I Danmarks- historiens fodspor

Hærvejen · Vandreferie · 2023

Busrejser
5 Dage

Drag med på en dejlig vandreferie ad Hærvejen, der fører os fra Viborg til Flensborg. Undervejs får vi masser af frisk luft, god motion og oplever højdepunkter i dansk natur, kultur og historie.

En af Danmarks bedst kendte vandreruter starter i Viborg og ender ved Hamborg. På den tyske side hedder ruten Oksevejen, på den danske side kender vi den som Hærvejen. I tusindvis af år har den forbundet Nordeuropa og Mellemeuropa, og her har soldater, pilgrimme, købmænd og studedrivere vandret i al slags vejr.

I alt er ruten cirka 550 kilometer lang, men vi nøjes med at gå godt 30 kilometer i løbet...

Drag med på en dejlig vandreferie ad Hærvejen, der fører os fra Viborg til Flensborg. Undervejs får vi masser af frisk luft, god motion og oplever højdepunkter i dansk natur, kultur og historie.

En af Danmarks bedst kendte vandreruter starter i Viborg og ender ved Hamborg. På den tyske side hedder ruten Oksevejen, på den danske side kender vi den som Hærvejen. I tusindvis af år har den forbundet Nordeuropa og Mellemeuropa, og her har soldater, pilgrimme, købmænd og studedrivere vandret i al slags vejr.

I alt er ruten cirka 550 kilometer lang, men vi nøjes med at gå godt 30 kilometer i løbet af tre dage. Vi har udvalgt nogle af de smukkeste strækninger og kommer i løbet af rejsen gennem varierede landskabstyper som mark, skov, hede, krat og vådområder. De fleste steder går vi på fast underlag som grus eller asfalt, men enkelte steder kan terrænet være ujævnt og fugtigt. Undervejs laver vi afstikkere til historiske og kulturelle højdepunkter som Viborg Domkirke, Jellingestenen, Silkeborgsøerne og Istedløven. Når vi når ned til Flensborg Fjord oplever vi desuden et stykke af den smukke Gendarmsti.

Det er nemt og bekvemt at tage på vandreferie med Vitus Rejser; vi har på forhånd udvalgt gode hoteller i Viborg, Silkeborg, Agerskov og Flensborg, hvor vi kan hvile benene efter en god dag med vandring, og mens vi oplever de smukke danske landskaber et skridt ad gangen, bliver bagagen transporteret fra hotel til hotel af vores egen 4-stjernede bus. På vandreturene medbringer vi desuden madpakker fra hotellet - som naturligvis nydes i det fri med udsigt til nogle af Danmarks skønneste landskaber. 

Kort over Danmark - Hærvejen

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
999,-
Afbestillingsforsikring
403,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm
250,-

Inkluderet i prisen

  • 4-stjernet bus, inkl. pladsreservation og WiFi
  • 1 nat i Viborg på Golf Hotel Viborg****
  • 1 nat i Silkeborg på Hotel Dania****
  • 1 nat på Agerskov Kro & Hotel***
  • 1 nat i Flensborg på Hotel Alte Post***+
  • 4 x morgenmad (2.-5. dag)
  • 1 x frokost (1. dag)
  • 3 x frokostmadpakke (2. 3. og 4. dag)
  • 4 x middag (1.-4. dag)
  • Vandringer på Hærvejen
  • Vandring på Gendarmstien
  • Besøg ved Hærvejstæppet
  • Besøg i Viborg Domkirke
  • Stop ved Hærvejsstenen
  • Pause på Himmelbjerget
  • Sejltur på Silkeborgsøerne
  • Veterantog fra Bryrup til Vrads
  • Besøg ved Jellingestenen
  • Besøg i Kliplev Kirke
  • Pause ved Gejlåbroen
  • Pause ved Kollund 
  • Byvandring i Flensborg
  • Rejseleder på hele rejsen

Køreplaner

Start din rejse på et af vores mange opsamlingssteder. Fold køreplanen ud for at se alle ruter og opsamlingstider.

