Nyt og topmoderne skib!

Nordlyseventyr med Kystruten · Trondheim - Tromsø · 2024

Krydstogter
6 Dage

Denne rejse er tilrettelagt, så vi både til lands og til vands har de bedste chancer for at opleve naturens storslåede lysshow. Fra Trondheim sejler vi med det flotte skib MS Havila Pollux langs smukke, snedækkede fjelde forbi polarcirklen og gennem øgrupperne Lofoten og Vesterålen. I Tromsø runder vi rejsen af med nordlysafari til lands og god tid til at opleve Nordnorges vigtigste by. 

Det dansende nordlys er det måske smukkeste naturfænomen, som kan opleves på himlen. Jo tættere man er på polarcirklen, des mere imponerende er oplevelsen, og i år er chancerne allerstørst, fordi solaktiviteten er på sit højeste....

Denne rejse er tilrettelagt, så vi både til lands og til vands har de bedste chancer for at opleve naturens storslåede lysshow. Fra Trondheim sejler vi med det flotte skib MS Havila Pollux langs smukke, snedækkede fjelde forbi polarcirklen og gennem øgrupperne Lofoten og Vesterålen. I Tromsø runder vi rejsen af med nordlysafari til lands og god tid til at opleve Nordnorges vigtigste by. 

Det dansende nordlys er det måske smukkeste naturfænomen, som kan opleves på himlen. Jo tættere man er på polarcirklen, des mere imponerende er oplevelsen, og i år er chancerne allerstørst, fordi solaktiviteten er på sit højeste. Solens aktivitet sker i cyklusser på ca. 11 år, og aktiviteten er mest intens i første halvdel af cyklussen. Den nuværende cyklus begyndte i 2019, og den forventes at være på sit højeste i 2024-25. Denne rejse er tilrettelagt, så vi får de bedste muligheder og største chancer for at opleve nordlyset både til lands og til vands.

Vi flyver ud til Trondheim, besøger nationalhelligdommen Nidaros Domkirke og bor på flot hotel lige ved fjorden og havnen. Herfra sejler vi med Kystruten til Tromsø på en strækning, hvor skibet er tæt på kysten og glider ind og ud mellem øer, klippeskær og fjorde. Undervejs passerer vi polarcirklen, oplever Bodø og lægger til i Lofotens hovedby Svolvær. Rejsen fra Trondheim til Tromsø med Kystruten tager tre dage, og undervejs er der helpension baseret på kystens gode, lokale råvarer.

Når vi går fra borde i Tromsø, indkvarteres vi på godt hotel i centrum for to nætter. Her har vi en ekstra god chance for at opleve nordlyset, når vi med lokal guide, der kender området ud og ind, tager på nordlyssafari. Baseret på vejrudsigt og nordlysprognoser kører vi til de indre dale, hvor chancerne for en skyfri nattehimmel uden lysforurening er størst. Som altid giver naturen ingen garantier, men på denne rejse giver vi os selv de bedste kort på hånden og har flere muligheder både til lands og til vands.

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Dobbeltkahyt udvendig - Seaview Superior Double
500,-
Dobbeltkahyt udvendig - Seaview Superior Twin
500,-
Eneværelse og Enekahyt indvendig - Interior
2.300,-
Afbestillingsforsikring
770,-
Obl. administrationstillæg
99,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Trondheim
 • Fly Tromsø-København
 • Alle skatter og afgifter ca. kr. 317,-
 • Transfer lufthavnen t/r
 • Byvandring i Trondheim
 • Entré og rundvisning i Nidaros Domkirken
 • 1 nat på Clarion Hotel & Congress Trondheim****
 • 2 nætter ombord på Kystruten MS Havila Pollux
 • 2 nætter i Tromsø på Scandic Grand Hotel***
 • 5 x morgenmad (2.-6. dag)
 • 3 x frokost (2.-4. dag)
 • 3 x middag (1.-3. dag)
 • 1 x suppe/gryderet på Nordlyssafari (4.dag)
 • Lille byvandring i Bodø 
 • Byvandring i Tromsø
 • Nordlyssafari med bus og lokalguide til Nordlyscamp
 • Alle passager- og havneafgifter
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Bemærk: Vi tager forbehold for programændringer forårsaget af vejrforhold.
 

