Mærk forårets komme

Tranedans ved Hornborgasøen

Busrejser
4 Dage

Oplev tranedans ved Hornborgasøen mellem Sveriges store søer Vänern og Vättern. På gode dage kan tranerne tælles i titusindevis.

De store gråblå traner står tæt på markerne. Hannerne laver mærkelige hop, mens de basker med vingerne og prøver at tiltrække hunnernes opmærksomhed. Tranernes kærlighedsdans er i sandhed et forunderligt skue. Vi besøger Hornborgasøen omkring starten af april, hvor chancerne for at se tranerne og deres dans er størst. Du behøver på ingen måde være fugleentusiast for at blive imponeret over de store flokke af flotte fugle.

Området omkring Skövde er også kendt som Arns Rige efter Jan Guillous berømte romaner...

Oplev tranedans ved Hornborgasøen mellem Sveriges store søer Vänern og Vättern. På gode dage kan tranerne tælles i titusindevis.

De store gråblå traner står tæt på markerne. Hannerne laver mærkelige hop, mens de basker med vingerne og prøver at tiltrække hunnernes opmærksomhed. Tranernes kærlighedsdans er i sandhed et forunderligt skue. Vi besøger Hornborgasøen omkring starten af april, hvor chancerne for at se tranerne og deres dans er størst. Du behøver på ingen måde være fugleentusiast for at blive imponeret over de store flokke af flotte fugle.

Området omkring Skövde er også kendt som Arns Rige efter Jan Guillous berømte romaner om tempelridderen Arn Magnusson. Vi besøger selvfølgelig Varnhems kloster og oplever fæstningsbyen Karlsborg ved Vättern samt Husqvarna-museet, der rummer en masse gamle og sjove symaskiner, motorcykler, komfurer, græsslåmaskiner og meget andet. En dejlig rejse til smukke Sverige i det spæde forår. Vi bor i udkanten af Skövde, og hver aften nyder vi hotellets indbydende middag.

Kort over Sverige

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Dobbeltværelse Superior
299,-
Eneværelse
799,-
Eneværelse Superior
1.299,-
Afbestillingsforsikring
225,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • 4-stjernet bus
 • 3 nætter på First Hotel Billingehus***
 • 3 x morgenmad
 • 2 x frokost (1. og 4. dag)
 • 3 x middag (1.-3. dag)
 • Besøg i tranecentret ved Hornborgasøen
 • Besøg på Husqvarna Fabriksmuseum
 • Byrundtur i Lidköping
 • Rundtur ved fæstningen i Karlsborg med lokalguide
 • Pause ved Gøtakanalen
 • Besøg ved Varnhem Kloster og klosterkirke
 • Byrundtur i Gøteborg
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Opsamling på busrejser

Rute 30.

Dagsprogram

1. dag: Husqvarna - svensk industris vugge

Husqvarna ved Jönköping var en af Sveriges første rigtige industribyer. De fleste kender symaskinerne, men fabrikken i Husqvarna har også lavet motorcykler, komfurer og ikke mindst våben. I dag producerer fabrikken især motorsave og andre haveredskaber. Vi besøger fabriksmuseet med mulighed for et kært gensyn med en gammel symaskine. Frokosten spiser vi i nærheden. Er vi heldige, når vi at se traner på vejen mod Skövde, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen.
Traner på vej mod Skövde.

2. dag: Karlsborg og Gøtakanalen

Karlsborg ligger ved Vätternsøens vestbred. Her ligger fæstningen, som oprindeligt blev bygget til at huse de svenske kronjuveler i tilfælde af krig. Vi tager en tur omkring fæstningen med bussen sammen med en lokalguide. Bagefter er der tid til at se lidt nærmere på Karlsborg på egen hånd. På vejen tilbage mod Skövde holder vi pause ved Gøtakanalen. Den 190 kilometer lange kanal, der løber tværs over Sverige, blev oprindelig udtænkt for at undslippe den danske Øresundstold, der i århundreder var en torn i øjet på svenskerne. Allerede få år efter åbningen i 1832 mistede kanalen imidlertid sin økonomiske betydning, og i dag har den først og fremmest betydning som et rekreativt "blåt bånd" gennem Sverige. Nåede vi ikke at se tranerne i skumringen i går, gør vi det i dag. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet, hvor vi spiser dagens middag.
Vi gør pause ved Gøtakanalen.

3. dag: Lidköping og Arns Rige

Tidligt om morgenen kører vi til Hornborgasøen for at se tranernes morgendans, når de er mest aktive. Ved tranecentret kommer man tæt på de flotte fugle, og der er gode muligheder for at få fine billeder med hjem. Hver dag bliver tranerne talt, så man har mulighed for at finde ud af, hvor mange fugle man har set. På enkelte dage kan der være over 25.000. Senere på formiddagen ser vi nærmere på Lidköping, der har en hyggelig bykerne med gamle træhuse. På vej tilbage mod Skövde bevæger vi os ind i Arns Rige, kendt fra Jan Guillous romaner om tempelridderne. Vi besøger Varnhems kirke, som er omgivet af klosterruiner. Her voksede Arn op hos cistercienser-munkene, og det er ikke svært at forestille sig en kamp med sværd i de historiske omgivelser.

Varnhem Klosterkirke.

4. dag: Gøteborg

Turen går mod sydvest og Gøteborg. Fra bussen ser vi nærmere på Gøteborgs vigtigste seværdigheder som Nya Ullevi (EM '92), Liseberg, Poseidonspringvandet med Carl Milles Poseidonfigur, Stadsteatret med mere, inden vi spiser frokost centralt i byen. På rejsen hjemad kører vi langs den svenske vestkyst, hvor vi blandt andet passerer over Hallandsåsen. Via Helsingborg-Helsingør kommer vi til Sjælør Station cirka klokken 20.

Kanal i byen Gøteborg.
 

Hotelinformation

First Hotel Billingehus ***+
VisSkjul

Dejligt hotel med en spektakulær beliggenhed på en bakke med en smuk udsigt over Skövde og tæt på skov og naturområder, hvor det er mulighed for gode gåture. På hotellet findes der bar, fitnesscenter, sauna, indendørs pool med en vandtemperatur på 32 grader og spa (mod betaling.) I hotellets restaurant kan du nyde den flotte panoramaudsigt over byen. Morgenbuffeten byder på både friskbagt brød, friskpresset juice med mere, og middagene serveres som 3-retters menuer.

Vi bor i standard dobbeltværelser (ca. 18 m2) med to enkeltsenge på 105 centimeter samt eneværelser med en enkelt seng på 105 centimeter. Mod tillæg kan der bestilles superior dobbeltværelser (ca. 24 m2) med dobbeltseng på 180 centimeter samt superior eneværelser (ca. 19 m2) på en enkelt seng på 120 centimeter. Alle værelser har tv, telefon, skrivebord, gratis WiFi samt badeværelse med hørtørrer. På superiorværelserne er der desuden minibar og kabeltv.