Hovedrute 13 · Jylland

Udrejse Hjemrejse
06.00 Roskilde ved hjørnet af Køgevej og Ny Østergade 18.45
06.15 Høje Taastrup Station ved Banestrøget og taxiholdepladsen 18.30
07.00 Valby Station ved Lyshøjgårdsvej nr. 73 (busholdepladsen) 18.00
07.30 Karlslunde ved motorvej (udrejse Cirkel K/vest og hjemrejse Shell/øst) 17.30
07.45 Ølby Station ved Netto 17.15
08.15 Ringsted Bane 16.45
08.30 Sorø Busterminal, Rådhusvej 16.30
08.45 Slagelse Station ved Nordre Stationsvej 16.15
09.15 Nyborg Station 15.45
09.45 Odense ved Sivmosevænget ved McDonalds/motorvej til Odense 15.15
10.30 Fredericia Station 14.30
Fold køreplanen ud Skjul køreplanen

Bemærkninger

Sværhedsgrad 2

Vandreferie - Sværhedsgrad 2 - grå

Man skal kunne vandre op til 15 kilometer pr. dag i et bakket terræn, primært på stier med moderate op- og nedstigninger. Enkelte forceringer må påregnes ved usikkert underlag. 

For at det skal være så let som muligt for dig  at vælge den rejse, der passer til dine ønsker og dit aktivitets­niveau, har vi angivet sværhedsgraden i form af fodspor på alle vores vandreferier. Sværhedsgraden går fra 1 til 3 og giver dig et overblik over, hvad du skal forvente i forhold til terrænet, op- og nedstigninger samt længden på rejsens vandringer. Du kan læse mere om de enkelte sværhedsgrader under "Praktiske oplysninger". Under rejsens program kan du desuden se, hvor mange kilometer vi tilbagelægger på de enkelte vandredage. 

Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen

Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til vandreferier. Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Du kan læse mere under "Praktiske oplysninger".

Dagsprogram

1. dag: Viborg

Allerede midt på eftermiddagen ankommer vi til Viborg, hvor vi straks tager fat på Hærvejens brogede historie. I Søndermarkskirken hænger det ti meter lange Hærvejstæppe, som en gruppe lokale kvinder har brugt fem år på at skabe. Resultatet er ganske unikt, og vi kan beundre de mange detaljer, mens en lokalguide fortæller om tæppet og Hærvejen. 

Derefter går vi en tur og ser nærmere på domkirkebyens spændende middelaldercentrum. Vi kigger selvsagt ind i domkirken, der er dekoreret med Skovgaards smukke billeder. Der bliver også tid til frokost undervejs. Vi bor på Golf Hotel Viborg, som ligger i gåafstand fra domkirken. Om aftenen spiser vi middag på hotellet, som ligger lige ud til Søndersø. På lune dage kan du nyde aftenkaffen på terrassen med udsigt over søen.

Inkluderede måltider: Frokost og middag.

Det flotte  Hærvejstæppe i Søndermarkskirken

Det flotte Hærvejstæppe i Søndermarkskirken

2. dag: Dollerup Bakker og Hald Sø

Har du lyst, kan du starte dagen med en svømmetur i hotellets pool. Når vi har spist et solidt morgenmåltid, er det tid til at gå i gang med rejsens formål - at vandre. Vi tager bussen ud til Hærvejsstenen, der står lidt uden for Viborg. Her starter vores vandring, der går gennem Viborg Hedeplantage og Hald Ege, forbi Hald Hovedgård og Hald Sø. Vi fortsætter langs søen og ind i de smukke, lyngklædte Dollerup Bakker, der er særligt vidunderlige i blomstringstiden i august. Fra toppen af bakkerne er der en enestående udsigt over Hald Sø mod Viborg. Dagens vandring slutter i Dollerup. De medbragte madpakker spiser vi et passende sted undervejs.

Med bussen kører vi til Himmelbjerget, hvor endnu en fantastisk udsigt venter os, denne gang over Julsø. Nedenfor bjerget tager vi en af de berømte udflugtsbåde, som sejler os til Silkeborg. Nyd udsigten til de skovklædte bakker, mens du slapper af på dækket. I Silkeborg indlogerer vi os på Hotel Dania midt på torvet. Middagen indtager vi på hotellet, og bagefter kan du tage en aftenpromenade i Silkeborgs hyggelige gågade. 

