Sommer på Svalbard

Svalbard · Polarsommer · 2021

Flyrejser
5 Dage

Med denne rejse får du en enestående chance for at opleve isbjørnenes rige på en sommerrejse til Svalbard. Vi dykker ned i den norske øgruppes fascinerende og barske historie, ligesom du får mulighed for at tage på bådture til den russiske mineby Barentsburg og spøgelsesbyen Pyramiden.

Midt i Ishavet mellem Nordnorge og Nordpolen finder man det uspolerede arktiske ørige Svalbard, der på én og samme tid er både barskt, enestående og skrøbeligt. Svalbard betyder kolde kyster, og landskabet er eventyrligt med stejle fjelde, et unikt dyreliv og en imponerende, arktisk natur. 

Hovedbyen Longyearbyen ligger på øgruppens største ø, Spitsbergen, og...

Med denne rejse får du en enestående chance for at opleve isbjørnenes rige på en sommerrejse til Svalbard. Vi dykker ned i den norske øgruppes fascinerende og barske historie, ligesom du får mulighed for at tage på bådture til den russiske mineby Barentsburg og spøgelsesbyen Pyramiden.

Midt i Ishavet mellem Nordnorge og Nordpolen finder man det uspolerede arktiske ørige Svalbard, der på én og samme tid er både barskt, enestående og skrøbeligt. Svalbard betyder kolde kyster, og landskabet er eventyrligt med stejle fjelde, et unikt dyreliv og en imponerende, arktisk natur. 

Hovedbyen Longyearbyen ligger på øgruppens største ø, Spitsbergen, og her bor vi på det dejlige 4-stjernede Radisson Blu Hotel Polar. Herfra oplever vi det fascinerende samfund og Svalbards forunderlige skønhed, der altid har været omgivet af mystik.

Om sommeren ligger gennemsnitstemperaturen mellem 0 og 10 graders varme, og i denne periode er det lyst døgnet rundt frem til sidste halvdel af august. Sommerperioden kaldes også for polarsommer, og takket være lyset har vi masser af tid til at opleve naturen, når øerne bliver indtaget af fugle, og havet omdannes til et stort spisekammer, som tiltrækker både sæler, hvaler og hvalrosser i de omkringliggende fjorde. På øgruppen bor der cirka 2.500 mennesker og cirka ligeså mange isbjørne samt ræve, rensdyr og flere millioner havfugle, som lever side om side i den arktiske vildmark.

Du har mulighed for at få det autentiske Svalbard helt ind under huden med det inkluderede udflugtsprogram, hvor vi skal på et interessant byrundtur i Longyearbyen for at blive klogere på det lille samfunds historie. Vi går også i kulminearbejdernes fodspor på en vandretur dybt ind i fjeldet, og skal på en uforglemmelig udflugt med slædehunde i den arktiske vildmark. Sidst men ikke mindst skal vi spise et måltid i Svalbards ånd i den autentiske Camp Barentz, akkompagneret af et par gode isbjørnehistorier.

Har du mod på flere eventyr, kan du også tage med på udflugter til spøgelsesbyen Pyramiden eller den russiske mineby Barentsburg. Disse udflugter gennemføres med Hybridbåde, og foruden de specielle destinationer i land kan du på bådturene opleve den unikke natur og landskab fra vandsiden.

Kort - Svalbard - Polarsommer - 2020

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
2.198,-
Afbestillingsforsikring
915,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Ekstraarrangementer

Russiske Barentsburg
1.450,-
Den arktiske spøgelsesby Pyramiden
1.750,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Oslo-Longyearbyen t/r
 • Alle skatter og afgifter
 • Transfer lufthavn-hotel t/r
 • 4 nætter i Longyearbyen på Radisson Blu Hotel Polar****
 • 4 x morgenmad (2.-5. dag)
 • 3 x middag (1. 2. og 4. dag)
 • 1 x middag i vildmarken, inkl. drikkevarer (3. dag)
 • Byrundtur i Longyearbyen 
 • Vandretur i kulminearbejdernes fodspor
 • Hundeslædetur på hjul i Adventdalen
 • Lokalguide i Longyearbyen
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Vi tager forbehold for programændringer forårsaget af vejrforhold. 

