Dagsprogram
1. dag: Udrejse - mod Irlands "kulturarvshovedstad", Navan
Fra København flyver vi med Norwegian direkte til Dublin. Herfra fortsætter vi nordover mod området Louth i den nordøstlige del af Irland, som er fyldt med spændende historie. Det er Irlands mindste county, der grænser op til Nordirland og både vikinger og forhistoriske stammer har holdt til netop her. Inden vi når byen Navan, som er indgangen til "Irlands kulturarvshovedstad" laver vi en lille afstikker til Hill of Tara, som er fyldt med tusindvis af års historie. Stedet har været i brug i mere end 5.000 år, som begravelsessted og indvielsessted for de gamle højkonger i Irland. Indkvartering og velkomstmiddag i hotellets restaurant.
Inkluderede måltider: Middag.
2. dag: Byrundtur i Belfast med besøg på Titanic museet
Efter morgenmaden på hotellet krydser vi grænsen til Nordirland og kører til hjertet af hovedstaden Belfast. På en spændende byrundtur oplever vi, hvordan byen strutter af selvtillid og syder af liv. Den rå, gamle industriby er forvandlet til en moderne by med indkøbscentre, kunst, hyggelige restaurantere og pubber fulde af musik. I centrum finder vi City Hall, hvorfra gaderne breder sig nordpå mod det nye kunstnerkvarter Cathedral Quarter og østpå mod Laganfloden og videre til det nye Titanic Quarter. Vi passerer byens vigtigste bygninger og monumenter, og kommer naturligvis forbi skibsværftet Harland & Wolffs, hvor luksuslineren Titanic blev bygget.
Vi besøger Belfasts største seværdighed, det enestående bygningskompleks Titanic Belfast, der ligger i en skinnende bygning ved siden af, hvor skibet blev bygget. På museet får vi fortalt historien om verdens største skibskatastrofe. Skibet sejlede ud fra Belfast den 2. april 1912 og ramte et isbjerg i Atlanterhavet, hvorefter det sank natten til den 15. april. Skibet, der ikke kunne synke, sank, og kun 705 ud af de 2.228 passagerer overlevede. De flotte udstillinger levendegør på fantastisk vis historien i lyd og billeder. At se de flimrende billeder, som er de eneste eksisterende filmoptagelser fra skibet, er en gribende oplevelse.
Der er frokost på egen hånd, inden vi med lokalguide besøger det gamle katolske arbejderkvarter Falls' og det protestantiske Shankills, hvor vi får et autentisk billede af Belfasts fortid under urolighederne. Vi kommer også forbi "Det mest bombede hotel i verden", som i perioden 1972-94 blev udsat for intet mindre end 28 bombeattentater. Sidst på eftermiddagen kører vi til hotellet, som er beliggende i den livlige bydel Queens Quarter, tæt på byens historiske og prestigefyldte universitet. Middagen denne aften nyder vi sammen på en af områdets hyggelige lokale restauranter.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
3. dag: Den formidable Antrimkyst
Dagen byder på en af rejsens helt store oplevelser ved Antrimkysten, som er en del af Nordirlands nordkyst - en af de smukkeste strækninger på hele øen. Havet har her skåret kystens klipper ud og klippevægge, grotter og tinder ligger i et fantastisk landskab, som er prydet med borgruiner og skovklædte dale. Antrimkysten er spektakulær og ganske anderledes. Undervejs gør vi stop ved et dramatisk klippefremspring, hvor resterne af borgen Dunluce Castle troner majestætisk. En smal bro over en svimlende kløft forbinder fastlandet med borgen, der engang var hjemsted for MacDonnell-klanen. Et af dagens højdepunkter er besøget ved det geologiske vidunder; det bizarre Giant's Causeway med sekskantede basaltsøjler. De op mod 40.000 kantede sten, hvoraf den højeste er 15 meter, er blevet skabt for 55 millioner år siden, og det er ikke svært at forstå, at oldtidens mennesker troede, at det tætpakkede landskab med stensøjler var skabt af kæmper.
Efter frokost på en lokal pub kører vi ad en scenisk rute mod Ballycastle og kommer til den nervepirrende, 18 meter lange hængebro Carrick-a-Rede, der blot er bygget af reb og brædder. Broen svajer 24 meter over bølgerne og forbinder et forrevet klippeskær med fastlandet. Her har lokale fiskere gennem mange år fanget laks, men måtte opgive, da bestanden blev svindende. På en lille sti spadserer vi i cirka 15 minutter, inden vi når ud til broen. Mon vi tør vove os ud på selve broen? Uanset om vi tør eller ej, er naturen her ganske vidunderlig. Vi er tilbage i Belfast først på aftenen, og denne aften er middagen på egen hånd. Rejselederen kommer selvfølgelig gerne med restaurantforslag ligesom hotellet har flere spisemuligheder.
Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.
4. dag: Derry/Londonderry
Vi forlader Belfast og kører til Derry/Londonderry, der er landets andenstørste by. Derry er byens katolske navn, og Londonderry det protestantiske. Byen havde en central rolle i konflikten i Nordirland, men Derry har siden gennemgået et markant ansigtsløft og blev i 2013 udnævnt til Storbritanniens kulturby.
På byvandringen i den smukke by krydser vi fredsbroen Peace Bridge fra 2011. Broen har vundet mange priser og udgør et vigtigt bindeled mellem de to sider af Foyle-floden. Vi fortsætter ind i den gamle bydel, hvor vi går en tur på otte meter høje og ni meter tykke bymur, der er en af Europas ældste. I dag adskiller muren to samfund – den katolske ghetto Bogside med de berømte vægmalerier på den ene side og den protestantiske enklave Waterside på den anden. Vi hører historien om den brutale tid med belejringer, inden vi har tid i den gamle bydel på egen hånd til frokost og egne oplevelser.
