2 nye vandreture

Madeira · Levadavandringer · 2024

Flyrejser
8 Dage

Forsød foråret med levadavandringer i et naturskønt paradis på den portugisiske blomsterø Madeira. At vandre i de smukke landskaber langs de eventyrlige kanaler til lyden af vandets rislen er en lise for både krop og sjæl. 

Madeira tælles ikke uden grund blandt verdens smukkeste øer. Som en lille prik ligger denne bjergrige perle i Atlanterhavet ud for den nordafrikanske vestkyst. Her er klimaet subtropisk og floraen, der både er rig og varieret, fylder øen med sødmefulde dufte. Det er ikke svært at forstå, at øen flere gange har vundet priser for at være blandt verdens bedste øer at besøge. Madeira...

Forsød foråret med levadavandringer i et naturskønt paradis på den portugisiske blomsterø Madeira. At vandre i de smukke landskaber langs de eventyrlige kanaler til lyden af vandets rislen er en lise for både krop og sjæl. 

Madeira tælles ikke uden grund blandt verdens smukkeste øer. Som en lille prik ligger denne bjergrige perle i Atlanterhavet ud for den nordafrikanske vestkyst. Her er klimaet subtropisk og floraen, der både er rig og varieret, fylder øen med sødmefulde dufte. Det er ikke svært at forstå, at øen flere gange har vundet priser for at være blandt verdens bedste øer at besøge. Madeira er derudover et særdeles populært rejsemål til en vandreferie.

På hele Madeira findes et utroligt, menneskeskabt vandingssystem kaldet levadaer. Det vidtforgrenede kanalsystem strækker sig over mere end 2.000 kilometer og gennemskærer øen på kryds og tværs. I næsten 600 år er regnvandet fra bjergene i nord blevet ført ned til afgrøderne på de stejle terrasser i syd. Udover at forsyne Madeiras afgrøder med vand bliver levadaerne også benyttet som vandrestier - det er faktisk næsten, som om de var bygget til det! Gennem naturens grønne farvespil og med vandrestøvlerne på oplever vi nogle af Madeiras grønne vandingskanaler mellem bjerge, skovfyldte dale og vandfald, der stille og roligt løber ned af bjergsiderne. Her nyder vi naturen blandt duftende fyrre- og eukalyptusskove, eksotiske planter og en sand rigdom af farverige blomster. Stilheden og stemningen opnår til tider meditative højder, og hvert sving byder på nye udsigter.
 
Madeira har ikke mindre end 200 officielle levadastier, som er opdelt i sværhedsgrader - lige fra let til udfordrende og direkte halsbrækkende vandringer. De lette levadavandringer foregår i et fladt terræn med brede stier og uden stejle skrænter. Den middelsvære levadavandring ligner den lette, men byder på smallere stier. Stierne skifter i bredden fra ½-1 meter, ligesom landskabet varierer. Vi har nøje udvalgt fire vandreture af sværhedsgraden let til middel og en længde mellem cirka syv og fjorten kilometer per vandring. Det er ikke anstrengende vandreture, og vi går sammen med en lokal naturguide samt vores egen danske rejseleder i et roligt tempo med små pauser undervejs. Ruterne er forskellige, så vi får et godt indtryk af, hvad øen byder på. Udover levadavandringerne har vi også inkluderet en byvandring i hovedbyen Funchal.

Vi bor på Ocean Gardens Hotel på sydkysten ved den elegante by Funchal. Det 4-stjernede hotel har en fremragende beliggenhed med direkte udsigt over Atlanterhavet, og alle værelser har egen balkon med havudsigt. Hotellet er et godt udgangspunkt for vores vandreture og en god base for at slappe af, nyde hinandens selskab samt udforske smukke Madeira. 

