Nyhed!

Svalbard · Et arktisk eventyr

Flyrejser
5 Dage

Nu har du en enestående chance for at opleve isbjørnenes rige på en unik rejse til Svalbard. Her tager vi blandt andet på hundeslædetur, går på nordlysjagt og dykker ned i den norske øgruppes fascinerende og barske historie. En rejse for dig med en opdagelsesrejsende i maven!

Midt i Ishavet mellem Nordnorge og Nordpolen finder man det uspolerede arktiske ørige Svalbard, der på én og samme tid er både barskt, enestående og skrøbeligt. Landskabet er eventyrligt med stejle fjelde, sneklædte bjerge og et enestående dyreliv. Magien udspiller sig særligt om vinteren når de mørke polarnætter har sænket sig over øgruppen. Hovedbyen Longyearbyen ligger...

Nu har du en enestående chance for at opleve isbjørnenes rige på en unik rejse til Svalbard. Her tager vi blandt andet på hundeslædetur, går på nordlysjagt og dykker ned i den norske øgruppes fascinerende og barske historie. En rejse for dig med en opdagelsesrejsende i maven!

Midt i Ishavet mellem Nordnorge og Nordpolen finder man det uspolerede arktiske ørige Svalbard, der på én og samme tid er både barskt, enestående og skrøbeligt. Landskabet er eventyrligt med stejle fjelde, sneklædte bjerge og et enestående dyreliv. Magien udspiller sig særligt om vinteren når de mørke polarnætter har sænket sig over øgruppen. Hovedbyen Longyearbyen ligger på ø-gruppens største ø, Spitsbergen, hvor gaderne i polarnætterne kun er oplyst af gadelamper, stjerneskær, nordlys og månen. På øgruppen bor der cirka 2.500 mennesker, 3.000 isbjørne, et utal af sæler og hvalrosser samt flere millioner havfugle, som lever side om side i den arktiske vildmark, hvor mere end to tredjedele er beskyttede reservater og nationalparker.

Det spændende udflugtsprogram sørger for, at vi får det autentiske Svalbard helt ind under huden. Glæd dig blandt andet til spændende museumsbesøg, hvor vi bliver klogere på øgruppens interessante historie, udflugt til vildmarken på jagt efter nordlys og en uforglemmelig tur med hundeslæde over isen. 

Fra midt oktober til sidst i januar er der polarnætter på Svalbard og dermed mørkt hele døgnet - kun viserne på dit ur kan fortælle dig om det er nat eller dag. Derfor har vi også netop her de bedste muligheder for at opleve det dansende nordlys, som kan finde på at vise sig allerede ved frokosttid. Svalbard har altid været omgivet af mystik, og har du lidt eventyrlyst i blodet, vil du helt sikkert blive fascineret af det lille samfund.

Kort over Svalbard - Norge

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
1.000,-
Afbestillingsforsikring
699,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Oslo-Longyearbyen t/r
 • Alle skatter og afgifter
 • Transfer lufthavn-hotel t/r
 • 4 nætter i Longyearbyen på Funken Lodge****
 • 4 x morgenmad (2.-5. dag)
 • 1 x frokost (1. dag)
 • 3 x middag (1. 3. og 4. dag)
 • 1 x middag inkl. drikkevarer (2. dag)
 • Byrundtur i Longyearbyen
 • Besøg på Svalbard Museum
 • Nordlysaften i vildmarken
 • Besøg på hundegård inkl. hundeslædetur
 • Nordlyssafari med bæltekøretøj
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Bemærk: Vi tager forbehold for programændringer forårsaget af vejrforhold. Læs mere om særlige forhold vedrørende rejser til Svalbard i de praktiske oplysninger.

Dagsprogram

1. dag: Longyearbyen 

Vi flyver tidligt med Norwegian fra København via Oslo til Longyearbyen, hvor vi ankommer ved middagstid. Her befinder vi os i en dal omkranset af fjelde, og du kan allerede nu begynde at vænne dig til, at rensdyr uforstyrret færdes i gadebilledet på lige fod med lokalbefolkningen. Du vil også se, at mange lokale bærer skydevåben, idet isbjørnene aldrig er langt væk. Da det er mørkt døgnet rundt, er mange også udstyret med pandelygter, og i centrum af byen vil man kunne se særskilte veje til snescooterne.

