Fejring af solens genkomst

Svalbard · Pastelvinter & Solfest · 2022

Flyrejser
5 Dage

Få en unik oplevelse, når vi sammen med lokalbefolkningen på Svalbard fejrer solens genkomst ved den årlige solfest i Longyearbyen. I pastelvinterens smukke lys tager vi desuden på tur med hundeslæde, besøger en isgrotte og dykker ned i den norske øgruppes fascinerende og barske historie.

Midt i Ishavet mellem Nordnorge og Nordpolen finder vi det uspolerede arktiske ørige Svalbard, der både er barskt, skrøbeligt og mageløst. Landskabet er eventyrligt med stejle fjelde, sneklædte bjerge og et enestående dyreliv. På hele øgruppen bor der cirka 2.500 mennesker samt et fascinerende dyreliv med flere tusinde isbjørne, et utal af sæler, hvalrosser og flere millioner havfugle. De lever side om side i den arktiske vildmark, hvor mere end...

Få en unik oplevelse, når vi sammen med lokalbefolkningen på Svalbard fejrer solens genkomst ved den årlige solfest i Longyearbyen. I pastelvinterens smukke lys tager vi desuden på tur med hundeslæde, besøger en isgrotte og dykker ned i den norske øgruppes fascinerende og barske historie.

Midt i Ishavet mellem Nordnorge og Nordpolen finder vi det uspolerede arktiske ørige Svalbard, der både er barskt, skrøbeligt og mageløst. Landskabet er eventyrligt med stejle fjelde, sneklædte bjerge og et enestående dyreliv. På hele øgruppen bor der cirka 2.500 mennesker samt et fascinerende dyreliv med flere tusinde isbjørne, et utal af sæler, hvalrosser og flere millioner havfugle. De lever side om side i den arktiske vildmark, hvor mere end to tredjedele er beskyttede reservater og nationalparker.

Hvert år i marts fejrer man solens genkomst på Svalbard. Vi deltager i festlighederne, når solen efter mange måneder i hi atter rammer den gamle hospitalstrappe i Longyearbyen. Således vækker solen det lille samfund efter vinteren med en festdag - en smuk og ganske bevægende oplevelse. 

Begrebet forår giver dog ikke den store mening på Svalbard, for i perioden marts til maj er det endnu vinter på disse breddegrader. Her dækker sneen fortsat de vidstrakte landskaber, og dagslyset skal nærmere betegnes som tusmørke, mens aftenen og natten stadigvæk er bælgmørk. Overgangen til midnatssoltiden kaldes poetisk for pastelvinteren på grund af det helt specielle og smukke lys, der opstår mellem de snedækkede fjelde og den dybe blå himmel, der aldrig bliver helt lyst op. Er man heldig, kan man på denne årstid stadig opleve det fascinerende nordlys danse over den sorte himmel, når mørket har lagt sig.

Vores base er det 4-stjernede Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen, som ligger i hovedbyen Longyearbyen på øgruppens største ø Spitsbergen. Vi har inkluderet halvpension og et flot udflugtsprogram, der sørger for, at vi kommer helt tæt på det autentiske Svalbard. Glæd dig blandt andet til et museumsbesøg, hvor vi bliver klogere på øgruppens interessante historie, udflugt til vildmarken med besøg i en isgrotte samt en uforglemmelig tur med hundeslæde over isen.

Kort over Svalbard - Norge

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
2.000,-
Afbestillingsforsikring
995,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Oslo-Longyearbyen t/r, inkl. skatter og afgifter
 • Transfer lufthavn-hotel t/r
 • 4 nætter i Longyearbyen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen****
 • 4 x morgenmad (2.-5. dag)
 • 1 x arktisk aften, inkl. middag og drikkevarer (1. dag)
 • 3 x middag (2. 3. og 4. dag)
 • Besøg på Svalbard Museum
 • Besøg på hundegård og safari med hundeslæde
 • Byrundtur i Longyearbyen 
 • Køretur med bæltekøretøj og besøg i isgrotte
 • Rejseforedrag inden afrejse
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Bemærk: Vi tager forbehold for programændringer forårsaget af vejrforhold. Læs mere om særlige forhold vedrørende rejser til Svalbard i de praktiske oplysninger.

