Et ægte eventyr

Usbekistan · 1001 nats eventyr

Flyrejser
9 eller 10 Dage

Lad dig forføre af østens mystik og eventyrlige historier på denne spændende rundrejse i Usbekistan. Vi følger i karavanernes fodspor og oplever Centralasiens berømte Silkevejsbyer Tashkent, Bukhara og Samarkand. 
 
Den mere end 8.000 kilometer lange handelsvej Silkevejen har forenet øst og vest i mere end 2.000 år. Silkevejen har gennem århundreder haft en enorm betydning – helt frem til det 14. århundrede, hvor Vasco da Gama opdagede søvejen til Indien. Den besværlige og strabadserende rejse i Øst- og Sydasien førte karavanerne gennem ørkener, over stepper og sneklædte bjergpas - og rejsen varede ofte mere end et år! Med kameler...

Lad dig forføre af østens mystik og eventyrlige historier på denne spændende rundrejse i Usbekistan. Vi følger i karavanernes fodspor og oplever Centralasiens berømte Silkevejsbyer Tashkent, Bukhara og Samarkand. 
 
Den mere end 8.000 kilometer lange handelsvej Silkevejen har forenet øst og vest i mere end 2.000 år. Silkevejen har gennem århundreder haft en enorm betydning – helt frem til det 14. århundrede, hvor Vasco da Gama opdagede søvejen til Indien. Den besværlige og strabadserende rejse i Øst- og Sydasien førte karavanerne gennem ørkener, over stepper og sneklædte bjergpas - og rejsen varede ofte mere end et år! Med kameler kom karavanerne til Usbekistan – det golde land med ørkener og bjergområder, der lå lige i hjertet af ruten. Byerne langs Silkevejen blev tildelt rigdomme i kølvandet på karavanerne og fik tilført ny kultur i form af religion, sprog og arkitektoniske kunstværker, som stadig pryder især Bukhara og Samarkand. I dag er kamelerne dog udskiftet med biler, som kører på veje anlagt nær de gamle karavanestrækninger.

Efter mere end 70 år som en del af Sovjetunionen blev Usbekistan selvstændigt i 1991. Den venlige og gæstfrie befolkning har bevaret sine ældgamle traditioner og formået at fastholde sin egen identitet og kultur. Usbekistan er meget anderledes end de fleste andre muslimske lande. Her bærer ingen kvinder slør eller tørklæde, minareterne kalder ikke til bøn, svinekød er ikke bandlyst, og der er plads til både synagoger, kirker og templer. 

På en rejse til Silkevejen i det gamle Usbekistan mærker man for alvor historiens vingesus. Bukhara og Samarkand er blandt verdens ældste byer og virker næsten som levende museer. Her fornemmer man magten og rigdommen, der opstod for flere tusinde år siden, da handelskaravanerne kom forbi med krydderier, silke, ædelstene, røgelse, porcelæn og kaffe. Et autentisk eventyr venter i de gamle silkevejsbyer spækket med seværdigheder i særklasse. På rejsen forbinder vi byerne med moderne eksprestog og undgår dermed lange ventetider i lufthavne og kørsel på dårlige veje. I Tashkent bor vi centralt nær Amir Timur-pladsen, og i Bukhara samt Samarkand bor vi på atmosfærefyldte hoteller bygget i ægte usbekisk stil. 
 
Glæd dig til store oplevelser i hovedstaden Tashkent, i den hellige by Bukhara, der kaldes Sjælens Skønhed med mere end 140 arkitektoniske monumenter, samt i Samarkand, der ikke uden grund kaldes for Jordens Skønhed. Det var om denne by, at Alexander den Store sagde: "Alt, hvad jeg har hørt om Samarkands skønhed, er sandt, bortset fra at den er endnu smukkere, end jeg havde forestillet mig”.  