Kort - Madeira - Levandring

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Dobbeltværelse som eneværelse · Afr. 27/1-2024
1.999,-
Dobbeltværelse som eneværelse · Afr. 2/3-2024
2.199,-
Afbestillingsforsikring
830,-
Obl. administrationstillæg
99,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Ekstraarrangementer

Jeepsafari
350,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Funchal t/r
 • Alle skatter og afgifter ca. kr. 343
 • Transfer lufthavn-hotel t/r
 • 7 nætter ved Funchal på Ocean Gardens Hotel****
 • 7 x morgenmad (2.-8. dag)
 • 4 x picnic (2. 4. 5. og 7. dag)
 • 5 x middag (1. 2. 3. 5. og 7. dag)
 • Byvandring i Funchal, inkl. madeiravinsmagning 
 • Levadavandring: Mimosa og Maroços-levadaen
 • Fotostop ved Ponta de São Lourenço
 • Levadavandring: Ribeiro Frio til Portola-passet
 • Levadavandring: Levada do Paúl da Serra
 • Levadavandring: Levada do Rei
 • Besøg i kirken i São Jorge
 • Lokal naturguide på levadavandringer
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Der tages forbehold for ændringer grundet lokale forhold, der kan betyde ændret rækkefølge på vandredagene, eller at alternative levadaer må vælges.

Ekstraarrangement bestilles sammen med rejsen.
 

Sværhedsgrad 2

Vandreferie - Sværhedsgrad 2 - grå Man skal kunne vandre op til 15 kilometer pr. dag i et bakket terræn, primært på stier med moderate op- og nedstigninger. Enkelte forceringer må påregnes ved usikkert underlag.  

For at det skal være så let som muligt for dig  at vælge den rejse, der passer til dine ønsker og dit aktivitets­niveau, har vi angivet sværhedsgraden i form af fodspor på alle vores vandreferier. Sværhedsgraden går fra 1 til 3 og giver dig et overblik over, hvad du skal forvente i forhold til terrænet, op- og nedstigninger samt længden på rejsens vandringer. Du kan læse mere om de enkelte sværhedsgrader under "Praktiske oplysninger". Under rejsens program kan du desuden se, hvor mange kilometer vi tilbagelægger på de enkelte vandredage. 

Dagsprogram

1. dag: Ankomst til blomsterøen Madeira

Om morgenen flyver vi fra København med Norwegian direkte til Funchal på Madeira, hvor vi ankommer om formiddagen. 

Efter ankomst kører vi til Garajau og den 14 meter høje Kristusfigur, der her byder os velkommen med åbne arme! Der findes tre berømte Kristusfigurer med åbne arme i verden: Rio de Janeiro, Lissabon og den mindste på Madeira. Statuen er placeret ved et gammelt udsigtspunkt for hvalfangst, og herfra nyder vi den flotte udsigt over Atlanterhavet og Funchalbugten, inden vi fortsætter til vores charmerende hotel i det idylliske område lidt uden for Funchal.

Da vi ankommer tidligt, kan vi ikke forvente, at vores værelser er klar. Se eventuelt nærmere på hotellets faciliteter, eller nyd en frokost i hotellets restaurant A Montanha, der ligger lige ved siden af hotellet. Her mødes vi også igen om aftenen til en fælles 3-retters velkomstmiddag.

Inkluderede måltider: Middag.

Kristusfiguren ved Garajau byder os velkommen til Madeira med åbne arme.

Kristusfiguren ved Garajau byder os velkommen til Madeira med åbne arme.

2. dag: Levadavandring: Mimosa og Maroços-levadaen

Efter en god nattesøvn og et dejligt morgenbord er vi klar til rejsens første vandreoplevelse. I bus kører vi mod den østlige del af øen til Machico-området, hvor man også finder Madeiras næststørste by Machico, som var øens første hovedstad tilbage i det 14. århundrede.

Vi starter dagens vandretur fra Maroços og bevæger os ind i den frodige Mimosa-dal langs Maroços-levadaen. Mimosa er ordet for akacietræ, og træets søde duft er allestedsværende i dalen, når træerne blomstrer fra midt i februar. 

