Nyhed!

Cykelferie i Søhøjlandet · 2021

Busrejser
7 Dage

Tag med Vitus Rejser på cykelferie i Søhøjlandet omkring Silkeborg. Her byder vi på nogle af de allerbedste cykeloplevelser, man kan finde i dejlige Danmark, samt en unik mulighed for at cykle Endelave rundt.

Søhøjlandet omkring Silkeborg byder på et væld af smukke naturscenerier med store grønne bøge-, løv- og nåleskove, langstrakte hedebakker med lyngdækkede toppe, åbne herregårdslandskaber, slugter og dale med blanke søer, hvoraf flere er forbundet med Danmarks største å, Gudenåen. På vores cykelture kommer vi igennem hyggelige landsbyer fyldt med jysk charme, og vi kører både på asfalterede stier og skovveje, hvor vi oplever naturen på nært...

Tag med Vitus Rejser på cykelferie i Søhøjlandet omkring Silkeborg. Her byder vi på nogle af de allerbedste cykeloplevelser, man kan finde i dejlige Danmark, samt en unik mulighed for at cykle Endelave rundt.

Søhøjlandet omkring Silkeborg byder på et væld af smukke naturscenerier med store grønne bøge-, løv- og nåleskove, langstrakte hedebakker med lyngdækkede toppe, åbne herregårdslandskaber, slugter og dale med blanke søer, hvoraf flere er forbundet med Danmarks største å, Gudenåen. På vores cykelture kommer vi igennem hyggelige landsbyer fyldt med jysk charme, og vi kører både på asfalterede stier og skovveje, hvor vi oplever naturen på nært hold. 

Denne cykelferie byder ikke kun på motion, men også flere historiske nedslag, når vi cykler på den nedlagte jernbane mellem Horsens og Silkeborg og oplever Sejs Hede med græssende får. Et landskab som nok er noget af det nærmeste man kan komme på et rigtigt guldalderbillede fra midten af det 18. århundrede.  

Vi har desuden krydret denne cykelferie med flere spektakulære oplevelser, såsom et besøg i Horsens Statsfængsel, som lukkede i 2006, en sejltur på Silkeborgsøerne samt et besøg på det spændende Asger Jorn-museum i Silkeborg. Vi bliver også klogere på heden og områdets store tørveindustri. Sidst men ikke mindst har du mulighed for at deltage i en ekstraudflugt til Kattegats fredfyldte ø Endelave, som blev kåret som årets ø i 2020.

Vores base er det hyggelige Hotel Pejsegården, som ligger i smukke grønne omgivelser i Brædstrup. Hotellet tilbyder en bred vifte af både indendørs- og udendørs faciliteter, som f.eks. indendørs pool. Vi bor på dejlige værelser i stueplan, der alle har en privat terrasse, hvor man kan nyde ferielivet efter dagens cykeletape. 

I rejsens pris er de fleste måltider inkluderet. Hotellet sørger for en stor morgenbuffet og lækre 2-retters middage. På cykelturene får vi madpakker med fra hotellet, som vi nyder i det grønne på særligt udvalgte steder på dagens etape.

Vi glæder os til at vise dig Søhøjlandets smukke naturscenerier fra cykelsadlen.

 

Kort - Cykelferie i Søhøjlandet - Sommer 2021

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
1.299,-
Afbestillingsforsikring
560,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm
250,-

Ekstraarrangementer

Heldagsudflugt til Endelave inkl. frokost
550,-

Inkluderet i prisen

 • 4-stjernet bus, inkl. pladsreservation og WiFi
 • 6 nætter i Brædstrup på Hotel Pejsegården***+
 • 6 x morgenmad (2.-7. dag)
 • 4 x madpakke (2.-5. dag)
 • 6 x 2-retters middag (1.-6. dag)
 • Cykelture på den nedlagte jernbane mellem Horsens og Silkeborg
 • Besøg ved Den Genfundne Bro
 • Besøg i Horsens Statsfængsel. inkl. entré og rundvisning med lokalguide
 • Sejltur på Silkeborg-søerne
 • Besøg på Asger Jorn museet, inkl. entré og rundvisning med lokalguide
 • Cykeltur ad Guldalderruten
 • Overfart med Solfærgen
 • Besøg på Klosterlund museum, inkl. entré og rundvisning med lokalguide
 • Cykeltur rundt om Bøllingsø og en del af Hærvejen
 • Besøg på Bøllingsø Bryghus, inkl. rundvisning og ølsmagning
 • Bowlingarrangement på hotellet
 • Rejseleder på hele rejsen