Rejseforedrag

Ved køb af denne rejse er der inkluderet et inspirerende foredrag om rejsen, hvor du kan hilse på rejselederen og måske allerede her møde dine medrejsende. Foredragene finder sted i København, og du modtager en personlig invitation med dag og sted et par måneder før, du skal afsted på din drømmerejse.

Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen

Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til aktive rejser. Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Du kan læse mere under "Praktiske oplysninger".

Dagsprogram

1. dag: Longyearbyen og arktisk aften med middag

Vi flyver tidligt med SAS fra København via Oslo til Longyearbyen, hvor vi ankommer ved middagstid. Byen er opkaldt efter den engelske mineejer John Munroe Longyear, og her befinder vi os i en dal omkranset af fjelde. Du kan allerede nu begynde at vænne dig til, at rensdyr uforstyrret færdes i gadebilledet på lige fod med lokalbefolkningen. Du vil også se, at mange lokale bærer skydevåben, da isbjørnene aldrig er langt væk. Store dele af vinteren er der mørkt døgnet rundt, og derfor er mange af indbyggerne også udstyret med pandelygter, ligesom du i centrum af byen ser særskilte veje til snescooterne.

Fra lufthavnen kører vi til hotellet, og eftermiddagen kan du bruge på at finde dig til rette i de nye omgivelser samt nyde den fantastiske udsigt over Isfjorden. Hotellet er hyggeligt med knitrende pejs, sauna og en pub, som er et naturligt samlingssted for både gæster og lokale.

Sidst på dagen tager vi sammen ud i vildmarken. Vi kører cirka ti kilometer uden for byen til Camp Barentz, der ligger i Adventsdalen, hvor vi har optimale betingelser for at opleve nordlyset. Her i mørket kommer naturen tæt på, og hvis vi er heldige, ser vi rensdyr. Vi er naturligvis ledsaget af en bevæbnet guide, som passer på os. Det autentiske Camp Barentz er en tro kopi af den hytte, som Willem Barents overvintrede i på Novaja Semija i 1596. Her nyder vi et måltid helt i Svalbards ånd, og vores vært fortæller om øgruppens mystik og hemmeligheder. I den lille hytte sidder vi omkring et bål, og sidst på aftenen kan vi nippe til bålkaffen og den hjemmelavede kage til lyden af bålets knitren. Det er en af de oplevelser, som aldrig går i glemmebogen. 

Inkluderede måltider: Middag.

Pastelvinternes blide lys over Longyearbyen.

Pastelvinternes blide lys over Longyearbyen.

2. dag: Solfest - en bevægende oplevelse

Efter et godt morgenmåltid følger vi med rejselederen til Svalbard Museum, som ligger cirka 200 meter fra hotellet. Her skal vi lære meget mere om det lille ørige, der blev fundet af nederlandske Willem Barents i slutningen af 1500-tallet. Vi hører også om det store hvalfangsteventyr, som efterfølgende tiltrak mennesker fra hele verden i jagten på rigdom og lykke. I 1700-tallet tog Ruslands zar Peter den Store også del i eventyret, hvilket giver det barske samfunds interessante historie endnu en spændende dimension. Her findes også adskillige kulminer, og de mange store indtjeningsmuligheder har igennem tiderne været årsag til mange stridigheder. Så mange at man i 1924 underskrev en traktat i Paris, der skulle sikre Norge suverænitet over øerne. Mere end 30 lande og stater har underskrevet aftalen, som samtidig giver disse lande ret til fisk og fangst i de respektive territoriale farvande. Danmark er selvfølgelig også en del af denne aftale. På museet får vi også et indblik i dyrelivet på Svalbard og den sparsomme vegetation.

Efter dette spændende besøg får du lidt tid på egen hånd til at besøge et af byens øvrige museer, eller måske du blot vil shoppe lidt i forretningerne - i Svalbard kan du nemlig spare moms og afgifter.

Vi mødes igen kl. 11.45 og samles ved sygehustrappen sammen med byens øvrige befolkning for at fejre solens tilbagekomst til Svalbard. Solfesten er en ganske stemningsfuld oplevelse. Børn løber rundt iført solskinskraver, og der er sang og musik i luften. Fejringens højdepunkt er ubestridt, når solens stråler rammer den gamle trappe - et ganske rørende øjeblik, der fejres her hvert enste år. Alle byens indbyggere deltager, og i kirken vil du efterfølgende kunne købe pølser, brød og kaffe med kage. Svalbard Kirke er noget ganske særligt, da den har åbent døgnet rundt, året rundt. Vi mødes med den lokale præst og hører om kirkens rolle i det lille samfund. Efterfølgende hygger vi os med kaffe og hjemmebagte vafler.

