Naturskøn nyhed!

Armenien · Fra høje tinder til dybe dale

Flyrejser
9 Dage

Dramatiske bjerge, stejle tinder, dybe kløfter, brusende floder, tætte skove og isolerede dale - der er eventyrligt i det lille land Armenien, hvor storslåede landskaber breder sig ud i det sydlige Kaukasus. På denne rundrejse bor vi godt i storbyen Jerevan og landsbyen Hermon, og undervejs udforsker vi armenernes interessante historie, mange kulturminder og ikke mindst spektakulære natur.

Tag med, når vi udforsker verdens ældste kristne nation, Armenien, der ligger som et historisk knudepunkt på kanten af Europa og Asien. Overalt i bjergene finder vi en overflod af oldgamle stenkirker og klostre, der pryder både dale og fjerntliggende bjergtoppe, og samtidig vidner om en...

Dramatiske bjerge, stejle tinder, dybe kløfter, brusende floder, tætte skove og isolerede dale - der er eventyrligt i det lille land Armenien, hvor storslåede landskaber breder sig ud i det sydlige Kaukasus. På denne rundrejse bor vi godt i storbyen Jerevan og landsbyen Hermon, og undervejs udforsker vi armenernes interessante historie, mange kulturminder og ikke mindst spektakulære natur.

Tag med, når vi udforsker verdens ældste kristne nation, Armenien, der ligger som et historisk knudepunkt på kanten af Europa og Asien. Overalt i bjergene finder vi en overflod af oldgamle stenkirker og klostre, der pryder både dale og fjerntliggende bjergtoppe, og samtidig vidner om en rig civilisation. Når man besøger de smukke historiske bygninger, er det nærmest som at træde ind på et filmset, men vi kan glæde os over, at det er den skinbarlige virkelighed.

Vi sætter spot på landets barske og smukke natur, som vi blandt andet kommer helt tæt på, når vi drager ud på et par særligt udvalgte vandreture. Derudover dykker vi naturligvis ned i Armeniens fascinerende mosaik af europæisk kultur og får et spændende indblik i landets farverige historie, der måske nok er ukendt for de fleste.

Vi starter rejsen ud med at bo på 4-stjernet hotel i Jerevan, der er en af verdens ældste byer. Den armenske hovedstad er i dag en moderne storby med gallerier, teatre og koncerthuse og utallige cafeer, hvor der er liv det meste af døgnet. Jerevan er desuden et rigtigt godt udgangspunkt for de oplevelsesrige udflugter i Armenien, som vi i løbet af rejsen skal ud på.

Glæd dig også til et par dage i den afsidesliggende landsby Hermon, hvor vi skal bo på et lille privatejet hotel med enkel indretning. Målet med vores ophold her er besøget i den naturskønne og smalle kløft Amaghu.

Også gastronomien gør Armenien værd at besøge. Her får man dejlige vine og lækre måltider; grillet kød krydret med vilde bjergurter, solmodne frugter, friske og varierede salater, skønne oste og ikke mindst friskbagte fladbrød. Du vil sikkert også nyde den fremragende armenske cognac, som er en brandy, der fuldt ud kan konkurrere med de bedste i Frankrig. Overalt findes spændende restauranter med mange lækre retter på menukortet og med et lavt prisniveau.

I det meget gæstfrie Armenien tør vi godt love highlights og stjernestunder på stribe, der med garanti vil sidde fast på nethinden længe efter, du er kommet hjem igen.

