Rejsetema: Kyoto

Tema: Oplev det traditionelle Japan i kejserstaden Kyoto

— Rejs med Vitus Rejser til den gamle kejserby Kyoto på udkig efter det traditionelle Japan —

Travle storbyer med fremtidsagtige højhuse, fantastisk elektronik og millioner af mennesker, der elegant glider ind og ud mellem hinanden i neonlysets blinkende skær. Billederne af det moderne Japan er mange. Men Japan har også en mere traditionel side. En side med klassiske haver, mystiske geishaer, smukke templer og kvinder i farvestrålende kimonoer. Denne side af landet opleves bedst i Kyoto. Hvis man vel at mærke ved, hvor man skal kigge. Se alle vores rejser til morgensolens land her.
 

Kejserbyen Kyoto

I mere end 1.000 år regerede skiftende kejsere fra paladset i hjertet af Kyoto, og i al denne tid blomstrede byen som landets ubestridte kulturelle højborg. Kunstnere, håndværkere og lærde flokkedes til, og med tiden udvikledes alt det, vi forbinder med traditionel japansk kultur. Lige fra Kabuki-teater og te-ceremonier til samu­raier og geishaer. Det var også i Kyoto, at den japanske arkitektur og havekunst nåede deres absolutte højdepunkt, og den dag i dag står op mod 2.000 historiske templer, adskillige prægtige paladser og utallige klassiske haver tilbage som vidner om byens glorværdige historie. Langt de fleste bygninger er tilmed originale og meget gamle, da Kyoto i modsætning til mange andre japanske byer ikke blev bombet under 2. verdenskrig.

Guldpavillonen

Netop templerne er et godt sted at starte udforskningen af Kyoto. Her rives gruset stadig i symbolske mønstre, og pilgrimme flokkes til for at bede og ofre. Langt de fleste japanere bekender sig til både buddhismen og shintoismen, hvilket giver god mening, da de to religioner tilbyder noget forskelligt. Kort sagt kan man sige, at shintoismen hjælper i dette liv, mens buddhismen sikrer en god genfødsel i det næste liv.

Med så mange templer kan det være svært at vælge. Men et tempel i særdeleshed må man ikke gå glip af i Kyoto; Kinkaku-ji med den fantastisk guldpavillon, der spejler sig i en lille sø omgivet af skovklædte bjerge. Den prægtige bygning blev opført af shogun Ashikaga Yoshi-mitsu i 1397. Han drømte om et sted, hvor han kunne trække sige tilbage fra sit travle liv som militær leder og nyde sine sidste år i fred og ro. Der blev ikke sparet på noget, og pavillonen blev pyntet med bladguld, lakarbejde og en fønix i bronze. Shogunen elskede stedet, og det var hans ønske, at pavillonen og den omkringliggende have skulle indvies som helligdom efter hans død.

Vidunderlige japanske haver og templer

Kinkaku-ji er med rette blandt Kyotos mest populære tempel. Men byen bugner af andre både kendte og mindre kendte helligdomme, der viser japansk tempel- og havekunst i al sin mangfoldighed. Deriblandt sølvpagoden  i Ginkaku-ji med sin fine mos-have og shintotemplet Fushimi Inari Taisha, hvor tusindvis af orange porte snor sig op ad bjergsiden. Men det er også værd at besøge et par af byens mindre kendte templer. Det kunne være Kodai-ji med sin lille bambuslund eller To-ji, der huser fantastiske statuer og Japans højeste pagode. Er det i højere grad grushaver, der trækker, bør zen-templerne Nanzen-Ji, Tofuku-ji og Kennin-ji ligge højt på listen.

Står kirsebærblomsterne i fuld flor, er haven ved Hainan Jingu utrolig smuk. Det samme er Filosofiens sti, der snor sig langs en lille kanal flankeret af kirsebærtræer. Om efteråret derimod, viser templer som Eikan Do, Koto-in og Kiyomizu-dera sig fra deres mest spektakulære side, når orange, røde og brune blade fylder haverne og bjergene omkring Kyoto med stærke farver.

En anden ægte lille perle, er det oversete tempel Shoren-in. Bygningerne er i klassisk japansk stil med tatamimåtter og papirsvægge, der er prydet med nogle meget fine, originale malerier. Når man sidder her på den gamle veranda og kigger ud over templets lille have, synes storbyen pludselig uendeligt langt væk.

Historiske Gion

Det er naturligvis ikke kun i form af historiske templer, haver og paladser, at det traditionelle Japan kan opleves i Kyoto. Intet besøg i Kyoto er fuldendt uden en gåtur i den gamle bydel Gion. Ikke mindst den billedskønne, brolagte gade Shirakawa Minami-dori, hvor kvinder i farvestrålende kimonoer lyser op i gadebilledet, og små restauranter er indrettet i gamle træhuse langs en lille kanal. Hele området er fyldt med sådanne små, hyggelige gader. Særlig populær er gaderne omkring Gion Corner. Men det er i høj grad også værd at gå en tur ad den smalle gyde Pontocho. Især om aftenen, når den summer af liv, og der er lys i de mange røde papirslanterner over dørene.

Geishaernes mystiske verden

Gion er også det område af byen, hvor der er størst chance for at få et glimt af en geisha. Mange myter er blevet fortalt om geishaere gennem tiderne. Men som udgangspunkt er en geisha en kvinde, der arbejder ved middagsselskaber eller i te-huse. Her sidder hun med ved bordet og underholder de betalende gæster med dans, musik, lyrik og ikke mindst hendes veludviklede evner for konversation. Hun sørger for, at te-kopperne og saki-skålene er fyldte, og hun gør det på en forførende måde, der fastholder gæsternes opmærksomhed. Hun er altså ikke, som mange fejlagtigt tror, en prostitueret. Derimod er hun middagens midtpunkt. Men hun forvalter denne opmærksomhed med ynde og flirt således, at de betalende gæster føler, at de er midtpunktet. En geisha, der formår denne kombination af charme og fuldendt etikette, er både højt respekteret og højt betalt. Hun er et omvandrende kunstværk, og et levende symbol på, at Japans traditionelle kultur lever i bedste velgående i Kyotos gamle gader og templer.

Det sagt, er der naturligvis sket meget i den gamle hovedstad siden kejsertiden, og i dag er Kyoto en moderne storby med halvanden million indbyggere. Men det skal man ikke lade sig snyde af. For ingen andre steder i landet stikker de kulturelle rødder dybere end her, og får man først øjnene op for Kyotos eksotiske skønhed, er det umuligt ikke at forelske sig hovedkulds i denne vidunderlige, gamle kulturby.

Tekst og fotos af rejseleder Anders Stoustrup