Max. 14 deltagere!

Etiopien · I Dronningen af Sabas fodspor

Flyrejser
13 Dage

Etiopien er et ægte eventyrland, hvor myter og gamle fortællinger bliver lyslevende. Her venter en usædvanlig kultur og historie. Glæd dig  blandt andet til Lalibela med de 11 formidable underjordiske kirker. 

Etiopien er et af verdens ældste kongeriger og har en lang og interessant historie. Årtusinder tilbage i tiden var dette bjergrige land i Østafrika en stormagt, og man har henvisninger til landet helt fra faraoernes Egypten. Nogle går så langt som til at mene, at det var i Etiopien de allerførste mennesker levede! 

Vores rejse starter i hovedstaden Addis Ababa, hvor vi blandt andet besøger kejser Haile Selassies gamle palads....

Etiopien er et ægte eventyrland, hvor myter og gamle fortællinger bliver lyslevende. Her venter en usædvanlig kultur og historie. Glæd dig  blandt andet til Lalibela med de 11 formidable underjordiske kirker. 

Etiopien er et af verdens ældste kongeriger og har en lang og interessant historie. Årtusinder tilbage i tiden var dette bjergrige land i Østafrika en stormagt, og man har henvisninger til landet helt fra faraoernes Egypten. Nogle går så langt som til at mene, at det var i Etiopien de allerførste mennesker levede! 

Vores rejse starter i hovedstaden Addis Ababa, hvor vi blandt andet besøger kejser Haile Selassies gamle palads. Herefter venter et unikt eventyr i det etiopiske højland, som rummer eminente landskaber. I disse postkortskønne omgivelser ser vi den brusende Blå Nils vandfald, sejler på den idylliske Tanasø og oplever Semienbjergenes nationalpark. Vi følger den historiske rute med kongebyen Gondar og videre nordpå til Axum, som i dag er Etiopiens vigtigste pilgrimsby. Her blev den originale udgave af Moselovens ti bud, ifølge etiopierne, anbragt og Bibelens historie om Dronningen af Saba bliver gjort nærværende. Inden vi slutter rejsen i Addis Ababa, besøger vi Afrikas vidunder, Lalibela. Kimen til kristendommen ligger på det afrikanske kontinent, og der er bygget et væld af enestående kirker rundt omkring i landet. De mest fantastiske finder vi uden tvivl i Lalibela, hvor du kan glæde dig til at besøge de 11 underjordiske kirker, der er bygget ind i klippesten.
 
Vi har inkluderet et flot udflugtsprogram samt de fleste af rejsens måltider, så du kan koncentrere dig om at opleve forunderlige Etiopien. For at undgå mange timers kørsel på dårlige veje har vi desuden på de lange strækninger inkluderet indenrigsflyvninger, der får os transporteret let og hurtigt mellem byerne. Vi flyver med Ethiopian Airlines, der er Afrikas største luftfartsselskab, og hvor service og sikkerhed er på et højt, internationalt niveau. På udflugterne kører vi i minibus med gratis vand inkluderet i bussen.

Der bliver god tid til at opleve Etiopiens mange højdepunkter. Nyd livet i skyggen af et morbærfigentræ med udsigt til Tana-søen, iagttag det traditionsrige hverdagsliv, og mærk duften af de aromatiske kaffebønner. En rejse med naturlig skønhed og autentiske oplevelser!

Kort over Etiopien

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
2.650,-
Afbestillingsforsikring
1.290,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Addis Ababa t/r
 • Indenrigsflyvninger i Etiopien
 • Alle skatter og afgifter
 • Transfer lufthavn-hotel t/r
 • Minibus fra Bahir Dar til Gondar
 • Dagsværelse i Addis Ababa ved ankomst
 • 2 nætter i Addis Ababa på Celeste Ethiopia Hotel***+
 • 1 nat i Bahir Dar på Abay Minch Lodge****
 • 2 nætter i Gondar på Haile Resort Gondar***+
 • 2 nætter i Axum på Yared Zema International Hotel***
 • 2 nætter i Lalibela på Roha Hotel***
 • 1 nat i Addis Ababa på The Mosaic Hotel***+
 • 10 x morgenmad (3.-12. dag) 
 • 6 x frokost (2. 3. 5. 6. 7. og 10. dag) 
 • 11 x middag (2.-12. dag)
 • Udflugt til Merkatomarkedet i Addis Ababa
 • Byrundtur i Addis Ababa, inkl. besøg i Treenighedskirken
 • Entré til National- og Etnografisk Museum i Addis Ababa
 • Udflugt til Den Blå Nils vandfald
 • Sejltur på Tanasøen
 • Besøg i rundkirken Ura Kidane Mihret
 • Byrundtur i Gondar
 • Besøg i Debre Barhan Selassie-kirken
 • Vandretur i Semienbjergenes nationalpark
 • Entré til arkæologisk museum i Axum
 • Besøg i landsbyen Adi Amhara
 • Besøg i Lalibelas underjordiske klippekirker
 • Besøg i privat hjem med kaffeceremoni
 • Obligatoriske drikkepenge
 • Rejseforedrag inden afrejse
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Reserver i god tid: På denne rejse er der plads til max. 14 deltagere.
For at holde vores høje kvalitetsniveau, har vi pladsbegrænsning på vores rejser. Vi anbefaler derfor, at du altid bestiller i så god tid som muligt - især hvis du ønsker en specifik værelsestype, som f.eks. eneværelse - hvis du vil være garanteret plads på din drømmerejse.