Passer rejsen til dig? 

Denne rejses program passer til dig, der er almindelig godt gående. Det svarer til, at du kan gå i et tempo på ca. 4 kilometer på 1 time.
 
Er du mindre godt gående, anbefaler vi rejserne under vores koncept ”I ro og mag”. Her er rejsernes program tilpasset dig, der ikke er så godt til bens.
 
Se alle ”I ro og mag”-rejser her.

Dagsprogram

1. dag: Trondheim og byvandring

Fra København flyver vi direkte til Trondheim. Med egen bus kører vi fra lufthavnen til vores hotel, der ligger lige ved Trondheimsfjorden. Efter indkvartering og lidt tid på værelserne, inviterer rejselederen på en lille byvandring i Trondheims charmerende centrum. Vi ser bl.a. bydelen Solsiden, som er bygget omkring det gamle skibsværft, spadserer langs den gamle havn ved Nidelven og kommer gennem Bakklandet, der er byens hyggeligste kvarter med gamle træhuse og brostensbelagte gader. Ved den gamle bybro går vi gennem "Lykkens Portal" og selvfølgelig tager vi også en lille afstikker til statuen af bysbarnet Tordenskjold og det store torv inden vi vender tilbage til hotellet.

Der er aftensmad på hotellet og efterfølgende mulighed for at nyde et glas vin eller en drink i hotellets bar, der byder på flot udsigt over hele byen og fjorden.

Inkluderede måltider: Middag.

Den imponerende Nidarosdomen i Trondheim er Norges vigtigste kirke.

Den imponerende Nidarosdomen i Trondheim er Norges vigtigste kirke.

2. dag: Nidaros Domkirken og Havila Kystruten

Afsejling kl. 12.45.

Efter god tid til morgenmaden bliver vi hentet af vores egen bus, der kører os til Norges nationalhelligdom, Nidaros Domkirken. Her får vi en rundvisning i den enorme kirke og hører bl.a. historien om Olav den Hellige, som ifølge legenderne er begravet under bygningen. Nidaros er også Norges kroningskirke og var før reformationen en vigtigt mål for pilgrimsrejsende. Efter besøget i domkirken er der også tid til at spadsere en lille tur omkring den gamle Ærkebispegård, som er en af Norges ældste stenbygninger.

Sidst på formiddagen kører vi tilbage til havnen og fjorden, hvor vores flotte skib MS Havila Pollux ligger klar til at tage imod os. Skibet er bygget i 2023 og skræddersyet til sejladsen langs den norske kyst. Ombord er der er udsigtslounge, store vinduer, flere restauranter, bar og en gennemført indretning i moderne nordisk stil. På dækket kan du nyde livet i udendørs spabad, der er opvarmet med skibets overskudsvarme, og overalt er der tænkt bæredygtighed ind i designet af skibet. I særligt naturskønne og udsatte fjorde sejles kun på strøm fra de enorme batterier, og ved alle havne, hvor det er muligt, henter skibet strøm fra land. Her går bæredygtighed, komfort og design op i en højere enhed, og skibstypen har i 2022 vundet prisen "Next Generation Ship Award".

Bæredygtighed går også igen i skibets køkken, hvor kokkene håndplukker råvarer hos lokale leverandører og sammensætter menuer, der både er traditionelle og moderne. Vi har helpension ombord og får rig lejlighed til ikke blot at se, mens også smage på den norske kyst de kommende dage. 

Mens vi nyder vores frokost ombord, lægger skibet Trondheim bag sig og sejler ud gennem Trondheimsfjorden mod kysten, som vi følger mod nord. Ikke uden grund kaldes ruten langs kysten for "Verdens smukkeste rejse til havs". Her er vi hele tiden tæt på både fjorde, fjelde, øer og klippeskær, og vi kan følge med i livet i de mange små fiskerlejer og byer, hvor vi lægger til undervejs. 