Læs mere om særlige forhold vedrørende rejser til Svalbard i de praktiske oplysninger.

Dagsprogram

1. dag: Ankomst til Longyearbyen 

Vi flyver med SAS fra København via Oslo til Longyearbyen. Fra lufthavnen kører vi til vores hotel, som ligger centralt i Longyearbyen i gåafstand til den lille bys centrum. 

Longyearbyen ligger på øgruppens største ø Spitsbergen, og her befinder vi os i en dal omkranset af fjelde. Du kan allerede nu begynde at vænne dig til, at rensdyr uforstyrret færdes i gadebilledet på lige fod med lokalbefolkningen. Du vil også se, at mange lokale bærer skydevåben, idet isbjørnene aldrig er langt væk. I sommerperioden har du masser af mulighed for at opleve det lille samfund, da der er mange lyse timer. Om aftenen mødes vi i hotellets restaurant for at nyde en fælles middag med udsigt til de enestående omgivelser. 

Inkluderede måltider: Middag.

Velkommen til Longyearbyen.

Velkommen til Longyearbyen.

2. dag: Byrundtur i Longyearbyen

Efter hotellets dejlige morgenbord skal vi se nærmere på Longyearbyen sammen med vores egen rejseleder og en lokalguide. Med bus kører vi rundt i byen og passerer undervejs kirken, det globale frolager og Norges mest moderne nordlysobservatorium, Kjell Henriksen Observatoriet. Observatoriet rummer instrumenter fra hele syv lande og 16 forskellige forskningsorganisationer, der studerer det sælsomme nordlysfænomen, som kan opleves i vinterhalvåret. Vi kører også over Adventsdalen mod Mine 7, forbi forskningsområder og den gamle nordlysstation. Vores lokalguide fortæller undervejs om livet her på øen og samfundet, der først i 1974 blev forbundet med resten af verdenen. På grund af isen var befolkningen nemlig afskåret fra den øvrige verden i vinterperioden, indtil man byggede lufthavnen i Longyearbyen.

Tilbage i byen er der tid til frokost på egen hånd, inden vi om eftermiddagen skal på en spændende udflugt, hvor vi går i kulminearbejdernes fodspor. For 20 år siden hentede minearbejderne det sorte kul ud af fjeldet, og i dag skal vi opleve, hvordan en minearbejders hverdag så ud på en vandretur dybt ind i fjeldet. Ved indgangen til Mine 3 får vi tildelt en arbejdsdragt, hjelm og hovedlygte, inden vi starter vores gåtur ind i minen. Vores lokalguide fortæller om driften, mens vi vandrer rundt og kan høre lydene fra fjeldet. Et godt stykke inde i minen er der helt mørkt, og så forstår man pludselig, hvor vigtigt det er, at hovedlygten fungerer optimalt. Husk at iføre dig varmt tøj, sko, hue og vanter – der kan være koldt i minen.

Om aftenen mødes vi i hotellets restaurant til en hyggelig, fælles middag. 

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Eventyrlystne rejsende på ind i en mine.

Eventyrlystne rejsende på ind i en mine.

3. dag: Hundeslædetur på hjul i Adventdalen og middag i vildmarken

Formiddagen er på egen hånd i Longyearbyen. Du har også mulighed for at deltage i et ekstra udflugt til Barentsburg med en hybridbåd. Se beskrivelsen af ekstraarrangementet nedenfor. 

