Dagsprogram
1. dag: Viborg
Allerede midt på eftermiddagen ankommer vi til Viborg, hvor vi straks tager fat på Hærvejens brogede historie. I Søndermarkskirken hænger det ti meter lange Hærvejstæppe, som en gruppe lokale kvinder har brugt fem år på at skabe. Resultatet er ganske unikt, og vi kan beundre de mange detaljer, mens en lokalguide fortæller om tæppet og Hærvejen.
Derefter går vi en tur og ser nærmere på domkirkebyens spændende middelaldercentrum. Vi kigger selvsagt ind i domkirken, der er dekoreret med Skovgaards smukke billeder. Der bliver også tid til frokost undervejs. Vi bor på Golf Hotel Viborg, som ligger i gåafstand fra domkirken. Om aftenen spiser vi middag på hotellet, som ligger lige ud til Søndersø. På lune dage kan du nyde aftenkaffen på terrassen med udsigt over søen.
Inkluderede måltider: Frokost og middag.
2. dag: Dollerup Bakker og Hald Sø
Har du lyst, kan du starte dagen med en svømmetur i hotellets pool. Når vi har spist et solidt morgenmåltid, er det tid til at gå i gang med rejsens formål - at vandre. Vi tager bussen ud til Hærvejsstenen, der står lidt uden for Viborg. Her starter vores vandring, der går gennem Viborg Hedeplantage og Hald Ege, forbi Hald Hovedgård og Hald Sø. Vi fortsætter langs søen og ind i de smukke, lyngklædte Dollerup Bakker, der er særligt vidunderlige i blomstringstiden i august. Fra toppen af bakkerne er der en enestående udsigt over Hald Sø mod Viborg. Dagens vandring slutter i Dollerup. De medbragte madpakker spiser vi et passende sted undervejs.
Med bussen kører vi til Himmelbjerget, hvor endnu en fantastisk udsigt venter os, denne gang over Julsø. Nedenfor bjerget tager vi en af de berømte udflugtsbåde, som sejler os til Silkeborg. Nyd udsigten til de skovklædte bakker, mens du slapper af på dækket. I Silkeborg indlogerer vi os på Hotel Dania midt på torvet. Middagen indtager vi på hotellet, og bagefter kan du tage en aftenpromenade i Silkeborgs hyggelige gågade.
Vandring: Ca. 10 kilometer · Ca. 3 timer
Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.
3. dag: Vrads-Torup og den jyske højderyg
Vi forlader søhøjlandets hovedstad og kører til Bryrup, hvor vi stiger på veterantoget til Vrads. På turen kommer vi gennem nogle af de smukkeste strækninger i landet. Nord for Vrads ligger det spændende hedelandskab Vrads Sande, hvor der vokser både enebær, tyttebær og blåbær. Fra Vrads vandrer vi gennem et område med hede, plantager og de næringsfattige Tingdalsøer. Der findes mange sjældne planter på søernes fredede bredder.
Vi skyder genvej med bus på et kort stykke af turen. Lidt syd for Nr. Snede kommer vi op på den jyske højderyg. Gudenåen og Skjern Å udspringer i Tinnet Krat med få hundrede meters mellemrum. Den ene løber mod vest og den anden mod øst. Selve krattet er Danmarks største egekrat. Dagens vandring slutter ved Øster Nykirke i 127 meters højde. Bussen venter på os her og tager os med til Jelling, hvor vi ser Danmarks dåbsattest ved Kongernes Jelling. På vejen til Agerskov Kro er der tid til at hvile benene lidt efter dagens anstrengelser. Vi bor en enkelt nat på den hyggelige kro, hvor maden er berømmet langt ud over sognegrænsen.
Vandring: Ca. 10 kilometer · Ca. 2,5 time
Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.
4. dag: Gejlåbroen, grænselandet og Gendarmstien ved Flensborg Fjord
I dag skal du selv smøre madpakken. Det kan du gøre til morgenbordet på Agerskov Kro, som stiller brød og pålæg frem. Fra Agerskov kører vi til Kliplev, hvor vi besøger kirken. Klokketårnet adskiller sig fra de fleste andre kirker ved at være af træ. Vi fortsætter i bussen til Gejlåen, hvor vi ser den smukke bro, der med sine to buer i granitsten er en af Hærvejens flotteste. Fra Gejlåbroen vandrer vi gennem Bommelunder Plantage, og herefter bliver vi kørt til Kruså.
Vi passerer grænsen til fods og kommer nu til den tyske del af Hærvejen, Oksevejen. Her går vi gennem den lille, hyggelige by Kupfermühle og fortsætter videre til Wassersleben, hvor vi ved fjorden laver en lille afstikker ind i Kollund Skov for at følge et stykke af Gendarmstien langs Flensborg Fjord. Vi finder et hyggeligt sted i de smukke omgivelser, hvor vi spiser den medbragte madpakke. Herefter går vi tilbage til Wassersleben, hvor bussen venter på at køre os de sidste kilometer frem til centrum af Flensborg, hvor vi har rejsens sidste overnatning. Om aftenen hygger vi os med en fælles afskedsmiddag.
Vandring: Ca. 9 kilometer · Ca. 2,5 timer
Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.
5. dag: Flensborg
Tyske Flensborg er en god handels- og indkøbsby med mange gode forretninger. Priserne er lavere end i Danmark, og så huser byen blandt andet et rom-museum. Da Flensborg var dansk, blev sukkeret fra plantagerne på De Vestindiske Øer sendt hertil og lavet til rom.
Du kan besøge rom-museet på egen hånd. For de interesserede tilbyder rejselederen en kort byvandring, som blandt andet går forbi Flensborg Gamle Kirkegård, hvor Istedløven nu har fundet hjem til sin rette plads igen. Lidt over middag kører vi retur til København via Fyn og Sjælland.
Inkluderede måltider: Morgenmad.
Bemærkninger
Sværhedsgrad 2
Man skal kunne vandre op til 15 kilometer pr. dag i et bakket terræn, primært på stier med moderate op- og nedstigninger. Enkelte forceringer må påregnes ved usikkert underlag.
For at det skal være så let som muligt for dig at vælge den rejse, der passer til dine ønsker og dit aktivitetsniveau, har vi angivet sværhedsgraden i form af fodspor på alle vores vandreferier. Sværhedsgraden går fra 1 til 3 og giver dig et overblik over, hvad du skal forvente i forhold til terrænet, op- og nedstigninger samt længden på rejsens vandringer. Du kan læse mere om de enkelte sværhedsgrader under "Praktiske oplysninger". Under rejsens program kan du desuden se, hvor mange kilometer vi tilbagelægger på de enkelte vandredage.
Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen
Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til vandreferier. Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Du kan læse mere under "Praktiske oplysninger".