Dagsprogram
1. dag: Stockholm og skærgården
Første skridt på vores nordiske odyssé er rejsen gennem Sverige, hvor vi besøger den hyggelige by Gränna, der ligger ved bredden af Sveriges næststørste sø, Vättern. Byen er særligt kendt for de såkaldte polkagrise, som er sprøde bolsjestænger med røde og hvide striber. Ved byens hyggelige havn nyder vi en frokost, inden vi sætter kursen mod Stockholm og skærgården.
I centrum af Stockholm går vi ombord på Viking Lines imponerende skib, der er et af Østersøens mest moderne og miljøvenlige. Mens vi i den lyse sommernat glider ud mellem skærgårdens tusindvis af øer og klippeskær, kan vi nyde den store buffet ombord. Der er skærgård på næsten hele strækningen til Finland, så der er rig mulighed for at nyde udsigten - eller måske blot lade sig friste af skibets butikker og underholdningstilbud.
Dagsetape: Ca. 565 kilometer.
Inkluderede måltider: Frokost og middag.
2. dag: Helsinki og Søhøjlandet
Mens vi nyder den store morgenbuffet ombord, sejler vi det sidste stykke gennem den finske skærgård og ankommer til Finlands gamle hovedstad, Turku. Så snart vi er kørt fra borde, sætter vi dog kursen mod den nuværende hovedstad, Helsinki, hvor vi tager på byrundtur og ser de mest kendte seværdigheder som Sibeliusmonumentet, Parlamentsbygningen og det olympiske stadion fra 1952. Et besøg i den berømte Tempelkirke, der er sprængt ud i klipperne, hører selvfølgelig også med, inden der bliver tid til frokost på egen hånd i centrum af byen. Her er der mulighed for at besøge den gamle markedshal, som er fyldt med små madboder, der byder på alt lige fra frugt og grønt til fisk, skaldyr og kager.
Først på eftermiddagen begiver vi os mod nord til det centrale finske søhøjland og byen Jyväskylä, hvor den berømte finske arkitekt Alvar Alto trådte sine barnesko. Ikke mindre end 30 bygninger har han tegnet i området omkring Jyväskylä, og vi lægger vejen forbi et par af dem inden vi ankommer til vores hotel, hvor middagen venter os.
Dagsetape: Ca. 440 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
3. dag: Den Botniske Bugt og Laplands hovedstad Rovaniemi
Omgivet af søer og skove fortsætter vi rejsen mod nord og besøger midt på formiddagen den særprægede kro Vaskikello, der huser en af verdens største private samlinger af klokker. Mens vi nyder en kop kaffe og et stykke finsk hjemmebagt kage, får vi historien bag samlingen, der strækker sig fra de mindste keramikklokker til store kirkeklokker, der måler flere meter i diameter.
Frokostpausen holder vi i byen Oulu, der ligger inderst i Den Botniske Bugt. Ved byens torv ud mod den gamle havn ligger gamle pakhuse i træ, som er flere hundrede år gamle og i dag rummer små spisesteder og butikker. Her ligger også den historiske markedshal, som stadig i dag er mødested for byens indbyggere. Ofte er der også marked på torvet, og der er rig mulighed for på egen hånd at finde lidt godt at spise.
Om eftermiddagen følger vi Den Botniske Bugts kystlinje mod nord og tager et lille stop ved Merihelmi, hvor vi kan komme helt ned til vandet og nyde udsigten over bugten.
Dagens mål er Laplands administrative hovedby og handelscentrum, Rovaniemi, som ligger lige ved polarcirklen. Byen er opstået ved sammenløbet af to Finlands største floder, Kemijoki og Ounasjoki, og vores hotel ligger lige ved flodbredden og blot 100 meter fra gågaden.
Efter middagen kan vi varmt anbefale en lille aftentur langs floden eller måske på det lille fjeld Ounasvaara, der ligger lige på den anden side af floden. Er vi heldige, er her turens første chance for at opleve midnatssolen.
