Mærk forårets komme

Tranedans ved Hornborgasøen · 2022

Busrejser
4 Dage

Rejs med på en dejlig forårsrejse til Sverige, og oplev tranedans ved Hornborgasøen mellem de store søer Vänern og Vättern. På gode dage kan tranerne tælles i titusindevis - en sand fryd for øjet.

Efter en lang, kold og våd vinter er der ikke noget bedre end at opleve de første tegn på forår. Træerne begynder så småt at sætte små grønne skud, og vintergækker vrimler frem i skovbunden. Hos vores svenske nabo er du slet ikke i tvivl om, at foråret er på vej, når vi sammen oplever de tusindvis af traners parringsakt ved en af Europas vigtigste fuglesøer. ...

Rejs med på en dejlig forårsrejse til Sverige, og oplev tranedans ved Hornborgasøen mellem de store søer Vänern og Vättern. På gode dage kan tranerne tælles i titusindevis - en sand fryd for øjet.

Efter en lang, kold og våd vinter er der ikke noget bedre end at opleve de første tegn på forår. Træerne begynder så småt at sætte små grønne skud, og vintergækker vrimler frem i skovbunden. Hos vores svenske nabo er du slet ikke i tvivl om, at foråret er på vej, når vi sammen oplever de tusindvis af traners parringsakt ved en af Europas vigtigste fuglesøer. 

Tranernes kærlighedsdans er i sandhed et forunderligt skue. De store, yndefulde gråblå traner står tæt på markerne. Hannerne laver mærkelige hop, mens de basker med vingerne og prøver at tiltrække hunnernes opmærksomhed. Vi besøger Hornborgasøen i starten af april, hvor chancerne for at se tranerne og deres dans er størst. Du behøver slet ikke at være fugleentusiast for at blive imponeret over og fascineret af de store, elegante fugleflokke.

Området omkring Skövde er også kendt som Arns Rige efter Jan Guillous berømte romaner om tempelridderen Arn Magnusson. Vi besøger selvfølgelig ruinerne af Varnhems kloster og oplever også fæstningsbyen Karlsborg ved Vättern. På Husqvarna-museet ser vi desuden en masse gamle og sjove symaskiner, motorcykler, komfurer, græsslåmaskiner og meget andet.

På denne hyggelige rejse til Sverige i det spæde forår bor vi i udkanten af Skövde på et dejligt hotel, der ligger med en fantastisk udsigt over byen. Hver aften nyder vi hinandens selskab og hotellets indbydende middag.

Kort over Sverige

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Dobbeltværelse, superior
299,-
Eneværelse
650,-
Eneværelse, superior
899,-
Afbestillingsforsikring
199,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • 4-stjernet bus, inkl. pladsreservation og WiFi
 • 5-stjernet bus, inkl. pladsreservation og WiFi: 28/3
 • 3 nætter i Skövde på First Hotel Billingehus***
 • 3 x morgenmad (2.-4. dag)
 • 2 x frokost (1. og 4. dag)
 • 3 x middag (1.-3. dag)
 • Besøg på Husqvarna Fabriksmuseum
 • Rundtur ved fæstningen i Karlsborg med lokalguide
 • Pause ved Gøtakanalen
 • Besøg i tranecentret ved Hornborgasøen
 • Byrundtur i Lidköping
 • Afr. 28/3: Besøg i Skara Domkirke
 • Afr. 31/3 og 4/4: Besøg i Varnhem Kirke
 • Byrundtur i Gøteborg
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Opsamling på busrejser

Start din rejse på et af vores mange opsamlingssteder. Fold køreplanen ud for at se alle ruter og opsamlingstider.

Hovedrute 30 · Norden

Udrejse Hjemrejse
06.15 Roskilde ved hjørnet af Køgevej og Ny Østergade 20.45
06.30 Høje Taastrup Station ved Banestrøget og taxiholdepladsen 20.15
07.00 København, Sjælør Station 20.00
07.30 Holte Station ved Stationsvej 19.30
08.00 Hillerød Station ved busterminalen, Nordre Jernbanevej 19.00
08.30 Helsingør Station ved Sundsiden 18.30
Fold køreplanen ud Skjul køreplanen

Dagsprogram

1. dag: Husqvarna - svensk industris vugge

Vi kører fra København til Helsingør, hvor færgen venter på at sejle os til Helsingborg.

Herfra går turen gennem det smukke svenske landskab til Husqvarna ved Jönköping, der en af Sveriges første rigtige industribyer. De fleste kender symaskinerne, men fabrikken i Husqvarna har også lavet motorcykler, komfurer og ikke mindst våben. I dag producerer fabrikken især motorsave og andre haveredskaber. Vi besøger fabriksmuseet med mulighed for et kært gensyn med en gammel symaskine.