Opsamling på busrejser

Start din rejse på et af vores mange opsamlingssteder. Fold køreplanen ud for at se alle ruter og opsamlingstider.

Hovedrute 13 · Jylland

Udrejse Hjemrejse
06.00 Roskilde ved hjørnet af Køgevej og Ny Østergade 18.45
06.15 Høje Taastrup Station ved Banestrøget og taxiholdepladsen 18.30
07.00 København, Sjælør Station 18.00
07.30 Karlslunde ved motorvej (udrejse Cirkel K/vest og hjemrejse Shell/øst) 17.30
07.45 Ølby Station ved Netto 17.15
08.15 Ringsted Bane 16.45
08.30 Sorø Busterminal, Rådhusvej 16.30
08.45 Slagelse Station ved Nordre Stationsvej 16.15
09.15 Nyborg Station 15.45
09.45 Odense ved Simosevænget ved McDonalds/motorvej til Odense 15.15
10.30 Fredericia Station 14.30
Fold køreplanen ud Skjul køreplanen

Dagsprogram

1. dag: Mod Pejsegården i det jyske Søhøjland 

Det er let at tage på cykelferie med Vitus Rejser; du møder op på dit valgte opsamlingssted, sætter din cykel i bussens cykeltrailer og finder din forhåndsreserverede plads i vores 4-stjernede bus. Herefter sørger chaufføren og vores rejseleder for en behagelig rejse til det bakkede jyske Søhøjland. Ved Vejle holder vi en lille frokostpause, og først på eftermiddagen er vi fremme i Brædstrup og ved Hotel Pejsegården, som ligger i skønne omgivelser med udsigt til byens skove.

Eftermiddagen kan du bruge på at finde dig til rette på dit værelse og gå på opdagelse på hotellet, som har flere dejlige faciliteter både inden- og udendørs. Måske bliver du fristet til en svømmetur i hotellets indbydende indendørs pool. Du kan eventuelt også gå en tur i det nærliggende grønne område. Om aftenen mødes vi i hotellets restaurant til en fælles 2-retters velkomstmiddag.

Inkluderede måltider: Middag.

Velkommen på cykelferie.

Velkommen på cykelferie.

2. dag: Den Genfundne Bro og Horsens Statsfængsel

Efter en dejlig nattesøvn og hotellets store morgenbuffet er vi klar til rejsens første cykeludflugt. Vi begynder vores cykeltur fra hotellet og følger sporet af den nedlagte jernbane, der oprindelig gik fra Horsens til Bryrup. Jernbanen blev indviet i 1899, hvor damplokomotiver sikrede transporten af personer og gods. Senere blev togdriften overtaget af dieseldrevne tog indtil 1968, hvor jernbanen blev nedlagt. På cykelturen vender der os frodige ådale, åbne herregårdslandskaber, lyngklædte hedeområder og det bakkede jyske Søhøjland. Langs ruten ser vi også mange forskellige frugttræer, som er resultatet af, at togenes passagerer har smidt skrog ud ad vinduet, som så har spiret.

Ved Vestbirk stopper vi ved Den Genfundne Bro, som er en kulturhistorisk perle, der har været dækket af en dæmning i 85 år. Den gamle gitterbro blev gravet fri og renoveret i 2014, og fra broen nyder vi det storslåede syn over Gudenåen.

Frokosten, som består af medbragte madpakker fra hotellet, nyder vi i det fri, inden vi cykler videre mod Horsens, hvor vi skal besøge Horsens Statsfængsel, som lukkede i 2006 efter mere end 150 år med fængselsdrift. I selskab med en lokalguide skal vi på rundvisning, hvor vi både ser celler, rockergangen og fængselskirken, og undervejs hører vi fortællinger om fanger og fængselslivet.