Efter aftensmaden er der alle muligheder for at nyde lysene langs kysten og de snedækkede landskaber fra skibets store panoramavinduer. En helt særlig oplevelse er det selvfølgelig også at ligge i det udendørs varme og boblende spabad, mens snedækkede fjeldtinder langsomt passerer forbi. Hvis vi er heldige, kan vi også opleve nordlyset på himlen, og jo længere vi kommer mod nord, des større er chancerne.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Med Kystruten på jagt efter nordlyset i Nordnorge.

Med Kystruten på jagt efter nordlyset i Nordnorge.

3. dag: Polarcirklen og Bodø

Ankomst kl. 13.05 og afsejling kl. 15.20

Mens vi har nydt en god nattesøvn i de moderne kahytter, er vi kommet langt mod nord og passerer allerede først på formiddagen polarcirklen. Ruten går videre langs kysten til Ørnes og Bodø, hvor vi lægger til over middag. Her inviterer vores egen rejseleder på en lille byvandring i centrum af Bodø og fortæller om byens dramatiske historie fra handelssted og fiskerisamfund til vigtig base for flyvevåbnet og hårde kampe under anden verdenskrig. Bodø er genetableret efter krigen og har i dag et levende bycentrum, og byen er vigtig knudepunkt for både færgerne til og fra Lofoten samt flytrafikken i Nordnorge. 

Efter besøget i Bodø fortsætter vi sejladsen mod Lofoten, hvor de stejle fjeldvægge rejser sig næsten lodret fra fjorden. I Lofotens største by Svolvær bliver der efter aftensmaden tid til at gå fra borde og spadsere en lille tur på havnen langs de hyggelige træhuse. Også her er der gode chancer for at opleve nordlyset, hvis vi er heldige.  

Efter afsejling fra Svolvær glider skibet langsomt gennem det smalle Raftsundet, som adskiller øgrupperne Lofoten og Vesterålen. Her ligger små bygder som perler på en snor for foden af de stejle fjelde, og vi er ganske tæt på kysten på begge sider af skibet.  

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Svolvær på Lofoten i vinterklæder.

Svolvær på Lofoten i vinterklæder.

4. dag: Tromsø og Nordlyssafari

Ankomst kl. 14.15 

Først på morgenen lægger skibet til i Harstad, som er hovedbyen på Norges største ø Hinnøya. Rejsen videre mod Tromsø fører os også forbi de store øer Senja og Kvaløya, som skærmer den indre norske kyst fra vestenvinden. Det meste af vores rejse til havs er på den måde beskyttet af øer, og derfor har det også altid været den vej, som søfarerne har benyttet på deres rejse mod nord. Kysten har bundet landet sammen på langs og har sågar givet landet dets navn: Norge betyder slet og ret "Vejen mod nord".

Efter at vi selv har fulgt den smukke og tradtionsrige vej mod nord, ankommer vi først på eftermiddagen til Nordnorges største by Tromsø. Beliggende på en ø midt på den gamle handelsrute og omgivet af beskyttende fjelde på alle sider har dette sted altid været det vigtigste samlingspunkt og handelssted langs den nordlige kyst. Her afmønstrer vi vores flotte skib for at fortsætte vores jagt på nordlyset til lands. Vi indkvarteres for to nætter i centrum af Tromsø, og efter lidt tid på værelserne og måske en lille slentretur i byen begiver vi os afsted på aftenens nordlyssafari.

Tromsø er kendt for at være et af de allerbedste steder i verden at opleve nordlyset fra. Dels fordi nordlysets oftest forekommer netop heroppe højt mod nord, og dels fordi de mange høje fjelde sammen med øerne til havs giver læ for vindene fra havet, hvilket dermed kan få et eventuelt skydække til at gå i opløsning.

Vi har allieret os med lokale eksperter, der kender området ud og ind og som har "camps" i flere af dalene omkring Tromsø. Baseret på vejrudsigter, nordlysprognoser og kontakt med lokale vælger vores guide den bedste rute og det bedste udgangspunkt for nordlysjagten. Vi kører til en de mange camps, som kan være alt fra en træhytte til en ombygget lade eller sågar et samisk telt. Ved alle camps er der mulighed for at benytte toiletter og låne termodragter, når vi skal udenfor under åben himmel.