Kort - Rundrejse i Armenien - Sommer 2020

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
1.215,-
Afbestillingsforsikring
540,-
Obl. administrationstillæg
89,-
Pladsreservation i transfer- og udflugtsbusser, række 1-3
250,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Ekstraarrangementer

Mindestedet Tsitsernakaberd og afslutningsmiddag
365,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Jerevan t/r
 • Transfer lufthavn-hotel t/r
 • Alle skatter og afgifter pt. kr. 1.145,-
 • Afr. 19/8: 6 nætter i Jerevan på Ani Plaza Hotel****
 • Afr. 9/9: 3 nætter i Jerevan på Metropol Hotel*** og 3 nætter i Jerevan på Ani Grand Hotel****
 • 2 nætter i Hermon på Lucytour Hotel
 • 7 x morgenmad (2.-8. dag)
 • 4 x frokost (3.-6. dag)
 • 2 x middag (2. og 5. dag)
 • 1 fl. vand på alle udflugter 
 • Byvandring i Jerevan
 • Besøg i Geghard-klostret, inkl. korsang
 • Besøg i Garni-templet
 • Vandretur i Garni-kløften
 • Besøg på armensk cognacfabrik, inkl. 2 glas cognac
 • Besøg i pilgrimsklostret Khor Virap
 • Rundvisning på vingården Tushpa, inkl. vinsmagning
 • Vandretur i Amaghu-kløften
 • Besøg på klosteret Noravank
 • Besøg på Selim Karavaneserai
 • Lille vandretur langs Sevansøen
 • Besøg på klosteret Sevanavank
 • Rejseforedrag inden afrejse og på rejsens første dag
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Dagsprogram

1. dag: Mod Armenien

Om eftermiddagen flyver vi fra København med Ukraine International Airlines via Kiev til Armeniens stemningsfulde hovedstad Jerevan. Efter ankomst ved midnat kører vi til vores dejlige hotel i hjertet af byen, hvor vi skal bo i tre nætter.

Jerevan med Ararat-bjerget i baggrunden.

Jerevan med Ararat-bjerget i baggrunden.

2. dag: Jerevan – Den lyserøde by

I Jerevan mødes vi af et skønt miks af ældgammel kultur og traditioner blandet med moderne livsstil. Mange af hovedstadens smukke huse er opført i Armeniens karakteristiske tufsten i nuancer af rød, rosa, lyserød, violet samt lilla, der har givet Jerevan tilnavnet Den lyserøde by. Det summer af liv i de grønne parker og på de hyggelige cafeer, der næsten findes på hvert gadehjørne.

På eftermiddagens byvandring besøger vi den populære Republikplads, der smukt er omgivet af regeringsbygninger af tufsten – arkitekt Alexander Tamanians mesterværk. Vi fortsætter ad gågaden og forbi det smukke operahus til det spektakulære kunstmuseum Cascade, der er Jerevans svar på New Yorks Guggenheim. Udover at være museum er Cascade også en unik udsmykning af byen, hvor rulletrapper og et system af trapper med springvand fører op til det højtliggende åbne museum med moderne skulpturer og til Sejrsparken i baggrunden. Oprindeligt blev det klassiske sovjetmonument bygget for at fejre Armeniens 50-årsdag som kommunistisk sovjetrepublik, men i dag er stedet forvandlet til byens største kunstværk. Fra toppen er der en fantastisk udsigt over Jerevan og til det snedækkede Ararat-bjerg, der troner i horisonten.  Øverst oppe finder vi også den fransk-armenske sanger og skuespiller Charles Aznavours (1924-2018) hus, der gennem forskellige medier fortæller om kunstnerens liv.

Om aftenen nyder vi en dejlig middag på en hyggelig restaurant i gåafstand fra hotellet. Vi slutter dagen ved ”De syngende fontæner” - et fantastisk lys-, vand- og musikshow ved det store springvand på Republikpladsen.  

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Kunstmuseet Cascade i Jerevan.

Kunstmuseet Cascade i Jerevan.

3. dag: Geghard-klostret, Garni-templet og en eventyrlig vandretur

Ikke langt fra Jerevan finder vi det enestående Geghard-klosterkompleks, der delvist er udhugget i bjergvæggen. Klostret blev grundlagt i det 4. århundrede, og de bevarede bygningsværker stammer helt tilbage fra det 12. og 13. århundrede. Gedigne stenstolper, blafrende vokslys, halvt udviskede kors og mystiske symboler træder frem på de grove mure. Vi fortsætter til et lille hulerum foroven, hvor vi skal overvære smuk sang fra et fantastisk kvindekor. Uden akkompagnement og i en imponerende akustik bringes deres vidunderlige sang videre til de dunkle buegange og krypter.