Først på eftermiddagen møder vi vores bus samt chauffør, og med cyklerne vel ombord i cykeltraileren returnerer vi til vores dejlige hotel i Brædstrup, hvor du kan nyde eftermiddagen på din terrasse eller benytte dig af de dejlige faciliteter. Middagen nyder vi sammen i hotellets restaurant. 

Dagens etape: Cirka 28,4 kilometer

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Den Genfundne Bro ved Vestbirk.

Den Genfundne Bro ved Vestbirk.

3. dag: Naturstien til Silkeborg og sejltur på Silkeborgsøerne 

I dag cykler vi fra hotellet nordover igennem den gamle stationsby Bryrup, som hver sommer genopliver fem kilometer af den nedlagte Horsens-Bryrup-Silkeborg Jernbane til Vrads. Veteranbanen kaldes Danmarks Smukkeste Jernbane. Flere steder fornemmer man tydeligt, at man cykler ad tidligere banestrækninger. Landskabet er terrænmæssigt varieret, men banedæmninger og nedgravninger i bakkerne gør, at man undgår alt for stejle stigninger på turen. Cykelturen fører os over vidtstrakte hedearealer til Them, som de fleste kender for Søhøjlandets ældste andelsmejeri med den gode mælk og de unikke oste. Undervejs på turen nyder vi vores medbragte madpakke og de naturskønne omgivelser.

Målet for dagens cykeltur er Silkeborg, hvor vi kører ind til centrum og anløbsbroen for søbådene. Her møder vi vores bus og chauffør, som tager sig kærligt af vores cykler, inden det er tid til eftermiddagens store oplevelse; en times sejlads på Silkeborgsøerne.

Vel ombord sejler vi fra havnen ud gennem Remstrup Å og nyder naturen i åløbet, som er fyldt med glade kanogæster, og vi ser de smukke lokale villaer med haver, der går helt ned til åen. Fra det tætte åløb krydser vi Brassø, hvor der er mere plads og luft, til hyggelige Sejs Snævring med de smukke huse og haver, hvor naturen og dyrelivet er i fokus.

Tilbage på land møder vi vores bus, som kører os retur til Brædstrup, hvor du kan nyde det sidste af eftermiddagen på egen hånd. Måske vil du slappe af med en dejlig kop kaffe på terrassen? Om aftenen mødes vi igen til en hyggelig middag i hotellets restaurant. 

Dagens etape: Cirka 25,6 kilometer

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

På sejltur på Silkeborgsøerne.

På sejltur på Silkeborgsøerne.

4. dag: Asger Jorn og Guldalderruten

Cyklerne har vi ladet overnatte i bussens cykeltrailer, for dagen i dag begynder med en bustur tilbage til Silkeborg, hvor vi kører til Asger Jorn-museet, som ligger smukt tæt på Remstrup Å. I selskab med en lokalguide dykker vi ned i Asger Jorns kunst og går bag om kunstnerens motivation og dagsorden.

Efter denne interessante oplevelse hopper vi på cyklerne for at starte på dagens etape, Guldalderruten, som er dedikeret til kunsten og naturen. Efter vi har cyklet en lille kilometer stopper vi ved Vejlbo Mose, der er udgravet i midten af 1800-tallet ved håndkraft. Hvis man hopper på underlaget uden for stierne, kan man mærke det gynger lidt, da det store område er mættet af vand.

Vi fortsætter af den brede skovsti frem til Horsens Landevej, og cirka 200 meter længere fremme kører vi ind i skoven og videre gennem en tunnel til Søbadet ved Almindsø, som er en af Danmarks reneste badesøer. Vandet kommer fra undersøiske kilder, og stedet står næsten som det var i Guldalderen. Vi kører tilbage gennem tunnelen og til højre ad den skovsti, der i det 18. århundrede var en del af landevejen gennem Jylland fra Horsens til Viborg. Langs vejen ser vi 200 år gamle bøge- og asketræer, og hele området er gammel moræne, skabt af flere istiders aflejringer og smeltevandserosion. I Østerskoven ser vi 3.000 år gamle gravhøje fra bronzealderen.