Vi går langs en relativt bred og flad sti, og undervejs kan vi nyde det smukke landbrugsområde, hvor lokalbefolkningen dyrker deres grøntsager, bønner og tropiske frugter på de frodige stejle terrasser. Vi nyder de naturlige omgivelser fyldt med eksotiske blomster og får et godt indblik i den landlige levestil, som er forbundet med madeiranernes gamle traditioner. Undervejs i de mageløse omgivelser nyder vi en picnic med sandwich, frugt og lidt sødt. 

Efter vores herlige vandretur sætter vi os i bussen og holder et fotostop ved Madeiras østligste spids, Ponta de São Lourenço for at nyde den vidunderlige udsigt over Atlanterhavet og de imponerende vulanske klippeformationer i det spektakulære naturreservat, som står i stærk kontrast til øens ellers så frodige vegetation. Herefter kører vi retur til vores hotel. Om aftenen spiser vi middag sammen i hotellets restaurant.

Vandring: Ca. 14 kilometer · Ca. 8 timer 

Inkluderede måltider: Morgenmad, picnic & middag.

Vandrind i den frodige Mimosa-dal langs Maroços-levadaen.

Vandrind i den frodige Mimosa-dal langs Maroços-levadaen.

3. dag: Byvandring i Funchal

Med lokalbus kører vi ind til hjertet af Funchal, hvor vi tager på en spændende byvandring gennem byens elegante og stejle gader. Funchals fornemme atmosfære sammenlignes ofte med Lissabon, og byen kunne da også godt ligne en smuk miniatureudgave af den portugisiske hovedstad.

På gåturen fører vores rejseleder os forbi fine regeringsbygninger, adelshuse med skyggefulde gårde, smedejernsbalkoner, kirker, stemningsfulde restauranter og fortovscaféer. Et besøg på det farvestrålende blomster- og frugtmarked er også på programmet, ligesom vi ser det populære fiskemarked. Her kan man blandt andet købe den velsmagende og sorte dybhavsfisk espada, der ser drabelig ud med sine knivskarpe tænder og store øjne.

Efter markedet tager vi en tur forbi øens kendte butik Uau Cacau, der er berømt for deres hjemmelavede chokolader. Turen slutter med besøg på en bar, hvor vi smager de fire varianter af den berømte madeiravin: Sercial/tør, verdelho/halvtør, bual/halvsød og malmsey/sød.

Herefter er der tid på egen hånd, hvor du kan nyde frokosten på en af de stemningsfulde, lokale restauranter. Prøv for eksempel det delikate hvidløgsbrød, bolo do caco, der er lavet af søde kartofler og bagt i stenovn - ofte serveret med landost, oliven, patéer og et godt glas vin til.

Sidst på eftermiddagen tager vi lokalbussen tilbage til hotellet, men du kan også vælge at blive i Funchal og gå på opdagelse på egen hånd. Om aftenen hygger vi os sammen med middag i hotellets restaurant.  

​Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Frugtmarked i Funchal.

Frugtmarked i Funchal.

4. dag: Levadavandring: Ribeiro Frio til Portela 

I dag skal vi opleve en af Madeiras mest kendte levadavandring fra Ribeiro Frio til Portela-passet. I bus kører vi fra hotellet op i højderne via bjergpasset Poiso (1.412 m.o.h.) til Ribeiro Frio (Den kolde flod), som ligger ca. 850 m.o.h.

Herfra starter vi dagens vandring og følger en af øens ældste levadaer til Portela-passet. Vi vandrer skiftevis igennem skovstrækninger og åbne vidder, alt imens vi nyder områdets fauna og flora samt lytter til fuglenes kvidren. Området er et af Madeiras smukkeste, og overalt er vi omsluttet af storslåede naturscenerier med en overflod af duftende eukalyptustræer, laurbær- og lyngtræer. I de åbne områder har vi en mageløs udsigt over den lille maleriske by Faial og Porto da Cruz's dale og højdedrag - her kan din højdeskræk godt blive sat lidt på prøve. Undervejs på dagens vandring nyder vi en picnic.

