vättern. Her ligger de sammenvoksede nabobyer Jönköping og Huskvarna, der en af Sveriges første rigtige industribyer. De fleste kender symaskinerne, men fabrikken Husqvarna har også lavet motorcykler, komfurer og ikke mindst våben. I dag er navnet mest kendt for produkter som motorsave og haveredskaber. Vi besøger museet, som blev grundlagt af en gruppe pensionerede medarbejdere fra fabrikken. 
 
Efter besøget på museet spiser vi frokost sammen på en lokal restaurant, inden vi vender hjulene mod syd. Undervejs tager vi en lille afstikker ind til nationalparken Store Mosse, der som Hornborgasjön også byder på et særdeles rigt fugle- og dyreliv. Området er særligt kendt for sine mange elge og er vi heldige, kan der være chance for at opleve skovens konge her.
 
Sidst på eftermiddagen er vi igen fremme i Helsingborg og sejler retur til Sjælland efter en spændende rejse i det svenske forår.  
 
Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Huqvarna-museet i Huskvarna i Sverige.

Huqvarna-museet i Huskvarna i Sverige.

Hotelinformation

Hotel Scandic Billingen ***, Skövde
VisSkjul

Charmerende hotel midt i Skövde. Hotellet er indrettet i en flot, velbevaret og moderniseret bygning fra 1888. På hotellet er der elevator, restaurant, bar, fitnessrum og sauna.

Værelser

Vi bor på uensartede værelser med WiFi, tv, strygebræt samt eget badeværelse med hårtørrer og badekar eller bruseniche. Af hensyn til miljøet rengøres værelserne ikke under opholdet, men hvis du ønsker rengøring, kan det bestilles uden beregning i receptionen. 

Scandic Billingen er et meget smukt hotel i Skövde i Sverige.
Scandic Billingen er et meget smukt hotel i Skövde i Sverige.
Velkommen til Scandic Billingen i Skövde.
Velkommen til Scandic Billingen i Skövde.
Sæt dig til rette og nyd en forfriskning i hotellets bar.
Sæt dig til rette og nyd en forfriskning i hotellets bar.
Morgenmadsbuffeten hos Scandic Billingen.
Morgenmadsbuffeten hos Scandic Billingen.
Restauranten på Scandic Billingen.
Restauranten på Scandic Billingen.
Eksempel på dobbeltværelse.
Eksempel på dobbeltværelse.
Eksempel på dobbeltværelse.
Eksempel på dobbeltværelse.