Velankommet bliver der serveret en varm suppe eller gryderet samt lidt sødt til dessert, og der er selvfølgelig også varme drikke inkluderet. Vi får også en introduktion til, hvordan de bedste fotos af nordlyset tages, og der er mulighed for at låne stativer til at stille kameraet på. Vores lokale guide har også alt det rigtige kameraudstyr med, og vil efter turen dele billederne med os. Heller ikke her gives der garantier på naturens vegne, men alt, hvad der kan gøres for at sikre den bedste nordlysoplevelse, bliver gjort. 

Alt afhængig af vejret og valget af camp tager turen mellem fem og syv timer, og vi forventer at være tilbage på vores hotel i Tromsø ved midnatstid. 

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og suppe/gryderet på nordlysturen.

Det er en ganske enestående oplevelse at se nordlyset danse ved Tromsø.

Det er en ganske enestående oplevelse at se nordlyset danse ved Tromsø.

5. dag: Tromsø - den arktiske hovedstad

Der er tid til at sove lidt længe og nyde morgenmaden i ro og mag, inden vi midt på formiddagen tager en lille byvandring i Tromsø.

Byen har været udgangspunkt for et utal af arktiske ekspeditioner, og lige ved havnen står selvfølgelig en statue af Norges store opdagelsesrejsende - nationalikonet Roald Amundsen. Vi hører historien om Amundsen, hans ekspedition til Nordpolen og den efterfølgende mislykkede redningsaktion, der blev hans død. Fra havnen går vi omkring Tromsøs gamle domkirke, det moderne bibliotek og torvet med udsigt over sundet mod bydelen Tromsdalen og Ishavskatedralen. Byvandringen runder vi af ved den historiske fæstning og det gamle skibsværft, der er blevet omdannet til nyt, spændende byområde med gode restauranter, cafeer og museer. 

Resten af dagen er til rådighed på egen hånd og rejselederen giver gerne gode ideer og tip til de bedste oplevelser i byen. Besøg for eksempel den berømte Ishavskatedral, der er bygget med inspiration fra områdets isbræer, tag med svævebanen til toppen af fjeldet med storslået udsigt eller få et indblik i det arktiske dyreliv på oplevelsescentret Polaria, der er udformet som isblokke, der er skubbet op på land. 

Tromsø er også kendt for mange fremragende spisesteder, der byder på stor variation af smagsoplevelser. Vi har i aften undladt at inkludere aftensmaden, for at give mulighed for at vælge præcis det spisested, som passer dig. Rejselederen er selvfølgelig også her behjælpelig med gode forslag.

Sidst, men ikke mindst, er der ved klart vejr igen i aften mulighed for at opleve Nordlyset danse på himlen. Det er ikke uden grund, at Tromsø huser både nordlysobservatorium og -forskningscenter, og med lidt held kan det spektakulære show også ses live over bymidten. 

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Tromsø ligger smukt til vandet med byens vartegn, den smukke Ishavskatedralen.

Tromsø ligger smukt til vandet med byens vartegn, den smukke Ishavskatedralen.

6. dag: Tromsø og hjemrejse

Vi er nået til afslutningen af vores eventyr, men vi har stadig formiddagen til rådighed i Tromsø, inden vi først på eftermiddagen bliver hentet af vores egen bus, der kører os direkte til lufthavnen. Via Oslo flyver vi til København med ankomst midt på aftenen.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Hotelinformation

Ms Havila Pollux****
VisSkjul

Havila er det nye rederi, som sejler på den traditionsrige kystrute mellem Bergen og Kirkenes. De fire søsterskibe er alle bygget mellem 2021 og 2023 og betegnes som fremtidens kystruteskibe. Det er de nyeste, flotteste og mest miljøvenlige skibe på ruten, og de kan i den sårbare norske natur sejle i op til fire timer kun på strøm. 

Indretningen af skibene er designet i bedste nordiske stil med store vinduer, som lader naturoplevelsen komme helt tæt på. På skibenes øverste dæk er der panoramalounge med glastag og på dækket er der udendørs spabad, hvor man både sommer og vinter kan nyde det boblende varme vand, mens fjorde og fjelde langsomt glide forbi. 