Eftermiddagens udflugt er et af rejsens absolutte højdepunkter. På Svalbard findes der omkring 300 slædehunde, som dels er Grønlandshunde og krydsninger mellem Grønlandshund og Husky. Vi kører ud i Bolterdalen til Karina og Martin, som driver hundegården Green Dog Svalbard. Det er kyndige folk, som har mere end 14 års erfaring med hundeslædeturisme fra Svalbard, Grønland og Siriuspatruljen. De bygger selv slæderne og fanger selv sælerne, der bruges til hundefoder.
Ved ankomst får alle udleveret en vind- og vandtæt dragt, støvler, hue og vanter, og så får vi en grundig introduktion til hundene og kørslen med slæderne. Vi hjælper hinanden med at give hundene seler på og gøre vognene klar - alt imens de ivrige hunde gør og er utålmodige efter at komme afsted. Vi kører i små vogne på hjul til tre personer, som bliver trukket af slædehunde ind i Adventdalen mod den gamle nordlysforskningsstation og langs Endalen mod den gamle Mine 5. Undervejs er der gode chancer for at se rensdyr, polarræve og det rige fugleliv. Efter nogle timer i den imponerende natur kører vi tilbage på hundegården. Når vi har spændt hundene fra, bydes vi på lidt varmt at drikke, og der bliver også mulighed for at hilse på det nyeste kuld hvalpe på gården. 

Om aftenen tager vi sammen ud i vildmarken og kører cirka ti kilometer udenfor Longyearbyen til Camp Barentz, der ligger i Adventsdalen. Den autentiske Camp Barentz er en tro kopi af den hytte, som Willem Barents overvintrede i på Novaja Semija i 1596. Her nyder vi et måltid helt i Svalbards ånd, og vores vært fortæller isbjørnehistorier. I den lille hytte sidder vi omkring et bål, og sidst på aftenen kan vi nippe til bålkaffen og den hjemmelavede kage til lyden af bålets knitren. En aften som aldrig går i glemmebogen. 

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.​

Ekstraarrangement: Russiske Barentsburg · Varighed ca. 4,5 time

Brug formiddagen på en spændende bådtur fra Longyearbyen. I en hybridbåd krydser vi Isfjorden og sætter kurs mod Barentsburg. Hold øjnene åbne, for på sejladsen har du mulighed for at se både hvaler, sæler og det rige fugleliv. Den russiske mineby Barentsburg er opkaldt efter den hollandske søfarer Willem Barents, som opdagede øriget i slutningen af 1500-tallet. Byen ligger cirka 60 kilometer vest for Longyearbyen ved bredden af den smukke Grønfjord. I dag bor her knap 450 mennesker – hovedsageligt russere og ukrainere, som er ansat af det russiske statsejede minefirma Trust Arctickugol. Barentsburg er en speciel oplevelse, og man får hurtigt følelsen af at være trådt tilbage i tiden til den gamle Sovjet-æra.

Fra kajen kører vi i bus op til Barentsburg hovedgade, hvor du blandt andet kan se det lokale hospital, skolen, børnehaven, idrætshallen, hotellet, det russiske forskningscenter, det russiske konsulat og den smukke russiske kirke. Vi ser selvfølgelig også statuen af Lenin, der spejder ud over bugten. Kontrasten til Longyearbyen er til at tage og føle på, og besøget her plejer at fascinere. Der bliver også lidt tid på egen hånd, inden vi igen sætter kursen mod Longyearbyen. Vi er tilbage i Longyearbyen cved middagstid. Husk det varme tøj, hue, vanter, kikkert og kamera til dagens udflugt.

Slædehunde trækker vognen afsted.

Slædehunde trækker vognen afsted.

4. dag: På egen hånd eller ekstraudflugt til spøgelsesbyen Pyramiden

I dag kan du nyde de spektakulære omgivelser og gå på opdagelse i Longyearbyen, som i øvrigt er opkaldt efter den engelske mineejer John Munroe Longyear. Der er masser at opleve i Longyearbyen på egen hånd. Om sommeren arrangeres der også vandreture i området, og rejselederen er gerne behjælpelig med information. Til frokost kan du spise på den karakteristiske restaurant Steakers Svalbard, hvor du kan nyde en hjemmelavet elgburger med tyttebærrømme og søde fritter - et måltid, der er særligt populært blandt de lokale. Om eftermiddagen har du mulighed for at deltage i en ekstraudflugt til spøgelsesbyen Pyramiden med Hybridbåd. Om aftenen spiser vi rejsens sidste middag sammen i hotellets restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Ekstraarrangement: Den arktiske spøgelsesby Pyramiden · Varighed ca. 5,5 time