Rejseforedrag
Ved køb af denne rejse er der inkluderet et inspirerende foredrag om rejsen, hvor du kan hilse på rejselederen og måske allerede her møde dine medrejsende. Foredragene finder sted i København, og du modtager en personlig invitation med dag og sted et par måneder før, du skal afsted på din drømmerejse.

Bemærk: 
Der er visumpligt til Etiopien for danske statsborgere. Læs mere under praktiske oplysninger.

Dagsprogram

1. dag: Mod Etiopien

Først på aftenen flyver vi fra København med SAS til Stockholm, hvorfra vi flyver videre til Etiopiens hovedstad Addis Ababa med Ethiopian Airlines.

2. dag: Ankomst til Addis Ababa 

Om morgenen lander vi i Addis Ababa, hvor vi straks kører til vores hotel, der er klar med vores værelser allerede ved ankomst. Addis, som byen ofte kaldes, betyder ny blomst og ligger i over 2.000 meters højde ved foden af Entoto-bjerget. Vi bor i første omgang to nætter i byen, der er en af de største på det afrikanske kontinent med hovedsædet for Den Afrikanske Union. Addis er en by i rivende udvikling, og der bygges overalt. Der er tid til en lille lur og måske lidt afslapning på terrassen med udsigt over byen. Efter frokost på hotellet besøger vi om eftermiddagen Afrikas største marked, Merkato. Her får vi et godt indtryk af det pulserende marked, som repræsenterer halvdelen af den samlede handel i Etiopien. Derefter byder vi velkommen med middag på en lokal restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Solnedgang bag kirke i Addis Ababa.

Solnedgang bag kirke i Addis Ababa.

3. dag: I kejser Haile Selassies fodspor

Dagens byrundtur starter med et interessant besøg på det lille nationalmuseum, hvor vi ser resterne af den mere end tre millioner år gamle kvinde, som blev fundet i Etiopien i 1974. Under udgravningen spillede arkæologerne ofte Beatles-sangen "Lucy in the sky with diamonds", og efter at fundet blev offentliggjort for hele verden, blev Lucy hendes navn. Det er også spændende at se Haile Selassies trone med tilhørende skammel - han var en lille mand og kunne knap nok nå gulvet! Herefter nyder vi en dejlig frokost på en hyggelig restaurant tæt på museet.

I 1930 blev Haile Selassie kronet som Etiopiens kejser - som den sidste. Efterfølgende forsøgte han at modernisere Etiopien med indførslen af gennemgribende reformer. Ligeledes forsøgte han at genrejse de sortes vilkår, som efter slaveriets ophør stadig var præget af fattigdom. Under den italienske besættelse levede han i eksil i England, og da han kom tilbage forsøgte han over en længere årrække at modernisere landet, men befolkningen ønskede demokrati. Omfattende strejker og demonstrationer endte med et militærkup. Haile Selassie blev afsat i 1974 og kom i husarrest, hvor han senere døde - sandsynligvis dræbt. Selassie fik imidlertid stor betydning i den vestlige verden, og under et statsbesøg i Danmark fik han overrakt Elefantordenen. 

Vi besøger kejser Haile Selassies tidligere palads, der smukt er omgivet af haver og springvand. Bygningen fungerer i dag som etnografisk museum og viser Etiopiens kulturelle og sociale historie. Engang var det et fortryllende slot, og kejseren levede her i en verden af luksus. Selvom du ikke er museumsfan, og museet er lidt støvet, kan du ikke undgå at blive betaget af historiens vingesus, når du går rundt i de kejserlige gemakker. Udflugten slutter med besøg i den hellige Treenighedskirke, hvor vi finder gravstedet for Haile Selassie. Om aftenen er der tid til at tale om dagens spændende oplevelser over middagen.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag

Den hellige Treenighedskirke, hvor Haile Selassie ligger begravet..

