Dagsprogram
1. dag. Mod Maribo og besøg i Knuthenborg Safaripark
Efter vi har sat os godt til rette i bussen, går turen sydover, hvor vi skal nyde nogle dejlige dage i ro og mag på Danmarks fjerdestørste ø, sydhavsøen Lolland. Lige så snart vi er ankommet på øen venter de første "vilde" oplevelser os.
Vi skal opleve vilde og fritgående dyr i Nordeuropas største safaripark, Knuthenborg. Oprindeligt var Knuthenborg en gammel hovedgård, med en historie, der kan føres mange århundreder tilbage til 1372. I dag huser safariparken over 1000 dyr fordelt på cirka 32 arter fra hele verden.
Med bussen kører vi rundt på Elefantsletten, Savannen og Tigerskoven og forsøger at spotte de vilde dyr. Der bliver gjort holdt undervejs så vi kan komme ud af bussen og se nærmere på dyrene. I safariparken spiser vi frokost i form af et par stykker smørrebrød inkluderet en øl, vand eller et glas vin.
Efter besøget hos de vilde dyr kører vi den korte vej til Maribo, hvor vi finder vores hotel, Milling Hotel Søpark. Her ankommer vi tids nok til den daglige eftermiddagskaffe og kage som kan nydes i loungeområdet eller, såfremt vejret tillader det, udendørs på terrassen med udsigt over Søndersø.
Om aftenen mødes vi igen for at nyde turens første middag, som består af en hovedretsbuffet og dessert.
Inkluderede måltider: Frokost og middag.
Dag 2. Byvandring i Maribo, besøg i Nysted og polakkasernen
Efter vi har nydt hotellets morgenbuffet, er vi klar til at starte på dagens program, som vi indleder med en byvandring i Maribo, hvor vi selvfølgelig skal se domkirken, der ligger en kort spadseretur fra hotellet.
Maribo Domkirke er et imponerende bygningsværk med en helt særlig beliggenhed, som er både bynær og midt i naturen, lige ned til den smukke Søndersø. Som del af et dobbeltkloster blev kirken opført i 1400-tallet med placering mellem et nonnekloster og et munkekloster. I kirken kan man se krypten, hvor kongedatteren Leonora Christina Ulfeldt for en kort tid lå begravet, og ved siden af kirken ligger ruinerne af et Birgittinerkloster.
Kaj Munk blev født i Maribo i 1898. Han mistede tidligt begge sine forældre og kom derefter i pleje hos, og blev senere adopteret af morens barnløse kusine Marie Munk og hendes mand Peter Munk. Forældrenes gravsted med en sten udformet som en træstub er bevaret på Maribo kirkegård. Vi går en tur på kirkegården for at se gravstedet. Vi skal videre rundt i Maribo og på Torvet 11 er der en mindeplade på Garvergården, hvor Kaj Munk er født og boede med sine biologiske forældre. Her på torvet står der også statue i helfigur af Kaj Munk.
Efter byrundturen samler bussen os op, og vi fortsætter ud i det lollandske. Vi kører til Nysted, som går for at have den smukkeste naturhavn på Lollands sydkyst. Vi går en lille tur rundt ved lystbådehavnen med de svenskrøde bygninger og videre op i de snørklede gader, inden vi finder vores restaurant, hvor vi nyder et par stykker smørrebrød, inkluderet et glas øl, vin eller vand.
Efter frokost kører vi til polakkasernen lidt udenfor Rødby, hvor vi skal høre mere om de første sæsonarbejdere, der kom til Danmark. Fra 1893 har man på Lolland haft brug for ekstra hjælp i roemarkerne, og via Tyskland har man rekrutteret folk fra især området, Galizien, som var en af de fattigste dele af Østrig-Ungarn. Der blev hovedsagelig rekrutteret fattige landsbybeboere som drømte om et bedre liv.
Museet ligger i en bygning som blev opført til at huse sæsonarbejderne, for at de ikke skulle blande sig for meget med lokalbefolkningen med deraf følgende forelskelser og giftermål. At det alligevel skete for en del, vidner mange polskklingende navne på Lolland og Falster om den dag i dag.
Vi er tilbage på hotellet sidst på eftermiddagen. Igen i aften samles vi for at spise middag på hotellet.
Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.
Dag 3. Bandholmbanen/Turbåden Anemonen og Frederiksdal Kirsebærvin
Efter den dejlige morgenbuffet fortsætter vi ud for at opleve Lolland.
Afrejse: 06/05 og 23/09.
På rejser med ovennævnte afrejsedatoer starter vi dagen med at tage en tur med Museumsbanen Maribo-Bandholm, som kører en ca. otte kilometer lang strækning mellem Maribo og Bandholm. Banen blev oprindeligt indviet i 1869, og blev som veteranbane stiftet af Dansk Jernbane-klub i 1962, hvilket gør Bandholmbanen til landets ældste veteranbane. Museumsbanen kørt med veterantog med forskellige damplokomotiver, motorlokomotiver og vogne fra perioden 1869 -1925.