Vandring: Ca. 10 kilometer · Ca. 3 timer

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Dollerup Bakker med udsigt til Hald Sø.

Dollerup Bakker med udsigt til Hald Sø.

3. dag: Vrads-Torup og den jyske højderyg

Vi forlader søhøjlandets hovedstad og kører til Bryrup, hvor vi stiger på veterantoget til Vrads. På turen kommer vi gennem nogle af de smukkeste strækninger i landet. Nord for Vrads ligger det spændende hedelandskab Vrads Sande, hvor der vokser både enebær, tyttebær og blåbær. Fra Vrads vandrer vi gennem et område med hede, plantager og de næringsfattige Tingdalsøer. Der findes mange sjældne planter på søernes fredede bredder.

Vi skyder genvej med bus på et kort stykke af turen. Lidt syd for Nr. Snede kommer vi op på den jyske højderyg. Gudenåen og Skjern Å udspringer i Tinnet Krat med få hundrede meters mellemrum. Den ene løber mod vest og den anden mod øst. Selve krattet er Danmarks største egekrat. Dagens vandring slutter ved Øster Nykirke i 127 meters højde. Bussen venter på os her og tager os med til Jelling, hvor vi ser Danmarks dåbsattest ved Kongernes Jelling. På vejen til Agerskov Kro er der tid til at hvile benene lidt efter dagens anstrengelser. Vi bor en enkelt nat på den hyggelige kro, hvor maden er berømmet langt ud over sognegrænsen. 

Vandring: Ca. 10 kilometer · Ca. 2,5 time

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Vilde blåbær på Vrads Sande.

Vilde blåbær på Vrads Sande.

4. dag: Gejlåbroen, grænselandet og Gendarmstien ved Flensborg Fjord

I dag skal du selv smøre madpakken. Det kan du gøre til morgenbordet på Agerskov Kro, som stiller brød og pålæg frem. Fra Agerskov kører vi til Kliplev, hvor vi besøger kirken. Klokketårnet adskiller sig fra de fleste andre kirker ved at være af træ. Vi fortsætter i bussen til Gejlåen, hvor vi ser den smukke bro, der med sine to buer i granitsten er en af Hærvejens flotteste. Fra Gejlåbroen vandrer vi gennem Bommelunder Plantage, og herefter bliver vi kørt til Kruså.

Vi passerer grænsen til fods og kommer nu til den tyske del af Hærvejen, Oksevejen. Her går vi gennem den lille, hyggelige by Kupfermühle og fortsætter videre til Wassersleben, hvor vi ved fjorden laver en lille afstikker ind i Kollund Skov for at følge et stykke af Gendarmstien langs Flensborg Fjord. Vi finder et hyggeligt sted i de smukke omgivelser, hvor vi spiser den medbragte madpakke. Herefter går vi tilbage til Wassersleben, hvor bussen venter på at køre os de sidste kilometer frem til centrum af Flensborg, hvor vi har rejsens sidste overnatning. Om aftenen hygger vi os med en fælles afskedsmiddag. 

Vandring: Ca. 9 kilometer · Ca. 2,5 timer

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Gejlåbro med sine smukke granitstensbuer.

Gejlåbro med sine smukke granitstensbuer.

5. dag: Flensborg

Tyske Flensborg er en god handels- og indkøbsby med mange gode forretninger. Priserne er lavere end i Danmark, og så huser byen blandt andet et rom-museum. Da Flensborg var dansk, blev sukkeret fra plantagerne på De Vestindiske Øer sendt hertil og lavet til rom.

Du kan besøge rom-museet på egen hånd. For de interesserede tilbyder rejselederen en kort byvandring, som blandt andet går forbi Flensborg Gamle Kirkegård, hvor Istedløven nu har fundet hjem til sin rette plads igen. Lidt over middag kører vi retur til København via Fyn og Sjælland. 

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Smukke Flensborg.

Smukke Flensborg.

Hotelinformation

Golf Hotel Viborg ****
VisSkjul

Golf Hotel Viborg ligger roligt og meget smukt ud til Søndersø. De enestående omgivelser og beliggenheden ved parken Borgvold er med til at skabe en skøn, fredfyldt atmosfære. Viborg Domkirke kan nås til fods på omkring ti minutter.