 

Kort over Usbekistan

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse · Afrejse fra København
1.325,-
Eneværelse · Afrejse fra Billund
1.550,-
Pladsreservation i transfer- og udflugtsbusser, række 1-3
250,-
Afbestillingsforsikring
725,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat v. afrejse fra København · Bopæl på Bornholm, Fyn eller i Jylland
250,-
Brorabat v. afrejse fra Billund · Bopæl på Bornholm eller Sjælland
250,-

Ekstraarrangementer

Emirens sommerpalads Sitorai Mohi Khosa
300,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København eller Billund-Tashkent t/r
 • Alle skatter og afgifter
 • Transfer lufthavn-hotel t/r
 • 2 nætter i Tashkent på Hotel Uzbekistan****
 • 3 nætter i Bukhara på Hotel Malika***
 • Afr. fra København: 2 nætter i Samarkand på Hotel Arba***
 • Afr. fra Billund: 3 nætter i Samarkand på Hotel Arba *** 
 • Eksprestog: Tashkent-Bukhara
 • Eksprestog: Bukhara-Samarkand
 • Eksprestog: Samarkand-Tashkent
 • 8 x morgenmad (2.-9. dag)
 • Afr. fra København: 1 x frokost (8. dag)
 • Afr. fra Billund: 2 x frokost (8. og 9. dag)
 • 5 x middag (2. 3. 5. 6. og 7. dag)
 • 1 x middag med folkloreshow (4. dag)
 • 1 x te og kage (4. dag)
 • Byrundtur i Tashkent
 • Besøg i Khasti Imam-komplekset i Tashkent
 • Besøg i Ark-fæstningen og Samanid-mausoleet i Bukhara
 • Byvandring i Bukhara, inkl. entré til madrassaerne Ulug-Bek, Abdul Aziz Khan og Chor Minor
 • Besøg i det jødiske kvarter i Bukhara 
 • Besøg i Gur Amir-mausoleet i Samarkand, inkl. entré
 • Besøg i Bibi Khanum-moskéen i Samarkand, inkl. entré
 • Besøg i bageri, inkl. demonstration og smagsprøver
 • Besøg i De Dødes By, Shahi Zinda
 • Besøg på silkepapirsværksted
 • Besøg i den orientalske basar Siab i Samarkand
 • Rundvisning på silketæppefabrik
 • Orientalsk modeshow
 • Obligatoriske drikkepenge, kr. 150,-
 • Rejseforedrag inden afrejse
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen 

Bemærkninger

Reserver i god tid

På denne rejse er der plads til 25-29 deltagere.
For at holde vores høje kvalitetsniveau, har vi pladsbegrænsning på vores rejser. Vi anbefaler derfor, at du altid bestiller i så god tid som muligt - især hvis du ønsker en specifik værelsestype, som f.eks. eneværelse - hvis du vil være garanteret plads på din drømmerejse.

Rejseforedrag

Ved køb af denne rejse er der inkluderet et inspirerende foredrag om rejsen, hvor du kan hilse på rejselederen og allerede her møde dine medrejsende. Foredraget finder sted i København, hvis du rejser fra Københavns Lufthavn, og i Aarhus, hvis du rejser fra Billund Lufthavn. Du modtager en personlig invitation med dag og sted et par måneder før, du skal afsted på rejsen.

Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen

Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til aktive rejser, og i deres butikker finder du et stort og bredt udvalg af rygsække, jakker og meget mere. 

Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Rabatten gælder frem til afrejsedato, og for at opnå rabatten skal du fremvise dit rejsebevis i butikken.  Rabatten gælder ikke på allerede nedsatte varer og kan ikke kombineres med andre rabatordninger.

Friluftsland kan besøges i København K, Fields, Lyngby, Roskilde, Odense, Kolding, Randers, Aarhus og Aalborg. Rabatten gælder også i Fjällräven Brand Store i København.

Dagsprogram

1. dag: Mod Usbekistan

Afr. fra København: Først på aftenen flyver vi fra København med Turkish Airlines via Istanbul til Usbekistan.

Afr. fra Billund: Om formiddagen flyver vi fra Billund med Turkish Airlines via Istanbul til Usbekistan.

2. dag: Tashkent - Østens stjerne 

Afr. fra København: Tidligt om morgenen ankommer vi til hovedstaden Tashkent, hvor vi skal bo en nat. Hotelværelset er til rådighed allerede ved ankomst, og vi starter opholdet med at spise morgenmad, inden der er tid til en lur.