Ikke langt fra klostret finder vi det imponerende Garni-tempel, som ligger dramatisk ud mod en dyb kløft, hvor Azat-floden bruser i bunden. Vi besøger det romerske tempel, som blev opført her i det 1. århundrede e.Kr., inden vi nyder en dejligt frokost i en hyggelig have hos en privat familie i en lille landsby. Her har vi samtidig mulighed for at se, hvordan de lækre armenske fladbrød lavash bages i lerovne.  

Fra landsbyen tager vi på en vidunderlig vandretur ned i Garni-kløften. Langs klippevæggen finder vi her de forunderlige basaltsøjler, der gennem århundreder er blevet udskåret af Goght-floden. Kompositionen af de regelmæssige sekskantede søjler kaldes for ”Stenenes symfoni” eller ”Basaltorglet” og er et beskyttet område. Vandreturen på 2,5 kilometer tager cirka halvanden time. Den første lille del af turen består af store sten, men vi tager det i et roligt tempo. Ønsker du ikke at vandre er der mulighed at tage turen i jeep. Prisen er cirka 20 USD pr. person ved fire personer pr. bil, og bestilling foregår hos rejselederen.

Efter den naturskønne vandring vender vi tilbage til Jerevan, hvor udflugten slutter med rundvisning og prøvesmagning på den berømte armenske cognacfabrik, Ararat Brandy, der siden 1887 har fremstillet den dyrebare ravfarvede drik. For at opnå den høje kvalitet, der har indbragt armensk cognac talrige priser ved internationale konkurrencer, destilleres hvidvinen to gange, tilsættes forskellige frugter og krydderier og lagres derefter i mindst tre år. Selvom Winston Churchill foretrak armensk brandy frem for fransk cognac, regnes den franske dog stadig som den fineste.

Bemærk: Der tages forbehold for lukning ved officielle besøg på Ararat Brandy - i så fald besøger vi en anden populær cognacfabrik.

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.  

Basaltsøjlerne i Garnikløften.

Basaltsøjlerne i Garnikløften.

4. dag: Ararat-bjerget, vingårdsbesøg og Amaghu-kløften

Vi forlader Jerevan og kører mod syd til pilgrimsklosteret Khor Virap. Næsten én million armenere blev myrdet af tyrkere under det armenske holocaust i årene omkring 1. Verdenskrig. Den dramatiske fortid er ikke glemt, og grænsen mellem Tyrkiet og Armenien er stadig lukket. Da det historiske Ararat-bjerg, der er Armeniens mest betydningsfulde vartegn, fortsat ligger på tyrkisk jord, kan det ikke besøges, men den fascinerende udsigt over Ararats høje bjergtoppe kan nydes fra Khor Virap, der ligger ved foden af bjerget tæt på grænsen til Tyrkiet. Ifølge Det Gamle Testamente var det her, Noahs ark strandede med dyrene, da syndfloden trak sig tilbage. Bjerget har i mere end 1.000 år været symbol på trøst og håb for den armenske befolkning.

Armenien har en voksende vinindustri, og vi besøger den atmosfærefyldte vingård Tushpa, der ligger i Ararat-dalen. Familien Manasserian driver den lille vingård, der blev grundlagt i 1992. En kombination er gamle traditioner og moderne teknik skaber de populære Tushpa-vine, og her er man særlig stolte af at have haft besøg af selveste Pave Frans. Vi får en lille rundvisning og hygger os med en herlig armensk tapas-frokost med vinsmagning til.

Glæd dig til en fabelagtig køretur gennem den smalle Amaghu-kløft med stejle røde klippevægge, skarpe kurver og enestående udsigtspunkter. Efter en fantastisk dag med stærke sanseindtryk, når vi frem til vores lille familiehotel i landsbyen Hermon, hvor vi skal bo de næste to nætter. Aftenens middag er på egen hånd, og du kan vælge at spise på hotellet eller tage med rejselederen ud på en lokal barbecue-restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Det imponerende Ararat-bjerg med klosteret Khor Virap i forgrunden.

