Hotel Gudhjem, Bornholm

Hotel Gudhjem - ferie på solskinsøen

Et dedikeret værtspar og en perfekt beliggenhed i hjertet af Gudhjem har gjort Hotel Gudhjem til noget nær en institution på Bornholm og hos Vitus Rejser. Vi er kommet på det populære hotel i mere end 40 år, og vores rejser til Bornholm er ligeså populære, som de altid har været. Vi har talt med hotelvært Michael Wolfsberg om, hvad det Hotel Gudhjem kan.
 
Den sidste halvdel af 1800-tallet var Gudhjems storhedstid: Her begyndte man at eksportere de bornholmske, røgede sild til København, og mange af de nuværende huse skød op i den lille, hyggelige bymidte. Deriblandt Hotel Gudhjem. Huset blev bygget i 1872 af købmanden Vilhelm Rønne og har gennem historien haft et utal af funktioner, blandt andet som afholdshotel.

Man fornemmer at bygningen, der rummer Hotel Gudhjem, har fungeret som gæstgiveri i lang tid. Her er stemningen lidt som på de historiske badehoteller, hvor de hyggelige værelser rummer komfortable møbler, og hvor man kender hinanden og let falder i snak med nytilkomne: ”Folk kan rigtig godt lide at komme herover og holde ferie”, fortæller Michael Wolfsberg, hvis forældre købte stedet i 1970. ”Vi har alt fra gæster, som blot kommer for et par dage, til stamgæster, der bliver her i en uge, to uger eller endda endnu længere. Så finder de sig rigtig til rette, og hotellet bliver deres andet hjem: Der er arbejdsplads på værelset samt flere fællesstuer, hvor de kan gå ned og hygge sig sammen med de andre gæster, spille petanque, eller de kan tage sig en god svømmetur i den indendørs pool”. 

Hotel Gudhjem - et hotel og turistbureau

Michael og hans kone Stine overtog hotellet fra forældrene i 1993, hvor de drev det sammen med Michaels bror og svigerinde. I 2003 blev Michael og Stine eneejere af stedet, og den familiære stemning er en kerneværdi for de to: ”Her mødes du af service og nærvær fra første øjeblik: Det er os, der tager imod gæsterne i recep­tionen, det er os, der hygger om gæsterne i restauranten, og så fungerer vi også som turist­bureau”, fortæller Michael. Han bor blot 200 meter fra hotellet og er i højsæsonen på Hotel Gudhjem fra  klokken 5.00 om morgenen til 23.00 om aftenen. ”Så det er bogstavelig talt også os selv, der siger godnat til vores gæster”.

Den berømte sild

Det er fra Gudhjem, at Bornholms nu så kendte, røgede sild stammer. Her var fiskeforholdene yderst gunstige på grund af de mange klippevige, der kunne beskytte bådene mod hårdt vejr, og fiskerne røg sildene inde i de karakteristiske, høje skorstene, som man stadigvæk ser på husene i Gudhjem. Det skete om sommeren, da man om vinteren røg pølser samme sted. Idag er silderetten Sol over Gudhjem ligeså berømt som byen og har blandt andet lagt navn til en kokkekonkurrence, der i år afholdes den 23. juni 2018 på havnen i Gudhjem.

Gudhjem ligger på Bornholms nordkyst, hvor der er klipper, mens sydøen har øens smukkeste strande. Nede i øens sydvest­lige hjørne ligger hovedstaden Rønne, og det hele kan nås fra Hotel Gudhjem. Michael uddyber: ”Vores gæster får altid mange oplevelser med hjem i bagagen – Hammer­hus er et oplagt udflugtsmål, og så ligger Bornholms Kunstmuseum blot seks kilometer herfra. Mange elsker også at tage forbi Danmarks største vandfald i Døndalen, og så har vi rent faktisk landets tredjestørste skov her på øen, med masser af vandreruter”. Hotel Gudhjem udlejer også cykler til de mange friluftsmennesker, der gæsternstedet. Og når folk kommer hjem efter en lang dag kan de nyde Michael og Stines gode mad, der tager udgangspunkt i det klassiske, danske køkken. Vil du også forkæles af Michael og Stine på Hotel Gudhjem? Se alle vores rejser til Bornholm her.

Ferie i Danmark

Man får helt lyst til at synge med på Thøger Larsens sang "Du danske sommer jeg elsker dig", når ferien i Danmark planlægges. "Ude godt men hjemme bedst" er også meget sigende om en skøn ferie i Danmark. Det er med stor fornøjelse, vi dykker ned i Danmarks natur, kultur og historie - hvem ved - måske du bliver klogere på vores egen lille andedam undervejs? Vores vidende rejseledere gør altid deres allerbedste for at fortælle om de forskellige steder, som vi sammen udforsker. Danmark byder nemlig på et væld af gode rejseoplevelser, flotte naturoplevelser og hyggelige stunder. Året rundt tilbyder vi et bredt udvalg af rejser, som du kan udforske her.