Dagsetape: Ca. 550 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
4. dag: Arktikum, Polarcirklen og Urho Kekkonen Nationalpark
Vi begynder dagen med et besøg på Arktikum i Rovaniemi, som på spændende vis fortæller om samisk kultur, byens dramatiske historie og den arktiske natur. Det er et af Finlands flotteste museer og tegnet af den danske arkitekt Claus Bonderup. Inspireret af naturen i Lapland er museet delvist bygget under jorden og gennemskåret af en 176 meter lang glaskorridor, der åbner for dagslyset og giver udsigt mod floden og fjeldene.
Efter vores besøg på Arktikum kører vi få kilometer længere nordpå og tager et stop ved polarcirklen. Ifølge finsk tradition er det her julemanden bor, så der er rig mulighed for at være i god tid med årets julegaveindkøb og eventuelt sende årets første julekort fra det lokale postkontor. Der er også adskillige spisesteder ved polarcirklen, og måske kan det friste at smage på rensdyrkødet, som selvfølgelig er Laplands delikatesse.
Nord for Polarcirklen tager vi stop i byen Sodankylä, hvor vi ser Laplands ældste kirke og en af Finlands ældste træbygninger. Hele området er domineret af storslået natur, og de første fjelde begynder at rejse sig over skovene og søerne.
Dagens overnatning er i den lille by Saariselkä, der ligger for foden af fjeldet Kaunispää og lige på kanten af den store nationalpark, der er opkaldt efter den tidligere præsident Urho Kekkonen. Inden vi ankommer til hotellet, tager vi et lille stop ved nationalparkens besøgscenter, der giver en lille introduktion til områdets natur og dyrevildt.
Dagsetape: Ca. 260 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
5. dag: De samiske by Karasjok og Nordkap
En storslået dag venter os forude. Gennem Laplands smukke natur kommer vi forbi den store Inari-sø og krydser snart Tanaelven, der udgør grænsen mellem Finland og Norge. Lige efter grænsen ligger de norske samers hovedstad, Karasjok. Her tager vi et stop ved Sametinget og ser den specielle arkitektur, der selvfølgelig er inspireret af de gamle samiske traditioner.
Efter opholdet i Karasjok fortsætter vi helt ud til kysten og følger den 123 kilometer lange og imponerende fjord Porsangeren. Her oplever vi, hvordan landskabet gradvist ændres og træerne bliver mindre, inden vi for alvor kører ud i den barske, arktiske natur på Norges yderste spids. Her er imponerende klippeformationer og forstenede lag af gammel havbund, som viser fjeldenes geologiske oprindelse.
Vi indkvarteres på Scandic Hotel på øen Magerøy, og der bliver tid til at slappe lidt af og nyde omgivelserne, inden vi om aftenen kører det sidste stykke ud til øens nordlige spids og den imponerende 307 meter høje Nordkapklippe, der rejser sig næsten lodret fra havet. Her på kanten af klippen spiser vi aftensmad, inden der bliver god tid til at kigge på udstillingerne, se filmen om årstiderne på Nordkap og måske tage en lille spadseretur her på det europæiske fastlands nordligste kant.
Hvis vejret er med os, kan vi opleve solens gang på himlen og stå på klippen i fuldt dagslys til midnat. Omkring midsommer vil solen stå højt på himlen, når den vender og den nye dag starter. På grund af sommertid og Nordkaps placering i tidszonen, vil solen stå lavest på himlen cirka 20 minutter over midnat.
Uanset vejret er Nordkapklippen en naturoplevelse af de helt store, og efter en aften på Europas yderste spids kører vi tilbage over Magerøys smukke landskaber med smeltevandssøer, fjorde og store renflokke, som græsser i den lyse sommernat.
Dagsetape: Ca. 440 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
6. dag: Honningsvåg og Nordkap - Mulighed for sejltur til fuglefjeld
Vi sætter tid af til at sove lidt længere i dag eller måske blot bruge ekstra god tid til morgenmaden. Midt på formiddagen kører vi til det lille fiskerleje Kamøyvær, hvor vi besøger galleriet "Østen for solen" og den tyskfødte kunstner Eva Schmuttere. Eva er gift med en nordmand fra øen, og hun henter inspiration til sin kunst fra områdets fantastiske natur, det altid skiftende lys og de kontrastfyldte årstider.
