Dagsprogram
1. dag: Slotsbyen Gråsten
Fra Sjælland går turen i vores bekvemme 4-stjernede bus mod Sønderjylland. Sidst på formiddagen ankommer vi til den lille charmerende by Gråsten, hvor vi nyder synet af det smukke Gråsten Slot - den danske kongefamilies sommerresidens. Her skal vi besøge den imponerende slotshave, som er en engelsk inspireret landskabshave. Vi modtages af et væld af farver fra de mange blomsterbed i Dronning Ingrids blomsterhave. Hun havde en særlig stor interesse for blomster og var med i planlægningen af den skønne have helt frem til sin død i år 2000. På dette smukke hvidkaldede slot skrev H.C. Andersen i 1845 det verdensberømte eventyr om ”Den lille pige med svovlstikkerne”.
Der er tid til at nyde den flotte udsigt over slotssøen og mod byen, inden vi ser slotskirken med den fint udsmykkede altertavle og de mange malerier. Vi besøger også Den Kongelige Køkkenhave, der blev indviet i 2020. Vi tager forbehold for lukning, da der ikke er offentlig adgang, når kongefamilien bor på slottet.
Efter besøget i Gråsten kører vi til Sønderborg og vores dejlige hotel, hvor vi skal bo under hele opholdet i Sønderjylland. Vi bydes velkommen med en let frokost.
I løbet af eftermiddagen vil rejselederen tage os med en hyggelig byvandring i charmerende Sønderborg, der er den største by i Sønderjylland. Sammen nyder vi den idylliske havnefront med stemningsfulde cafeer og restauranter, og har du lyst, bør du forkæle dig selv med byens populære gammeldags isvafler med jordbærsyltetøj. Vi ser Christian den X’s bro og fortsætter til Sønderborg Slot, som vi nyder udefra. Læg mærke til byens mange fine husfacader, Danmarks eneste bygget i jugendstil.
Om aftenen hygger vi os med en dejlig middag på hotellet.
Inkluderede måltider: Frokost og middag.
2. dag: Vandretur på Tegletapen fra Sønderhav til Gråsten
Med bussen kører vi fra hotellet til Sønderhav, hvorfra vi starter dagens smukke vandretur til Alnor ved Gråsten.
Vi følger Gendarmstien ned til vandet og langs kysten, hvor vi passerer spændende levn fra teglindustriens storhedstid. I mere end 1.000 år hentede man det dyrebare ler op fra undergrunden, som blev brugt til bygning af huse, kirker og slotte. Overalt på ruten finder vi også spor fra istiden, der har dannet det afvekslende landskab. Måske er dagens højdepunkt vandringen gennem Munkemølleslugten med det fredede lyngareal?
Er vi heldige finder vi sjældne orkideer og smukke sommerfugle. En dejlig dag på Tegletapen, der på smukkeste vis snor sig gennem en svunden tid til områder, der engang summede af liv og aktivitet på teglværker og anløbsbroer, og hvor der engang blev skabt en fantastisk kunstnerkoloni.
Undervejs passerer vi også "Minde om Margrethe d. 1." Mindestenen er opsat af lokale kræfter i 2012, da fortællingen lyder, at det var netop her, Margrethe d. 1. døde. Vi passerer også det lille Rinkebæs Forfyr, som blev bygget i 1896 og er et typisk jerntårn fra den tid. Sammen med et bagfyr i Rinkenæs leder det skibstrafikken forbi Holnæshalvøen.
På turen hygger vi os i naturen med vores madpakker, og kaffe og kage venter på hotellet, når vi er tilbage igen efter en flot vandretur. Også i aften nyder vi en dejlig middag i hotellets restaurant.
Vandring: Ca. 11 kilometer – 3,5 timer
Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.
3. dag: Vandretur på Mølleetapen på Als fra Høruphav til Skovby
Als hører til blandt de smukkeste områder i Danmark og er næsten som skabt til vandreture og derfor kendt som et lille paradis for naturelskere. Om morgenen kører vi til gendarmernes gamle vagthus på havnen i Høruphav på Als, hvorfra dagens vandring på Mølleetapen begynder.
Fra havnen går vi til Hørup, hvorfra vi nyder udsigten over havet til halvøen Kegnæs, inden vi vandrer langs kysten med levende hegn. Kig ud over havet, for normalt er der mulighed for at se forskellige hav- og vadefugle - og netop ved farvandet omkring Als kan vi være heldige at se marsvin, der er den eneste hvalart, som yngler i Danmark.
Gennem tiden har der været 10 vandmøller på Als, men de ni er bukket under for brande eller for de moderne tider, og i dag er der kun en enkelt tilbage – nemlig den velbevarede Vibæk Vandmølle, som vi besøger. Møllen ligger i et utroligt naturskønt og fredet område, idyllisk som det smukkeste postkort.
Vi slapper af i de skønne omgivelser, inden vi vandrer det sidste stykke til Skovby, hvorfra bussen kører os tilbage til hotellet til kaffe og kage. I aften er der ikke fælles middag om aftenen, men rejselederen kommer gerne med forslag til gode restauranter.
Vandring: Ca. 9 kilometer – 2,5 timer
Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.
4. dag: Vandretur på Strandetapen fra Sønderborg til Høruphav
Vi starter dagens vandring direkte fra hotellet og går gennem charmerende Sønderborg,
Langs strande og gennem skovstier når vi Høruphav, hvor Gendarmstien slutter. I gamle dage troede man her, at hekse kunne forvandles til harer. En hare kunne derfor ikke skydes med hagl, men skulle skydes med sølvknapper. En dag blev en hare skudt i benet med en sølvknap, og næste dag var en gammel dame lam i det ene ben! Landsbyens beboere fik dermed beviset på, at det var en heks i hareforklædning!
Med bus kører vi tilbage til vores hotel i Sønderborg, hvor vi om aftenen nyder en dejlig middag.
Vandring: Ca. 11 kilometer – 4 timer
Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.
5. dag: Dybbøl Banke og Dybbøl Mølle
Efter morgenmaden besøger vi det historiske center Dybbøl Banke, hvor vi genoplever det fatale slag i 1864, som her på bedste vis er rekonstrueret. Vi går en lille tur omkring Dybbøl Mølle, nationalsymbolet for dansk tapperhed, inden vi først på eftermiddagen kører retur til København via Fyn og Sjælland.
Lidt nord for Christiansfeld holder vi en kort pause ved den gamle grænse ved Frederikshøj, hvor Kong Christian X stolt red på sin hvide hest den 10. juli 1920. En hændelse, der blev et ikonisk symbol for Genforeningen.
Inkluderede måltider: Morgenmad.
Bemærkninger
Sværhedsgrad 2
Man skal kunne vandre op til 15 kilometer pr. dag i et bakket terræn, primært på stier med moderate op- og nedstigninger. Enkelte forceringer må påregnes ved usikkert underlag.
For at det skal være så let som muligt for dig at vælge den rejse, der passer til dine ønsker og dit aktivitetsniveau, har vi angivet sværhedsgraden i form af fodspor på alle vores vandreferier. Sværhedsgraden går fra 1 til 3 og giver dig et overblik over, hvad du skal forvente i forhold til terrænet, op- og nedstigninger samt længden på rejsens vandringer. Du kan læse mere om de enkelte sværhedsgrader under "Praktiske oplysninger". Under rejsens program kan du desuden se, hvor mange kilometer vi tilbagelægger på de enkelte vandredage.
Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen
Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til vandreferier. Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Du kan læse mere under "Praktiske oplysninger".