Soldater i London

Rule Britannia!

Bliv klogere på Storbritannien, dets kultur, mad og seværdigheder. Produktchef Kirsten Hansen guider dig til store rejseoplevelser som inspiration til din næste ferie i Storbritannien. 

Husker du den pompøse afslutning på promenadekoncerterne i Londons Royal Albert Hall, hvor glade briter ivrigt vifter med flag og farverige bannere? Man fornemmer den nationale stolthed helt ude i de danske tv-stuer, men at mærke den på helt tæt hold på den anden side af Den Engelske Kanal er en helt speciel oplevelse.

Rejser til Storbritannien

At rejse i Storbritannien er også at rejse gennem historiske begivenheder og et møde med enestående arkitektur, kunst og litteratur. Selv naturen er en seværdighed i sig selv. Landet er en mosaik af alsidige landskaber; fra det frodige syd til det dramatiske højland i nord. Idylliske landskaber, nationalparker, blomsterrige Barnaby-landsbyer og Den Engelske Riviera, hvor palmer vajer under varmere himmelstrøg end i den øvrige del af landet. Dertil kommer fantastiske storbyer som London, Edinburgh og York, og helt mod nord byder det skotske højland på mere end 800 øer! Hvert hjørne i landet har noget ganske enestående at byde på, og jeg bliver aldrig mæt! 

For mig er en stor del af oplevelsen ved at rejse i Storbritannien overnatningerne. Man får nemlig et indtryk af ægte britisk gæstfrihed ved at bo på typiske britiske hoteller. Her er gangene lange og så labyrintiske, at man nærmest farer vild. Gulvene knirker, og der ligger tykke gulvtæpper på de gammeldags indrettede værelser, som til tider har nogle lidt mystiske sanitære forhold. Ofte skal vinduer åbnes opad, og tit er der kun én elevator på hotellet. Men det er det hele værd!

Smag på Storbritannien

Der er ikke noget bedre end at vågne op på et af disse typiske hoteller og nyde en traditionel English Breakfast med æg, bacon, baked beans, stegte tomater, ristet toast og så videre. Her går ingen sulten fra morgenbordet. Prøv også den forfriskende engelske cider, der er fremstillet af gæret most fra æbler – eller måske en traditionel High Tea, hvor teen serveres med små fingersandwich, lækre kager og scones med clotted creme (en særlig blanding af fløde og smør). I Storbritannien spiser jeg helst typiske retter som fish & chips eller den berømte Shepherd’s pie med hakket lammekød, bagt i ovnen med kartoffelmos. Det sker også, at der ryger en is med mynte og chokolade ned - eller en gin & tonic med chips, krydret med salt og eddike. Jeg går aldrig sulten i seng i Storbritannien. 

Folkeånd - briterne er en attraktion i sig selv

Briterne er generelt et reserveret folkefærd, hvor høflighed og traditioner lever stærkere end i Danmark. Køkultur og ordet ”please” har stor betydning i dagligdagen. Du vil opleve, at briterne er varme mennesker, hvor det sociale samvær altid er i højsædet. Her kommer den lokale pub tit i spil, da den bliver brugt som mødested for hyggesnak og vidner om denne sociale og omsorgsfulde kultur. Livet leves i vid udstrækning på disse charmerende pubber, der findes på næsten hvert et gadehjørne.

Hvis du ikke synes, du kender den fantastiske britiske humor, så tænk blot på nogle af de mange morsomme tv-serier, som ”Halløj på badehotellet” med John Cleese i hovedrollen eller ”Fint skal det være” med den snobbede Mrs. Hyacinth Bucket, der terroriserer sine omgivelser i forsøget på at klatre op ad den sociale rangstige.

Resterne af et klassesamfund

Historien om Mrs. Bucket er i høj grad en kommentar til Storbritanniens klasse­inddelte samfund, hvor der fortsat er store forskelle på rig og fattig. I dag kan indbyggerne groft deles ind i adelen, borger­skabet, arbejderklassen og de hjemløse. I forstæderne ses husmødre trippende afsted i korte kjoler for at købe ind i Tesco. I London shopper de fine damer i det fornemme stormagasin Harrods, og i Bath nyder overklassen 5 o’clock tea med champagne på elegante The Pump Room Restaurant. Vi kender fænomenet fra tv-serien Herskab & tjenestefolk (Upstairs & Downstairs), selv om det er en forældet version af den nuværende virkelighed.

I nogle af Jane Austens berømte bøger skildres de forskellige samfundslag på humoristisk og skarpsindig vis. Her fornemmer man rigtigt, hvad det er for en fortid, der er gået forud for nutidens samfund i Storbritannien. Et forsøg på at gøre klasse­forskellene mindre tydelige er indførslen af skoleuniformer på alle landets skoler.

Britisk stolthed

Det britiske skolesystem er et af de ældste og mest respekterede i verden – en kombination af moderne uddannelse og gamle traditioner. Storbritannien har desuden mange dyre privatskoler og flere verdens­berømte universiteter, blandt andet i Oxford, som vi besøger på rejsen ”På opdagelse i Storbritannien”.

Landets indbyggere er stolte af Storbritanniens mange opfindelser: Lokomotivet, fjernsynet - og selv frimærket. Læg mærke til, at der ikke er landenavn på de britiske frimærker, for som briterne siger: Det er ikke nødvendigt – det var jo os, der opfandt det! Briterne elsker farverige shows, teaterforestillinger og musik. Især i London findes en stærk tradition for store musicals og opsætninger: The Lion King, Les Misérables, Phantom of the Opera og mange flere. Derudover kommer nogle af verdens største berømtheder fra Stor­britannien såsom Shakespeare, Alexander Graham Bell, Jane Austen, Charles Darwin, Alfred Hitchcock, Salman Rushdie, John Cleese og Charlie Chaplin blot for at nævne et par få – hertil kommer store musikkunstnere, som har påvirket hele verden: The Beatles, Rolling Stones, Elton John, David Bowie - you name it!