Middagen denne aften er på egen hånd og for egen regning.    

Medbring varmt tøj til denne vandring, da det kan være koldt i højderne. 


Vandring: Ca. 11 kilometer · Ca. 7 timer.

Inkluderede måltider: Morgenmad og picnic.

Udsigtspunkt ved Ribeiro Frio.

Udsigtspunkt ved Ribeiro Frio.

5. dag: Levadavandring: Levada do Paúl da Serra

Dagen bringer os op i Madeiras højland midt på øen og til bjergplateauet Paúl da Serra i cirka 1.400 meters højde, hvor vi vandrer gennem et meget smukt landskab. Stilheden brydes kun af fuglenes kvidren. Vi nyder udsigten til øens sydvestlige kyst, hvor små landsbyer ligger som klistret på højdedragene. Stien er lidt ujævn, men uden stejle stigninger og fald.

På vandringen til naturreservatet Rabaçal ser vi små vandfald, der løber stille og roligt ned ad bjergsiderne, og vi hører om nogle af områdets smukke blomster. I Rabaçal holder vi picnic med en god madpakke i det fri.

Medbring varmt tøj til denne vandring, da det kan være koldt i højderne. 

Vandring: Ca. 7 kilometer · Ca. 5 timer

Inkluderede måltider: Morgenmad, picnic og middag.

Udsigt til vandfald i naturreservatet Rabacal.

Udsigt til vandfald i naturreservatet Rabacal.

6. dag: På egen hånd eller jeepsafari  

I dag kan du hvile benene og slappe af eller tage ud på egne eventyr. Vi kan anbefale en tur med svævebane fra Funchal op til den hyggelige bjergby Monte. Her er der mulighed for at besøge den berømte valfartskirke og se de fine azulejos (fliser) i blå og hvide farver. Det er en særlig oplevelse at gå rundt i det smukke område, mærke stilheden og se den fantastiske udsigt over byen. Nyd en kop kaffe eller måske en frokost i højderne, inden turen igen går ned til Funchal med svævebane.

Et besøg i Madeiras populære botaniske have, der ligger cirka fire kilometer fra hotellet, kan ligeledes anbefales. Haven ligger på en bjergskråning med enestående udsigt over Funchal, og den er kendt for sin fantastiske samling af planter og eksotiske blomster. Det er muligt at komme hertil med svævebane fra Monte. Har du lyst kan du for egen regning tage med rejselederen til Funchal og spise på en populær lokal restaurant. Du kan også tage med på en spændende udflugt. 
 
Inkluderede måltider: Morgenmad.

Ekstraarrangement: Jeepsafari

På en halvdagstur kører vi i jeeps ud i det blå gennem nogle af Madeiras enestående naturområder ad veje, hvor turistbusserne ikke kommer. Vi holder pause ved Boca da Corrida, hvor vi nyder den eventyrlige udsigt over dybet til Nonnernes Dal. Undervejs holder vi pause i en lille landsby, hvor du på en lille lokal bar kan købe den skønne drink poncha, der laves af sukkerrørssnaps, honning samt citron- og appelsinjuice.

Vi ser det imponerende Cabo Girão, Kap Vendepunkt, der er blandt Europas højeste havklipper. Her kan du gå en tur ud på den nyanlagte skywalk, der er konstrueret af transparent glas, så man rigtig kan se den svimlende udsigt ned til havet og bølgerne, der slår hårdt ind mod de stejle bjergskråninger.

Udflugten afsluttes med et hyggeligt besøg i den idylliske fiskerby Câmara de Lobos, der ligger billedsskønt op ad et bjerg, omgivet af vinmarker og bananpalmer. Her tager vi på en lille byvandring gennem den stemningsfulde by, der er blandt Madeiras ældste, og hvor Winston Churchill fandt inspiration til sine malerier, da han besøgte byen i 1950'erne.