Om aftenen mødes vi i receptionen iført det varme tøj, og til fods går vi ned i byen (500-600 meter) til den populære restaurant Steakers Svalbard, der vidner om det lille samfunds historie. Restaurantens indre er bygget af gammelt drivtømmer og materialer, som er fundet i den barske natur. Væggene er prydet af billeder og fangstudstyr, som de barske mænd og kvinder benyttede sig af, da pelsjægerlivet var på sit højeste. Midt i disse autentiske og hyggelige rammer nyder vi restaurantens berømte Peppernøis, som er en peberbøf med flødegratinerede kartofler og grøntsager.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag. 

Svalbard Kirke har åbent døgnet rundt, året rundt.

Svalbard Kirke har åbent døgnet rundt, året rundt.

3. dag: Safari med hundeslæde og byrundtur i Longyearbyen

Formiddagens udflugt byder på en ganske særlig oplevelse og er et af rejsens absolutte højdepunkter. På Svalbard findes der mange slædehunde, som dels er Grønlandshunde, dels krydsninger mellem Grønlandshund og Husky. Fra Longyearbyen kører vi ud i Bolterdalen til Karina og Martin, som driver hundegården Green Dog Svalbard, der huser mere end 250 slædehunde. Det er kyndige folk, som har mere end 14 års erfaring fra Svalbard, Grønland, Siriuspatruljen og hundeslædeturisme. De bygger selv slæderne og fanger sælerne, der bruges til hundefoder, så dagens oplevelse bliver både personlig og autentisk.

Ved ankomsten får alle udleveret en vind- og vandtæt dragt, støvler, hue samt vanter, og så får vi en grundig introduktion til hundene og kørslen med slæderne. Vi hjælper hinanden med at give hundene seler på og gøre slæderne klar - alt imens hundene gør ivrigt og er utålmodige efter at komme afsted. Vi kører i hold på otte, som føres an af en guide. Undervejs stopper vi, så vi kan tage billeder og klappe hundene. Hvis vi er heldige, ser vi rensdyr undervejs og måske endda polarræve. Efter nogle timer i den mageløse natur, hvor vi er omgivet af smukke bjerge og det hvide landskab, er vi tilbage på hundegården. Når vi har spændt hundene fra, byder guiden på lidt varmt at drikke, og vi får mulighed for at hilse på det nyeste kuld hvalpe på gården.

Bemærk: Vi gør opmærksom på, at turen med hundeslæde er egnet til alle med gennemsnitlig fysik, men ikke for folk med eksempelvis meget dårlig ryg eller hofter. Du skal også være indstillet på, at en af deltagerne på slæden selv skal køre den. Tag gerne en snak med ejerne af hundegården inden turen, hvis du er i tvivl. 

Frokosten er på egen hånd i Longyearbyen. Om eftermiddagen mødes vi igen, og i selskab med en lokalguide skal vi på en to timers byrundtur med bus i Longyearbyen. Vi ser nedgangen til verdens frøbank, hører historier om kulminerne og nordlysforskning. Vi kommer også forbi hundegårde, og måske er vi heldige at se et par rensdyr. På denne tur har du mulighed for at få svar på mange spørgsmål om det lille samfund. Vores lokalguide fortæller om det isolerede ørige og livet her, som først i 1974 blev forbundet med resten af verden. På grund af isen var befolkningen nemlig i vinterperioden afskåret fra den øvrige verden, indtil man byggede lufthavnen i Longyearbyen.

Vi er tilbage på hotellet sidst på eftermiddagen, så du kan slappe lidt af inden aftenens middag i hotellets restaurant. 

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag. 

Vores hundeslædesafari er en ganske særlig oplevelse.

Vores hundeslædesafari er en ganske særlig oplevelse.