Først på eftermiddagen går vi ombord på hybridbåden, som sejler ud i den majestætiske Billefjord, der er fyldt med arktisk vildmarksliv. Undervejs passerer vi Nordenskjoldbreen, en massiv blå væg af is, der rejser sig cirka 60 meter op af havet. Vi holder en lille pause, mens vi nyder det smukke panorama. Fra Nordenskjoldbreen fortsætter vi til Pyramiden, en by som oprindeligt blev grundlagt af svenskerne i 1910 og sidenhen solgt til Sovjetunionen i 1927. Byen ligger for foden af Billefjorden og er navngivet efter det pyramideformede bjerg ved byen. Her boede cirka 1.000 indbyggere frem til 1998, hvor den blev lukket af det russiske mineselskab Arctickugol. Pyramiden blev rømmet på ganske kort tid, og de fleste bygninger står, som da de blev forladt. Byen er en tidslomme, og man føler sig her hensat til det tidlige Sovjetunionen. 

Vores engelsktalende, russiske guide venter på kajen med en riffel over skulderen og møder os med et ”Velkommen til Rusland”. Med lokalguiden går vi i samlet flok på opdagelse, for Pyramiden kan af og til være befærdet af isbjørne. Lokalguiden fortæller om de forskellige bygninger, der har kælenavne som London, hvor de enlige mænd boede, og Paris, hvor de ugifte kvinder boede. Og måske hører vi også skrønen om den underjordiske tunnel, der efter sigende skulle forbinde London og Paris. Selvom byen har et snert af uhygge og bærer præg af tidens forfald, så har den øgede interesse alligevel tiltrukket cirka 20 mennesker, som nu bor her fast. Det er en meget speciel oplevelse at besøge de forladte bygninger. Tilbage på båden fortæller rejselederen om Skansebugten og den tragiske historie om Svenskhuset, hvor 17 mænd døde i vinteren 1872-73.

Spøgelsesbyen Pyamiden.

Spøgelsesbyen Pyamiden.

5. dag: Hjemrejse

Vi nyder morgenmaden på hotellet, og om formiddagen er det tid til at køre mod lufthavnen og forlade isbjørnenes rige. Vi flyver med SAS fra Longyearbyen via Oslo til København.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Hotelinformation

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen ****, Longyearbyen
VisSkjul

Det 4-stjernede Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen ligger i hjertet af Longyearbyen og er med sin hyggelige atmosfære et naturligt mødested for både besøgende og lokale. Hotellet gennemgik en omfattende renovering i de tidlige vintermåneder i 2019. Fra hotellet er der en fantastisk udsigt over Isfjorden og det omkringliggende landskab med det majestætiske bjerg Hiorthfjellet. Luften er frisk, og de dejlige rammer er et godt udgangspunkt for vores store polareventyr. Svalbards lufthavn ligger desuden kun fire kilometer fra byen.

Hotellets Restaurant Nansen er særlig stolt over de lokale retter på menukortet med blandt andet hval, rensdyr og sælkød, som bliver leveret af de lokale jægere. Efter middagen kan du eventuelt nyde en øl eller en drink i Barentz Pubben, som er et populært og hyggeligt samlingssted. 

Værelser

Alle værelser er indrettet med tv, telefon, radio, minibar og badeværelse.

Læs mere om hotellet her.

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Restaurant Nansen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Restaurant Nansen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Afslapning og kaffe ved pejsen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Afslapning og kaffe ved pejsen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Værd at vide om din rejse til Svalbard · Polarsommer

Bagage

På Norwegian må du medbringe 2 stk indchecket bagage á 23 kg per stk samt 1 stk håndbagage med følgende mål 55 x 40 x 23, ialt 8 kg. På SAS må du medbringe 1 stk indchecket bagage á 23 kg samt 1 stk håndbagage 55 x 40 x 23 i alt 8 kg. 