Om eftermiddagen tager vi på byrundtur og ser nærmere på Tashkent, der er Centralasiens største by. Her oplever vi et spændende og kontrastfuldt møde mellem fortid og nutid. I den gamle bydel besøger vi Khasti Imam-komplekset, hvor vi ser de religiøse bygninger fra det 15. og 16. århundrede, samt den fornemme og smukke koranskole Barak Khan Madrassah med de imponerende træudskårne døre. Bygningen er omdannet til et center med kunsthåndværk i form af fine træskærerarbejder, miniaturemalerier, malerier på silkepapir, silketørklæder, keramik og meget mere. Turen går efterfølgende videre til byens smukkeste plads Mustakillik Square - Uafhængighedspladsen - og til monumentet Mod, der er rejst for ofrene fra jordskælvet i 1966. Om aftenen nyder vi en dejlig velkomstmiddag på en lokal restaurant.

Afr. fra Billund: Lidt over midnat ankommer vi til hovedstaden Tashkent, hvor vi skal bo en nat. Hotelværelset er til rådighed ved ankomst. Der er tid til at sove og nyde morgenmaden, inden vi om eftermiddagen tager på en kort byrundtur i Centralasiens største by. Her oplever vi et spændende og kontrastfuldt møde mellem fortid og nutid. Turen går blandt andet til byens smukkeste plads Mustakillik Square - Uafhængighedspladsen - og til monumentet Mod, der er rejst for ofrene fra jordskælvet i 1966. Om aftenen nyder vi en velkomstmiddag på en lokal restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Mustakillikpladsen i Tashkent.

Mustakillikpladsen i Tashkent.

3. dag: Fra Tashkent til Bukhara

Om morgenen tager vi med eksprestog fra Tashkent, og på knap fire timer når vi til Bukhara, hvor vi skal bo tre nætter. Bukhara er en oase i Kizilkum-ørkenen og var engang et selvstændigt emirat. Bukhara er desuden en af Centralasiens mest stemningsfulde byer med gamle gader, basarer og hyggelige tehuse på torvet. Befolkningen bor og arbejder stadig i det gamle centrum, som ikke har ændret sig meget i de sidste 200 år. Den gamle bydel er overstrøet med historiske bygninger, som alle vidner om datidens høje niveau for byggekunst. Der hersker en helt eventyrlig stemning omkring de gamle arkitektoniske perler.

Vi besøger Ark-fæstningen, der var symbolet på den religiøse leder emirens storhed. En hel by med emirens huse, moské, regering, lagerrum, fængsel, henrettelsesplads, harem og tronstol. Som i Den Forbudte By i Kina boede her i disse omgivelser 3.000 mennesker isoleret fra omverdenen. Derefter ser vi det berømte Samanid-mausoleum, der er opført af brændte mursten i enestående mønstre, som skifter farve i forhold til solens placering. Et mesterværk af geometrisk murstensarbejde. Om aftenen nyder vi middagen på en lokal restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad, middag.

Ark-fæstningen i Bukhara.

4. dag: Oasebyen Bukhara

Vi har en hel dag i Bukharas formidable gamle bydel. Overalt ses fantastiske moskeer med iøjefaldende turkise mosaikker, madrassaer, mausoleer, imponerende pladser, byporte, minareter og kuppelklædte bygninger, hvor man handler, som man har gjort i århundreder. Mange af byens monumenter er helt forståeligt fredet af UNESCO. Bukharas vartegn er den berømte Kalan-minaret. Da den blev bygget i 1127, var den med sine 46 meter den højeste bygning i hele Centralasien. Minareten fungerede som vejviser for handelskaravanerne, når de rejste gennem ørkenen. Det var også herfra, man kastede dødsdømte kriminelle ud. Når man spadserer rundt i de snævre stræder mellem bygningerne og vandbassinerne, skal der ikke megen fantasi til at forestille sig tidligere tiders handelsbro.