Efter at have set naturen folde sig ud i kunsten, kører vi ind til Honningsvåg, der er den største by på Magerøy. Her tager vi blandt andet et lille stop ved den lokale kirke, der var den eneste bygning i byen, som stod intakt tilbage efter 2.verdenskrig. Der bliver også tid til at tage en lille slentretur langs havnen, handle lidt i byens butikker og spise frokost på egen hånd.
Over middag kører vi tilbage til hotellet og holder eftermiddagen fri til at nyde naturen, den friske luft og måske spadsere en tur i den arktiske natur. Der bliver også mulighed for at deltage på en flot sejltur til et af Norges største fuglefjelde – se mere nedenfor.
Efter aftensmaden på hotellet kører vi om aftenen endnu engang ud til Nordkapklippen, og hvis ikke solen viste sig på himlen i går, har vi endnu en chance for at opleve midnatssolen på kanten af Ishavet. Over midnat kører vi tilbage til hotellet og en god og velfortjent nattesøvn.
Dagetape: Ca. 70 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
Ekstraarrangement om eftermiddagen:
Ud for Magerøys kyst ligger fjeldet Storstappen, som er havfuglenes yngleplads, hvor hundredtusinder af fugle hvert år samles på klipperne. Her er tusindvis af søpapegøjer, lomvier, alke, mallemukker og en kæmpe koloni med de imponerende suler, der kan blive op til en meter lange og er meget karakteristiske med gule fjer på hovedet og sorte vingespidser.
Med båd sejler vi fra det lille fiskerleje Gjesvær ud gennem Europas nordligste skærgård til fuglefjeldet og kommer helt tæt på det imponerende dyreliv, hvor søpapegøjerne konstant dykker efter fisk, mens havørnene kredser majestætisk over fjeldsiderne. Ofte ses der også sæler i havet omkring fuglefjeldet.
Sejlturen bestilles og betales til rejselederen undervejs på turen og vær opmærksom på, at der skal betales kontant i norske kroner. Prisen for 2024 er i skrivende stund endnu ikke tilgængelig, men forventes at udgøre cirka 800-900 norske kroner per person.
7. dag: Alta, helleristninger og Gildetun
Vi forlader Magerøy og vender tilbage til fastlandet, hvor formiddagen byder på en flot panoramatur over den store, øde Finnmarksvidda, der er omgivet af høje fjeldtinder. Ofte ser vi selv om sommeren sne langs vejen på denne strækning, hvor også store flokke af rener holder til.
Snart efter ændrer landskabet sig markant, idet vi når nordlysbyen Alta, der ligger beskyttet af fjelde omkring hele byen og derfor har et meget mildt klima. Området har altid været attraktivt, og for flere tusinde år siden bosatte de første mennesker sig her, da isen trak sig tilbage efter istiden. Langs fjorden findes et af Nordeuropas største helleristningfelter, hvor fortidens jægere og samlere har ridset tusindvis af figurer og symboler ind i klipperne. Vi besøger Alta museum og får en rundvisning gennem de ældste af helleristningerne, som giver et helt unikt indblik i fortiden og den store betydning, som jagt og fiskeri har haft.
Fra Alta sætter vi kursen mod Kvænangsfjeldet og følger vejen, der bugter sig langs Altafjorden. Også her ser vi ofte rener langs vejen, og ved Isnestoften gør vi et lille holdt ved en samisk sommerboplads, hvor der er mulighed for at købe rensdyrskind, knive og andre traditionelle samiske produkter.