Forplejningen ombord tager udgangspunkt i det traditionelle norske køkken, og kokkene benytter så vidt som muligt lokale, friske råvarer.

Kahytskategori - Interior Accessible
Indvendige kahytter på ca. 15 kvadratmeter med god plads og to separate senge samt badeværelse med hårtørrer. Kahytterne er udstyret med TV, gratis WiFi samt mulighed for at lave te og kaffe.

Kahytskategori - Interior Single  
Indvendige kahytter på cirka 10 kvadratmeter med separat seng samt sofa og badeværelse med hårtørrer. Kahytterne er udstyret med TV, gratis WiFi samt mulighed for at lave te og kaffe.

Kahytskategori - Seaview Superior Double
Udvendige kahytter på cirka 15 kvadratmeter med vindue og udsigt mod naturen. Indrettet med dobbeltseng, lille sofa, skrivebord, garderobeskab og badeværelse med hårtørrer. Kahytterne er udstyret med TV, gratis WiFi, køleskab samt mulighed for at lave te og kaffe.

​Kahytskategori - Seaview Superior Twin
Udvendige kahytter på cirka 15 kvadratmeter med vindue og udsigt mod naturen. Indrettet med to adskilte senge, lille sofa, skrivebord, garderobeskab og badeværelse med hårtørrer. Kahytterne er udstyret med TV, gratis WiFi, køleskab samt mulighed for at lave te og kaffe.

MS Havila Pollux med sneklædt bjerg i baggrunden.
MS Havila Pollux med sneklædt bjerg i baggrunden.
På nordlyseventyr med Kystrutens skib.
På nordlyseventyr med Kystrutens skib.
Velkommen i receptionen ombord på Kystrutens skib Havila Pollux.
Velkommen i receptionen ombord på Kystrutens skib Havila Pollux.
Indretningen ombord er holdt i lyse og elegante linjer.
Indretningen ombord er holdt i lyse og elegante linjer.
Rundt på skibet er der adskillige siddeområder, hvor man kan nyde udsigten.
Rundt på skibet er der adskillige siddeområder, hvor man kan nyde udsigten.
Havblikk Bar og Lounge.
Havblikk Bar og Lounge.
Havly Café.
Havly Café.
Buffeten i Restaurant Havrand.
Buffeten i Restaurant Havrand.
Siddepladser med god udsigt i skibets Restaurant Havrand.
Siddepladser med god udsigt i skibets Restaurant Havrand.
Den ene smukke udsigt efter den anden venter på et krydstogt med Kystruten.
Den ene smukke udsigt efter den anden venter på et krydstogt med Kystruten.
Der er chance for spektakulære udsigter fra det udendørs spabad.
Der er chance for spektakulære udsigter fra det udendørs spabad.
Hop i spabadet og nyd udsigten.
Hop i spabadet og nyd udsigten.
Fitnessområdet ombord.
Fitnessområdet ombord.
Eksempel på kahyt af typen Interior Accesible.
Eksempel på kahyt af typen Interior Accesible.
Eksempel på kahyt af typen Interior Single.
Eksempel på kahyt af typen Interior Single.
Eksempel på kahyt af typen Seaview Superior Twin.
Eksempel på kahyt af typen Seaview Superior Twin.
Eksempel på kahyt af typen Seaview Superior Double.
Eksempel på kahyt af typen Seaview Superior Double.

Scandic Grand Hotel Tromsø***
VisSkjul

Scandic Grand Hotel ligger centralt i Tromsø lige ved byens hovedstrøg Storgate og tæt på både domkirken og havnen. 

Hotellet er renoveret, har egen bar, og der serveres en stor morgenbuffet.

Værelser

Pæne og moderne værelser med trægulv, TV, gratis WiFi, køleskab og badeværelse.

Scandic Grand Hotel i Tromsø.
Scandic Grand Hotel i Tromsø.
Lobbyen på hotellet.
Lobbyen på hotellet.
Sæt dig til rette i loungen på hotellet.
Sæt dig til rette i loungen på hotellet.
Loungen og restauranten på hotellet.
Loungen og restauranten på hotellet.
Eksempel på dobbeltværelse.
Eksempel på dobbeltværelse.
Eksempel på badeværelse.
Eksempel på badeværelse.