Vi besøger Ulug-Bek og Abdul Aziz Khan-madrassaerne, inden vi nyder en kop te med kage i Tim Abdullakhan fra 1577 – et af byens mest elegante karavanserailler, hvor man solgte silke og uldvarer. Vi fortsætter til Trading Domes, hvor der er mulighed for at gøre fine indkøb. Udflugten går også til den usædvanlige Chor Minor-madrassa. Den imponerende skolebygning har fire minareter, som hver især er kronet med forskellige blå kupler, der symboliserer de fire verdensreligioner. Turen slutter ved Lyabi House, der er et atmosfærefyldt område med et stort vandbassin, omgivet af træer og gamle huse. Om aftenen nyder vi en stemningsfuld middag med folkloreshow i en gammel madrassa.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Bukharas vartegn er den berømte Kalan-minaret.

Bukharas vartegn er den berømte Kalan-minaret.

5. dag: På egen hånd eller udflugt til Sommerpaladset

Nyd dagen med egen oplevelser i Bukhara, der overalt byder på fantastiske museer, hyggelige cafeer og shopping, eller tag med på ekstraudflugten til sommerpaladset. ​Om aftenen samles vi til en hyggelig middag på en lokal restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad og  middag.  

Ekstraarrangement: Emirens sommerpalads Sitorai Mohi Khosa
I dag tager vi på en hyggelig halvdagsudflugt til det smukke sommerpalads Sitorai Mohi Khosa, der ligger lidt uden for Bukhara. Paladset er udført i traditionel orientalsk stil og tilhørte Bukharas sidste emir. Den berømte sommerresidens er fyldt med dekorativt kunsthåndværk fra både Europa, Usbekistan, Rusland, Kina og Japan. Her ser vi smukke møbler, fornemt porcelæn, juveler, tæpper, malerier og tøj med guldbroderi. Besøget giver et spændende indblik i emirens og den usbekiske overklasses liv.

Sommerpaladset Sitorai Mohi Khosa.

Sommerpaladset Sitorai Mohi Khosa.

6. dag: Samarkand - Jordens Skønhed

Inden vi forlader Bukhara, besøger vi byens jødiske kvarter, der i århundreder husede et stort jødisk samfund med blomstrende handel. Efter Sovjetunionens fald udvandrede mange jøder til især Israel og USA, og kun få blev tilbage - den lille synagoge kan vi dog stadig se i dag.   

Med det helt nye eksprestog kører vi på kun 1,5 time til Samarkand. På grund af Samarkands årtusinde lange historie og særlige placering på Silkevejen, blev byen påvirket af både persisk, indisk, arabisk og kinesisk kultur. Den magtfulde krigsherre Amir Timur (1336-1405) ønskede at bygge verdens hovedstad med overvældende fæstninger, paladser, springvand, moskéer, madrassaer, karavanserailler og parker. Intet sted levendegøres Silkevejen bedre end i Samarkand, hvor vi skal bo i to nætter. Byen betager med sin drømmeagtige og romantiske atmosfære, og arkitekturen er gigantisk og helt overvældende. Den gamle bydel er ikke helt så velbevaret som i Bukhara, men rummer til gengæld nogle af Centralasiens mest eventyrlige kulturperler. Vi nyder aftenens middag på en lokal restaurant.

Afr. fra København: Vi ser det imponerende Gur Amir-mausoleum, inden middagen.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Den fantastiske Registanplads i Samarkand.

Den fantastiske Registanplads i Samarkand.

7. dag: Samarkand - Østens perle

Dagens oplevelser begynder på den fantastiske Registanplads, der er en af verdens smukkeste. Pladsen, der var Timur-rigets officielle centrum, er yderst harmonisk og omgivet af enorme madrassaer. Herefter besøger vi Centralasiens største moské, den enestående Bibi Khanum Moské, der er bygget af Timur. Den unikke mosaik i mønstre med stærke grønne og blå farver gør moskeen til en af de flotteste i den muslimske verden.

Vi fortsætter til et lille bageri, hvor vi ser hvordan de typiske nonbrød fra Samarkand, der er pyntet i alle regnbuens farver fremstilles i særlige ovne.  Mustahkam og hendes mand, der ejer bageriet, fortæller gerne sjove historier om de traditionsrige brød og giver lækre smagsprøver.

