Intet tillæg for eneværelse

Usbekistan · 1001 nats eventyr

Flyrejser
9 Dage

Den historiske Silkevej har i over 2.000 år gået gennem Usbekistan. At rejse i karavanernes fodspor med Centralasiens berømte Silkevejsbyer Tashkent, Bukhara og Samarkand er en oplevelse i særklasse.
 
Silkevejen var et forgrenet vejnet mellem øst og vest gennem Central- og Sydasien – en handelsvej på mere end 8.000 kilometer. Karavanernes besværlige rejse gennem ørkener, over stepper og bjergpas varede ofte mere end et år. Med kameler kom karavanerne gennem næsten ufremkommelige rejseruter til Usbekistan – det golde land med ørkener og bjergområder, der lå lige i hjertet af ruten. Byerne blev tildelt rigdomme i kølvandet på karavanerne, men fik...

Den historiske Silkevej har i over 2.000 år gået gennem Usbekistan. At rejse i karavanernes fodspor med Centralasiens berømte Silkevejsbyer Tashkent, Bukhara og Samarkand er en oplevelse i særklasse.
 
Silkevejen var et forgrenet vejnet mellem øst og vest gennem Central- og Sydasien – en handelsvej på mere end 8.000 kilometer. Karavanernes besværlige rejse gennem ørkener, over stepper og bjergpas varede ofte mere end et år. Med kameler kom karavanerne gennem næsten ufremkommelige rejseruter til Usbekistan – det golde land med ørkener og bjergområder, der lå lige i hjertet af ruten. Byerne blev tildelt rigdomme i kølvandet på karavanerne, men fik også nye impulser i form af religion, sprog og arkitektoniske kunstværker, som stadig pryder især Bukhara og Samarkand. Silkevejen har gennem århundreder haft stor betydning – helt frem til det 14. århundrede og Vasco da Gamas opdagelse af søvejen til Indien, hvor Vesten herefter i stigende grad selv blev i stand til at fremstille silke. I dag er kamelerne udskiftet med biler, som kører på veje anlagt nær de gamle karavanestrækninger.
 
Efter mere end 70 år som en del af Sovjetunionen blev Usbekistan selvstændig i 1991. Den venlige og gæstfrie befolkning har bevaret sine ældgamle traditioner, og har formået at genskabe sin egen specielle identitet og kultur. Usbekistan er et muslimsk land, men anderledes end de fleste andre muslimske lande. Her bærer ingen kvinder slør eller tørklæde, minareterne kalder ikke til bøn, og man kan få svinekød på mange restauranter. Der er plads til synagoger, kirker og templer, og man kan færdes trygt overalt. 

Mange berømte krigere som Alexander den Store, mongolernes folkehelt Djengis Khan og den arabiske Khalifat rejste gennem Centralasien med ild og sværd. På en rejse ad Silkevejen i det gamle Usbekistan kan du for alvor mærke historiens vingesus. Bukhara og Samarkand er som levende museer og blandt verdens ældste byer. Her fornemmer man magten og rigdommen, der opstod for flere tusinde år siden, da handelskaravanerne kom forbi med krydderier, silke, ædelstene, røgelse, porcelæn og kaffe. Den hellige by Bukhara har mere end 140 arkitektoniske monumenter og kaldes sjælens skønhed! Samarkand kaldes derimod jordens skønhed. Et citat fra Alexander den Store siger: ”Alt, hvad jeg har hørt om Samarkands skønhed er sandt bortset fra, at den er endnu smukkere end jeg havde forestillet mig”.

 

Kort over Usbekistan

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
0,-
Visum
395,-
Pladsreservation i transfer- og udflugtsbusser, række 1-3
250,-
Afbestillingsforsikring
725,-
Obl. administrationstillæg
69,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Tashkent t/r
 • Alle skatter og afgifter p.t. kr. 992,-
 • Transfer lufthavn-hotel t/r
 • 3 nætter i Tashkent på Hotel Uzbekistan****
 • 3 nætter i Bukhara på Hotel Malika***
 • 2 nætter i Samarkand på Bibi Khanym Hotel***
 • Eksprestoget Afrosiyob: Tashkent-Bukhara (økonomikl.)
 • Eksprestoget Afrosiab: Samarkand-Tashkent (økonomikl.) 
 • 8 x morgenmad (2.-9. dag)
 • 1 x frokost i privat hjem (8. dag)
 • 1 x te m/kage (4. dag)
 • 5 x middag (2. 3. 5. 6. og 7. dag)
 • 1 x middag m/folkloreshow (4. dag)
 • Besøg i Khasti Imam komplekset
 • Besøg i Ark fæstningen
 • Besøg i Samanid mausoleet
 • Entré til Ulugbek og Abdul Aziz Khan madrassaher
 • Besøg i keramikværksted i Guijduvan
 • Entré til Gur Emir mausoleet
 • Besøg i De Dødes By – Shahi Zinda
 • Entré til Bibi Khanum moskéen
 • Besøg i den orientalske basar Siab
 • Besøg i bageri
 • Rundvisning på silkefabrik
 • Besøg på silkepapirsværksted
 • Orientalsk modeshow
 • Rejseforedrag inden afrejse
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Rejseforedrag
Ved køb af rejsen er der inkluderet et inspirerende foredrag, hvor du kan hilse på rejselederen og måske allerede her møde dine medrejsende. Foredraget finder sted i København, og du modtager en personlig invitation med tid og sted ca. et par måneder før afrejse.