Den hellige Treenighedskirke, hvor Haile Selassie ligger begravet..

4. dag: Den Blå Nils vandfald og Tanasøen

På blot en time flyver vi om morgenen med Ethiopian Airlines til Bahir Dar. Byen er hjemsted for Amhara-folket, hvis sprog er Etiopiens nationalsprog. Vi fortsætter i bus til den berømte Blå Nil og går cirka 30 minutter gennem den smukke natur til det brusende vandfald, som i perioder nærmest er en miniudgave af Victoria Falls i Zimbabwe.

Midt i den grønne natur ligger den kønne Tanasø, som er Etiopiens største, 84 kilometer lang og 66 kilometer bred. På grund af byens palmeklædte gader, farverige blomster og den smukke udsigt til Den Blå Sø, går Bahir Dar også under tilnavnet Etiopiens Riviera. Om eftermiddagen tager på en fredfyldt sejltur. Der ligger hele 37 øer i søen, og sejlturen bringer os til en halvø, hvor vi tager på en spændende vandretur gennem en kaffeplantage til den fantastiske rundkirke Ura Kidane Mihret, som er fyldt med karakteristiske vægmalerier. Vi bor en nat på et dejligt hotel, og hygger os om aftenen med middag på hotellet.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Blå Nil vandfaldet som nærmest er en miniudgave af Victoria Falls.

Blå Nil vandfaldet som nærmest er en miniudgave af Victoria Falls.

5. dag: Gondar – Afrikas Camelot

I minibus går rejsen videre nordpå til Gondar, hvor vi skal bo to nætter. Turen derop er cirka 180 kilometer lang og er en virkelig flot tre timers køretur, hvor vi undervejs stopper ved et udsigtspunkt. Herfra kan vi nyde synet af Tana-søen og den Blå Nils flod. Gondar ligger i over 2.000 meters højde og tæt på Simien-bjergene. Byen var hovedstad i det etiopiske rige i 250 år, og man kan stadigvæk se de imponerende ruiner af kongeslotte, deraf navnet Afrikas Camelot. Vi nyder frokosten på hotellet, inden vi besøger ruinerne af paladskomplekset, badet samt en af Etiopiens allersmukkeste kirker, Debre Berhan Selassie fra 1706. Der er en ganske særlig andægtig stemning mellem de gamle stenmure, buede døre og kirkens enestående indre med scener fra Bibelen. Kig op på det eventyrlige loft, som er prydet med mere end 80 malerier af afroengle med store etiopiske øjne - et syn, du formodentlig aldrig glemmer! Om aftenen serverers middagen på hotellet.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag

Kongeslotsruinen i Gondor - Afrikas Camelot.

Kongeslotsruinen i Gondor - Afrikas Camelot.

6. dag: Semienbjergenes nationalpark

Dagen byder på en afslappende udflugt til Semienbjergene. Vi kører gennem imponerende naturområder, hvor det ene natursceneri afløser det andet. Plateauer, floddale og majestætiske bjergtinder. Med en lokal ranger tager vi på en lille vandretur i bjergene, der foregår i et let kuperet terræn. Undervejs hygger vi os med picnic midt i naturen, hvor vi nyder den enestående udsigt til de dybe kløfter. Parken er hjemsted for en række truede dyrearter, blandt andet den vilde gedeart walia ibex. Her er desuden gode chancer for at komme tæt på flokke af gelada-bavianer. 

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Smuk udsigt over Semien Nationalpark.

Smuk udsigt over Semien Nationalpark.

7. dag: I Dronningen af Sabas fodspor

Om formiddagen flyver vi på kun 1½ time til Axum, der er hjemsted for Afrikas rigeste og mest eventyrlige arkæologiske område. Her findes beviset på Etiopiens enorme rolle gennem historien. Ifølge sagnet var byen Dronningen af Sabas hovedstad, og i dag er Axum hovedsæde for den koptiske kirke.

Dronningen af Saba er en sagnomspunden figur, som har stor betydning for etiopierne. I det 10. århundrede f.Kr. fortæller myten og Det gamle Testamente, at Dronningen af Saba ankom til den unge Kong Salomons palads i Jerusalem. Begge besad store rigdomme, men Salomons store visdom gjorde stort indtryk på dronningen, og mødet resulterede i sønnen Menelik. Oldtidens fantastiske historie bliver pludselig både levende, vedkommende og troværdig, når man befinder sig i Axum.