Vi stopper midt i byen ved restauranten Steakers Svalbard, der vidner om det lille samfunds historie. Restaurantens indre er bygget af gammelt drivtømmer og materialer, som er fundet i den barske natur. Væggene er prydet af billeder og fangstudstyr, som de barske mænd og kvinder benyttede sig af, da pelsjægerlivet var på sit højeste. Midt i disse autentiske og hyggelige rammer nyder vi en hjemmelavet elgburger med tyttebærrømme og søde fritter - et måltid der er særligt populært blandt de lokale. Efter frokost går vi til hotellet, som ligger blot 500-600 meter længere nede af gaden. Om eftermiddagen har du tid på egen hånd til at finde dig til rette i de nye omgivelser og nyde den fantastiske udsigt over Isfjorden. Hotellet er hyggeligt med knitrende pejs, sauna og en pub, som er et naturligt samlingssted for både gæster og lokale. Om aftenen samles vi i hotellets restaurant for at nyde en fælles middag og den smukke udsigt.

Longyearbyen i polarnatten.

2. dag: Svalbard museum & nordlysaften med middag

Efter et godt morgenmåltid følger vi med rejselederen til Svalbard Museum, som ligger cirka 200 meter fra hotellet. Her skal vi lære meget mere om det lille ørige, der blev fundet af nederlandske Willem Barentsz i slutningen af 1500-tallet. Vi hører også om det store hvalfangsteventyr, som efterfølgende tiltrak mennesker fra hele verden i søgen på rigdom og lykke. I 1700-tallet tog Ruslands zar Peter den Store også del i eventyret, hvilket giver det barske samfunds interessante historie endnu en spændende dimension. Her findes også adskillige kulminer, og de mange store indtjeningsmuligheder har igennem tiderne været årsag til mange stridigheder. Så meget at man i 1924 underskrev en traktat i Paris, der skulle sikre Norge suverænitet over øerne. Mere end 30 lande og stater har underskrevet aftalen, som samtidig giver disse lande ret til fisk og fangst i de respektive territoriale farvande. Danmark er selvfølgelig også en del af denne aftale. På museet får vi også bedre indblik i dyrelivet på Svalbard og den sparsomme vegetation. Frokosten er på egen hånd, men der er både en café og mulighed for at finde sig en sandwich inden for gåafstand fra hotellet.

Sidst på dagen tager vi sammen ud i vildmarken, som til trods for polarnat er særdeles stemningsfyldt. Vi kører cirka ti kilometer uden for byen til Camp Barentz, der ligger i Adventsdalen. Her har vi nemlig optimale betingelser for at opleve nordlyset. Her i mørket kommer naturen tæt på. Vi er naturligvis ledsaget af en bevæbnet guide, som passer på os. Hvis vi er heldige ser vi også rensdyr. Det autentiske Camp Barentz er en tro kopi af den hytte, som Willem Barentz overvintrede i på Novaja Semija i 1596. Her nyder vi et måltid helt i Svalbards ånd, og vores vært fortæller om nordlysets mystik og hemmeligheder. I den lille hytte sidder vi omkring et bål, og sidst på aftenen kan vi nippe til bålkaffen og den hjemmelavede kage til lyden af bålets knitren. Det er nok en af de oplevelser, som aldrig går i glemmebogen. 

Ved Camp Barentz danser nordlyset her smukt på himlen.

3. dag: Nordlyssafari med hundeslædetur

Dagens udflugt byder på en helt unik oplevelse og er en af rejsens absolutte højdepunkter. På Svalbard findes der omkring 300 slædehunde, som dels er Grønlandshunde og krydsninger mellem Grønlandshund og Husky. Vi kører ud i Bolterdalen til Karina og Martin, som driver hundegården Green Dog Svalbard. Det er kyndige folk, som har mere end 14 års erfaring fra Svalbard, Grønland, Siriuspatruljen og med hundeslædeturisme. De bygger selv slæderne og fanger selv sælerne, der bruges til hundefoder, så dagens oplevelse bliver både personlig og autentisk. Ved ankomsten får alle udleveret en vind- og vandtæt dragt, støvler, hue og vanter, og så får vi en grundig introduktion til hundene og kørslen med slæderne. Vi hjælper hinanden med at give hundene seler på og gøre slæderne klar - alt imens de ivrige hunde gør og er utålmodige efter at komme afsted. Vi kører i hold på otte, som føres an af en guide. Undervejs stopper vi, så vi kan tage billeder og klappe hundene. Hvis vi er heldige ser vi rensdyr undervejs og måske endda polarræve. Forhåbentligt får vi også mulighed for at opleve at nordlyset byder op til dans i den sorte polarnat. Efter nogle timer i den mageløse natur, hvor vi er omgivet af smukke bjerge og det hvide landskab, er vi tilbage på hundegården. Når vi har spændt hundene fra, byder guiden på lidt varmt at drikke, og vi får også mulighed for at hilse på det nyeste kuld hvalpe på gården. Dagens frokost og resten af eftermiddagen er på egen hånd i Longyearbyen, som iøvrigt er opkaldt efter den engelske mineejer John Munroe Longyear. Middagen nyder vi sammen i hotellets restaurant.