4. dag: Et fascinerende iseventyr

Formiddagen er din egen - måske har du lyst til at besøge Nordpolsekspeditonsmuseet, hvor du kan blive klogere på luftskibsekspeditioner mod Nordpolen. Efter frokost mødes vi for at tage på en spændende bæltekøretøjssafari. Vi bliver hentet af de store vogne ved vores hotel, hvorefter vi kører ud af byen og op på Longyearbræen i det sneklædte landskab. Her stopper vi ved en stor snehule og ifører os nogle særlige overtrækssko med pigge samt sikkerhedshjelm og pandelygte. Vi er nu klar til at gå ned i hjertet af en isbræ til den skjulte verden i selskab med de erfarne guider. I lyset af vores pandelamper åbenbarer sig en fuldstændig eventyrlig og stille verden af smukke istapper og fascinerende krystallignende formationer i de frosne vægge. Om sommeren er grotten en brusende smeltevandselv, og du kan se, hvordan vandet har lavet en dyb rende her.

Bemærk: Vi gør opmærksom på, at turen til isgrotten er egnet til alle med gennemsnitlig fysik, men ikke for folk, der er dårligt gående eller har meget dårlig ryg eller hofter. Vi anbefaler heller ikke turen til gæster, der eventuelt måtte lide af klaustrofobi. Tag gerne en snak med rejselederen inden turen, hvis du er i tvivl. 

Om aftenen mødes vi i hotellets restaurant, hvor vi nyder den fælles afskedsmiddag.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

En eventyrlig underjordisk verden.

En eventyrlig underjordisk verden.

5. dag: Hjemrejse

Vi nyder morgenmaden på hotellet, og først på eftermiddagen er det tid til at køre mod lufthavnen og forlade isbjørnenes rige. Om eftermiddagen flyver vi med SAS via Oslo til København, hvor vi ankommer om aftenen.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Rejseleder

Rejseleder Alf Tornberg.Glæd dig til at rejse nordpå i selskab med Alf Tornberg. Talrige krydstogter og flere end 65 rundrejser til Grønland, Island, Svalbard, Alaska og Canada er det blevet til i Alfs tid som rejseleder. Her er med andre ord tale om en mand, der har et godt kendskab til de arktiske landområder, og som med stor viden og erfaring kan sørge for, at vi får mest muligt ud af vores rejse mod det høje nord. Før Alf kastede sig ud i tilværelsen som rejseleder, har han uddannet sig til lærer og arbejdet som henholdsvis udviklingskonsulent, projektleder og sekretariatschef.

Hotelinformation

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen ****, Longyearbyen
VisSkjul

Det 4-stjernede Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen ligger i hjertet af Longyearbyen og er med sin hyggelige atmosfære et naturligt mødested for både besøgende og lokale. Hotellet gennemgik en omfattende renovering i de tidlige vintermåneder i 2019. Fra hotellet er der en fantastisk udsigt over Isfjorden og det omkringliggende landskab med det majestætiske bjerg Hiorthfjellet. Luften er frisk, og de dejlige rammer er et godt udgangspunkt for vores store polareventyr. Svalbards lufthavn ligger desuden kun fire kilometer fra byen.

Hotellets Restaurant Nansen er særlig stolt over de lokale retter på menukortet med blandt andet hval, rensdyr og sælkød, som bliver leveret af de lokale jægere. Efter middagen kan du eventuelt nyde en øl eller en drink i Barentz Pubben, som er et populært og hyggeligt samlingssted. 

Værelser

Alle værelser er indrettet med tv, telefon, radio, minibar og badeværelse.

Læs mere om hotellet her.

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Restaurant Nansen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Restaurant Nansen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Afslapning og kaffe ved pejsen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Afslapning og kaffe ved pejsen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Vigtig information om din rejse til Svalbard

Bagage

På SAS må du medbringe 1 stk. indchecket bagage på i alt 23 kg, samt 1 stk. håndbagage med følgende mål 55 x 40 x 23 på i alt 8 kg.

Dårligt gående

Det er en forudsætning for at deltage på rejsen, at du er 100% selvhjulpen og kan klare dig selv på trapper – også med bagage samt på udflugter til fods. Du skal være almindeligt godt gående. Er du dårligt gående, eller kan du ikke følge med gruppen, har rejselederen lov til at bede dig afstå fra en udflugt eller et arrangement (pengene refunderes ikke). Er du i tvivl om, hvorvidt du kan deltage på denne rejse, er du altid velkommen til at ringe og spørge.