Axum var centrum for en høj civilisation og vigtig for handlen mellem Afrika og Asien. Højkulturen har efterladt flere eventyrlige monumenter, hvis lige ikke ses andre steder i verden. Vi hører om Axumriget, der dominerede et kæmpe område, og ser resterne af det storslåede rige med gravmæler, gigantiske obelisker med udhuggede mønstre og figurer, steler og ældgamle paladser.

Efter frokost passerer vi det lille kapel, hvor etiopierne mener, den originale udgave af Pagtens Ark opbevares. Tavlerne med de 10 bud, som Moses modtog fra Gud. Menelik voksede op i Etiopien hos sin mor, men fik tavlerne med hjem fra Jerusalem, hvor han besøgte sin far. Det er ikke muligt at komme ind i det hellige kapel - kun arkens vogter har adgang, men vi kigger ind i den nye Sankt Maria af Zionkirke, som Haile Selassie lod opføre. Der er tid til afslapning på hotellet, hvor vi skal bo i to nætter.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag.

Axum - som Etiopiens første kejser Menelik lod opfører.

Axum - som Etiopiens første kejser Menelik lod opfører.

8. dag: Landsbyen Adi Amhara og Dronningen af Sabas palads 

Herhjemme tager vi rent drikkevand som en selvfølge, men rundt omkring i verden er det stadig en mangelvare. Til trods for Etiopiens økonomiske vækst de senere år tælles landet stadig blandt et af verdens fattigste, og for mange etiopiere er  adgang til det livsnødvendige rene vand en mangelvare. I landdistrikterne må kvinder og børn ofte gå flere timer, for at komme til nærmeste vandkilde, og vandet er endda ikke altid rent på grund af stillestående vand og dårlige hygiejneforhold, som ofte resulterer i alvorlige sygdomme. I dag skal vi besøge en lille landsby, hvor lokale ildsjæle har igangsat et imponerende vandprojekt, der vender op og ned på den kendsgerning.

Vi kører ud til den lille landsby Adi Amhara, der er så lille, at den end ikke findes på et landkort. Landsbyen består af 32 huse, der ligger spredt over et større område, og det er en stærk oplevelse at komme helt tæt på de gæstfrie og imødekommende indbyggere i den lille by og opleve deres hverdag. Sammen med vores lokale guide får vi forklaret om projektet og den enorme betydning for det daglige liv for landsbyens indbyggere. Det bliver et livsbekræftende besøg, og en oplevelse som helt sikkert vil følge dig hele vejen hjem til Danmark. Du kan læse mere om det unikke vandprojekt under praktiske oplysninger.

Sidst på eftermiddagen besøger vi resterne af Dronningen af Sabas palads. Selv om intet er dokumenteret omkring Dronningen af Sabas eksistens og dermed heller ikke om dette var hendes palads, er det eventyrligt at gå rundt i stilhed og tænke på denne fantastiske bibelhistorie, som har så stor betydning i Etiopien. Der er mulighed for at købe lokalt kunsthåndværk i nogle af byens små butikker. Flotte billeder med etiopiernes store, smukke øjne er et populært køb. Om aftenen er der middag på hotellet.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Souvenirsælgere ved Dronningen af Sabas palads uden for Axum.

Souvenirsælgere ved Dronningen af Sabas palads uden for Axum.

9. dag: Lalibela – Etiopiens Jerusalem

Ved middagstid flyver vi på blot 40 minutter til Lalibela, der er et af rejsens store højdepunkter. Da det blev for farligt for de etiopiske kristne at tage på pilgrimsfærd til Jerusalem, besluttede man at bygge sit eget Jerusalem! At besøge de 11 særprægede kirker under jorden, der alle er udhugget i den rødlige klippe kan ikke beskrives, det skal ganske enkelt opleves! Vinduer, trapper, søjler – alt er udhugget i slutningen af 1100-tallet eller endnu tidligere og er stadig i brug. Kirkerne forbindes af labyrintagtige underjordiske gange, og pilgrimme fra hele Etiopien tiltrækkes af dette forunderlige sted. Vi bor to nætter på et charmerende hotel i Lalibela og har god tid til at besøge disse enestående kirker. I et roligt tempo udforsker vi om eftermiddagen nogle af kirkerne, inden vi om aftenen spiser middag på hotellet.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Bete Giorgis kirken er hugget ud som et kors i klippen.

Bete Giorgis kirken er hugget ud som et kors i klippen.