Clarion Hotel & Congress Trondheim ****
VisSkjul

Flot og moderne hotel beliggende lige ud til Trondheimsfjorden og blot 600 meter fra kystrutens terminal. 

Hotellet har hyggelig restaurant i stueetagen og Skybar på 9. etage, der byder på flot udsigt over fjorden og byen.

Værelser

Værelserne er designet med varme farver og har tv, minibar, aircondition, mulighed for at lave te og kaffe samt rummelige badeværelser med hårtørrer.  

Udsigten fra toppen af Clarion Grand Hotel i Trondheim.
Udsigten fra toppen af Clarion Grand Hotel i Trondheim.
Hotellets lobby.
Hotellets lobby.
Restauranten på hotellet.
Restauranten på hotellet.
Restauranten på hotellet.
Restauranten på hotellet.
Eksempel på dobbeltværelse.
Eksempel på dobbeltværelse.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Nordlysrejser med Kystruten

Praktiske oplysninger

Bagage

På SAS´ fly  må du medbringe 1 stk indtjekket bagage på max. 23 kg samt 1 stk håndbagage på max 8 kg. 

Fotografering

For at få de bedste nordlysbilleder kan vi anbefale, at det digitale kamera sættes med følgende indstillinger:

Flash: Off
ISO: 400, 800 eller 1.600 (jo mørkere himlen er jo højere ISO)
White balance: Daylight setting
Shutter Speed (Tv): 10-30
Focus: Manual focus (set to infinity)
Self-timer: Set to 2’’ (fjerner kamera rystelser)
LCD: Low brightness

Ekstra indstillinger for Digital SLR kamera:

Shooting mode: Manual (M)
Aperture (AV): Lowest possible 
Lens: Wide Angle (below 35 mm)
UV or Polarizing Filter: Remove

Klima

Den norske kyst er om vinteren præget af Golfstrømmen. Ofte er der langs kysten temperaturer omkring frysepunktet mens der længere inde i landet og i fjeldområderne kan være væsentligt koldere. Det er ikke usædvanligt, at der ligger meget sne og is i byerne langs kysten og vi anbefaler i særdeleshed skridsikkert og varmt fodtøj. 

Pas

Som nordisk borger skal du normalt kun fremvise gyldig billedlegitimation (pas, kørekort). Grundet de norske myndigheders skærpede kontrol af rejsende, og da du deltager på et krydstogt, skal du medbringe et gyldigt pas.

Prisen inkluderer ikke

Forsikringer, øvrige måltider, skibets a la carte-restaurant, drikkevarer, personlige udgifter samt skibets egne udflugter.

Udflugter

Alle udflugter er inkluderet i rejsens pris i henhold til Vitus Rejsers program.

Valuta 

Norske kroner (NOK). Større kreditkort er almindeligt accepteret i Norge, undtagen muligvis i mindre virksomheder. Man kan blive bedt om at vise identifikation, når man betaler med kreditkort eller veksler penge.

Visum

Som dansk statsborger kan du indrejse visumfrit i Norge. 

Vitus Rejsers rejseleder

På rejsen deltager en rejseleder fra Vitus Rejser, som vil sørge for alle de praktiske ting. Det er rejselederens opgave at være det koordinerende led ved f.eks. flyskift og under de forskellige udflugter. Rejselederen sørger for, at du får vigtige informationer på dansk og sørger også for oversættelse på udflugter beskrevet i dagsprogrammet. Ombord på skibet vil rejselederen dagligt kunne træffes på et nærmere anvist sted og tidspunkt. Her er man altid velkommen til at henvende sig, hvis man har brug for hjælp, information eller blot ønsker at sludre lidt.     

Særligt vedrørende Havila Kystruten:

Ændringer i rejseplan og udflugter

Vejret langs den norske kyst er uforudsigeligt, og vejr, hav og is kan påvirke rejseplan og udflugter. Skulle skibets kaptajn afvige fra den planlagte rute, sker denne ændring kun for at sikre passagerernes sikkerhed.