Klima

Svalbard har delt deres sæsoner op i tre: Polarsommer, nordlysvinter og solvinter.

Vi rejser til Svalbard i perioden solvinter, hvor det er lyst om dagen og mørkt om natten. Denne periode betegnes som Svalbards forår, og overgangen til midnatssoltiden kaldes pastelvinteren. Det er altså stadig vinter med kolde temperaturer og sne. Gennemsnitstemperaturen i marts vil ligge på mellem -10 til -13 grader. Luftfugtigheden er lav, og den årlige nedbør af regn og sne er på blot 200-300 mm.

Kreditkort / betalingsmuligheder

Der bruges norsk valuta i Svalbard. De fleste steder kan du også betale med Visa, American Express, MasterCard og Diners Card. 

Pas

Svalbard er ikke med i Schengen, så derfor skal alle rejsende medbringe gyldigt pas. 

Visum

Som dansk statsborger kan du indrejse visumfrit i Norge. 

Prisen inkluderer ikke

Forsikringer, måltider som ikke står nævnt under 'Inkluderet i prisen', personlige udgifter samt øvrige valgte udflugter der ikke er beskrevet i Vitus' program.

Restauranter

I rejsens pris har du inkluderet morgen- og aftensmåltider. Der findes flere forskellige spisesteder i byen – ja, faktisk finder du netop her to af Norges bedste restauranter, Funktionærmessen og Huset. Du har spisemuligheder, der byder på alt lige fra en gammel fangsthygge til den gamle radiostation Isfjord Radio, der er bygget om til gourmetrestaurant. De fleste steder har et bredt udvalg af de lokale råvarer på menuen og selvfølgelig lokalt øl fra Svalbard Bryggeri. Desuden finder du sushi, burgere, pizza og håndlavet chokolade på verdens nordligste chokoladeri, Fruene. 

Shopping

Svalbard er en afgiftsfri zone, og derfor kan du handle her til taxfree priser. Longyearbyen har mange sportsforretninger, hvor du kan købe udendørstøj til yderst favorable priser. Derudover kan du købe guld, sølv, ædelstene, tøj, skind og pelsvarer fra isbjørn, sæl, polarræv og rensdyr, samt skandinavisk brugskunst af kendte designere. Ifølge gældende toldregler må du toldfrit have varer med hjem for 3.250 kr. Se i øvrigt toldregler på www.skat.dk. 

Sikkerhed

Svalbards natur og vejr er fuldstændig enestående, men samtidig også skiftende og fuld af overraskelser. Ligesom faren for at møde en isbjørn er noget, du skal tage seriøst. På de organiserede ture er du i trygge og kvalificerede hænder. Guiderne har den erfaring, der skal til for at vurdere vejret, sneskredsfare, isforhold, isbjørnetrusler og andre risikomonumenter. Derudover medbringer de selvfølgelig udstyr til selv de mest krævende situationer blandt andet satellittelefon og nødpejlesender (mobildækning udenfor Longyearbyen er nærmest ikke-eksisterende), førstehjælpsudstyr, telt, varmekilder samt mad og drikke. 

Svalbard-reglerne

Som turist er du underlagt nogle særlige forskrifter, som skal beskytte naturen, miljøet og varetage turisternes sikkerhed. Du må eksempelvis ikke begive dig udenfor Longyearbyen på egen hånd, uden at du har informeret øgruppens autoriteter. Informationspligten gælder færdsel både til lands og til vands. Der er også særlige regler for, hvor du må køre med snescootere og motorkøretøjer, idet man forsøger at værne om naturen og miljøet på Svalbard. Øgruppen er en arktisk perle, og det skulle den gerne blive ved med at være. Nedenfor finder du de gældende regler:

 • Smid ikke affald i naturen.
 • Forstyr ikke dyr eller fugle – det er dig, der er gæst.
 • Pluk ikke blomster (ikke aktuelt ved vintertid).
 • Ødelæg eller fjern ikke kulturminder. Alle spor efter mennesker fra før 1946 er fredet.
 • Det er forbudt at forsøge at lokke en isbjørn til sig, forfølge den eller på anden aktiv vis opsøge den. Bliver en isbjørn forstyrret, kan der opstå fare for både mennesket og isbjørnen.  
 • Forlad ikke byen uden våben og viden om, hvordan du bruger det. Med Vitus Rejser har gruppen altid en guide med, der bærer våben.
 • Vis generelt hensyn overfor andre.
 • Tag kontakt med Sysselmanden (norsk autoritet på Svalbard), hvis du skal på dagstur alene. Der er informationspligt vedrørende ens færdsel på Svalbard.
 • Sæt dig ind i love og regler for færdsel og aktiviteter på Svalbard.
 • Det anbefales at deltage i organiserede udflugter. 