Dårligt gående

Det er en forudsætning for at deltage på en rejse med Vitus Rejser, at du er 100% selvhjulpen og kan klare sig selv på trapper – også med bagage samt på udflugter til fods. Du skal være almindeligt godt gående. Er du dårligt gående, eller kan man ikke følge med gruppen, har rejselederen lov til at bede dig afstå fra en udflugt eller et arrangement (pengene refunderes ikke). Er du i tvivl om, hvorvidt du kan deltage på denne rejse, er du altid velkommen til at ringe og spørge.

Klima

Svalbard har delt deres sæsoner op i 3 – polarsommer (17. maj til 20. september), nordlysvinter (01. oktober til 28. februar) og solvinter (01. marts til 16. maj). På denne rejse i perioden polarsommer er det lyst døgnet rundt. Gennemsnitstemperaturen i juni er -1 til 3 grader, juli & august 3 til 7 grader og september -3 til 2 grader. Luftfugtigheden er lav og den årlige nedbør af regn og snefald er på blot 200-300 mm. 

Pas

Svalbard er ikke med i Schengen, så derfor skal alle rejsende medbringe gyldigt pas.  

Prisen inkluderer ikke

Forsikringer, øvrige måltider, personlige udgifter samt øvrige valgte udflugter, som ikke er beskrevet i Vitus program.

Restauranter

I rejsens pris har du inkluderet morgen- og aftensmad. Der findes flere forskellige spisesteder i byen – ja, faktisk finder du netop her to af Norges bedste restauranter, Funktionærmessen og Huset. Du har muligheder lige fra en gammel fangsthygge til den gamle radiostation Isfjord Radio, der er bygget om til gourmetrestaurant. De fleste steder har et bredt udvalg af de lokale råvarer på menuen og selvfølgelig lokalt øl fra Svalbard Bryggeri. Desuden finder du sushi, burgere, pizza og håndlavet chokolade på verdens nordligste chokoladeri, Fruene. 

Shopping

Svalbard er en afgiftsfri zone, og derfor kan du handle her til taxfree-priser. Longyearbyen har mange sportsforretninger, hvor du kan købe udendørstøj til yderst favorable priser. Derudover kan du købe guld, sølv, ædelsten, tøj, skind og pelsvarer fra isbjørn, sæl, polarræv og rensdyr, samt skandinavisk brugskunst af kendte designere. Du må have varer med hjem for 3.250 kroner, uden at du skal betale told og afgifter. Se i øvrigt toldregler på www.skat.dk

Sikkerhed

Svalbards natur og vejr er fuldstændig enestående, men samtidig også skiftende og fuld af overraskelser. Ligesom isbjørnefaren er noget man skal tage seriøst. På de organiserede udflugter er du i trygge og kvalificerede hænder. Guiderne har den erfaring, der skal til, for at vurdere vejret, sneskredsfare, isforhold, isbjørne trusler og andre risikomonumenter. Derudover medbringer de selvfølgelig udstyr til selv de mest krævende situationer, blandt andet satellittelefon og nødpejlesender (mobildækning udenfor Longyearbyen er nærmest ikke eksisterende), førstehjælpsudstyr, telt, varmekilder, mad og drikke. 