10. dag: Lalibela

Vi fortsætter eventyret i Lalibela, hvor vi spadserer fra kirke til kirke. Juvelen blandt klippekirkerne er Bete Giorgis, der er hugget ud som et kors. Vi ser naturligvis også verdens største klippekirke Bet Medhane Alem. Efter en dejlig frokost på den populære restaurant Seven Olives besøger vi et privat hjem, hvor vi ser, hvordan nationalretten injera tilberedes. Glæd dig også til at deltage i kaffeceremonien - en skøn oplevelse for sanserne. Senere oplever vi solnedgangen og nyder en middag på byens bedste restaurant, Bet Abeda, der ejes af Susan fra Skotland og Habtamu fra Lalibela. Her serveres både europæiske og etiopiske retter.

Inkluderede måltider: Morgenmad, frokost og middag

Nationalrettet Injera smager meget bedre end den ser ud.

Nationalrettet Injera smager meget bedre end den ser ud.

11. dag: Hovedstaden Addis Ababa

Om formiddagen flyver vi på blot en time tilbage til Addis Ababa. Her er der tid til afslapning på et dejligt hotel efter de mange oplevelser i den nordlige del af landet, inden vi om aftenen tager ud på en spændende lokal restaurant, hvor vi nyder en middag og overværer et lille show med traditionel musik og dans.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag

Mand med dunke i Addis Ababa.

Mand med dunke i Addis Ababa.

12. dag: Afslapning og hjemrejse

Nyd formiddagen på egen hånd eller tag med rejselederen på en lille gåtur rundt i kvarteret. Der er god tid til at pakke, inden vi ved middagstid forlader hotellet og kører op ad Entoto-bjerget, for at opleve udsigten og lyset over storbyen. På en dejlig restaurant hygger vi os med rejsens sidste middag, inden vi ved midnat flyver med Ethiopian Airlines til Stockholm.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Udsigten fra Entoto-bjergene med Addis Ababa i baggrunden.

Udsigten fra Entoto-bjergene med Addis Ababa i baggrunden.

13. dag: Hjemkomst

Tidligt om morgenen ankommer vi til Stockholm, hvorfra vi flyver videre med SAS til København. Hjemkomst først på formiddagen.

Hotelinformation

Celeste Ethiopia Hotel ***+
VisSkjul

Boutiquehotel, der åbnede i september 2016, ikke langt fra flere af Addis Ababas ambassader og med det populære Makkush kunstgalleri blot 300 meter fra hotellet. Det lille hotel har en dejlig have og terrasse med udsigt over byen, elevator, restaurant og bar. Her er en god stemning, og hotellets kun 19 værelser er dekoreret med etiopisk udsmykning.

Værelser

Vi bor i rummelige værelser med tv, aircondition, sikkerhedsboks, minibar, gratis WiFi og badeværelse med hårtørrer.

Læs mere om hotellet her.

 

Abay Minch Lodge ****
VisSkjul

Meget charmerende lodge i udkanten af Bahir Dar, hvor vi bor i fine hytter indrettet i traditionel stil med stråtag. Hotellet ligger i tropiske omgivelser med papaya-, mango-, avocado-, citron- og kaffeplantager. På hotellet finder vi en dejlig solterrasse, have, lille souvenirbutik, sikkerhedsboks i receptionen, bar og en hyggelig restaurant.

Værelser

Alle hytterne har veranda, tv og gratis WiFi samt badeværelse med badekar.

Læs mere om hotellet her.

Haile Resort Gondar ***+
VisSkjul

Nyåbnet hotel med flot beliggenhed ved foden af Genet bjerget og med udsigt til Gondars historiske bydel blot en kilometer fra hotellet. Tidligere hed hotellet Gondar Landmark hotel og kendt i Etiopien for terrassen med den smukke udsigt. Hotellet har en god restaurant og bar. 

Værelser

Hotellets 66 værelser er udstyret med minibar, sikkerhedsboks, tv, køleskab, gratis WiFi og badeværelse med badekar.
  
Læs mere om hotellet her.
 

Yared Zema International Hotel ***
VisSkjul

Pænt hotel med en fremragende beliggenhed i Axum med kun 1,4 kilometer til de historiske seværdigheder. Hotellet, der er et af byens bedste, har restaurant, bar, elevator og en lille butik.

Værelser

Alle værelser er med tv, minibar og gratis WiFi.

Læs mere om hotellet her.

Roha Hotel ***
VisSkjul

Meget populært hotel i Lalibela, indrettet i etiopisk stil og med en fantastisk beliggenhed kun 600 meter til de berømte underjordiske klippekirker. Hotellet har udendørs pool, have, terrasse, lille butik, bar og en hyggelig restaurant. Værelserne er fordelt i stuen og på første sal. Der er ingen elevator på hotellet.