Hotellet har en hyggelig restaurant med udsigt til søerne i Viborg samt flere lækre wellnessfaciliteter, der byder på indendørs pool, udendørs jacuzzi samt en sauna, og som er til fri afbenyttelse under opholdet. 

Værelser

Vi bor i moderne eller klassisk møblerede værelser med tv, telefon, minibar, gratis WiFi og badeværelse med hårtørrer. Mange værelser har udsigt over søen.
Best Western Golf Hotel Viborg.
Best Western Golf Hotel Viborg.
Restauranten på Best Western Golf Hotel Viborg.
Restauranten på Best Western Golf Hotel Viborg.
Nyd spaen på Golf Hotel Viborg.
Nyd spaen på Golf Hotel Viborg.
Eksempel på standardværelse på Best Western Golf Hotel Viborg.
Eksempel på standardværelse på Best Western Golf Hotel Viborg.

Dania Hotel, Silkeborg ****
VisSkjul

Hotel Dania er placeret midt på torvet i Silkeborg. Det kan simpelthen ikke ligge bedre! Hotellet er blevet nænsomt renoveret i løbet af de sidste par år og fremstår velholdt og smækfyldt med stil og atmosfære. Hotellet råder over en morgenmadsrestaurant, og middagene indtages som regel i Brasserie Underhuset, der ligger i samme bygning som hotellet.

Værelser

Der er elevator til værelserne på 1. og 2. sal og trapper videre op til øverste etage, hvor værelserne har skråvægge. På alle værelser er der badeværelser med badekar eller bruseniche, hårtørrer, tv, radio, telefon og WiFi. Værelserne er forskellige i størrelse og indretning.

Læs mere om hotellet her.

Agerskov Kro & Hotel ***
VisSkjul

Hyggelige Agerskov Kro & Hotel har gennem århundreder taget imod gæster, og kroen fik sit første kgl. privilegium i 1767. 

Værtsparret Bodil og Peter Otte overtog kroen i 1976. Den er smukt renoveret, og de gamle bygninger fremstår med stor respekt for den oprindelige stil. I kroens stuer ser du gamle billeder og malerier fra en svunden tid. Kroen har været med i tv-udsendelsen "Hvor godtfolk er".

Kromanden står selv i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremtrylles retter, som tilfredsstiller selv den mest kræsne gæst. I forbindelse med morgenmaden har du mulighed for at smøre dig en frokostmadpakke.

Værelser

Standardværelserne er fordelt i to fløje i forlængelse af kroen. Mod tillæg kan du vælge at bo i de store værelser, som findes i adskilte bygninger i kroens have. Standardværelserne og de store værelser ligger dels i stueplan og på 1. sal (ca. 20 trin). Der er ingen elevator. Alle værelser er moderne indrettet med tv, gratis WiFi og badeværelse med hårtørrer.

Agerskov Kro & Hotel.
Agerskov Kro & Hotel.
Krostuen på Agerskov Kro.
Krostuen på Agerskov Kro.
Karnapstuen på Agerskov Kro.
Karnapstuen på Agerskov Kro.
Rød stue på Agerskov Kro.
Rød stue på Agerskov Kro.
Stort dobbeltværelse på Agerskov Kro & Hotel.
Stort dobbeltværelse på Agerskov Kro & Hotel.

Hotel Alte Post***+, Flensborg
VisSkjul

Moderne designhotel i Flensburg. Hotellet ligger for enden af den langstrakte Flensborg Fjord i gåafstand til den historiske havn og Flensborgs hyggelige gamle bydel med shoppinggade, cafeer og restauranter. Som navnet røber, fungerede den historiske bygning som postkontor helt frem til 1988.  

Hotellet har foruden en morgenmadsrestaurant og en restaurant med fokus på nordiske specialiteter også en hyggelig cocktailbar, som serverer udover lækre drinks også serverer øl og vin.

Værelser

Vi bor i dobbeltværelser med tv, telefon, gratis WiFi, kaffe og te-faciliter samt badeværelse med bruseniche og hårtørrer. Eneværelse kan bestilles mod tillæg. 

Læs mere om hotellet her.