Udsigt over Nonnernes Dal.

Udsigt over Nonnernes Dal.

7. dag: Levadavandring: Levada do Rei

Kongens Levadarute begynder ikke langt fra byen Santana, som vi når med bus. Denne vandring er ganske enkelt eventyrlig og et af rejsens højdepunkter. I starten af stien er der et kort stykke, hvor vi vandrer opad, efterfulgt af et mindre fald, men vi tager det roligt og nyder den helt enestående natur gennem laurbærskov, forbi duftende, farverige blomster, og på afstand ser vi små hyggelige landsbyer. Flere steder er naturen, som da øen blev opdaget i 1500-tallet. Øen blev kaldt Madeira, som betyder træ, fordi den var så tæt bevokset og næsten ufremkommelig. Man satte ild til træerne, for at gøre jorden dyrkbar, og branden skulle have raset og ulmet i hele syv år.

Undervejs nyder vi vores madpakke i det fri. En af rutens særlige oplevelser er turen ind under et lille vandfald. Glæd dig til denne vandring, der er blandt øens smukkeste.

Inden vi kører tilbage til hotellet, besøger vi kirken i den lille landsby São Jorge, som er en af Madeiras mest imponerende kirker. Den smukke, hvidkalkede barokkirke er bygget i typisk portugisisk stil og rummer blandt andet et fornemt guldbemalet alter. En flot afslutning på en dejlig dag. Om aftenen nyder vi rejsens sidste i hotellets hyggelige restaurant.

Vandring: Ca. 10 kilometer · Ca. 5,5 time

Inkluderede måltider: Morgenmad, picnic og middag.

Kongens Levadarute.

Kongens Levadarute.

8. dag: Farvel til Madeira

Efter vi har spist morgenmad, kører vi mod lufthavnen. Midt på dagen flyver vi med Norwegian direkte til København, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen.  

Inkluderede måltider: Morgenmad. 

Hotelinformation

Ocean Gardens Hotel ****, Funchal
VisSkjul

Charmerende familieejet hotel med fremragende beliggenhed på en klippetop med storslået udsigt over både Atlanterhavet og Funchalbugten.

Hotellet ligger i et roligt område i udkanten af Funchal cirka tre kilometer fra domkirken i hjertet af byen. Der er offentlige busforbindelser til centrum, ligesom der er gratis shuttlebus alle dage (undtagen søndag) fra hotellet til centrum kl. 10.00 og 15.00 og retur kl. 13.00 og 17.00. Trods den forholdsvise korte afstand fra hotellet til byen kan vi ikke anbefale, at man går grundet megen trafik og manglende fortorve.

Som et lille paradis ligger hotellets udendørs poolområde med liggestole på tagterrassen smukt omgivet af en eksotisk have. Her hersker en skøn stemning af fred og ro med udsigt til havet. I hotellets lækre spa med sauna og jacuzzi er der rig mulighed for at forkæle sig selv med skønhedsbehandlinger og massage mod betaling.

Hver morgen nyder vi hotellets morgenmad i den hyggelige restaurant med mulighed for både at sidde inde og ude med udsigt til havet. Middagene på hotellet består af 3-retter menuer, som nydes i hotellets populære restaurant, A Montanha, der ligger ved siden af hotellet. Ved solnedgang kan det anbefales at nyde en cocktail eller et glas vin i poolbaren på terrassen. Hotellet har desuden billard og elevator.

Værelser

Vi bor i dejlige, lyse værelser med balkon og havudsigt. Alle 47 værelser er udstyret med aircondition, tv, minibar, sikkerhedsboks, gratis WiFi og badeværelse med badekar eller bruseniche samt hårtørrer. Der benyttes dobbeltværelser som eneværelser.