Svalbard-reglerne

Som turist er man underlagt nogle særlige forskrifter, som skal beskytte naturen, miljøet og varetage turisternes sikkerhed. Man må f.eks. ikke begive sig udenfor Longyearbyen på egen hånd, uden at man har informeret øgruppens autoriteter. Informationspligten gælder færdsel både til lands og til vands. Der er også særlige regler for, hvor man må køre med snescootere og motorkøjetøjer, idet man forsøger at værne om naturen og miljøet på Svalbard. Øgruppen er en arktisk perle, og det skulle den gerne blive ved med at være. Nedenfor finder du de gældende regler:

 1. Smid ikke affald i naturen 
 2. Forstyr ikke dyr eller fugle – det er dig, der er gæst.
 3. Pluk ikke blomster (ikke aktuelt ved vintertid).
 4. Ødelæg, eller fjern ikke kulturminder. Alle spor efter mennesker fra før 1946 er fredet.
 5. Det er forbudt at forsøge at lokke en isbjørn til sig, forfølge den eller på anden aktiv vis opsøge den. Bliver en isbjørn forstyrret, kan der opstå fare for både mennesket og isbjørnen.  
 6. Forlad ikke byen uden våben og viden om, hvordan du bruger det. Med Vitus Rejser har gruppen altid en guide med, der bærer våben.
 7. Vis generelt hensyn overfor andre.
 8. Tag kontakt med ”Sysselmanden” (norsk autoritet på Svalbard) hvis du skal på dagstur alene. Der er informationspligt vedrørende ens færdsel på Svalbard.
 9. Sæt dig ind i love og regler for færdsel og aktiviteter på Svalbard.
 10. Det anbefales at deltage i organiserede udflugter. 

Transport 

Longyearbyen er en lille by, som man sagtens kan færdes i til fods. Der er nogle kilometer at gå mellem de forskellige bydele, centrum og Nybyen. I byen findes to taxiselskaber, der begge har døgnåbent. Af hensyn til sikkerheden skal man ikke færdes udenfor selve byen.  

Valuta og kreditkort

Norske kroner (NOK). Større kreditkort er almindeligt accepteret i Norge, undtagen muligvis i mindre virksomheder. Man kan blive bedt om at vise identifikation, når man betaler med kreditkort eller veksler penge.

Visum

Som dansk statsborger kan du indrejse visumfrit i Norge. 

Vitus Rejsers rejseleder

På rejsen deltager en rejseleder fra Vitus Rejser, som vil sørge for alle de praktiske ting. Det er rejselederens opgave at være det koordinerende led ved f.eks. flyskift og under de forskellige udflugter. Rejselederen sørger for, at du får vigtige informationer på dansk. 

Ændringer i rejseplan og udflugter

Vejret kan påvirke rejseplan og udflugter.  

Påklædning

Når man besøger en arktisk destination må man klæde sig rigtig godt på. Hvis det blæser, kan vinden gøre at temperaturen føles lavere end den egentlig er. Dagtemperaturen kan først på sæsonen godt ligge på minus grader, så tag dit allerbedste vintertøj med. Du skal medbringe vindtæt udendørstøj og gerne flere lag med uld eller fleece indenunder. Husk også at medbringe varme sko eller støvler, vindtætte huer, handsker og tørklæder, så du hele tiden kan holde hoved og hænder varme og tørre. Har du en frakke med hue, er det den mest optimale påklædning, da du også indenunder denne kan have en uldhue på. Skulle du på turen mangle nogle varmere lag, så fortvivl ikke. Der findes adskillige butikker i byen, hvor du kan købe varme beklædningsgenstande. Medbring også gerne hjemmesko eller varme sokker til brug på hotellet. Som du vil opleve er det ganske normalt at man tager skoene af, når man kommer ind i et hotel. Det er et levn fra dengang kulminearbejderne befandt sig i byen. På den måde undgik man at tage det sorte kulstøv med ind i husene. 

Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen

Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til aktive rejser, og i deres butikker finder du et stort og bredt udvalg af rygsække, jakker og meget mere. 

Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Rabatten gælder frem til afrejsedato, og for at opnå rabatten skal du fremvise dit rejsebevis i butikken.  Rabatten gælder ikke på allerede nedsatte varer og kan ikke kombineres med andre rabatordninger.

Friluftsland kan besøges i København K, Fields, Lyngby, Roskilde, Odense, Kolding, Randers, Aarhus og Aalborg. Rabatten gælder også i Fjällräven Brand Store i København.