Måltider

Helpension i skibets hovedrestaurant er inkluderet i rejsens pris. Morgenmad serveres normalt fra kl 7.30 (ingen faste pladser), frokost fra kl. 12.00 eller 13.00 (ingen faste pladser) og middag fra kl. 18.30 (tildelte pladser). I højsæsonen kan der være to frokost- og middagshold.  

Aktiviteter ombord

Som en del af rejseoplevelsen tilbyder Havila ofte aktiviteter ombord, blandt andet foredrag og præsentationer. Aktiviteterne foregår både indendørs og udenfor på dækket, og de er afpasset årstiderne og/eller de områder, skibet sejler i. Det er frivilligt at deltage. Aktiviteterne annonceres i dag-til-dag-programmet eller ombord.

Elektricitet

230 volt vekselstrøm. To-stik af Continental-typen, som der kræver adapter/konverter, som man selv skal medbringe.

Drikkepenge

Det er ikke normal praksis at give drikkepenge på Kystrutens skibe, men hvis man synes, at besætningsmedlemmer bør belønnes for ekstraordinær service, findes der drikkepengekasser og kuverter i restauranten.

Internet

Der er gratis WiFi ombord, men hastigheden på forbindelsen kan være varierende alt efter skibets lokation.  

Sprog ombord

Norsk og engelsk er de officielle sprog ombord. 

Lægehjælp / medicinske nødsituationer

Der er ingen læge eller apotek ombord. Skibets officerer er uddannet i førstehjælp og kan give medicinsk nødhjælp. Skibene er også tæt på land, hvis der kræves akut lægehjælp.

Kreditkort / betalingsmuligheder

Der bruges norsk valuta ombord og der kan veksles fra de fleste større valutaer. Kreditkort accepteres også og er den mest udbredte betalingsform ombord.  

Butikker

Der er butik ombord på alle skibe, hvor der kan købes lokale produkter, souvenirs, strik, bøger, postkort, frimærker og et begrænset udbud af toiletartikler.

Rygning

Der må ryges i de afmærkede områder på de udendørs dæk. Rygning er ikke tilladt, når skibene er i havn og under brændstofpåfyldning. Personalet vil oplyse, hvornår det ikke er tilladt at ryge udenfor. Rygning i kahytterne er forbudt.

Telefon / mobiltelefoner

Mobiltelefoner kan anvendes ombord, men forbindelsesforhold kan variere. Spørg dit telefonselskab om priser for at benytte telefonen i udlandet.

Dresscode

Påklædningen ombord er uformel. Nogle passagerer vælger at skifte tøj før middag, men dresscoden er snarere afslappet end formel. Vejret i Norge kan skifte i løbet af hver sejlads eller endda i løbet af dagen. For at tage højde for disse variationer anbefaler Kystruten påklædning, der gør det nemt at tilpasse sig ændringer i temperatur, vind og nedbør. På alle rejser anbefales det at medbringe åndbart, vand- og vindtæt tøj. En varm hue, handsker, halstørklæde og termotøj og -undertøj kan være nyttigt i vintermånederne. På land, hvor det kan være iskoldt, er solide sko vigtige på udflugterne, og en stok eller vandrestav kan være nyttig.

Arbejdende skibe

Kystrutens skibe er arbejdende skibe, der anløber havne døgnet rundt. Der kan forventes støj og vibrationer i nogle kahytter, når der lægges til kaj, og når der lastes gods. Dette varierer afhængigt af kahyttens beliggenhed og skibstypen. Støj påvirker folk forskelligt, og hvad der kan være et problem for én person, er ikke et problem for en anden.

Fartplan

Alle Kystrutens skibe har egen fartplan. Når vi besøger havne på ruten, skal man selv sørge for at være tilbage ombord til tiden, især hvis skibet ankommer forsinket, men afsejler i tide for at holde fartplanen. Afsejlingstidspunktet vises ved landgangsbroen. Skibene kan ikke vente på forsinkede passagerer, da fartplanen skal overholdes. Hvis man mister en afsejling, skal man selv komme til næste havn på egen regning.

Havne

Fra Bergen til Kirkenes besøger alle Kystrutens skibe 34 havne.

Bagage

Bagagehåndtering er ikke inkluderet i rejsens pris, og man skal selv bære sin bagage til og fra skibet.