Hotellets flotte have med poolen i baggrunden.
Hotellets flotte have med poolen i baggrunden.
Standard dobbeltværelse.
Standard dobbeltværelse.
Hotellets hyggelige restaurant.
Hotellets hyggelige restaurant.
Morgenmad med udsigt over Atlanterhavet og Funchal.
Morgenmad med udsigt over Atlanterhavet og Funchal.
Poolområdet med aftenbelysning.
Poolområdet med aftenbelysning.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Sværhedsgrader på vandreferier

Vælg den rigtige rejse 

På Vitus Rejsers aktive rejser får du motion og store naturoplevelser på dejlige destinationer i Europa, hvad enten det er på Pilgrimsvejen i Spanien, på Mimosevandring i Frankrig, i Østrigs alper eller blandt Danmarks smukke bakker og plantager. Alle vores aktive rejser byder på nøje udvalgte vandreture, hvor vi på bedste vis kombinerer motion med flotte naturoplevelser og klassiske kulturelle seværdigheder. 

Vi vandrer i et roligt tempo med små pauser undervejs, så vi i ro og mag kan nyde de flotte omgivelser og få sjælen med. Udover vores egen dansktalende rejse­leder, vil du på flere af rejserne også møde en lokal vandreguide. 

For at det skal være så let som muligt for dig at vælge den rejse, der passer til dine ønsker og dit aktivitets­niveau, har vi angivet sværhedsgraden i form af fodspor på alle vores vandreferier. Du kan se sværhedsgraden på de enkelte rejser under "Bemærkninger". Du finder afsnittet før "Dagsprogram".

Sværhedsgraden går fra 1 til 3 og giver dig et overblik over, hvad du skal forvente i forhold til terrænet, op- og nedstigninger samt længden på rejsens vandringer. Under rejsens program kan du se, hvor mange kilometer vi tilbagelægger på de enkelte vandredage. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt rejsen passer til dig, er du også altid velkommen til at kontakte vores rejsekonsulenter.  

Sværhedsgrad 1

Her kan alle være med, hvis man kan vandre 1-7 kilometer pr. dag på skovstier og i et let bakket terræn. Der er ingen svære forceringer på ruterne.

Sværhedsgrad 2

Man skal kunne vandre op til 15 kilometer pr. dag i et bakket terræn, primært på stier med moderate op- og nedstigninger. Enkelte forceringer må påregnes ved usikkert underlag. 

Sværhedsgrad 3

Man skal kunne vandre op til 20 kilometer pr. dag i bjerge eller svært terræn, hvor det kan gå stejlt op og ned. Underlaget er ofte klipper, høje trin, gedestier eller lignende.

Pakketips til vandreferier

Nedenfor har vi samlet et par tips til, hvad du med fordel kan pakke i kufferten, når du tager med Vitus Rejser på vandreferie.

Fodtøj

Det vigtigste er godt fodtøj, der sidder fast og har en tyk sål med kraftigt mønster, så man ikke skrider. Hvis terrænet er kuperet/ujævnt er det godt med støvler, som støtter om anklerne. På mindre krævende vandreferier, vil du kunne klare dig med vandresko eller vandresandaler. 

Teleskopstav

Hvis terrænet er kuperet, ujævnt eller glat (løse småsten, klippestykker eller våde sten) kan en teleskopstav være nyttig. Den er nem at transportere i rygsækken, når man ikke skal bruge den.

Rygsæk

Rygsækken skal sidde godt. Det bedste er en vandrerygsæk med en rem, der kan strammes over brystet og en rem, der hviler på hofterne. Remmen, som lukkes fortil, sørger for, at det er hofterne og ikke skuldrene, der bærer rygsækken. I rygsækken skal der både være plads til vand, regntøj, evt. madpakke og ekstra trøje samt alt det løse (solcreme, solbriller, kasket, kamera, mobiltelefon osv.).
 

Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen

Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til vandreferier, og i deres butikker finder du et stort og bredt udvalg af vandrestøvler, rygsække, jakker og meget mere. 

Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Rabatten gælder frem til afrejsedato, og for at opnå rabatten skal du fremvise dit rejsebevis i butikken. Rabatten gælder ikke på allerede nedsatte varer og kan ikke kombineres med andre rabatordninger.

Friluftsland kan besøges i København K, Fields, Lyngby, Roskilde, Odense, Kolding, Randers, Aarhus og Aalborg. Rabatten gælder også i Fjällräven Brand Store i København.

 

Information om din rejse til Madeira

Det portugisiske køkken

Det portugisiske køkken varierer fra region til region. Overalt er mad en vigtig del af den portugisiske folkesjæl og stolthed. Generelt er portugisisk mad enkel og en smule tung i forhold til dansk mad, men alt er velsmagende, friskt og mættende.

Traditionelt består morgenmad (pequeno almoço) af et stykke brød, marmelade og en kop kaffe. På hotellet er der dog en alsidig morgenmad.
Frokosten (almoço) spises normalt cirka klokken 12.30 og er anderledes solid sammenlignet med morgenmad. Middagen (jantar) nydes normalt fra klokken cirka 19.30.

Madeiranerne nyder gerne en 3-retters menu både til frokost og aften. Portionsanretningerne er ofte store sammenlignet med i Danmark.

Det madeiranske køkken adskiller sig på flere måder fra det portugisiske fastland. De friske råvarer er lige uden for døren, så der er ofte fisk på menukortet på øens mange restauranter. Skaldyr, blæksprutter, tun og mange forskellige fisk serveres med hvidløg og olivenolie, som ofte sammensættes med nogle af øens eksotiske frugter og friske grøntsager. Kylling og kødretter er tit tilsat olivenolie, hvidløg, laurbær, timian, persille og/eller koriander.

Prøv øens herlige specialiteter som f.eks. bolo do caco. Madeiras meget delikate hvidløgsbrød er lavet af søde kartofler og bagt i stenovn. Brødet serveres ofte som en lille forret. Forretten kan også være små smagsoplevelser som landoste, oliven og patéer, der skal vække appetitten. Den berømte tomat- og løgsuppe samt Madeiras nationalret espetada, hvor grillstegte kødstykker serveres på spyd er også velset på menukortet. Kylling i madeiravin og tunbøf med ingerfærchutney er populært. Den meget velsmagende dybhavsfisk espada kan tilberedes på mange måder. Traditionelt er den tilberedt med bananer, men det kan også være med passionsfrugter. Hertil er der friske grøntsager, søde eller kogte kartofler. 

Til dessert nydes gerne søde kager, frugt, hjemmelavet passionsbudding eller orangeparfait med madeira-iscreme. Portugiserne elsker kanel, som ofte drysses hen over kager. Flan, marengs og risbudding (arroz doce) er også traditionelle desserter.

Portugiserne elsker at gå på café - og kaffe i Portugal er i sig selv et helt studie. Nogle af de mest kendte er bica, en lille kop med stærk kaffe i stil med en italiensk espresso. Bestiller du en garoto får du serveret en lille kop med stærk kaffe tilsat lidt mælk og bestiller du galão, får du kaffe i et stort glas tilsat varm mælk. 
  
På Madeira produceres primært madeiravin og ikke så mange bordvine. Portugisiske vine fra fastlandet er et kapitel for sig, og landet er stolt af sine mange forskellige vine.

Tips og idéer

Prøv den forfriskende drink nikita, der er lavet af vaniljeis, ananas, hvidvin og øl. Den fås på de mange små stemningsfulde caféer og serveres både med og uden alhohol. Snyd heller ikke dig selv for Madeiras berømte drik poncha, som består af sukkerrørssnaps, honning samt citron- og appelsinjuice.
 
Rejs med åbent sind, og smag på livet på Madeira med kniv og gaffel.
 
Velbekomme!