Bemærk: Vi gør opmærksom på, at turen med hundeslæden er egnet til alle med gennemsnitlig fysik, men ikke for folk med eksempelvis meget dårlig ryg eller hofter. Tag gerne en snak med ejerne af hundegården inden turen, hvis du er i tvivl. 

På hundeslæder tager vi ud og på jagt efter nordlyset.

4. dag: Nordlyssafari med bæltekøretøj

I dag skal vi jagte nordlyset på en spændende bæltekøretøjssafari. Vi bliver hentet af de store vogne på vores hotel, hvorefter vi kører ud af byen i den magiske polarnat, som man aldrig bliver træt af. Vi kører over den frosne Adventsdal og stopper undervejs for at spejde efter det særlige naturfænomen. Her har vi også en smuk udsigt over Longyearbyen, som lyser op i horisonten. Vi følger vejen til den gamle nordlysstation, og her byder guiden på lidt varmt at drikke. Stationen er i dag nedlagt og erstattet af Norges mest moderne nordlysobservatorium Kjell Henriksen Observatoriet i Longyearbyen. Den nye station rummer instrumenter fra hele syv lande og 16 forskellige forskningsorganisationer, der studerer det sælsomme fænomen. Om dagen er nordlyset svagere end om aftenen, men til gengæld er lyset mere rødligt. Den røde farve kan være vanskelig at se med det blotte øje, men fanges meget bedre når man tager billeder med sit kamera. Vores lokalguide fortæller historier undervejs om øriget og livet her, som først i 1974 blev forbundet med resten af verdenen. På grund af isen, var befolkningen nemlig i vinterperioden afskåret fra den øvrige verden, indtil man byggede lufthavnen i Longyearbyen. Frokosten er på egen hånd, og eftermiddagen er sat af til egne oplevelser. Der findes flere spændende aktiviteter i byen, og rejselederen kommer gerne med forslag. Du kan blandt andet besøge Nordpolsekspeditonsmuseet, hvor du kan blive klogere på luftskibsekspeditioner mod Nordpolen. Du kan også forkæle dig selv med en rigtig gourmetoplevelse på en af Norges bedste restauranter Huset, der ligger i Svalbard. Udover smagsoplevelser ud over det sædvanlige, vil du nok også blive imponeret over restaurantens vinsamling, der er Skandinaviens største med flere end 20.000 flasker. Om aftenen mødes vi i hotellets restaurant, hvor vi nyder den fælles afskedsmiddag.

Nordlys over Svalbard.

5. dag: Hjemrejse

Vi nyder morgenmaden på hotellet, og sidst på formiddagen er det tid til at køre mod lufthavnen og forlade isbjørnenes rige. Ved frokosttid flyver vi via Oslo til København, hvor vi ankommer først på aftenen.

Hotelinformation

Funken Lodge ****, Longyearbyen
VisSkjul

Centralt beliggende hotel i Longyearbyen med en fantastisk udsigt over Adventfjorden og Hjortfjellet. Funken Lodge er et historisk hotel, der er blevet gennemgribende renoveret i 2017. Sjælen er dog bibeholdt, og de moderne faciliteter er på fineste vis integreret i indretningen med respekt for stedets historie og traditioner. Bemærk for eksempel de mange historiske fotografier, kort og avisudklip i fællesområderne. Hotellet genåbnede i februar 2018 efter renoveringen og anses i dag som et af Svalbards bedste hoteller.

På hotellet findes der restaurant, bar, hyggelig pejsestue, fitnessfaciliteter og wellnessafdeling med sauna. Desuden huser hotellet spiritusforretningen Gamle Nordpolet, der kan dateres tilbage til 1954, og hvor du mod betaling kan smage på sjældne champagnebobler.

Værelser

På hotellet findes der 88 værelser indrettet med strygejern og strygebræt, minibar, Nespresso-kaffemaskine, elkedel, tv, minibar, gratis WiFi samt badeværelse med hårtørrer. Dobbeltværelserne er på ca. 18m2 og eneværelserne (mod tillæg er på ca. 12 m2.  