Dagsprogram

Du kan downloade programmet som PDF her.

1. dag: Mod Usbekistan

Ved middagstid flyver vi fra København med Aeroflot via Moskva til Usbekistan.
 

2. dag: Tashkent - Østens stjerne 

Meget tidligt om morgenen ankommer vi til hovedstaden Tashkent. Værelset er til rådighed allerede ved ankomst, og vi hygger os med morgenmad, inden der er tid til en eventuel lur og et bad. Om eftermiddagen tager på byrundtur. Centralasiens største by er en moderne by med mange parker og flotte administrative bygninger – en spændende kontrast mellem for- og nutid. I den gamle bydel besøger vi Khasti Imam komplekset med religiøse bygninger fra det 15. og 16. århundrede, og vi ser den fornemme koranskole Barak Khan-madrassah med smukke træudskårne døre. Bygningen er omdannet til et spændende center med kunsthåndværk i form af fine træskærerarbejder, miniaturemalerier, malerier på silkepapir, silketørklæder, keramik m.m. Turen går videre til byens smukkeste plads, Mustakillik Square (Uafhængighedspladsen), og til monumentet Mod for ofrene fra jordskælvet i 1966. Om aftenen nyder vi en velkomstmiddag på en spændende lokal restaurant.

Monumentet 'Mod' på Mustakillik Square.

3. dag: Tashkent -Bukhara

Om morgenen tager vi med det helt nye eksprestog til Bukhara, hvor vi skal bo tre nætter. Bukhara er en oase i Kizilkum-ørkenen, og var engang et selvstændigt emirat. Bukhara er en af Centralasiens mest stemningsfulde byer med gamle gader, basar og hyggelige tehuse på torvet. Befolkningen bor og arbejder stadig i det gamle centrum, som ikke har ændret sig meget i de sidste 200 år. Den gamle bydel er spækket med historiske bygninger, som alle vidner om datidens høje niveau for byggekunst. Her er det middelalderlige præg bevaret, og der hersker en helt eventyrlig stemning omkring de gamle arkitektoniske perler. Vi besøger Ark-fæstningen, der var symbolet på emirens storhed. En hel by med emirens huse, moské, regering, lagerrum, fængsel, henrettelsesplads, harem og tronstol. Som i Den Forbudte By i Kina boede her 3.000 mennesker i disse omgivelser isoleret fra omverdenen. Derefter ser vi det berømte Samanid-mausoleum, der er opført af brændte mursten i enestående mønstre, som skifter farve i forhold til solens placering. Et mesterværk af geometrisk murstensarbejde. Om aftenen hygger vi os med middag på hotellet.

Ark fæstningen i Bukhara.

4. dag: Oasebyen Bukhara

Vi bruger hele dagen i Bukharas enestående gamle bydel. Overalt ses fantastiske moskéer med iøjefaldende turkise mosaikker, madrassaher, mausoleer, imponerende pladser, byporte, minareter og kuppelklædte handelsbygninger, hvor der handles, som man har gjort i århundreder. Mange af byens monumenter er helt forståeligt fredet af UNESCO. Bukharas vartegn er den berømte Kalan minaret. Da den blev bygget i 1127 var den med sine 46 meter den højeste bygning i hele Centralasien. Minareten fungerede som vejviser for handelskaravanerne, når de rejste gennem ørkenen. Det var også herfra, at man kastede dødsdømte kriminelle ud. Når man spadserer rundt i de snævre stræder mellem bygningerne og vandbassinerne, skal der ikke megen fantasi til at forestille sig tidligere tiders handelsbro. Vi besøger Ulug-Bek og Abdul Aziz Khan-madrassaherne, inden vi nyder en kop te med kage i Tim Abdullakhan fra 1577 – et af byens mest elegante karavanserailler, hvor man solgte silke og uldvarer. Vi fortsætter til Trading Domes, hvor der er mulighed for at gøre fine indkøb. Turen slutter ved Lyabi House, der er et atmosfærefyldt område med et stort vandbassin omgivet af træer og gamle huse. Om aftenen nyder vi en stemningsfuld middag med folkloreshow i en gammel madrassah. 

