Vitus Rejser · Vores historie

51 år med gode oplevelser i godt selskab - en Vitus-fortælling

Vitus Rejsers historie

I 1973 trillede de første busser med forventningsfulde gæster ud på landevejene, og siden da har Vitus Rejser haft vokseværk. I dag kan du tage med os på bus- og flyrejser, krydstogter på verdenshave og floder, storbyferier, rundrejser, vandre- og cykelferier, langtidsrejser og meget, meget mere. 

Gennem alle år har vi gjort os umage for at levere gennemtænkte rejser med fokus på gode oplevelser og fællesskab.

I 2024 fejrede vi 51-års jubilæum. Det er vi stolte af, og det havde naturligvis ikke været muligt uden tillid og opbakning fra vores skønne gæster. 

Vitus Rejser gennem 50 år

I forbindelse med vores jubilæum i 2023, har vi været i arkiverne og fundet et hav af interessante anekdoter og historier, der alle er med til at tegne billedet af, hvem og hvad Vitus Rejser er.

Nedenfor kan du læse en kronologisk liste med de vigtigste højdepunkter gennem de forgangne 50 år.  

70´erne

1973: Eventyret tager sin begyndelse, da 65-Ferie grundlægges på adressen Borgergade 17 i København med 20 kvadratmeter og en lille skranke. De første år var den primære målgruppe pensionister og efterlønsmodtagere. I de første seks måneder blev der sendt 400 gæster på ophold rundt om i Danmark. Grundlaget til virksomheden blev dog allerede dannet tilbage i 1966, hvor forretningen fokuserede på salg af pensionistbilletter med bl.a. Tjæreborg. Idémanden bag det hele var politimanden Albert Olsen, som i dag lægger navn til Albert Olsens Rejsefond. 
 
1974: Det første rejsekatalog sendes ud, og de første busrejser inden for Danmarks grænser lanceres. Langt størstedelen af årets 6.000 gæster tog på ferie i Danmark, dog var nogle af dem med DFDS til Oslo. 
 
1975: Introduktion af éndagsture med Sverige som destination. Endagsturen var en sejltur til Sverige med 3 stk. smørrebrød, en øl og en snaps inkluderet. Alt sammen for bare 15 kroner. Vi flyttede til Kampmannsgade 3. 
 
1976: Påsken faldt sent, nemlig midt i april, og det gav lejlighed til at introducere et særligt katalog med påskerejser til Sønderjylland, Sydfyn, Gilleleje, Fakse Ladeplads og Bornholm. Sommerprogrammet bød på ophold i Nordjylland inklusive Skagen (hotellet til overnatning var i Randers) og en helt særlig tur til Telemarken i Nordnorge til en pris på bare 975 kroner.

Juleprogrammet var ligeledes centreret omkring Danmark med rejser til Langeland, Bornholm, Helsingør, Randers og Køge. Der var også mulighed for at holde jul i udlandet dette år, da vi tilbød jul i Goslar i Harzen. 
 
1977: De første gæster kom afsted til Hotel Gudhjem på Bornholm, som vi stadig samarbejder med den dag i dag. En spændende nyhed dette år var "International pensionistuge i Blackpool". Overskriften på årets rejsekatalog var "Gensyn med Danmark". 
 
1978: Stort sommerkatalog på 24 sider! For første gang arrangerede vi busture til Holland, ligesom Tyskland også blev en større destination med rejser til Berlin samt julerejser til blandt andet Güstrow i DDR. Netop DDR var i en kategori for sig selv, for østtyskerne krævede meget detaljerede og præcise passagerlister, og busserne skulle køre ad særlige ruter til og fra Berlin. Vi flyttede tilbage til Borgergade 17. 
 
1979: Årets store nyhed var "Pensionist-Træf i Harzen". Sommerprogrammet voksede til 32 sider.