Bygningerne og anlægget ved Bandholm Station er flotte og velholdte, og hvis du måske kan genkende stationsområdet uden helt at kunne placere dem, så er det ikke så underlilgt, for området bliver ofte brugt i forbindelse med filmproduktioner.
Afrejse: 27/08, 10/06, 19/08 og 09/09
På rejser med overnnævnte afrejsedatoer går vi ned til Søndersø på en kort spadseretur langs søen til anløbsbroen ved Maribo Domkirke. Her bliver vi samlet op af Turbåden Anemonen. Vi skal på en sejltur rundt i Naturpark Maribosøernes enestående natur som vi oplever fra søsiden.
Naturpark Maribosøerne består af søerne Søndersø, Røgbølle Sø, Hejrede Sø og Nørresø samt oplandet omkring dem. Området er kendt for et rigt fugleliv med mange forskellige arter, da søerne ligger i et smukt og varieret landskab, omkranset af marker, enge, moser og skovarealer.
Vi sejler en time rundt på Søndersø, den største af søerne, og hvis vi er meget heldige kan vi måske spotte en havørn, som der er en stor bestand af i naturparken.
Efter vores sejl- eller jernbanetur er det tid til frokost. Vi kører til den smukke lille herregård Pederstrup, hvor vi skal nyde en dejlig tapastallerken i deres Café Frederikke. Når vi har spist, sætter vi os i bussen, der bringer os til det vestligste Lolland.
Næste stop er nemlig Frederiksdal Gods lidt nord for Tårs, hvor vi skal smage på spændende kirsebærvine. I Danmark har vi en lang og stolt tradition for produktion af kirsebærlikør, og førhen producerede mange gårde deres egen likør af æbler eller kirsebær. Særligt dansk kirsebærlikør var at finde på barer og drinkskort over hele verden, og Cherry Heering er for eksempel stadig en uundværlig ingrediens i den verdensberømte Singapore Sling fra Raffles Long Bar i Singapore. Siden gik det hele lidt i glemmebogen, da produktion af frugtvin og likør i Danmark blev umoderne, samtidig med at det blev muligt at fremstille dansk vin på druer.
På Frederiksdal Gods blev Stevnskirsebærret genopdaget i 2006, og i dag producerer Frederiksdal Kirsebærvine prisbelønnede vine i absolut verdensklasse. Vi skal en tur i kirsebærmarkerne, og vi skal høre om produktionen af deres forskellige vine, og så skal vi selvfølgelig også smage på nogle af dem. Mon ikke der kunne snige sig en flaske likør eller en anden af deres spændende vine med hjem i kufferten?
Undervejs kommer vi også forbi Dodekalitten som vi beundrer på afstand. Dodekalitten er et kunstværk som består en kreds af 12 stenstøtter på mellem 7-9 meters højde placeret på en mark med udsigt over Smålandsfarvandet.
Vi er hjemme sidst på eftermiddagen, og igen i dag når vi kaffe og kage på hotellet, inden vi mødes til turens sidste middag i restauranten.
Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.
Dag 4. Femern besøgscenter og hjemrejse
Efter morgenmaden pakker vi bussen og sætter kursen mod Rødby, som vi nok er et par stykker, der kender som havnebyen hvorfra vi sejler med færgen til Puttgarden. Det er dog ikke færgen vi skal med, men i stedet skal vi en tur ind i fremtiden, og se hvad den byder på.
Vi skal nemlig på en spændende rundvisning på Femern A/S Udstillingscenter, for at høre mere om det kolossale anlægsarbejde, det er at bygge den 18 kilometer lange tunnel mellem Danmark og Tyskland, Femern Bælt-tunnelen. For de friske er der også mulighed for at besøge udsigtsplatformen ved byggeriet.
Med hovedet fuld af tal og fakta om den kommende trafikforbindelse og med bagagen fuld af gode lollandske rejseminder, vender vi bussen mod Sjælland. Undervejs finder vi et sted at gøre holdt for at spise de medbragte sandwich fra hotellet, inden vi sidst på eftermiddagen er tilbage ved opsamlingsstederne.
Inkluderede måltider: Morgenmad og madpakke.
Bemærkninger
I ro og mag - her sætter vi tempoet ned:
Er du blandt dem, der synes, at det går lidt for stærkt på vores rejser? Så skal du vælge en ”I ro og mag”-dato. Her tager skruer vi ned for tempoet og tager ekstra hensyn, så alle kan være med.
Du kan læse mere om, hvad det betyder at rejse "I ro og mag" samt om kravene til din fysiske form under "Praktiske oplysninger".
Du kan se alle rejser, hvor vi tilbyder I ro og mag her.