Det er eventyrligt at spadsere ad de lange, smalle gader, der fører os rundt mellem enestående gravmæler i De Dødes By, Shahi Zinda. Komplekset består af mere end 20 enestående bygninger fra det 13. og 15. århundrede, som gennem tiden har udgjort et vigtigt mål for mange pilgrimme. Bemærk den flotte indgangsportal beklædt med farverige kakler. Efter Usbekistans selvstændighed er smukke, gamle traditioner blevet genoptaget, blandt andet fremstilling af håndlavet silkepapir. Hos familien Meros ser vi den primitive og besværlige proces.

Om aftenen nyder vi middagen på et center med kunsthåndværk. Har du lyst, så tag med rejselederen på en aftenspadseretur til den smukt belyste Registanplads.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

De Dødes By, Shahi Zinda, i Samarkand.

8. dag: Samarkand - Tashkent

I dag besøger vi den orientalske basar Siab, der lokker med farverige og duftende boder, hvor eksotiske frugter, grøntsager, krydderier, tøj og silkestoffer ligger side om side. Her finder vi også en stor afdeling med de typiske nonbrød. Efter en stor frokost i et privat hjem hos familien Samadov skal vi på en spændende rundvisning på en silketæppefabrik, hvor cirka 200 kvinder er ansat. Her følger vi hele produktionen fra indfarvning af silken med naturfarver til de færdige tæpper. Turen fortsætter til kunstneren Valentina Romanenkos hjem, hvor vi overværer et farvestrålende orientalsk modeshow.  

Afr. fra København: Sidst på eftermiddagen kører vi med højhastighedstoget Afrosiab tilbage til Tashkent på blot to timer. Undervejs får vi serveret te med snacks i toget, mens vi kører gennem landskabet - hold øje med de enorme bomuldsmarker, der er Usbekistans hvide guld. Den sidste nat i Usbekistan bor vi i Tashkent.

Afr. fra Billund: Vi har endnu en nat i Samarkand, så i dag besøger vi også det imponerende Gur Amir-mausoleum. Om aftenen kan du udforske Samarkands restauranter på egen hånd.

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Købmand på marked i Samarkand.

9. dag: Afr. fra København: Hjemrejse

Afr. fra København: Vi skal tidligt op og får en let morgenmad på hotellet, inden vi flyver med Turkish Airlines via Istanbul til København, hvor vi ankommer først på aftenen.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

9. dag: Afr. fra Billund: Samarkand - Tashkent

Afr. fra Billund: Om morgenen kører vi med højhastighedstoget Afrosiab tilbage til Tashkent på blot to timer. Undervejs får vi serveret te med snacks i toget, mens vi kører gennem landskabet - hold øje med de enorme bomuldsmarker, der er Usbekistans hvide guld.

Inden vi checker ind på hotellet, besøger vi Tashkents gamle bydel, hvor vi ser Khasti Imam-komplekset med de religiøse bygninger fra det 15. og 16. århundrede, samt den fornemme og smukke koranskole Barak Khan Madrassah med imponerende træudskårne døre. Bygningen er omdannet til et center med kunsthåndværk i form af fine træskærerarbejder, miniaturemalerier, malerier på silkepapir, silketørklæder, keramik og meget mere. Vi slutter turen med en dejlig frokost på en lokal restaurant.

Ved midnat kører vi til lufthavnen, hvorfra vi flyver med Turkish Airlines via Istanbul til Billund. 

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost.

10. dag: Afr. fra Billund: Hjemkomst

Afr. fra Billund: Om formiddagen ankommer vi til Billund.

Bomuld - Usbekistans hvide guld.

Hotelinformation

Hotel Uzbekistan ****, Tashkent
VisSkjul

Stort, centralt beliggende hotel i Tashkent nær Amir Timur-pladsen. Hotellet har elevator, fitnesscenter, sauna, massageklinik, frisør, restaurant og café/bar.