Aftenens hotel er et af de mere særprægede, som vi vil opleve på turen. 400 meter over fjorden Kvænangen og næsten ved kanten af fjeldet ligger den gamle fjeldstue Gildetun. I godt vejr er udsigten herfra enestående, og det er måske et af de flotteste steder at opleve midnatssolen. I det fjerne er der udsigt til flere isbræer, og ofte ligger der stadig sne omkring fjeldstuen i sommermånederne. Der er selvfølgelig bad og toilet på alle værelserne, men ellers er standarden enkel, og stilen er præget af de gamle lokale traditioner med udbredt brug af træ og træudskæringer.
Dagsetape: Cirka 330 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
8. dag: Lyngenalperne, Tromsø og Ishavskatedralen
Fra Gildetun begiver vi os tilbage ned mod kysten, og når snart frem til den store, rolige Lyngenfjorden. Langs fjorden når fjeldtinderne op i over 1.800 meters højde, og området har derfor fået tilnavnet Lyngenalperne. Med de snedækkede fjeldtinder som baggrund sejler vi her med færge over fjorden og ankommer omkring middagstid til Tromsø, der er flot beliggende på en ø omkranset af fjelde. Her besøger vi den berømte Ishavskatedral, der er tegnet med inspiration områdets isbræer.
Efter besøget bliver der tid til at opleve centrum af Tromsø, der også kaldes for Nordnorges hovedstad. Her er en hyggelig gågade, masser af butikker, gode kaffebarer og rig mulighed for at finde frokost på egen hånd.
Vi overnatter på det familiedrevne Bardu Hotel, der ligger i den lille by Setermoen omgivet af fjelde og skove.
Dagsetape: Ca 330 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
9. dag: Ofotfjorden, krigshistorie og eventyrlige Lofoten
Vores rejse langs kysten fortsætter ad flotte veje, hvor vi følger de store fjorde sydover. Ved den lille by Bjerkvik møder vi Ofotfjorden, og dermed er vi i det område, som spillede en altafgørende rolle for tyskernes besættelse af Danmark og Norge i 1940.
På fjordens modsatte bred kan vi kigge over til malmbyen Narvik, hvorfra en stor del af jernmalmen fra Sverige udskibes. Malmen var særdeles vigtig for tyskernes krigsmaskine og den væsentligste grund til, at Norge blev besat. Mange steder langs vejen er der mindesmærker fra de voldsomme kampe i foråret 1940, og rejselederen fortæller selvfølgelig mere om den dramatiske historie, mens vi kører langs fjorden.
Fra Ofotfjorden går turen mod de smukke øgrupper Vesterålen og Lofoten, og vi krydser den flotte Tjeldsundbro, der forbinder øgrupperne med fastlandet. Det store vejanlæg Lofast fører os videre gennem tunneller og over broer med storslåede udsigter til små sandstrande, turkisblåt vand og stejle fjeldsider.
Lofoten er på alle måder en unik oplevelse, og vi tager os god tid til at nyde naturen, holde gode pauser ved de flotteste udsigtspunkter og nyde landskabet, der ændrer sig for næsten hvert et sving, vi tager. Snart er der panoramaudsigt over havet, snart stejle og forrevne fjeldtinder, og det hele er krydret med små, idylliske fiskerlejer og rødmalede træhuse på klipperne langs fjorden.
Det er netop i denne traditionelle stil, at vi skal bo de næste to nætter i det lille fiskerleje Mortsund. Her har tredje generation af fiskerfamilien Statle omdannet gamle, traditionelle fiskerhuse, der på Lofoten kaldes rorbuer, til moderne indkvartering og udbygget fiskerlejet, så den oprindelige stil er ført videre.
Her er vi helt ude på kanten af klipperne ved Vestfjorden og bor i rødmalede træhuse, som fiskerne altid har gjort, men selvfølgelig med eget bad og toilet til hvert værelse. I mange af rorbuerne er der to eller tre værelse og derudover en fælles stue, hvor der er mulighed for at hygge sig sammen om aftenen. Andre rorbuer er mere traditionelt indrettet som hotelværelser, men fælles for dem alle er den helt unikke beliggenhed. Både aftensmaden og morgenmaden serveres i hovedbygningen, der ligger centralt i Mortsund, men der kan være et par hundrede meter at gå fra de rorbuer, som ligger længst væk.
