Den royale Danmarks- historie

Sønderjylland · I kongernes fodspor · 2023

Busrejser
5 Dage

Sønderjylland er et skatkammer af gode oplevelser, og området er fyldt med historie, majestætiske slotte, traditioner og imponerende sønderjyske kaffeborde. På denne rejse stiller vi skarpt på den royale Danmarkshistorie, når vi følger i blandt andet Valdemar Sejrs, Christian VII´s og Christian X´s fodspor.

Hiv fem dage ud af kalenderen, og tag med på en ferie fuld af oplevelser og gode historier om Danmarks konger. Med Hotel Sønderborg Strand som udgangspunkt, kan vi nå at udforske en stor del af grænseregionen. Afstandene er korte og oplevelserne store.

Områdets dansk-tyske dobbelthed gør Sønderjylland til Danmarks vel nok mest interessante egn. Her...

Sønderjylland er et skatkammer af gode oplevelser, og området er fyldt med historie, majestætiske slotte, traditioner og imponerende sønderjyske kaffeborde. På denne rejse stiller vi skarpt på den royale Danmarkshistorie, når vi følger i blandt andet Valdemar Sejrs, Christian VII´s og Christian X´s fodspor.

Hiv fem dage ud af kalenderen, og tag med på en ferie fuld af oplevelser og gode historier om Danmarks konger. Med Hotel Sønderborg Strand som udgangspunkt, kan vi nå at udforske en stor del af grænseregionen. Afstandene er korte og oplevelserne store.

Områdets dansk-tyske dobbelthed gør Sønderjylland til Danmarks vel nok mest interessante egn. Her er krige blevet udkæmpet, grænser rykket og fred genfundet mellem kongehuse på begge sider af grænser. Derfor er Sønderjylland da også hjemsted for flere slotte, og vi besøger naturligvis nogle af de meste spændende: Sønderborg Slot, Gråsten Slot og Schackenborg Slot. Vores rejseleder fortæller om slottenes historie og kongehusets tilknytning til de forskellige slotte.

På rejsens fjerde dag tager vi en tur over grænsen til Tyskland og besøger Flensborg og Glücksburg Slot, og på rejsens sidste dag oplever vi Haderslev med den imponerende domkirke.

Traditioner og gastronomi har  en særlig plads i det sønderjyske. Ikke mindst de berømte honningkager fra byen Christiansfeld, der i 2015 blev optaget på UNESCO´s Verdensarvliste for sin unikke byplan. Vi skal selvfølgelig også smage det helt store sønderjyske kaffebord, hvis baggrund har en historisk fortælling. 

Vi bor dejligt på Hotel Sønderborg Strand, som ligger blot 250 meter fra Sønderborg centrum og direkte ud til vandet. Her kan du nyde udsigten over Flensborg Fjord og Alssund. Viser vejret sig fra den pæne side, kan du sole og bade fra den nærliggende strand. 

Kort - Sønderjylland · I kongernes fodspor - 2021 og 2022

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
1.400,-
Afbestillingsforsikring
335,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm
250,-

Inkluderet i prisen

 • 4-stjernet bus, inkl. pladsreservation og WiFi
 • 4 nætter på Hotel Sønderborg Strand****
 • 4 x morgenmad (2.-5. dag)
 • 1 x frokost (1. dag)
 • 3 x middag (1., 2. og 4. dag)
 • Besøg på Skamlingsbanken
 • Kaffe- og honningkage i Christiansfeld
 • Byvandring i Sønderborg
 • Besøg på Sønderborg Slot inkl. entré
 • Besøg ved Gråsten Slot
 • Besøg på Schackenborg Slot, inkl. entré og rundvisning
 • Byvandring i Tønder
 • Sønderjysk kaffebord
 • Besøg i Rudbøl
 • Byvandring i Flensborg
 • Besøg på Glücksburg Slot, inkl. entré 
 • Byvandring i Haderslev
 • Rejseleder på hele rejsen

Opsamling på busrejser

Start din rejse på et af vores mange opsamlingssteder. Fold køreplanen ud for at se alle ruter og opsamlingstider.

Hovedrute 13 · Jylland

Udrejse Hjemrejse
06.00 Roskilde ved hjørnet af Køgevej og Ny Østergade 18.45
06.15 Høje Taastrup Station ved Banestrøget og taxiholdepladsen 18.30
07.00 Valby Station ved Lyshøjgårdsvej nr. 73 (busholdepladsen) 18.00
07.30 Karlslunde ved motorvej (udrejse Cirkel K/vest og hjemrejse Shell/øst) 17.30
07.45 Ølby Station ved Netto 17.15
08.15 Ringsted Bane 16.45
08.30 Sorø Busterminal, Rådhusvej 16.30
08.45 Slagelse Station ved Nordre Stationsvej 16.15
09.15 Nyborg Station 15.45
09.45 Odense ved Simosevænget ved McDonalds/motorvej til Odense 15.15
10.30 Fredericia Station 14.30
Fold køreplanen ud Skjul køreplanen

Bemærkninger

Passer rejsen til dig? 