80´erne

1980: Grønland kom på programmet - i første omgang med et højskoleophold på Qaqortup. Der kørtes otte ture til Berlin uden rejseleder. Det var en større opgave at gøre de østtyske myndigheder tilfredse med gæstelisterne og ruter, og det var ikke helt ligetil at passere grænsen mellem Øst- og Vestberlin. Ikke alle gæster var lige trygge ved de østtyske grænsebetjentes meget nidkære gennemgang af busserne invendigt og udvendigt. Vi lancerede blomsterrejserne til Holland. I dag er de skønne forårsrejser stadig vores mest populære busrejse i april og maj.  
 
1981: Solskinsøen Bornholm blev den største indenlandske destination, og er det stadig den dag i dag.
 
1982: For første gang besøgte vores gæster Nordkap.
 
1983: Udtrykket "kvalitetsrejser" blev brugt for første gang. Den gode kvalitet prioriteres højest, så må prisen rettes ind derefter.
 
1984: I samarbejde med Europæiske - og i kombination med dækning af "det gule sygesikringsbevis" var alle rejsende nu dækket med en inkluderet rejseforsikring. 
 
1985: Med tilskud fra Gigtforeningen og "Albert Olsens Rejsefond" tog 350 gæster på kurrejse til Rumænien. Vi ansøgte om optagelse i Guinness Rekordbog for at gennemføre "verdens største busrejse", som i uge 43 gik til Hahnenklee i Harzen med 28 fyldte busser. Underholdningen blev leveret af Dario Campeotto. Rekordforsøget blev desværre ikke anerkendt, da det var uden for kategori. 
 
1986: Rejse til Köningslutter med én-dagstur til Berlin, en lang tur da man kun måtte køre 60 km i timen på de østtyske motorveje.
 
1987: De første flyrejser lanceres med Thailand som destination. Det understreges i årets rejsekatalog, at gyldigt pas skulle medbringes, når rejsen til Berlin bestilles - både den østlige og vestlige del af byen skulle besøges.
 
1988: Det fremhævedes i årets katalog, at man ved indtegning på rejsen bedes oplyse, om man ryger - i så tilfælde ville man blive placeret bagerst i bussen. Der opfordredes til, at rygere som ikke-rygere tog hensyn til hinanden.

1989: Efter 22 år stoppede vi med salg af Tjæreborg Rejser pr. 31. marts. Vores kontor i Jylland lukkede i slutningen af marts.

90´erne

1990: Indførsel af rygepolitik i busserne. Nu måtte der kun ryges på de otte bagerste pladser i bussen. Introduktion af busrejser til Portugal og Spanien. Men 21 dage sammen i en bus er meget lang tid. Busrejser til Paris kom på programmet.
 
1991: Flytning fra Borgergade til Adelgade 53 til nye flotte lokaler. Man kan vel sige, at vi "avancerede" fra Borger til Adel...
 
1992: Vi indtog østblokken med flodkrydstogter i Øst- og Vesteuropa samt flodkrydstogt i det nyåbnede Rusland.
 
1993: Rusland blev en succes med seks udsolgte krydstogter.
 
1994: Opblødningen i Øst betød, at vi kunne tilbyde en 9-dages rundrejse i Polen med besøg i Gdansk, Warszawa og Krakow.
 
1995: Antallet af flydestinationer voksede med interkontinentale resjemål som Kina, Thailand, Peru, Australien/New Zealand og Tasmanien samt europæiske destinationer som London, Skotland og Wales. Salgstart i forbindelse med efterårskataloget måtte spredes over fem dage, fra 5. september til 12. september for at vi kunne følge med efterspørgslen - startdagen 5. september var fokuseret på jule- og nytårsrejser i Danmark.
 
1996: "Alt er inkluderet" - på de fleste af årets busrejser er der fuldpension, ligesom rejseforsikring er inkluderet (under forudsætning af et gyldigt sygesikringsbevis).
 
1997: Årets krydstogtkatalog fokuserer på rejser til Ruslands og Ukraines floder.
 