Dagsetape: Ca. 365 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
10. dag: Svolvær og cruise på Trollfjorden
En dejlig dag på Lofoten venter os. Efter god tid til morgenmaden begiver vi os ud på en af øgruppens smukkeste vejstrækninger, der følger den forrevne kystlinje helt ude på kanten af Vestfjorden. I klart vejr kan vi her kigge ud over den brede Vestfjorden og se fjeldtinderne på det norske fastland. Lofoten siges at rumme næsten enhver tænkelig landskabstype, og få steder er det tydeligere end på denne smukke vej.
I Lofotens største by Svolvær holder vi frokostpause, og her er god tid til at finde lidt spiseligt på egen hånd og måske gå en tur på havnen, der altid summer af liv med fiskerbåde, sejlskibe og turbåde.
Først på eftermiddagen venter endnu en stor naturoplevelse på os, når vi går ombord på en topmoderne katamaran, der tager os med os på et 3,5 timers cruise gennem det smukke Raftsundet og den snævre og stejle Trollfjord. Skibet kan sejle på batterier, og når vi glider lydløst ind i den tre kilometer lange og blot 70 meter brede Trollfjord mens fjeldsiderne rejser sig næsten lodret fra vandet, er det en nærmest magisk oplevelse. Ofte kredser der også havørne over fjorden, og vi er på alle måder tæt på naturen.
Ombord på skibet er der også en lille café, hvor der kan købes både drikkevarer og lidt spiseligt. Mon ikke det kunne friste med en kop kaffe og norsk vaffel, mens vi sejler tilbage mod Svolvær og nyder naturen og de små fiskerlejer i Raftsundet?
Vi er tilbage Mortsund til aftensmad og endnu en overnatning i den smukke natur.
Dagsetape: Ca. 150 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
11. dag: Vestfjorden, Polarcirklen og Mo i Rana
Vi forlader Mortsund, men oplevelserne på Lofoten er bestemt ikke slut endnu. Syd for Mortsund ligger den store ø Flakstadøy, der byder på sandstrande med turkisfarvet vand, næsten lodrette fjeldvægge og et helt specielt lys, som har tiltrukket et væld af kunstnere.
Mest kendt på Flakstadøy er udsigten over fiskerlejet Reine med fjeldene i baggrunden, der nærmest rejser sig direkte op fra fjorden. Motivet er et af de mest fotograferede i hele Norge, og her laver vi selvfølgelig også en lille pause, inden vi når frem til Moskenes og færgen tilbage til fastlandet. Mens Lofoten forsvinder bag os, rejser fastlandets fjeldtinder sig foran os, og først på eftermiddagen lægger vi til i Bodø.
Tilbage på fastlandet sætter vi kursen mod Saltfjeldet, og i 650 meters højde krydser vi igen polarcirklen, inden vi når frem til dagens overnatning i byen Mo i Rana
Dagsetape: Ca. 300 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
12. dag: Mosjøen, Namdalen og Trondheim
Vores rejse fortsætter sydover, og vi oplever, hvordan landskabet gradvist bliver mere frodigt, og løvtræerne igen dukker op i de store skove. I den gamle by Mosjøen tager vi et lille stop og spadserer en tur gennem den gamle træhusbebyggelse i centrum, der er et af de bedst bevarede gamle bymiljøer i Nordnorge. Vejen fører os også forbi brusende elve og store fosser, hvoraf en af de største er Laksfors, som vi selvfølgelig også ser lidt nærmere på.
Tæt på søen Majavatnet krydser vi grænsen mellem Nordnorge og Sydnorge, inden vi i den frodige dal Namdalen holder vores frokostpause.
Sidst på eftermiddagen er vi fremme i Norges gamle hovedstad Trondheim, der ligger smukt ved Nidelvens udmunding i Trondheimsfjorden. Vi bor centralt i byen, og hvis der er stemning for det, inviterer rejselederen på en lille byvandring efter aftensmaden, hvor vi kan se nærmere på det hyggelige bymiljø langs elven med gamle træhuse, brostensbelagte gader og den gamle bybro, der fører til det historiske kvarter Bakklandet.