Værelser

Alle værelser har terrasse/balkon, gratis WiFi, tv, elkedel, sikkerhedsboks og badeværelser med badekar eller bruseniche og hårtørrer.
 
Læs mere om hotellet her.
 
 

The Mosaic Hotel ***+
VisSkjul

Nyt hotel med god beliggenhed i Addis Ababa tæt på Edna Mall og med butikker i nærheden. Hotellet har en hyggelig lobbybar, restaurant, gårdhave, fitnesscenter, spabad og elevator.  

Værelser

Hotellets 78 værelser er rummelige og alle udstyret med gratis WiFi, sikkerhedsboks, aircondition, minibar, elkedel, tv og badeværelse med badekarsamt hårtørrer.

Læs mere om hotellet her.
 

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Vigtig information om din rejse til Etiopien

Visum

For danske statsborgere kræves der visum til Etiopien. Udover et gyldigt visum er det påkrævet med et pas, der er gyldigt i mindst seks måneder efter indrejsedato. Visum er ikke inkluderet i rejsens pris, og den rejsende er selv ansvarlig for at søge visum.

Visum kan bestilles online på den etiopiske ambassades officielle hjemmeside: www.evisa.gov.et

Prisen er p.t. USD 50 pr. person, som skal betales via hjemmesiden med Visa eller Mastercard. Vær opmærksom på, at ved bestilling af visum skal vedhæftes/uploades en kopi af billedsiden af passet samt et nyt pasfoto. Bestilling af visum skal foretages senest to uger før afrejse. Ønsker du, at Vitus Rejser skal foretage bestillingen, bedes du tage kontakt til vores salgsafdeling senest to uger før afrejse. Vi gør opmærksom på, at der opkræves et gebyr på kr. 500,- pr. person for denne service. Beløbet er eksklusiv prisen for visum. 

Asrats vandprojekt

Asrat Kahsay blev født i en lille landsby i det nordlige Etiopien. En stor del af barndommen hjalp han sine forældrene med indsamling af brænde, hentning af vand fra floderne, dyrefodring og høst af afgrøder indtil han senere kom han i skole. En dag måtte hele familien pludselig flygte fra alt, hvad de ejede på grund af borgerkrigen mellem Eritrea og Etiopien. De gik i dagevis for at finde et nyt sted at bo, hvor de kunne leve i fred. I løbet af nogle år begyndte Asrat i gymnasiet, hvortil han hver dag skulle gå otte kilometer. I slutningen af hans skoletid måtte familien atter flygte på grund af krigen, og denne gang mistede Asrat begge sine forældre. Herefter kom Asrat til Addis Abeba, hvor han begyndte at studerede turisme.  

Asrat blev hurtigt kendt i hele Etiopien som en meget dygtig guide med stor kendskab til hele landet. I 2005 besluttede han at åbne sit eget rejsebureau, Image Etiopia Tours, med den klare vision om at ændre landets negative billede til en positiv oplevelse for landets besøgende. I 2010 døde Asrats nærmeste slægtning, og han måtte tilbage til sin gamle fødeby. Som det er skik og brug blev han nogle dage efter begravelsen, for at deltage i familiens sorg. Ligesom i hans barndom måtte han igen vandre langt efter vand fra floden. Undervejs mødte han en dag en meget gammel dame, der gik med en stok i den ene hånd og en spand vand i den anden. Asrat blev voldsomt påvirket af synet af denne gamle dame, der havde meget store vanskeligheder med at gå i det bakkede landskab med livet som indsats for at hente rent vand. 

Den dag besluttede han at starte et vandprojekt, der skulle bringe rent drikkevand til landsbyen. Han fortalte landsbyens beboere om idéen og bad dem finde tre personer, som de stolede på, så de kunne åbne en fælles konto til projektet. Asrat deponerede selv en større del af sine egne penge og sammen med venner og lokalbefolkningen lykkes det at få samlet så meget ind, at de kunne kontakte vandmyndighederne og få tilladelse til at omdirigere vandets forløb. Der blev gravet grøfter i landsbyen, så man kunne få opsat kommunale vandhaner. Landsbyens 52 huse fik nu let adgang til rent drikkevand - og det blev en festdag uden lige, da det stod færdigt! 

I dag har landsbyen også fået indlagt elektricitet, som var et større projekt på grund af mangel på elektriske transformationer og målere i Etiopien. Turister fra forskellige lande støtter projektet, så det nu er blevet muligt at lave samme succes i andre fattige landsbyer. 13 landsbyer har indtil nu fulgt samme system og fået rent drikkevand.  