På cyklerne fortsætter vi sydover ad Paradisvejen og ind i Silkeborg Sønderskov parallelt med Slåensøen frem til Svejbæk Færge, hvor vi skal krydse Svejbæk-snævringen med en soldreven båd. Der er ikke plads til så mange ombord, så vi sejler over i mindre grupper.

Midt i de naturskønne omgivelser holder vi et velfortjent hvil og spiser vores medbragte madpakker, inden vi cykler videre og nyder den fantastiske udsigt til Himmelbjerget, et motiv som der kan ses i mange malerier fra guldalderperioden. Vi passerer det gamle Traktørsted Ludvigslyst, som i 1800-tallet var et kendt mødested for mange kunstnere, og herfra går turen videre ad Julsøvej i Sejs med søerne på vores venstre side, indtil vi drejer fra ved Borgdalsvej for at opleve Sejs Hede. Vi kører op ad den høje lyngbakke til Stoubjerg, der ligger 99 meter over havets overflade og nyder den formidable udsigt over Søhøjlandet fra Silkeborg i vest til Himmelbjerget i øst. Herfra kører vi på tværs af Sejs Hede ad Sindbjergvej til vi igen møder Julsøvej, hvor vi passerer det rekreative område De Små Fisk.

Hvis du ikke orker at køre med op i den høje lyngbakke, kan du eventuelt vente på resten af gruppen i det smukke grønne område, hvor vi selvfølgelig skal se den skulptur, som Asger Jorn lavede til minde om sin gode ven og mentor Christian Christensen, som boede i Sejs. Vi kører det sidste stykke gennem en flot del af Silkeborg Nordskov frem til Nåege Rasteplads, hvor vores bus og chauffør venter. Mon ikke han byder på en kop eftermiddagskaffe, inden vi læsser cyklerne på bussen og kører tilbage til vores hotel i Brædstrup? Vi runder dagen af med en fælles middag i hotellets restaurant. 

Dagens etape: Cirka 24,9 kilometer

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Fra Stoubjerg nyder vi udsigten over Søhøjlandet fra Silkeborg i vest til Himmelbjerget i øst.

Fra Stoubjerg nyder vi udsigten over Søhøjlandet fra Silkeborg i vest til Himmelbjerget i øst.

5. dag: Bølling Sø og Hærvejen 

Dagen starter med en lille bustur til Klosterlund Museum og Naturcenter, som ligger i en gammel tørvefabrik. I selskab med en lokalguide oplever vi historien om tørveindustrien og hedeopdyrkningen omkring Bølling Sø, hvor den gamle Klosterlund gård spillede en vigtig rolle. Vi følger historien fra stenalderen, hvor omkringvandrende jæger- og samlerstammer slog sig ned ved bredden og slutter med, hvordan senere tiders afvanding gav plads til en stor og driftig tørveindustri. Vi ser de gamle maskiner og får et godt indtryk af, hvordan arbejdet er foregået, og hvordan man har levet og anvendt tørven. Historien og fund ved bl.a. Klosterlund Museum viser. at der formentlig har boet mennesker ved Bølling Sø de sidste 12.000 år. Når vi starter vores cykeltur, kører vi ad Klosterlundvej til Klode Mølle, som er kendt for det mord, der fandt sted på mølleren Niels Jørgensen i 1706.

Fra Klode Mølle fortsætter vi ad Christianshøjvej, og langs Stenholt Skoven fanger vi Hærvejens cykelrute parallelt med Bøllingsø til Kragelund og Funder Kirkeby, hvor vi laver en afstikker ned til søen for at se, hvor man fandt moseligene af Tollundmanden og Ellingpigen, som var blevet hængt og nedlagt i en tørvegrav. Begge moselig kan ses på Silkeborg Museum. Undervejs i det historiske landskab finder vi en smuk plet i det varierede landskab og spiser vores medbragte madpakker fra hotellet.