Transport 

Longyearbyen er en lille by, som du sagtens kan færdes i til fods. Der er nogle kilometer at gå mellem de forskellige bydele, centrum og Nybyen. I byen findes to taxiselskaber, som kan transportere dig rundt, og disse har døgnåbent. Af hensyn til sikkerheden skal du ikke færdes udenfor selve byen. 

Øvrige udflugter

Det vil være forkert ikke at nævne, at der på Svalbard findes mange spændende udflugtsmuligheder. Rusland har haft stor indflydelse på øriget, og du kan blandt andet besøge den gamle nedlagte russiske mineby Pyramiden, som kun kan nås på snescooter om vinteren. Alle bygninger står her stadig, og kigger du ind af vinduerne, vil du se kopper på bordet og bøger, der ligger rundt omkring. Det er næsten som om, menneskene har rejst sig fra sofaen og er forsvundet. Det er Svalbards helt eget klondyke. Der arrangeres også snescooterudflugt til den russiske mineby Barentsburg, som har cirka 300 indbyggere – stort set alle i byen er fra Rusland eller Ukraine. En anden lille ekstra oplevelse, du kan give dig selv i Longyearbyen, er et besøg på det lokale Svalbard-bryggeri, som har åbent mandag og onsdag fra kl. 18.00 til kl. 19.30.

Ændringer i rejseplan og udflugter

Vejret kan påvirke rejseplan og udflugter.  

Solfest

At solen vender tilbage til Svalbard er en meget stor begivenhed for de lokale indbyggere. I 10 dage afholder de forskellige arrangementer i solfestugen lige fra revy til koncerter. Programmet er i skrivende stund ikke tilgængeligt, men du kan eventuelt se mere her, når vi nærmer os afrejsen: www.solfest.no

Påklædning

Når man besøger en arktisk destination, må man klæde sig rigtig godt på. Såfremt det blæser, kan vinden gøre, at temperaturen føles lavere, end den egentlig er. Dagtemperaturen kan godt ligge på mellem -10 og -15 grader, så tag dit allerbedste vintertøj med. Du skal medbringe vindtæt udendørstøj og gerne flere lag med uld eller fleece indenunder. Husk også at medbringe varme vinterstøvler med en god sål, vindtætte huer, handsker og tørklæder, så du hele tiden kan holde hoved og hænder varme og tørre. Har du en frakke med hue, er det den mest optimale påklædning, da du også kan have en uldhue på indenunder den. I mørketiden er det fordelagtigt at medbringe reflekser eller refleksvest, ligesom du eventuelt kan medbringe pigge til at sætte på støvlerne, i tilfælde af at der er is på vejene.

På de inkluderede udflugter vil vi sørge for det nødvendige udstyr og eventuel særlig beklædning. Skulle du på turen mangle nogle varmere lag, så fortvivl ikke. Der findes adskillige butikker i byen, hvor du kan købe varme beklædningsgenstande. Medbring også gerne hjemmesko eller varme sokker til brug på hotellet. Som du vil opleve, er det ganske normalt, at man tager skoene af, når man kommer ind i et hotel. Det er et levn fra dengang kulminearbejderne befandt sig i byen. På den måde undgik de at tage det sorte kulstøv med ind i husene. 

Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen

Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til aktive rejser, og i deres butikker finder du et stort og bredt udvalg af rygsække, jakker og meget mere. 

Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Rabatten gælder frem til afrejsedato, og for at opnå rabatten skal du fremvise dit rejsebevis i butikken.  Rabatten gælder ikke på allerede nedsatte varer og kan ikke kombineres med andre rabatordninger.

Friluftsland kan besøges i København K, Fields, Lyngby, Roskilde, Odense, Kolding, Randers, Aarhus og Aalborg. Rabatten gælder også i Fjällräven Brand Store i København.