Denne rejses program passer til dig, der er almindelig godt gående. Det svarer til, at du kan gå i et tempo på ca. 4 kilometer på 1 time.
 
Er du mindre godt gående, anbefaler vi rejserne under vores koncept ”I ro og mag”. Her er rejsernes program tilpasset dig, der ikke er så godt til bens.
 
Se alle ”I ro og mag”-rejser her.

Dagsprogram

1. dag: Skamlingsbanken og Christiansfeld

I vores 4-stjernede bus sætter vi kursen mod Sønderjylland. Når Sjælland, Storebæltsbroen og Fyn er tilbagelagt, kører vi mod syd og ud på de små veje. I det kønne, bakkede landskab syd for Kolding besøger vi Skamlingsbanken med den 16 meter høje mindesøjle. I klart vejr har vi en forrygende udsigt over Lillebælt.

Efter besøget ved Skamlingsbanken kører vi til Christiansfeld for at få kaffe og kage - honningkage naturligvis! Den lille by med den stramme byplan er for alvor kommet på verdenskortet efter at være blevet fredet af UNESCO i 2015. Det er da også en ganske særlig by. Eksempelvis er byens kirkegård den eneste i landet, hvor mænd og kvinder ligger adskilt. Byen blev opført på opfordring af Brødremenigheden, som Kong Christian VII gav tilladelse til i 1771. Derfor spiser vi selvfølgelig frokost på Brødremenighedens Hotel.

Efter et hyggeligt ophold i Christiansfeld kører vi mod vores hotel i Sønderborg, som skal være udgangspunkt for de næste dages gode oplevelser i det sønderjyske. Aftenens middag spiser vi på hotellet.

Inkluderede måltider: Frokost og middag.

Oplev Christiansfeld, som er på UNESCO's Verdensarvsliste.

Oplev Christiansfeld, som er på UNESCO's Verdensarvsliste.

2. dag: Sønderborg og Gråsten

Efter et dejligt morgenbord tager vores rejseleder os med på en byvandring i Sønderborgs hyggelige gader. Undervejs kommer vi forbi byens rådhus samt gågaden, og vi ser også Kong Christian X's bro og Ringridermuseet, der ligger i et af byens ældste huse. Museet beretter om den historiske ringriderkonkurrence til hest, som er et af Sønderjyllands kendetegn. Byvandringen ender ved Sønderborg Slot. Her skal vi ind og se de spændende udstillinger om slottet, Sønderjyllands historie, de mange krige og genforeningen, som kunne fejre 100 års jubilæum i 2020. Efter det spændende besøg på Sønderborg Slot er der tid på egen hånd til frokost i byen. Rejselederen hjælper gerne med at finde et sted.

Efter frokost kører vi til Gråsten, hvor vi gør holdt ved den royale sommerresidens Gråsten Slot. Hvis kongefamilien ikke er hjemme, kan vi gå en tur i slotshaven. Rejselederen fortæller om slottets historie, mens vi nyder de smukke omgivelser. Vi er tilbage i Sønderborg igen om eftermiddagen, hvor du kan vælge at tage ind til byen, nyde den omkringliggende natur eller slappe af i hotellets rolige omgivelser inden aftenens middag, som vi nyder sammen i hotellets restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Sønderborg Slot ligger smukt ud til fjorden.

Sønderborg Slot ligger smukt ud til fjorden.

3. dag: Tønder, Schackenborg Slot og sønderjysk kaffebord

I dag ser vi nærmere på den vestlige del af Sønderjylland, og vi lægger flot ud med et besøg og rundvisning på Schackenborg Slot. I selskab med en lokalguide bliver vi vist rundt og får historien om Møgeltønderhus, og hvorledes Schackenborg blev til.

Efter slotsbesøget tager rejselederen os med på en byvandring i Tønder. Tønder er en rigtig hyggelig by fyldt med charmerende huse og gode butikker. Byen kandiderer til at være Danmarks smukkeste købstad, men den er især kendt for sine fine kniplinger. Der bliver tid til at nyde byen lidt, inden vi kører mod Højer for at nyde det helt store sønderjyske kaffebord.

Det sønderjyske kaffebord kom til verden i tiden mellem 1864 og 1920, da området var under tysk styre. Dansksindede sønderjyder startede en tradition med at mødes for at synge danske sange, og da spiritusbevillinger ikke var nemme at få, måtte de i stedet medbringe kaffe og kager til møderne. Der gik hurtigt konkurrence i at lave de bedste kager, og en tradition blev hermed grundlagt. På vejen til Højer gør vi stop i Rudbøl, hvor vi kan stå med et ben i hvert land, da grænsen går midt gennem vejen.