Dagsetape: Ca. 470 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
13. dag: Nidarosdomen, Dovrefjeldet og Lillehammer
Efter god tid til morgenmaden kører vi det lille stykke til Trondheims absolut største seværdighed, Norges vigtigste kirke, Nidarosdomen. Ifølge sagnet er Norges skytshelgen Olav den Hellige begravet under kirken, og frem til reformation var den et vigtigt mål for pilgrimsvandringer. Vi får en rundvisning i den imponerende kirke, hvor også tronfølgere bliver velsignet, når de overtager den norske krone. Bemærk: På afgangen 11. juni er der kirkelige handlinger i katedralen og vi ser derfor kun kirken udefra.
Fra Trondheim går turen op mod den imponerende fjeldverden ved Dovrefjeldet, og inden vi for alvor fortsætter op i over 1.000 meters højde, holder vi dagens frokostpause i Oppdal, der har flere gode spisesteder at vælge imellem.
Efter at have passeret det store Dovrefjeldsplateau, hvor der både lever vildrener og moskusokser, venter den frugtbare og frodige Gudbrandsdal foran os. Her er vi også i Peer Gynts rige, og mon ikke rejselederen vil fortælle en lille historie om dramatikeren Henrik Ibsen, skuespillet Peer Gynt og Griegs fantastiske musik, der har været med til at gøre fortællingen verdensberømt?
Vi følger den store elv Gudbrandsdalslågen mod OL-byen Lillehammer, der blev verdensberømt under de olympiske vinterlege i 1994, og inden vi når hotellet, kommer vi forbi den store skihopbakke. Vores hotel ligger tæt på centrum af den hyggelige by, og der bliver mulighed for at spadsere en lille tur på gågaden, der har vundet flere priser for bevaring af de gamle, farverige husfacader, der skaber et helt specielt bymiljø. Aftensmaden spiser vi sammen i hotellets restaurant.
Dagsetape: Ca. 350 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
14. dag: Oslo og Oslofjorden
Vores sidste dag i Norge er nået, og vi slutter selvfølgelig af med et besøg i landets flotte hovedstad. Gennem de seneste årtier har Oslo gennemgået en sand forvandling, og byen byder i dag på spændende nye bydele, der næsten smelter sammen med Oslofjorden og det gamle, historiske bycentrum. Der bliver tid til en lille byrundtur og en introduktion til byen, inden der bliver tid på egen hånd i centrum.
Med DFDS skal vi sejle vi retur mod København, og midt på eftermiddagen stævner vi ud fra Oslo og kan se frem til en flot udsejling gennem Oslofjorden som afrunding på to ugers rejse i verdens måske smukkeste land. Til aften mødes vi i skibets buffetrestaurant, og mon ikke der er mange enestående oplevelser fra vores nordiske eventyr, som vi kan dele over maden?
Dagsetape: Ca. 180 kilometer.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
15. dag: Hjemkomst
Med Kronborg om styrbord glider vi ind igennem Øresund, mens vi nyder skibets store morgenbuffet. Efter en afslappende sidste etape ankommer vi til Københavns Havn om formiddagen, og ringen er sluttet på vores store, nordiske rundrejse.
Inkluderede måltider: Morgenmad.
Bemærkninger
Passer rejsen til dig?
Denne rejses program passer til dig, der er almindelig godt gående. Det svarer til, at du kan gå i et tempo på ca. 4 kilometer på 1 time.
Er du mindre godt gående, anbefaler vi rejserne under vores koncept ”I ro og mag”. Her er rejsernes program tilpasset dig, der ikke er så godt til bens.
Se alle ”I ro og mag”-rejser her.
Billedlegitimation
Billedlegitimation (pas) medbringes og skal kunne forevises på Viking Line og Oslobåden. Husk overnatningstaske til færgerne.