Værelser

Alle værelser er klassisk indrettet med mørke træmøbler, aircondition, minibar, hårtørrer og gratis WiFi samt eget badeværelse.  

Forbehold for hotelændringer.

Hotel Malika ***, Bukhara
VisSkjul

Dejligt hotel i hjertet af Bukharas gamle bydel i gåafstand til det atmosfærefyldte område Lyabi House. Hotel Malika er bygget i usbekisk stil med et spændende interiør og en hyggelig restaurant.

Værelser

På alle værelser findes tv, minibar, aircondition og gratis WiFi samt eget badeværelse.

Læs mere om hotellet her.

​Forbehold for hotelændringer.

Hotel Malika.
Hotel Malika.

Hotel Arba ***, Samarkand
VisSkjul

Dejligt boutiquehotel i Samarkand med butikker og restauranter lige i nærheden og med blot en kilometer til centrum og 2,5 kilometer til Registanpladsen. Hotellet har terrasse, billard, bar og en meget hyggelig restaurant indrettet i smuk usbekisk stil.

Værelser

Hotellets 42 værelser er fordelt på to etager uden elevator. Alle værelser har tv, køleskab, aircondition, gratis WiFi, sikkerhedshedsboks mod gebyr og badeværelser med badekar eller bruseniche samt hårtørrer.

Forbehold for hotelændringer. 

    

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Værd at vide om din rejse

Drikkepenge

Drikkepenge er inkluderet i rejsens pris, da det er kutyme at give drikkepenge i Usbekistan til lokalguider og chauffører. På nogle restauranter lægges 10-15% drikkepenge (service charge) automatisk oveni regningen, og her behøver man ikke yderligere at give drikkepenge. Selv om drikkepengesystemet er en del af landets kultur, er det naturligvis frivilligt at give.
 

Elektricitet

220 V. Stikkene er anderledes end i Danmark. Vi anbefaler at medbringe adapter eller batteridrevne el-artikler.
 

Fotografering

Ved nogle seværdigheder opkræves et mindre gebyr for fototilladelse.
 

Indkøb

Prisniveauet er lavt i forhold til Danmark. Der kan med fordel købes kunsthåndværk, tæpper, silke, tørrede frugter, krydderier, antikviteter, akvareller og tøj.
 

Klima

Forår og efterår er dejlige årstider at rejse til Usbekistan.
Tashkent: maj/juni 21-27 grader og september 21-29 grader.
 

Mad & drikkevarer

Det usbekiske køkken er inspireret af retter fra Tyrkiet og Rusland. Ofte kraftige supper, grillet kød og sammenkogte retter med kød og grøntsager.
 

Takt og tone

Stil skoene uden for ved besøg i en moské eller i et privat hjem. Knæ og skuldre skal være dækkede - det gælder især for kvinder.
 

Tidsforskel

+4 timer
 

Toiletforhold

Medbring toiletpapir og håndinfektionsgelé i forbindelse med udflugter, da offentlige toiletter kan være lidt enkle.

Vaccinationer

Der kræves ingen. Statens Seruminstitut og Rejseklinikken anbefaler dog visse vaccinationer. Se evt. www.rejseklinikken.dk eller www.vaccination.dk.
Vi anbefaler, at egen læge kontaktes ca. 6 uger før afrejse for nærmere information. Rejseklinikken i Charlottenlund tlf. nr. 39 63 01 15 giver rabat til Vitus Rejsers gæster. Medbring rejsebevis som dokumentation.

Valuta

Usbekisk som (UZS). Medbring USD eller EUR i kontanter til veksling i Usbekistan. Kreditkort kan normalt kun benyttes på større hoteller og i større butikker. Vær opmærksom på, at hæveautomater kun findes i begrænset omfang. Gem kvitteringer for veksling, de skal benyttes ved evt. tilbageveksling i forbindelse med udrejse.

Visum og pas

Der kræves ikke længere visum til Usbekistan for danske statsborgere. Vi gør desuden opmærksom på, at ingen sider i passet samt indersiden af omslaget må være beskadiget ved f.eks. at være iturevet eller på anden vis ødelagt, da man derved risikerer at blive afvist ved indrejse.