Det imponerende Ararat-bjerg med klosteret Khor Virap i forgrunden.

5. dag: Betagende vandretur i Amaghu-kløften

Denne morgen venter os en flot og let vandretur af et par timers varighed i naturskønne omgivelser. Vi kører til landsbyen Areni, hvorfra vi følger en fem kilometer lang sti gennem den storslåede Amaghu-kløft, der er omgivet af røde stejle klipper. Der vil være lidt stigninger undervejs, da vi starter i 1.230 meter højde, og i løbet at turen kommer vi op i 1.500 meter, inden vi slutter i 1.300 meters højde. I et roligt tempo nyder vi naturen og hygger os undervejs med en picnic-frokost i det fri. Lyt til stilheden og fuglenes sang, og mærk den helt særlige stemning, der hersker i dette område.  

Dernæst venter et spændende besøg i det charmerende kloster Noravank, hvorfra der er en fantastisk udsigt over det unikke klippelandskab. Klosteret er berømt for sin kirkebygning i to etager, hvor der kun er adgang til 2. sal via en smal udvendig trappe. Her finder vi også fine eksempler på armenske khachkars-kors, der er dekoreret med enestående ornamenter. Om aftenen hygger vi os med middag på en lokal restaurant.   

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Klosteret Noravank i Amaghukløften.

Klosteret Noravank i Amaghukløften.

6. dag: Selim, Sevansøen og Jerevan

Vi sætter kursen mod Armeniens "Blå øjne" - Sevansøen. Undervejs besøger vi landets bedst bevarede karavanserai Selim, der var et vigtigt herberg på Silkevejen, datidens vigtige handelsrute mellem øst og vest. Den lange bygning har blot en enkelt indgang, og lys og ventilation kom fra små åbninger i taget. Vi fanger her et billede af, hvordan livet som købmand udspillede sig, når vi oplever denne karavanserai. Interiøret er mørkt, så medbring gerne en lommelygte.  

Sevansøen er armenernes mest populære sommerferiemål og landets største sø. Med en beliggenhed i 1.900 meters højde er Sevan også en af verdens højst beliggende søer. Det smukke vandspejl skifter konstant mellem tusindvis af nuancer af azurblå og mørkeblå alt efter vejr og lysforhold. Den 1.240 kvadratmeter store sø har en stor fiskebestand og rummer de smukke månesten, der sælges som fine smykker fra små boder til lave priser. Vi nyder livet med frokost på en hyggelig lokal restaurant og tager på en lille vandretur langs søen. Turen fortsætter op ad trapper til det gamle middelalderkloster Sevanavank, der ligger på en lille halvø, hvorfra vi har en fremragende udsigt. Sidst på dagen ankommer vi til den sidste del af vores ophold Jerevan, hvor vi bor yderligere tre nætter.    

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Sevansøen og klosteret Sevanavank.

Sevansøen og klosteret Sevanavank.

7. dag: På egen hånd i Jerevan

I dag har du tid til at fordybe dig i Jerevan og udforske byen på egen hånd. Måske med lidt shopping eller et besøg på frugtmarkedet? Vi kan anbefale et besøg i Grand Candy, hvor man sælger landets berømte tørrede frugt betrukket med chokolade, eller et kig ind på tæppefabrikken Megeryan Carpets, hvor man kan se Armeniens håndknyttede tæpper, hvis særlige mønstre er lavet med inspiration fra den kaukasiske kultur. Et besøg på det Nationale Kunstgalleri på Republikpladsen er også en spændende oplevelse. Rejselederen kommer også gerne med forslag til aktiviteter og hyggelige steder, hvor du kan nyde dagens måltider.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Tørret frugt på marked.

Tørret frugt på marked.