Om eftermiddagen kører vi videre til et af Donegals fineste naturområder på Fanad-halvøen, hvor vi skal bo på et rustikt hotel fyldt med charmerende detaljer. Middagen nyder vi sammen i hotellets restaurant.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
5. dag: Sligo og grevskabet Donegal
Vi starter dagen med en smuk køretur ind i grevskabet Donegal - Irlands vilde barn. Grevskabet er hjemsted for nogle af landets robuste og fjerntliggende bjerge, skinnende søer og lange kyststrækninger. En uspoleret pragt, der til tider er indhyllet i et barskt klima, men om sommeren ofte i strålende solskin. Herfra fortsætter vi til det romantiske vandfald Glencar, hvor digteren fandt inspiration til nogle af sine værker. Vores mål i dag er handelsbyen Sligo, som ligger ved Garavogue-flodens bredder. I år 807 blev Sligo plyndret af vikinger, men voksede siden til en velhavende by med mange kirker. Sligo er omgivet af tre bjerge, hvor der på toppen af det ene er en kæmpe stendysse, som siges at være hvilested for den sidste keltiske dronning Maeve. Her i byen genoplivede den berømte digter William Butler Yeats (1865-1939) det irske sprog og kultur efter århundreders undertrykkelse. Vi tager på en kort byrundtur forbi statuen af Yeats og så har du tid på egen hånd til frokost og egne oplevelser. Om eftermiddagen fortsætter vi sydover i den vestlige del af Irland mod county Galway, hvor vi har to overnatninger i den lille hyggelige irske by Tuam. Middag i hotellets restaurant.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
6. dag: Maleriske Connemara
Efter en stor, irsk morgenmad tager vi på udflugt på halvøen Connemara, der måske er den mest romantiske del af Irland - og det rene paradis for naturelskere. Her er brede vidder med dramatiske klipper, fugleliv, blomster, bølgende heder i grønne og brune nuancer, græssletter, vandløb og et enestående udsyn til Atlanterhavets vilde bølger og vindblæste øer i det fjerne. Ifølge sagnet er det farligt at opholde sig ved moserne om aftenen, for her spøger lygtemanden, der lokker med sin blinkende lygte. Heldigvis kan man beskytte sig ved at vende vrangen ud på sin frakke! Myter og historier om overnaturlige væsener er utallige i denne tyndt befolkede landsdel, hvor gælisk er hovedsproget.
Ad snoede veje, der forbinder bugter og små vige med pittoreske landsbyer, når vi til byen Westport. Her nyder vi livet blandt smukke georgianske huse, der ligger ned mod Carrowbeg-floden. I baggrunden hæver det hellige bjerg Croagh Patrick sig over byens huse, der står malet i glade farver. Turen fortsætter til den victorianske og idylliske by Clifden. Et harpeformet netværk af små stemningsfulde gader forgrener sig blandt slanke kirketårne, butikker med smukke facader, atmosfærefyldte pubber og herlige fiskerestauranter. Clifden har også opdræt af connemara-ponyer. Der bliver tid til frokost på egen hånd i byen, inden vi sidst på eftermiddagen kører tilbage til vores hotel, hvor middagen venter.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
7. dag: Galway
Irlands eventyrlige, vilde vestkyst er fyldt med gamle irske traditioner, det gæliske sprog og klassisk folkemusik. Mens resten af Irland er stormet ind i det 21. århundrede, hersker der i denne del af landet en rolig og mere traditionel livsindstilling. Vi besøger Vestirlands største by Galway, der er berømt for sine dygtige musikere og for at danne porten til det vilde vestens landskaber af bjerge, vidstrakte moser, stille dybe søer, stengærder og det buldrende Atlanterhav. På byvandringen oplever vi det stemningsfulde middelalderkvarter med smalle gader og gamle stenhuse. I det lille centrum finder vi hyggelige pubber, cafeer og butikker med fine træfacader.
Engang havde Galway en blomstrende handel med Den Iberiske Halvø, hvorfor man stadigvæk kan se eksempler på spansk arkitektur i gadebilledet. Vi kigger ind i en af byens keltiske juvelerbutikker, hvor vi ser de berømte claddagh-ringe, der er udsmykket med to hænder, der holder om et hjerte med en krone på toppen. Ringen symboliserer venskab, kærlighed og loyalitet. Om eftermiddagen møder vi bussen og kører til Tallaght, der er en forstad til Dublin. Her har vi rejsens sidste overnatning. Om aftenen nyder vi en sen middag på hotellet.
Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.
8. dag: Hjemrejse
En dejlig rejse nærmer sig sin afslutning. Vi spiser morgenmad på hotellet og kører mod Dublins lufthavn, der ligger blot en halv times kørsel fra Tallaght. Vi flyver med Norwegian direkte til København.
Inkluderede måltider: Morgenmad.
Bemærkninger
Passer rejsen til dig?
Denne rejses program passer til dig, der er almindelig godt gående. Det svarer til, at du kan gå i et tempo på ca. 4 kilometer på 1 time.
Er du mindre godt gående, anbefaler vi rejserne under vores koncept ”I ro og mag”. Her er rejsernes program tilpasset dig, der ikke længere er så godt til bens.
Se alle ”I ro og mag”-rejser her.