Dagens sidste oplevelse er i Engesvang, hvor vi skal besøge mikrobryggeriet Bøllingsø Bryghus, som ligger i byens hjerte i den gamle krobygning. I selskab med en lokalguide hører vi bryggeriets historie, som startede i 2009. Vi kommer rundt i bryghuset og bliver meget klogere på ølbrygning. Selvfølgelig skal vi også smage de lokale øl, som har navne som Tollundmanden og Mosefundet.

Fra bryggeriet cykler vi det sidste stykke ad Kragelundvej over Skygge Å tilbage til Klosterlund Museum, hvor bussen og chaufføren venter. Vi kører tilbage til hotellet og mødes sædvanen tro til middagen i hotellets restaurant. 

Dagens etape: Cirka 22,7 kilometer

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Ølsmagning med lokalt produceret øl.

Ølsmagning med lokalt produceret øl.

6. dag: På egen hånd eller heldagsudflugt til Endelave 

I dag kan du slappe af på hotellet. Måske vil du hvile cykelbenene, tage en dyb i poolen eller slentre en lille tur i området?  Du kan også deltage i en spændende heldagsudflugt til Kattegats lille ø Endelave, som er fyldt med dejlige naturoplevelser.  

Om aftenen mødes vi til en fælles afskedsmiddag i restauranten, og efterfølgende har vi lejet hotellets bowlingbane, hvor vi kan dyste om hvilket hold, der er bedst til at vælte keglerne. 

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag

Ekstraarrangement: Heldagsudflugt til Endelave, den uforglemmelige ø - inkl. frokost

Vi spiser en tidlig morgenmad på hotellet, og kører derefter i bus mod den lille havneby Snaptun, som ligger syd for Horsens. Her skal vi sejle med en lille færge cirka 10 kilometer ud i Kattegat til den lille ø Endelave, som er særlig kendt for dens fantastiske natur, det rige fugleliv og de mange vilde kaniner.

Vi har allieret os med den lokale øguide Tove Yde, som møder os i havnen på Endelave. Sammen skal vi på en cykeltur rundt på øen, hvor vi undervejs laver flere stop og pauser for at høre og se dyrelivet. Vi skal opleve flotte sandstrande med klart badevand, og er vi heldige, ser vi måske også både sæler og marsvin. Vi ser selvfølgelig også den lille smukke landsby Endelave med det lille gadekær og de mange gamle bindingsværksgårde og huse. Vi kommer også en tur på stranden for at samle, smage og høre om spiselige strandplanter.

Tove har arrangeret frokost for os på et af de lokale spisesteder, og sidst men ikke mindst skal vi høre om lægeurter, hvor vi blandt andet kan lære at bruge de helt rigtige planter til at fremstille en kryddersnaps. Vi slutter øbesøget med kaffe og kage, inden vi igen sejler tilbage til fastlandet med den lille færge.

Dagens etape: Cirka 10 kilometer

7. dag: Hjemrejse

En dejlig cykelferie nærmer sig sin afslutning. Efter vi har nydt morgenmaden, pakker vi bussen med vores bagage og cykler, hvorefter vi forlader Hotel Pejsegården og sætter kursen mod Sjælland.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

På cykeltur Endelave rundt.

På cykeltur Endelave rundt.

Hotelinformation

Hotel Pejsegården ***+, Brædstrup
VisSkjul

Hyggeligt familiedrevet hotel beliggende i udkanten af den lille by Brædstrup i skønne grønne omgivelser. Tæt på hotellet har du mulighed for gåture ved den nærliggende sø og i skoven. Der findes desuden golfbane 15 kilometer fra hotellet, der kan arrangeres lystfiskeri og kanosejlads på Gudenåen, og hotellets personale udleverer også gerne kort over løberuter i den omkringliggende natur. 

Hotel Pejsegården byder på et godt udvalg af faciliteter, som indendørs pool, sauna, solarier, bowlingbaner, airhockey, bordfodbold, spillemaskiner, billiard og pool. Poolen og sauna er til fri afbenyttelse, øvrige facilieter er mod betaling. Der er mulighed for at leje badekåbe og tøfler i receptionen. 