8. dag: På egen hånd eller ekstraudflugt til mindepark, inkl. afslutningsmiddag

Du kan vælge at bruge hele dagen fri til egne oplevelser i Jerevan eller blot nyde formiddagen på egen hånd. du har også mulighed for at deltage i et ekstraarrangement om eftermiddagen.

Inkluderede måltider: Morgenmad .

Ekstraarrangement: Mindestedet Tsitsernakaberd og afslutningsmiddag
Om eftermiddagen besøger vi den tankevækkende mindepark og museet Tsitsernakaberd, der fortæller om det grusomme armenske folkedrab, hvor mere end én million armenere mistede livet. Gennem historien har den kristne minoritet i Armenien været udsat for omfattende diskrimination, forfølgelse og mord begået af fremmede magter. Mange lande i Vesten har ikke anerkendt folkedrabet - heriblandt Danmark. Hvert år den 24. april samles tusindvis af armenere for at lægge blomster til minde om ofrene. På museet omtales blandt andet de to danske nødhjælpsarbejdere, der rejste til Armenien for at hjælpe de forfulgte armenere, som vi hørte om på rejsens første dag.

Vi nyder en tidlig afslutningsmiddag på den populære Restaurant Sherep, der er en af Jerevans allerbedste restauranter. Den kun to år gamle restaurant med åbent køkken er kendt for en skøn kombination af stil og smag. Vi hygger os med en herlig middag inklusive kaffe og te. Efter måltidet spadserer vi tilbage til hotellet.

Den evige flamme på mindesmærket Tsitsernakaberd.

Den evige flamme på mindesmærket Tsitsernakaberd.

9. dag: Hjemrejse

Vi forlader hotellet og flyver tidligt om morgenen med Ukraine International Airlines via Kiev til København, hvor vi ankommer ved middagstid.

Hotelinformation

Ani Plaza Hotel ****, Jerevan
VisSkjul

Dejligt hotel med en fantastisk beliggenhed i hjertet af Jerevan, blot 100 meter fra operaen og få minutters gang fra Republikpladsen. Hotellet har indendørs pool, fitnessrum, sauna, terrasse, have, lille butik, frisør, elevator, hyggelig bar og restaurant.

Værelser

Vi bor i rummelige værelser med aircondition, tv, minibar og gratis WiFi samt badeværelse med badekar og hårtørrer.

Læs mere om hotellet her. 

Eksempel på standardværelse på Ani Plaza Hotel.
Eksempel på standardværelse på Ani Plaza Hotel.
Den hyggelige restaurant og bar på Ani Plaza Hotel.
Den hyggelige restaurant og bar på Ani Plaza Hotel.

Hotel Metropol ****, Jerevan
VisSkjul

Populært hotel i Jerevans centrum blot en kilometer fra Republikpladsen. Hotellet har en flot indendørs pool, terrasse med liggestole, bordtennis, elevator, hyggelig bar og restaurant. Desuden er der en lille butik, fitnesscenter, sauna og mulighed for massagebehandlinger.    

Værelser

De pæne 105 lydisolerede værelser, der er fordelt over fem etager, er veludstyret med aircondition, sikkerhedsboks, gratis WiFi, tv, elkedel og badeværelse.

Læs mere om hotellet her. 
 

Ani Grand Hotel ****, Jerevan
VisSkjul

Nyåbnet hotel fra 2019 i centrum af Jerevan og blot 900 meter fra Republikpladsen. Det moderne hotel har en dejlig indendørs pool, fitnesscenter, sauna, elevator samt en hyggelig bar og restaurant. 

Værelser

De 224 rummelige værelser er veludstyret med aircondition, tv, sikkerhedsboks, minibar, elkedel, gratis WiFi og flot badeværelse med bruseniche.
 
Læs mere om hoteller her. 

