Tema - Det nye europa

Det nye Europa

I det tidligere Jugoslavien finder du sommerens mest interessante rejsemål. Naturen er smuk, gastronomien er spændende, livsglæden er stor og historien er fascinerende.

Balkan boomer
Flere og flere har fået øjnene op for de spændende lande, der udgør Balkanhalvøen. Naturen er smuk, gastronomien er spændende, prisniveauet er lavt, livs­glæden er stor, og historien  er interessant.

For rejseleder Jelena Stankovic er det en stor glæde at kunne vise rejsende det tid­ligere Jugoslavien. Jelena er vokset op i det nuværende Serbien, men betragter hele Balkan som sit hjemland. Familien var stor og boede spredt over Jugoslaviens seks republikker. Barndommen  var dog præget af 90`ernes borgerkrige, opløsningen af Jugoslavien, en strøm af flytninge til Serbien og den pludselige geografiske og religiøse adskillelse fra familiemedlemmer og venner, der ikke som Jelena boede i det nuværende Serbien. Se alle vores skønne rejser til Serbien her.

Europas urolige hjørne
Som rejseleder lægger Jelena ikke skjul på, at krigen har efterladt sine spor i både Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien og Slovenien. "Vi kalder selv Balkan for Europas urolige hjørne på grund af de mange konflikter og passerende stormagter.  Indtil slutningen af 1800-tallet, hvor de fleste lande blev selvselvstændige, var vi under keltisk, romersk, slavisk, østrig-ungarnsk eller tyrkisk herredømme. Det ser man stadig i dag på både sprog, kultur og gastronomi."

På trods af landenes urolige historie, står de dog stadig sammen mod resten af Europa. "Man mærker et stort sammenhold landene imellem på Balkan", fortæller Jelena. "De seks lande begynder dog at finde deres egen identitet og er klar til at tage imod de mange besøgende,  der gerne vil opleve Europas nye lande".

Åbne arme på Balkan
Overalt på Balkan mødes man af stor gæstfrihed. Det er trygt at rejse rundt i landene, og især den yngre del af befolkningen er dygtige til engelsk. Generelt er indbyggerne nysger­rige, lette at falde i snak med og meget interesserede i de besøgende, fortæller Jelena. Hun sammenligner selv danskerne med serberne, for som hun siger: "I Serbien er vi gode til at hygge os - og gerne over et glas brændevin. Generelt bliver befolkningen mere og mere løssluppen jo længere sydpå, du kommer."

Hvad er en bænkevarmer?
Kulturelt og musikalsk er der masser at komme efter på Balkan. Især folkemusikken gør et stort indtryk. Her høres arven fra 500 år under tyrkisk herredømme tydeligt, når de mange blæseinstrumenter stemmer i med de inciterende rytmer. "På Balkan kender man ikke til ordet  bænke­varmer. Her danser og synger alle med, når de ofte 20-mands store orkestre spiller op", fortæller Jelena. På Balkan finder man desuden et rigt teater- og operaliv, og her kan man snildt unde sig en aften i operaen uden at blive ruineret. F.eks. koster de aller­bedste pladser i Nationalteatret i Beograd kun 70 kroner.

Historisk gastronomi
Generelt er prisniveauet i landene stadig lavt, og i Beograds svar på Nyhavn, Zemun, kan man nyde en stor fadøl i solen for beskedne 17 kroner. Jelena opfordrer generelt til, at man smager og drikker sig igennem Balkan. "En stor del af vores identitet ligger i vores  gastronomi." Her fornemmer man tydeligt historien, når man smager en ungarnsk gullash eller en tyrkisk baklava. I storbyerne har flere af de moderne restauranter ladet sig inspirere af det gamle middelalderkøkken fra 1100 og 1200-tallet og givet gamle opskrifter et nyt  twist. En spændende gastronomisk retning, som kan sidestilles med det nynordiske køkkens popularitet i Danmark.

Balkans brændstof
I de senere år har også vinene dyrket på Balkan fået mere og mere positiv opmærksomhed, og den anerkendte vinanmelder Robert Parker gav i 2012 rødvinen Bela Voda fra Tikves i Makedonien 94 point. Jelena nyder at introducere sine gæster til de forskelllige landes gastronomi. Hendes bedste tip til, hvordan man får kulturen helt tæt på, er dog at smage den lokale brændevin; blommesnapsen Slivovitz på 50% samt den noget mildere kvædesnaps på kun 38%. Brændevinen benævnes kærligt Balkans brændstof. Se alle vores rejser til Makedonien her.

Natur ad libitum
Naturen på Balkan er imponerende, og det er let at forstå Jelenas betagelse af, at landene hver især byder på noget helt unikt. Fra Kroatiens betagende strande og Makedoniens idylliske Ohridsø til bjerg­området Kranska Gora i Slovenien. "Den største naturoplevelse, for mig  personligt, er dog sejladsen gennem Jernporten på Donau. Når man stille sejler gennem den 120 kilometer lange kløft omgivet af naturpark på både den rumænske og serbiske side, bliver jeg altid helt forelsket i mit eget land." Vil du opleve den unikke natur, som bugter sig langs med Donau? Se alle vores rejser til Donau her.

Jelena Stankovic er født i 1980 i Beograd, hvor hun har læst dansk og svensk på universitetet og taler begge sprog flydende. Jelena deler ud af sin store viden om Balkan på flere af vores rejser i Serbien, Makedonien, Kroa­tien og på krydstogterne på Donau.

Jelena Stankovic