Frokosten spiser vi i nærheden af Husqvarna. Er vi heldige, når vi at se traner på vejen mod Skövde, hvor vi ankommer til vores hotel sidst på eftermiddagen.

Inkluderede måltider: Frokost og middag.

Traner i solnedgangen.

Traner i solnedgangen.

2. dag: Karlsborg og Gøtakanalen

Karlsborg ligger ved Vätternsøens vestbred. Her ligger fæstningen, som oprindeligt blev bygget til at huse de svenske kronjuveler i tilfælde af krig. Med bussen kører vi omkring fæstningen sammen med en lokalguide. Bagefter er der tid til at se lidt nærmere på Karlsborg på egen hånd.

På vejen tilbage mod Skövde holder vi pause ved Gøtakanalen. Den 190 kilometer lange kanal, der løber tværs over Sverige, blev oprindelig udtænkt for at undslippe den danske Øresundstold, der i århundreder var en torn i øjet på svenskerne. Allerede få år efter åbningen i 1832 mistede kanalen imidlertid sin økonomiske betydning, og i dag har den først og fremmest betydning som et rekreativt "blåt bånd" gennem landet. Nåede vi ikke at se tranerne i skumringen i går, gør vi det i dag. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet, hvor aftenens middag venter.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Gøtakanalen - Sveriges "blå bånd".

Gøtakanalen - Sveriges "blå bånd".

3. dag: Lidköping og Arns Rige

Tidligt om morgenen kører vi til Hornborgasøen for at se tranernes morgendans, når de er mest aktive. Ved tranecentret kommer man tæt på de flotte fugle, og der er gode muligheder for at få fine billeder med hjem. Hver dag bliver tranerne talt, så man har mulighed for at finde ud af, hvor mange fugle man har set. På enkelte dage kan der være over 25.000.

Senere på formiddagen ser vi nærmere på Lidköping, der har en hyggelig bykerne med gamle træhuse. På vej tilbage mod Skövde bevæger vi os ind i Arns Rige, kendt fra Jan Guillous romaner om tempelridderne. Vi stopper ved Varnhem Kirke, som er omgivet af klosterruiner. Her voksede Arn op hos cistercienser-munkene, og det er ikke svært at forestille sig en kamp med sværd i de historiske omgivelser.

Afr. 28/3-2022

Varnhem Kirke er lukket for restaurering fra september 2021 til og med marts 2022.
På denne afgang besøger vi derfor Skara Domkirke. Kirken er mere end 1.000 år gammel og en af Sveriges største. Skara Domkirke optræder også i Jan Guillous triologi om korsridderen Arn.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Varnhem Kirke.

Varnhem Kirke.

4. dag: Gøteborg

Fra Skövde går turen mod sydvest og Gøteborg. Fra bussen ser vi nærmere på Gøteborgs vigtigste seværdigheder som stadionet Nya Ullevi - hvor Danmark vandt EM i '92 - Liseberg, Poseidonspringvandet med Carl Milles Poseidonfigur, Stadsteatret med mere, inden vi spiser frokost i Gøteborg.

På rejsen hjemad kører vi langs den svenske vestkyst, hvor vi blandt andet ser Hallandsåsens smukke lanskab glide forbi.

Vi sejler med færgen fra Helsingborg til Helsingør og ankommer til Sjælør Station omkring kl. 20.00.

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Gøteborg.

Gøteborg.

Hotelinformation

First Hotel Billingehus ***, Skövde
VisSkjul

Dejligt hotel med en spektakulær beliggenhed på en bakke med smuk udsigt over Skövde. Hotellet ligger tæt på skov og naturområder, hvor der er mulighed for gode gåture.

På hotellet findes der bar, fitnesscenter, sauna, indendørs pool med en vandtemperatur på 32 grader og spa (mod betaling). I hotellets restaurant kan du nyde den flotte panoramaudsigt over byen. Morgenbuffeten byder på både friskbagt brød, friskpresset juice med mere, og middagene serveres som 3-retters menuer.

Værelser

Vi bor i standard dobbeltværelser (ca. 18m2) med to enkeltsenge. Mod tillæg kan der bestilles superior dobbeltværelser (ca. 24m2) med dobbeltseng på 180 centimeter samt superior eneværelser (ca. 16m2). Alle værelser har tv, telefon, skrivebord, gratis WiFi samt badeværelse med hårtørrer.