Eksempel på dobbeltværelse.
Eksempel på dobbeltværelse.
Hotellets hyggelige bar og opholdsområde.
Hotellets hyggelige bar og opholdsområde.
Hotellets restaurantområde.
Hotellets restaurantområde.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Sværhedsgrader på vandreferier

Vælg den rigtige rejse 

På Vitus Rejsers aktive rejser får du motion og store naturoplevelser på dejlige destinationer i Europa, hvad enten det er på Pilgrimsvejen i Spanien, på Mimosevandring i Frankrig, i Østrigs alper eller blandt Danmarks smukke bakker og plantager. Alle vores aktive rejser byder på nøje udvalgte vandreture, hvor vi på bedste vis kombinerer motion med flotte naturoplevelser og klassiske kulturelle seværdigheder. 

Vi vandrer i et roligt tempo med små pauser undervejs, så vi i ro og mag kan nyde de flotte omgivelser og få sjælen med. Udover vores egen dansktalende rejse­leder, vil du på flere af rejserne også møde en lokal vandreguide. 

For at det skal være så let som muligt for dig at vælge den rejse, der passer til dine ønsker og dit aktivitets­niveau, har vi angivet sværhedsgraden i form af fodspor på alle vores vandreferier. Du kan se sværhedsgraden på de enkelte rejser under "Bemærkninger". Du finder afsnittet før "Dagsprogram".

Sværhedsgraden går fra 1 til 3 og giver dig et overblik over, hvad du skal forvente i forhold til terrænet, op- og nedstigninger samt længden på rejsens vandringer. Under rejsens program kan du se, hvor mange kilometer vi tilbagelægger på de enkelte vandredage. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt rejsen passer til dig, er du også altid velkommen til at kontakte vores rejsekonsulenter.  

Sværhedsgrad 1

Her kan alle være med, hvis man kan vandre 1-7 kilometer pr. dag på skovstier og i et let bakket terræn. Der er ingen svære forceringer på ruterne.

Sværhedsgrad 2

Man skal kunne vandre op til 15 kilometer pr. dag i et bakket terræn, primært på stier med moderate op- og nedstigninger. Enkelte forceringer må påregnes ved usikkert underlag. 

Sværhedsgrad 3

Man skal kunne vandre op til 20 kilometer pr. dag i bjerge eller svært terræn, hvor det kan gå stejlt op og ned. Underlaget er ofte klipper, høje trin, gedestier eller lignende.

Pakketips til vandreferier

Nedenfor har vi samlet et par tips til, hvad du med fordel kan pakke i kufferten, når du tager med Vitus Rejser på vandreferie.

Fodtøj

Det vigtigste er godt fodtøj, der sidder fast og har en tyk sål med kraftigt mønster, så man ikke skrider. Hvis terrænet er kuperet/ujævnt er det godt med støvler, som støtter om anklerne. På mindre krævende vandreferier, vil du kunne klare dig med vandresko eller vandresandaler. 

Teleskopstav

Hvis terrænet er kuperet, ujævnt eller glat (løse småsten, klippestykker eller våde sten) kan en teleskopstav være nyttig. Den er nem at transportere i rygsækken, når man ikke skal bruge den.

Rygsæk

Rygsækken skal sidde godt. Det bedste er en vandrerygsæk med en rem, der kan strammes over brystet og en rem, der hviler på hofterne. Remmen, som lukkes fortil, sørger for, at det er hofterne og ikke skuldrene, der bærer rygsækken. I rygsækken skal der både være plads til vand, regntøj, evt. madpakke og ekstra trøje samt alt det løse (solcreme, solbriller, kasket, kamera, mobiltelefon osv.).
 

Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen

Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til vandreferier, og i deres butikker finder du et stort og bredt udvalg af vandrestøvler, rygsække, jakker og meget mere. 

Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Rabatten gælder frem til afrejsedato, og for at opnå rabatten skal du fremvise dit rejsebevis i butikken. Rabatten gælder ikke på allerede nedsatte varer og kan ikke kombineres med andre rabatordninger.

Friluftsland kan besøges i København K, Fields, Lyngby, Roskilde, Odense, Kolding, Randers, Aarhus og Aalborg. Rabatten gælder også i Fjällräven Brand Store i København.