Bagage

På indenrigsfly i Etiopien må man max medbringe 20 kg pr. person. Vi anbefaler at benytte en kuffert med lås. Det er en god idé at medbringe en hat, solcreme, myggespray, fast medicin samt piller mod diarré. Antikviteter må ikke udføres af Etiopien.

Befolkning

Etiopien har Afrikas tredjestørste befolkningstal. Næsten 100 etniske grupper med hvert sit sprog. Amhara-folkets amharisk er landets officielle sprog, som er beslægtet med hebraisk og arabisk. I den nordlige del af Etiopien er både mænd og kvinder normalt iklædt en shemma, som er nationaldragten – en lang hvid bomuldskjole ofte med farverige kanter. Folk, der arbejder på kontorer osv. er klædt som i Vesten. 

Drikkepenge

Drikkepenge til chauffør, lokalguide og ranger er inkluderet i rejsens pris. Skikken med drikkepenge er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men i Etiopien er drikkepenge en vigtig del af deres kultur. Det er naturligvis frivilligt, om man ønsker at give drikkepenge.

Får man en støttende hånd fra den venlige befolkning f.eks. på turen til Den Blå Nil, forventer man at få ETB 100 (ca. kr. 22,-) i drikkepenge. Har man behov for lidt hjælp til trapperne uden rækværk under besøgene i Lalibela forventes ETB 500 (ca. kr. 110,-) i drikkepenge for de to dage.       

Dronningen af Saba

Dronningen af Saba er en sagnomspunden figur, som har stor betydning for etiopiernes identitet og tro. Efter signende var hun dronning i Det Sabeanske Rige, der strækker sig fra Etiopien til Yemen på den Arabiske Halvø. Både Bibelen, Koranen og det etiopiske epos fortæller om Dronningen af Saba, men ingen ved reelt, om hun har levet! Ifølge myten ankom Dronningen af Saba i det 10. århundrede f. Kr. til den unge Kong Salomons palads i Jerusalem. (Hendes rejse er nævnt i Det gamle Testamente). Begge besad store rigdomme, men Salomons store visdom gjorde stort indtryk på dronningen, og mødet resulterede i sønnen Menelik.
De fantastiske historier fra Bibelen, Koranen og det etiopiske epos bliver pludselig både levende, vedkommende og for nogle troværdig, når man befinder sig i Axum.

Elektricitet

220 V. Stikkene er anderledes end i Danmark. Vi anbefaler, en adapter eller batteridrevne elartikler medbringes. 

Film & foto

Der er rig mulighed for at komme hjem med fantastiske billeder. Spørg altid om lov ved fotografering af præster. Ved nogle seværdigheder betales gebyr, for at fotografere/filme.

Hoteller

Etiopien er et fattigt land, og infrastrukturen er stadig under udvikling. Vi har valgt nogle af de bedst fungerende hoteller med gæstfrihed, service og god beliggenhed. Hotellerne er enkle, men rene og pæne. Der kan opstå strømafbrydelser og lidt udfordringer med varmt og koldt vand på badeværelset, da hotellerne ikke har et avanceret blandingsbatteri. At rejse i Etiopien kræver lidt pionerånd og tålmodighed, men er det hele værd.

Forbehold for hotelændringer.

Hygiejne

Hoteller og større restauranter har vestlige toiletforhold. Medbring toiletpapir og hånddesinfektionsgele på udflugter.

Indkøb

Der kan med fordel købes: Guld- og sølvsmykker, træhåndværk, læderartikler, tæpper, den traditionelle ler-kaffekande med kopper, malerier med spændende religiøse motiver samt de berømte kors fra Gondar, Axum og Lalibela. 

Kaffeceremoni

Etiopisk kaffeceremoni udføres altid af kvinder. På gulvet brænder trækul på et lille ildsted, og de friske kaffebønner vaskes, inden de ristes på panden. En herlig duft breder sig i hele rummet fra de friskbrændte bønner. Traditionen tro indsnuser man duften fra panden, inden bønnerne males. Vandet til kaffen koges i en særlig kaffekande og serveres i små lerkopper. Etiopierne nyder dagligt en kaffeceremoni.

