Riga - Rejseledere Iveta og Inuta fortæller

Tema: Få øjnene op for Rigas skønhed!

Vores erfarne rejseledere Iveta Sundikova og Inuta Freimana fortæller om eventyrlige Riga. En by, der både er smuk, spændende, gæstfri og med et højt serviceniveau, men et lavt prisniveau!

Iveta har læst dansk på universitet i Riga og undervist i dansk på både Kulturakademiet og Sprogskolen Nordisk. Hun fungerer som tolk og har været dansktalende rejseleder i mere end 15 år. Hun er født og opvokset i Riga og kunne ikke forestille sig at bo andre steder. Hun elsker Riga!

Inuta har gennem en årrække været ansat i private virksomheder, arbejdet freelance med dansk og svensk oversættelse, boet hos en dansk familie og været dansk­talende rejseleder i 13 år. Hun har fast bopæl i Cēsis, men er så tit i Riga, at hun nu også har en lejlighed i byen.    

Som et sceneskift på et teater

Især en begivenhed i Letlands historie vil ingen af Vitus Rejsers to rejseledere glemme. Den 23. august 1989 tog letterne del i en 600 kilometer lang kæde af mennesker, der holdt hinanden i hånden helt fra Tallinn i Estland til Riga og videre til Vilnius i Litauen – en fredelig protest mod den sovjetiske besættelse. Både Iveta og Inuta var med til denne særlige historiske begivenhed. ”Det var en meget stærk oplevelse at være en del af denne menneskekæde”, fortæller Inuta. Efter at have været under russisk styre slog Letland i 1991 en kæmpe kolbøtte ind i demokratiet, og euforien var naturligvis stor!
 
Meget har ændret sig i Riga – og i en fart, så det nærmest minder om et sceneskift på et teater! Mærkevarer og dyre biler, gourmet­restauranter og moderne caféer popper op i bybilledet. Og samtidig finder man stadig gamle koner, der sælger grøntsager i deres små boder. Rigas madtempel på det Centrale Marked er nu et af Europas største markeder. Det bugner af friske og lækre grøntsager, frugt, kød, fisk, brød og mælke­produkter. I dag er meget af den tunge traditionelle mad udskiftet med herlige retter inspireret af det nordiske køkken. I Letland er kontrasterne mellem rig og fattig dog stadig stor, men for vores to rejseledere er det en glæde at vise, hvor stærkt det går fremad for landet.

Letterne - en syngende nation

”Letterne er et stolt folkefærd, og vi værner om vores identitet”, fortæller Iveta. Korsang har stor betydning – alle synger, store og små. Hvert 5. år holder vi en stor sang- og dansefestival, hvor flere tusinde del­tager og hylder de traditionelle lettiske folkesange og -danse. Selv har hun også sunget, især i skoleårene, men nu tager de mange spændende opgaver som rejseleder en stor del af hendes tid. Inuta elsker til gengæld at danse og har været med i et dansekollektiv. Hun fortæller gerne om de spændende oplevelser, hun har haft som deltager i den enorme sang- og dansefestival.

Jugendfacader og Pippi Langstrømpe huse

Iveta fortæller, hvordan besøgende falder i svime over Rigas enestående jugend­arkitektur. Det er simpelthen en oplevelse at løfte hovedet og se op på de fantastiske husfacader dekoreret med grinende, skrig­ende, glade og sure ansigter. For Iveta er jugendarkitekturen en af de smukkeste stilarter, og hun er meget stolt over de mange flotte bygninger, der i den grad præger Rigas bybillede. Inuta smiler og siger bare: ”Riga er skøøøn”. Hun elsker både de gamle, men også de moderne stilarter, som nu også for alvor begynder at dukke op i den smukke by. Hun fortæller om, hvordan det også er en oplevelse at se de mange farverige træhuse med charmerende Pippi Langstrømpe verandaer, som findes i Riga – men især i Jurmala lidt uden for Riga. Her er alt fra forfaldne til meget velholdte huse med smukke udskæringer.

Chokolade og kager

Begge rejseledere holder især af den helt unikke og hyggelige stemning i hjertet af den gamle bydel. At slentre gennem labyrinten af smalle brolagte gader, og krydse smukke, åbne pladser i det gamle middel­alderkvarter, er ren nydelse! ”Det bliver man aldrig mæt af”, forklarer Inuta. Iveta bryder ind: ”Det gør man til gengæld let af alle de lækre kager og chokolade, som man får på de mange hyggelige caféer”, griner hun. Her er virkelig forkælelse for både øjne og maver.

Generelt er prisniveauet lavt for danskere, og Iveta og Inuta anbefaler derfor et besøg i en af Rigas mange gode restauranter, hvor der er spændende gastronomiske retter på menukortet.

Ferie i Riga

Når man oplever Riga er det let at forstå Ivetas og Inutas fascination af deres by! Riga byder på Europas største og mest imponerende antal bygninger i art jugendstil, som er inspireret af flora og fauna. Riga er både levende og stemningsfuld, og her oplever du et fantastisk udvalg af skønne gourmetrestauranter og caféer. Drømmer du om at rejse til Riga? Så se alle vores rejser til Letland her.