Vi er tilbage i Sønderborg om eftermiddagen. Hotel Sønderborg Strand ligger lige ud til stranden, så husk badetøjet. Middagen er i dag på egen hånd, for Sønderborg byder på flere dejlige restauranter. Rejselederen kommer gerne med restaurantforslag til dem, som ønsker det. 

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Schackenborg Slot i Møgeltønder.

Schackenborg Slot i Møgeltønder.

4. dag: Flensborg og Glücksburg Slot

Vi følger den smukke fjordvej langs Flensborg Fjord til grænsen og kører mod Flensborg i Tyskland. Her skal vi besøge Glücksburg Slot, som ligger udenfor Flensborg. Sammen oplever vi det flotte slot, som har en spændende historie med både tysk og dansk indflydelse, og hvor flere danske konger har har været forbi gennem tiden. 

Efter slotsbesøget kører vi ind til Flensborg by. Det danske mindretal er stærkt repræsenteret i byen; her findes både et dansk teater, bibliotek, avis og flere danske skoler. Da byen var dansk, ankom sukkeret hertil med skibe fra Vestindien og blev forvandlet til rom. Det "caribiske guld" gjorde Flensborg rig og berømt, og i 1700-tallet var der mere end 200 romhuse. I dag er der stadig et par romhuse tilbage, der holder traditionen i hævd. Den lange gågade er fuld af gode butikker og stormagasiner, og der er god tid til at kigge ind i nogle af dem. 

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til Sønderborg, hvor rejsens sidste middag venter i hotellets restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Glücksburg Slot ligger betagende lidt udenfor Flensburg.

Glücksburg Slot ligger betagende lidt udenfor Flensburg.

5. dag: Besøg i Haderslev og derefter mod Sjælland

Vi forlader de skønne omgivelser i Sønderborg og sætter igen kursen mod Sjælland - men oplevelserne er endnu ikke forbi for denne gang. Vi kører nemlig til Haderslev, hvor rejselederen tager os med på en spændende byvandring gennem den gamle og velbevarede bymidte.

Haderslev opstod i midten af 1100-tallet som en lille markedsplads på det sted, hvor torvet ligger i dag. Torvet var gennem 700 år centrum i Haderslev og er i dag den bedst bevarede middelalderlige plads i Danmark. I de omkringliggende huse boede mange af byens rigeste og mest indflydelsesrige borgere gennem tiden. De to bindingsværkshuse nr. 4 og 5 fremstår den dag i dag næsten med deres oprindelige udseende. 

Haderslev er også en domkirkeby, og Haderslev Domkirke er bestemt et besøg værd. Kirken stammer som så mange andre kirker i Danmark fra 1100-tallet og har altid været en vigtig del af Sønderjyllands historie. I gangen under koret i en glasmontre finder du fire messehagler og fire antependier til domkirkens alter, som er designet af dronning Margrethe. 

Der er tid på egen hånd i byen til at kunne nyde en frokost, måske på det hyggelige torv, inden vi kører mod Sjælland.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

 

Hotelinformation

Hotel Sønderborg Strand ****, Sønderborg
VisSkjul

Hotel Sønderborg Strand ligger i historiske og naturskønne omgivelser direkte ud til stranden og 250 meter fra Sønderborgs centrum. Overfor hotellet ligger det smukke Sønderborg Slot, og i gåafstand fra hotellet finder du den hyggelige lystbådehavn. Fra hotellet kan du nyde udsigten over Flensborg Fjord og Alssund. Hotellets placering er ideel for oplevelser i byen, og derudover råder hotellet over faciliteter som fitnessrum,  bordtennis og bordfodbold, roomservice samt bar og restaurant med udsigt over vandet.

Værelser

​Hotellet byder på velindrettede værelser, som skaber rolige rammer for et ophold i Sønderborg. Vi bor i standardværelser på ca. 22m2. Værelserne kan både fås med dobbeltseng eller to enkeltsenge. Alle værelser er moderne indrettet med tv, gratis WiFi, kaffe-/tefaciliteter, strygejern og -bræt samt badeværelse med hårtørrer.

Læs mere om hotellet her.

Velkommen til Hotel Sønderborg Strand.
Velkommen til Hotel Sønderborg Strand.
Eksempel på standardværelse på Hotel Sønderborg Strand.
Eksempel på standardværelse på Hotel Sønderborg Strand.
Hotel Sønderborg Strand har en skøn terrasse med udsigt over fjorden.
Hotel Sønderborg Strand har en skøn terrasse med udsigt over fjorden.