God Save the Queen

Storbritannien er et af Europas gamle monarkier, og den engelsk-britiske konge­række går helt tilbage til år 800. Det britiske kongehus har imidlertid ikke altid været særlig populært på grund af talrige skandaler. Noget der dog har ændret sig de seneste år - ikke mindst på grund af Prins William og Kate Middleton. I 2013 satte Dronning Elizabeth II en spektakulær rekord ved at have siddet 60 år på tronen, hvilket er længere end nogen anden nu­levende monark og i 2016 kunne hun fejre sin 90 års fødselsdag. På vores rejse til London besøger vi Buckingham Palace , der siden 1837 har været beboet af den britiske kongefamilie.

Det Britiske Imperium

Der er en stærk national ånd i Storbritan­nien. Der er ingen tvivl om, at den lange periode som kolonimagt har spillet en afgørende rolle for den nationale selv­forståelse, både følelsesmæssigt og kulturelt. Noget der gør sig gældende den dag i dag.

Det Britiske Imperium var resultatet af opdagelsestiden, og med kolonier på alle klodens kontinenter (på nær Antarktis) blev imperiet en førende stormagt både politisk og økonomisk. Imperiets vækst gav befolkningen en stærk følelse af selvtillid, der siden skulle lide et knæk med imperiets fald. Indien blev den vigtigste besiddelse, hvorfra ekspansionen fortsatte med det britiske østindiske kompagni, East India Company. Fortalt med den grove pensel, begyndte det hele at smuldre, da den indiske nationalisme eskalerede. Trods forsøg på at dæmme op for uroen var modstanden så stor, at Indien kort efter 2. verdenskrig fik sin selvstændighed. Det Britiske Imperium opløstes i 1997 med overdragelsen af Hong Kong til Folkerepublikken Kina. For Storbritannien har opløsningen af imperiet imidlertid betydet stor økonomisk tilbagegang, og landet betragtes ikke længere som en verdensmagt. Det Britiske Imperium har efterladt betydelige spor i den moderne verdensudvikling, blandt andet med udbredelsen af demokrati og ikke mindst sproget og kulturen. Man kan dog undre sig over, at det overhovedet var muligt for England, Wales og Skotland at opnå disse resultater – det er jo blot en ø!   

Gadebilledet i landets storbyer afspejler i dag en ganske multikulturel befolkning – turbanklædte mænd og traditionelt jakke­klædte forretningsfolk. En sammensat kultur med en ganske særlig atmo­sfære. Her findes restauranter med mad fra det meste af verden og sjove forretninger med alverdens kuriosa.

Britisk politik

I 1970erne var Storbritannien plaget af svære økonomiske problemer, som var meget ydmygende for briterne. Margaret Thatcher blev Storbritanniens konservative premiereminister fra 1979-90 – og landets første kvindelige statsoverhoved. Hendes jernhårde økonomiske politik skulle få en udbrændt nation til at vågne op. Mange elskede at hade hende og ud over at føre til økonomisk vækst, førte hendes ben­hårde politik også til en forøget forskel på rig og fattig.I 2016 stemte Storbritannien sig ud efter 43 år i EU – det såkaldte "Brexit". At forlade unionen har for mange briter været en måde at blive herre i eget hus og lukke grænserne for udenlandsk arbejdskraft. Beslutningen har imidlertid også skabt splid mellem generationer i landet, hvor yngre generationer stemte imod, stemte ældre generationer for at forlade EU. I et historisk perspektiv vidner splittelsen i landet og Brexit om en nation, der, efter et mærkbart fald fra magtens tinder og mange års økonomisk turbulens og arbejdsløshed, endnu ikke helt kan finde ben at stå på.

Én ting er sikker; selvom den nationale selvfølelse måske lider overlast disse år, så er den nationale identitet intakt – få nationer har så stærke traditioner og så meget personlighed, som Storbritannien.
 

Anglofili

Storbritannien er på mange områder en tidslomme og befinder sig bestandigt mellem gammelt og nyt - tradition og forandring. Briternes generelle holdning er ganske enkelt: Hvorfor lave om på noget, der fungerer? Hvorfor ændre på noget, som vi kender? Landet er gammeldags, men på en absolut charmerende måde. Enten elsker man det – eller også synes man simpelthen, at det er for… ja, gammeldags. Jeg er en af dem, der elsker det, og jeg er nok, hvad man kan kalde for anglofil – jeg elsker Storbritannien og alt britisk. Netop nu er der en økonomisk fordel ved at besøge Storbritannien, fordi kursen på engelske pund er lav. Derudover er der et væld af fantastiske grunde til at opleve landet, men tag selv afsted, og find din passion for mit favoritland.

Kirsten Hansen har fuldstændig tabt sit hjerte til Storbritannien. I en periode boede Kirsten i London, hvor hun arbejdede på et hotel som tjener og stuepige. Igen og igen har hun rejst rundt i hele Storbritannien – et land hun aldrig bliver færdig med.

Flyv direkte til Storbritannien

Kun en kort flyvning over vandet bringer os fra Danmark til charmerende, smukke og anderledes Storbritannien. Drømmer du om at opleve Storbritaninen? Se alle vores rejser til Storbritannien her.