 
 

Lucytour Hotel, Hermon
VisSkjul

Glæd dig til at bo lokalt på dette lille hyggelige, men enkelt indrettede familiehotel, som er kendt for sin ægte armenske gæstfrihed. Hotellet ligger isoleret i maleriske bjergomgivelser ved den lille landsby Hermon. Hotellet består af flere bygninger og har sæsonåben indendørs pool, sauna, solterrasse, dejlig have, billard, bordtennis, lille gavebutik og restaurant, hvor der serveres dejlige armenske og europæiske retter - ligesom der er grillfaciliteter på stedet. Her er det skønt at nyde en drink i den stemningsfulde udendørs bar inden sengetid. Der er gratis WiFi på fællesområder. 

Værelser

De 48 værelser er små, men pæne og rene. Alle er udstyret med aircondition, tv, køleskab og badeværelse. De fleste værelser ligger i stueplan, hvorfor der ikke er elevator.
 
Læs mere om hotellet her. 

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Vigtig information om din rejse til Armenien

Areal og befolkningen

Armenien er på størrelse med Jylland og har et befolkningstal på cirka 3 millioner indbyggere. 

Drikkepenge

Drikkepenge er ikke inkluderet i rejsens pris. Selvom det ikke er obligatorisk, er det i Armenien kutyme, at man giver drikkepenge til lokalguider og chauffører. På de fleste restauranter lægges 10-15% drikkepenge (service charge) automatisk oveni regningen, og her behøver man ikke at give yderligere drikkepenge. Selv om drikkepengesystemet er en del af landets kultur, er det naturligvis frivilligt at give drikkepenge.

Elektricitet

220V. Stikkene kan være anderledes end i Danmark. Vi anbefaler at medbringe adapter eller batteridrevne elartikler.

Fodtøj

På de mindre vandreture i den eventyrlige natur er det godt at have fodtøj på, som sidder fast og har en tyk sål med kraftigt mønster, så man ikke skrider.

Foredrag på rejsen

Undervejs på rejsen vil vores rejseleder holde et spændende foredrag om de danske heltinder Karen Jeppe og Maria Jacobsen, hvis fantastiske præstation under det armenske folkedrab i 1915-17 næsten er gledet ud af historiebøgerne.

Indkøb

Prisniveauet er lavt i forhold til Danmark. I Armenien kan med fordel købes kunsthåndværk, antikviteter, tørrede frugter, tæpper og armensk cognac.  

Klima

Sommeren er tør og solrig og varer normalt helt frem til september. 

Gennemsnitstemperaturer i Jerevan:
August: 15-30 grader
september: 11-26 grader

Bemærk: Det kan være køligt i Kaukasusbjergene, så husk lidt varmt tøj!

Takt og tone

Ved kirkebesøg skal knæ og skuldre være tildækkede - det gælder både for kvinder og mænd. Desuden skal kvinders hår være dækket med et tørklæde. Det anbefales generelt at være tækkeligt klædt i Armenien.

Tidsforskel

Armenien: +2 timer

Toiletforhold

Medbring gerne lommeletter og håndinfektionsgelé i forbindelse med udflugter, da offentlige toiletter - især uden for hovedstaden - kan være lidt enkle.

Vaccinationer

Der kræves ingen. Statens Serum Institut og Rejseklinikken anbefaler dog visse vaccinationer mod blandt andet Hepatitis A og Difteri. Se eventuelt www.rejseklinikken.dk og www.vaccination.dk. Vi anbefaler, at egen læge kontaktes cirka 6 uger før afrejse for nærmere information. Rejseklinikken i Charlottenlund giver 10 % i rabat til kunder fra Vitus Rejser. Klinikken kan nås på telefonnummer 39 63 01 15. Husk at medbringe dit rejsebevis som dokumentation.

Valuta

Armensk valuta: Dram (AMD)

Medbring amerikanske dollars eller euro til veksling ved ankomst. Kreditkort kan benyttes mange steder.

Visum

Der kræves ikke visum til Armenien for danske statsborgere. I Armenien skal dit pas dog være gyldigt i mindst 6 måneder fra indrejsedato. Vi gør desuden opmærksom på, at ingen sider i passet samt indersiden af omslaget må være beskadiget ved f.eks. at være iturevet eller på anden vis ødelagt, da man derved risikerer at blive afvist ved indrejse.