1998: 25-års jubilæum fejres -årets særlige jubilæumsprogram var på hele 132 sider.
 
1999: Overtagelse af Helserejser, der også den dag i dag sender psoriasispatienter til behandling ved det Det Døde Hav i Israel. Vi flyttede til Sølvgade 15-17, hvor vores kontor stadig har til huse.

00´erne

2000: Årets store nyhed var krydstogter til Bajkalsøen i Sibirien.
 
2001: Alle busrejser blev røgfrie, og vi indledte vores samarbejde med Gouda Forsikring.
 
2002: 25 års samarbejde med Hotel Gudhjem på Bornholm fejredes.
 
2003: Vi gennemførte det første rejselederkursus med 15 deltagere.
 
2004: Et år som kan betegnes som et "normalt" år, hvilket ellers ikke var et udbredt fænomen i rejsebranchen. Begyndende fred i Mellemøsten, ingen nye krige i verden og uændret dollarkurs.
 
2005: Klassikeren "Lysets Land og Læsø" blev skabt.
 
2006: Nye flodkrydstogter til Mosel/Rhinen og krydstogt til Grønland.
 
2007: Vi dækkede fire kontinenter med mere end 100 forskellige rejser.
 
2008: Direktørskifte. Henrik Thomasen, som var med til at starte firmaet, gik på pension. Heidi Maak Glinvad overtog. Vi opkøbte Senior Rejser.
 
2009: Finanskrisen og dens konsekvenser kradser.
 
2010: Vulkanen Eyjafjallajökull i Island gik i udbrud, hvilket afstedkom en enorm askesky. Luftrummet over Danmark, Færøerne, Norge, Storbritannien og Irland blev lukket. Vi kom på de sociale medier og fik en Facebook-profil.

10´erne

2011: Uroligheder i Mellemøsten gør, at mange rejser til Marokko, Tunesien, Syrien, Jordan, Dubai og Oman må aflyses.
 
2012: Det var hårde tider i rejsebranchen, gamle bureauer lukker, og internt hos os begynder snakken om, hvordan en fornyelse kan ske.
 
2013: Vi fejrede vores 40-års jubilæum med en festrejse til Harzen.
 
2014: Navneskifte til vores nuværende navn, Vitus Rejser. Navnet er inspireret af den danske opdagelsesrejsende Vitus Bering.
 
2015: Vi introducerede vores årlige fødselsdagskrydstogt på det gode skib MS Leonora med underholdning ombord. Alle pladser blev revet væk på en enkelt dag. Vitus Rejser vandt prisen som Årets Busrejsearrangør ved en prisoverrækkelse på messen Ferie for Alle i Herning.
 
2016: En af årets nyheder var en rejse på Donau med besøg i Transsylvanien og et bloddryppende besøg på Grev Draculas slot.
 
2017: Vitus Rejser kom på Instagram, og som det første danske rejsebureau havde vi det ultimative krydstogt på tværs af Europa 24 dage fra Amsterdam til Sortehavet.
 
2018: Vi introducerede konceptet "I ro og mag" – rejser særligt tilpasset til dårligt gående.
 
2019: Medarbejderstaben talte nu 32 personer, og det begyndte at blive trangt på kontoret i Sølvgade.  
 
2020: Corona tvang verden og i særdeleshed rejsebranchen i knæ. Det var ikke en nem tid.

2021: Vitus Rejser købte Klingenberg Rejser.
 
2022: Vores første singlerejse, julemarkedskrydstogt på Mosel med MS Leonora, meldes udsolgt på 48 timer!
 
2023: Jubilæumsår med masser af fejring og overraskelser og store jubilæumsrejser. 

Og - så blev vi i november 2023 kåret til Danmarks bedste rejsearrangør. En fantastisk afslutning på året. 

Tak, fordi du er en del af Vitus' Verden.

Vi glæder os til at byde på mange flere rejser i godt selskab.