Indgangen til Abdul Aziz Khan.

5. dag: Sommerpaladset Sitorai Mohi Khosa

Halvdagstur til det smukke sommerpalads Sitorai Mohi Khosa, der ligger lidt udenfor Bukhara. Paladset er udført i traditionel orientalsk stil og tilhørte Bukharas sidste emir. Det berømte sommerresidens er fyldt med dekorativt kunsthåndværk fra både Europa, Usbekistan, Rusland, Kina og Japan. Smukke møbler, fornemt porcelæn, juveler, tæpper, malerier og tøj med guldbroderi. Besøget giver et spændende indblik i emirens liv og den usbekiske overklasse. Vi har tid på egen hånd om eftermiddagen i Bukhara til shopping og måske en kop te på en af byens hyggelige caféer? Om aftenen hygger vi os med middag på lokal restaurant.    

6. dag: Guijduvan og Samarkand

Vi forlader Bukhara og kører til Samarkand. Undervejs gør vi holdt i landsbyen Guijduvan, hvor vi besøger et keramikværksted. Samarkand er verdens skønhed! I år 1000 f.Kr. hed byen Marakanda men  skiftede senere navn til Afrosiab. På grund af byens årtusind lange historie, og særlige placering på Silkevejen, blev Samarkand særlig påvirket af den persiske, indiske, arabiske og kinesiske kultur. Tamerlane (Amir Timur) ønskede at bygge verdens hovedstad med overvældende smukke fæstninger, paladser, springvand, moskéer, madrassaher, karavanserailler og parker. Byen betager med sin drømmeagtige og romantiske atmosfære. Arkitekturen er gigantisk og helt overvældende. Intet sted levendegøres Silkevejen bedre end i Samarkand, hvor vi bor to nætter. Den gamle bydel er ikke så velbevaret som Bukhara, men rummer til gengæld Centralasiens mest eventyrlige kulturperler. Vi nyder dagens middag på hotellet.

Købmand på marked i Samarkand.

7. dag: Samarkand - Østens perle

Vi besøger den fantastiske Registanplads, der er en af verdens smukkeste pladser. Harmonisk og flot omgivet af enorme madrassaher. Pladsen var Timurrigets officielle centrum. Vi ser Gur Amir-mausoleet inden besøget i De Dødes By, Shahi Zinda. Det er eventyrligt at spadsere ad de lange, smalle gader, der fører os rundt mellem enestående gravmæler - et kompleks med mere end 20 fantastiske bygninger fra det 13. og 15. århundrede. Den flotte indgangsportal er dækket med farverige kakler. Stedet er et vigtigt mål for mange pilgrimme. Vi besøger også Centralasiens største moské, den enestående Bibi Khanum Moské, bygget af Timur. Den unikke mosaik i kønne mønstre med stærke grønne og blå farver, gør moskéen til en af de flotteste i den muslimske verden.

Farverige og duftende boder lokker i den orientalske basar, Siab. Eksotiske frugter, grøntsager, krydderier, tøj og silkestoffer ligger side om side. Her kan gøres mange fordelagtige indkøb. Vi ser den store afdeling med typiske Samarkand Nonbrød pyntet i alle regnbuens farver og mønstre, og fortsætter til et lille bageri, hvor de lækre brød fremstilles i specielle ovne. Mustahkam og hendes mand, der ejer bageriet, fortæller gerne sjove legender om de traditionsrige brød og giver smagsprøver. Turen slutter med besøg på en silketæppefabrik, hvor ca. 200 kvinder er ansat. På en spændende rundvisning på fabrikken, følger vi hele produktionen fra indfarvning af silken med naturfarver til de færdige tæpper. Middagen spiser vi på et center med kunsthåndværk. Har du lyst, så tag med rejselederen på en aftenspadseretur til den smukt belyste Registanplads.
 
De Dødes By, Shahi Zinda, i Samarkand.

8. dag: Samarkand - Tashkent

Smukke, gamle traditioner er blevet genoptaget efter Usbekistans selvstændighed, bl.a. fremstilling af håndlavet silkepapir. Hos familien Meros ser vi den primitive og besværlige proces. Derefter overværer vi, i kunstneren Valentina Romanenkos hjem, et fantastisk orientalsk modeshow, inden vi nyder en stor frokost i privat hjem hos familien Samadov. Sidst på eftermiddagen kører vi med det nye højhastighedstog Afrosiab tilbage til Tashkent på blot to timer. Te med snacks serveres i toget. Undervejs ses enorme bomuldsmarker - Usbekistans hvide guld. Den sidste nat i Usbekistan bor vi i Tashkent. 