Kejser Haile Selassie

Ras Tafari Makonnen blev født i 1892 i en lerhytte som eneste søn af en guvernør. Faderens familierelation til landets hersker banede vejen for, at han i 1930 blev kronet som Etiopiens kejser med navnet Haile Selassie. Navnet betyder ”Treenighedens magt”. Som enevældig kejser forsøgte han at modernisere Etiopien ved indførsel af gennemgribende politiske, sociale og økonomiske reformer, der resulterede i en moderne hær, et undervisningssystem og opbygning af en markant udenrigspolitik, som sikrede landets selvstændighed. Ligeledes forsøgte han at genrejse de sortes vilkår, som var præget af fattigdom og undertrykkelse. Under den italienske besættelse levede han i eksil i England, og da han kom tilbage, ønskede han at fortsætte med moderniseringen, men befolkningen ønskede demokrati. Tørke og hungersnød i 1972 medførte, at mange døde og utilfredsheden førte til omfattende strejker og demonstrationer, der endte med et militærkup. Han blev afsat i 1974 og kom i husarrest, hvor han året efter sandsynligvis blev dræbt. Haile Selassie blev den 225. kejser af Etiopien og samtidig den sidste. Selassie fik stor betydning i den vestlige verden. Under et statsbesøg i Danmark fik han overrakt Elefantordenen.

Påklædning

Simien-bjergene: Medbring godt fodtøj, en lille rygsæk og en trøje, det kan være koldt i højderne. 

Lalibela: Medbring godt fodtøj, som er hurtigt at tage af, da kirkerne ikke må betrædes indvendigt med sko. Det er en god idé at medbringe en lille lommelygte, hvis du vil gå i en af de underjordiske gange mellem kirkerne. Ved besøg i kirker er shorts og nedringede bluser ikke velset. Bemærk: En af de 11 kirker må ikke besøges af kvinder. Til oplysning er der en del trapper i området ved kirkerne.

Religion

Den koptiske kristendom har gennem mange år været isoleret fra kristendommen i andre lande. Etiopierne anser Jesus for guddommelig og ikke som en blanding af gud og menneske, som er opfattelsen i den protestantiske kirke. Etiopierne er overbeviste om, at de besidder Pagtens Ark i Axum, selv om ingen har fået lov at se den! Ved kirkebesøg skal fodtøj stilles uden for. Knæ og skuldre skal være tildækkede.

Restauranter

Det etiopiske køkken består ofte af sammenkogte retter med forskellige grøntsager og kød serveret med fladbrød. Etiopierne spiser ikke svinekød og skaldyr. Nationalretten injera fremstilles af den græsagtige kornsort teff, som efter en gæring bages til én stor pandekage, som derefter fyldes med kød, linser, bønner osv. Normalt spiser alle ved bordet af én stor tallerken og brækker stykker af pandekagen med fingrene. Pandekagen dyppes herefter i stærke sovse. Det er ikke alle, der er lige begejstret for injera, men det er en spændende oplevelse at prøve! Morgenmaden er enkel, og består oftest af brød, kaffe og te.

Alle restauranterne, der benyttes på denne rundrejse er særlig udvalgt til vores gæster. Maden vil være en kombination af europæisk og etiopisk mad. På restauranterne kan man købe vin og øl. Oftest vil det være etiopisk vin – prøv vinen fra Rift Valley, som er den bedste. Der findes seks forskellige slags øl.

På alle udflugter med minibus er der drikkevand til fri disposition, ligesom vand til samtlige måltider er inkluderet i rejsens pris.

Takt & tone

Etiopierne er et utroligt gæstfrit og stolt folkefærd, der vil gøre alt for at hjælpe andre og egen familie. Støjende og krævende adfærd er meget dårlig opførsel i Etiopien. Det er ikke velset at pege på andre. Man viser respekt over for ældre mennesker.    

Tidsforskel

+ 2 timer 

Vaccinationer

Der kræves ingen. Statens Seruminstitut og Rejseklinikken anbefaler dog visse vaccinationer. Se eventuelt www.rejseklinikken.dk eller www.vaccination.dk. Vi anbefaler, at egen læge kontaktes ca. 6 uger før afrejse for nærmere information. Rejseklinikken i Charlottenlund (telefon 39 63 01 15) giver rabat til Vitus Rejsers gæster. Medbring rejsebevis som dokumentation.

Valuta 

Etiopisk birr (ETB). Medbring USD i kontakter til veksling. Vi anbefaler at veksle lidt ad gangen, da det kan være vanskeligt at veksle tilbage igen. Kreditkort kan kun benyttes ganske få steder og kun i hovedstaden. Der findes dog ATM-automater rundt omkring, hvor man kan hæve penge.

Vejret i Etiopien

Vi rejser på de bedste årstider. Etiopien ligger i det tropiske klimabælte med temperaturer på cirka 20-28 grader, som om aftenen falder til cirka 18-20 grader. I højlandet mod nord er der et behageligt klima, som nærmere er tempereret. Om aftenen kan det være køligt.