På hotellet findes to restauranter; Panoramarestauranten på 1. sal samt Restaurant Dillen i underetagen. Der er normalt dans på hotellet fredag og lørdag. 

Værelser 

Hotellet råder over 118 værelser, hvoraf omkring 100 værelser har en lille hyggelig terrasse. Vi bor i dobbeltværelser med terrasse samt tv, radio, telefon, skrivebord, opholdsmøbler og badeværelse med hårtørrer. 

Læs mere om hotellet her.

Eksempel på dobbeltværelse på Hotel Pejsegården.
Eksempel på dobbeltværelse på Hotel Pejsegården.
Panoramarestauranten på Hotel Pejsegården.
Panoramarestauranten på Hotel Pejsegården.
Baren på Hotel Pejsegården.
Baren på Hotel Pejsegården.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Vigtig information om din cykelferie i Søhøjlandet

Cykelture

Alle dagsprogrammer indeholder cykelture på mellem 25 og 29 kilometer. De gennemføres i et tempo, hvor alle med almindelig fysik, der normalt er fysisk aktive, kan deltage. Bemærk, at landskabet i Søhøjlandet er varieret, og at terrænet er kuperet med stigninger op til ca. 92 meter over havets overflade. Ruterne kan køres af de fleste med almindelig god kondition.

Cykel

På rejsen cykler du på din egen cykel. Det er vigtigt, at den har fået et godt eftersyn inden afrejsen. Vores bus er udstyret med en cykeltrailer, så du skal blot medbringe din cykel til dit valgte opsamlingssted.

Såfremt du ikke ønsker at medbringe din egen cykel, er der mulighed for at leje en cykel hos:

Fri Bike Shop i Brædstrup
Stationspladsen 25
8740 Brædstrup
Tlf.: 30 24 88 70
E-mail: info8740@fribikeshop.dk

Hotel Pejsegården – hjælpende hænder på din cykelferie

Vi skal bo på Hotel Pejsegården, der har stor erfaring med cykelturister. På hotellet bliver din cykel opbevaret i et sikkert og aflåst lokale. Hotellet har også værktøj til simple reparationer sant et udvalg af lappeudstyr og slanger, som kan købes om nødvendigt. I tilfælde af alvorlige skader på cyklen, har hotellet etableret et samarbejde med den lokale cykelforhandler – også i weekenden. Cykelforhandleren kan tilkaldes mod betaling.

Skulle vejret blive dårligt tilbydes mulighed for tørring af vådt tøj og udstyr. På hotellet kan du ligeledes proviantere lidt til cykelturen i form af drikkevarer, mad og energibarer. Der findes opladning til el-cykler på hotellet.

Mobilt cykelværksted

Skulle du få større problemer med din cykel, er der hjælp at hente fra Fri Bike Shop i Brædstrup, som ligger ca. 1,3 km fra Hotel Pejsegården.
 
Er din cykel gået i stykker, tilbyder de at hente og bringe den, så du nemt og hurtigt kan komme tilbage i sadlen.
 
Priserne for afhentning afhænger af afstanden til butikken:
0-10 km: Gratis
10-20 km: Kr. 100 pr. vej
20+ km: Kr. 150 pr. vej

Priserne for reperation afhænger af skadens omfang. 
 
Fri Bike Shop i Brædstrup tilbyder også cykeludlejning af almindelige cykler med 7 indvendige gear. Såfremt du ønsker at leje en cykel i stedet for at medbringe din egen, kan du kontakte dem vedrørende muligheder og priser på:

Fri Bike Shop i Brædstrup
Stationspladsen 25
8740 Brædstrup
Tlf.: 30 24 88 70
E-mail: info8740@fribikeshop.dk

Påklædning og pakkeliste

Vi anbefaler, at du medbringer:

 • Servicetjekket cykel
 • Cykelhandsker
 • Cykelbukser
 • Svedundertøj
 • Vindtæt overtrækstøj
 • Regntøj
 • Gode cykelsko
 • Cykelhjelm
 • Solbeskyttelse
 • Hat eller kasket
 • Langarmet tynd bluse
 • Vandflaske / Drikkedunk
 • Cykeltaske eller lille rygsæk