Bomuld - Usbekistans hvide guld. 

9. dag: Hjemrejse

Om eftermiddagen flyver vi med Aeroflot via Moskva til København, hvor vi ankommer om aftenen.

Hotelinformation

Hotel Uzbekistan ****
Læs hotelbeskrivelsenSkjul hotelbeskrivelsen

Stort, centralt beliggende hotel nær Amir Timur pladsen. Hotellet har elevator, fitnesscenter, sauna, massageklinik, frisør, restaurant og cafe/bar. Alle værelser i klassisk indretning med mørke træmøbler, aircondition, minibar, hårtørrer og gratis WiFi.  

Læs mere om hotellet her.

Forbehold for hotelændringer.

Hotel Malika ***
Læs hotelbeskrivelsenSkjul hotelbeskrivelsen

Vi bor i hjertet af den gamle bydel i gåafstand til det atmosfærefyldte område Lyabi House. Hotellet er bygget i usbekisk stil med et spændende interiør og en hyggelig restaurant. På alle værelser findes tv, minibar, aircondition og gratis WiFi.

Læs mere om hotellet her.

​Forbehold for hotelændringer.
Hotel Malika.

Bibi Khanym Hotel ***
Læs hotelbeskrivelsenSkjul hotelbeskrivelsen

Lille, charmerende boutique hotel indrettet i usbekisk stil, beliggende i hjertet af den gamle bydel ved Bibi Khanum moskéen og Siab basaren. Der er kun ti minutters gang til Registanpladsen. På hotellet finder du både restaurant, tagterrasse med panoramaudsigt og sikkerhedsboks i receptionen mod gebyr. Alle værelser er med typisk træudskåret stukloft, hårtørrer og WiFi mod betaling.

Læs mere om hotellet her.

​Forbehold for hotelændringer.
Hotellet med Bibi Khanum moskéen i baggrunden.
Praktiske oplysninger

Drikkepenge

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Det er kutyme at give drikkepenge i Usbekistan til lokalguider og chauffører. På nogle restauranter lægges 10-15% drikkepenge (service charge) automatisk oveni regningen, og her behøver man ikke yderligere at give drikkepenge. Selv om drikkepengesystemet er en del af landets kultur, er det naturligvis frivilligt at give.
 

Elektricitet

220 V. Stikkene er anderledes end i Danmark. Vi anbefaler at medbringe adapter eller batteridrevne el-artikler.
 

Fotografering

Ved nogle seværdigheder opkræves et mindre gebyr for fototilladelse.
 

Indkøb

Prisniveauet er lavt i forhold til Danmark. Der kan med fordel købes kunsthåndværk, tæpper, silke, tørrede frugter, krydderier, antikviteter, akvareller og tøj.
 

Klima

Forår og efterår er dejlige årstider at rejse til Usbekistan.
Tashkent: maj/juni 21-27 grader og september 21-29 grader.
 

Mad & drikkevarer

Det usbekiske køkken er inspireret af retter fra Tyrkiet og Rusland. Ofte kraftige supper, grillet kød og sammenkogte retter med kød og grøntsager.
 

Takt og tone

Stil skoene udenfor ved besøg i en moské eller i et privat hjem. Knæ og skuldre skal være dækkede - det gælder især for kvinder.
 

Tidsforskel

+4 timer
 

Toiletforhold

Medbring toiletpapir og håndinfektionsgelé i forbindelse med udflugter, da offentlige toiletter kan være lidt enkle.
 

Vaccinationer

Der kræves ingen. Statens Seruminstitut og Rejseklinikken anbefaler dog visse vaccinationer. Se evt.  www.rejseklinikken.dk eller www.vaccination.dk.
Vi anbefaler, at egen læge kontaktes ca. 6 uger før afrejse for nærmere information. Rejseklinikken i Charlottenlund tlf. nr. 39 63 01 15 giver rabat til Vitus Rejsers gæster. Medbring rejsebevis som dokumentation.
 

Valuta

Usbekisk som (UZS). Medbring USD i kontanter til veksling i Usbekistan. Kreditkort kan normalt kun benyttes på større hoteller og i større butikker. Vær opmærksom på, at hæveautomater kun findes i begrænset omfang. Gem kvitteringer for veksling, de skal benyttes ved evt. tilbageveksling i forbindelse med udrejse.
 

Visum

Der kræves visum til Usbekistan. Vi skal bruge kopi af pas samt svar på nogle spørgsmål. Nærmere information herom sendes ca. 6 uger før afrejse.