 

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Vigtig information om din rejse til Svalbard

Bagage

Vi flyver med Norwegian, hvor du på denne flyvning må du medbringe 2 stk. indchecket bagage på i alt 40 kg, samt 1 stk. håndbagage med følgende mål 55 x 40 x 23 og på i alt 10 kg.

Dårligt gående

Det er en forudsætning for at deltage i Vitus Rejsers rejser, at man er 100% selvhjulpen og kan klare sig selv på trapper – også med bagage samt på udflugter til fods. Man skal være almindeligt godt gående. Er du dårligt gående, eller kan man ikke følge med gruppen, har rejselederen lov til at bede dig afstå fra en udflugt eller et arrangement (pengene refunderes ikke). Er du i tvivl om, hvorvidt du kan deltage på denne rejse, er du altid velkommen til at ringe og spørge.

Flytider

På rejsen flyver vi med Norwegian i henhold til følgende rejseplan:

Udrejse:
Afgang fra København kl. 07.10 – ankomt Oslo kl. 08.20 (D8 3221)
Afgang fra Oslo kl. 09.50 – ankomst Longyearbyen kl. 12.50 (DY 396)

Hjemrejse:
Afgang fra Longyearbyen kl. 12.30 – ankomst Oslo kl. 15.30 (DY 397)
Afgang fra Oslo kl. 17.30 – ankomst København kl. 18.40 (DY 948)

Klima

Svalbard har delt deres sæsoner op i 3: Polarsommer, nordlysvinter og solvinter. Med Vitus rejser du til Svalbard i perioden nordlysvinter, hvor der er polarnat fra ca. 11. november frem til 30. januar 2019. I denne periode er det mørkt døgnet rundt. I februar når man frem til blåtiden, hvilket er noget, som må opleves for helt at forstås. Om dagen indfinder der sig et helt specielt lys i dagtimerne med smukke blå nuancer. Både i november og februar er betingelserne for at opleve nordlys mest optimale. Ved afrejse befinder vi os i vinterperioden, og Svalbard har et arktisk klima, hvilket betyder lave temperaturer. Gennemsnitstemperaturen i november vil ligge mellem -4 og -7 grader. I januar er det lidt koldere, og gennemsnitstemperaturen er mellem cirka -6 og -12 grader. Luftfugtigheden er lav, og den årlige nedbør af regn og snefald er på blot 200-300 mm. Se mere om påklædning længere nede på denne side. 

Polarnætter

Polarnat er et naturfænomen: Natten varer hele døgnet, hvilket betyder, at solen er under horisonten hele dagen og hele natten. Fænomenet kan kun opleves nord for polarcirklen på den nordlige halvkugle og syd for polarcirklen på den sydlige. Polarnat i Svalbard varer i vinteren 2018/19 fra perioden 11. november til 30. januar 2019.

Kreditkort / betalingsmuligheder

Der bruges norsk valuta i Svalbard. De fleste steder kan man også betale med Visa, American Express, MasterCard og Diners Card. 

Pas

Som nordisk borger skal du normalt kun fremvise gyldig billedlegitimation (pas, kørekort). Grundet de norske myndigheders skærpede kontrol af rejsende, anbefaler vi at du medbringer gyldigt pas.

Visum

Som dansk statsborger kan du indrejse visumfrit i Norge. 

Prisen inkluderer ikke

Forsikringer, måltider som ikke står nævnt under 'Inkluderet i prisen', personlige udgifter samt øvrige valgte udflugter som ikke er beskrevet i Vitus' program.

Restauranter

I rejsens pris har du inkluderet morgen- og aftensmåltider. Der findes flere forskellige spisesteder i byen – ja, faktisk finder du netop her to af Norges bedste restauranter, Funktionærmessen og Huset. Du har spisemuligheder, der byder på alt lige fra en gammel fangsthygge til den gamle radiostation Isfjord Radio, der er bygget om til gourmetrestaurant. De fleste steder har et bredt udvalg af de lokale råvarer på menuen og selvfølgelig lokalt øl fra Svalbard Bryggeri. Desuden finder du sushi, burgere, pizza og håndlavet chokolade på verdens nordligste chokoladeri, Fruene. 

Shopping

Svalbard er en afgiftsfri zone, og derfor kan du handle her til taxfree priser. Longyearbyen har mange sportsforretninger, hvor du kan købe udendørstøj til yderst favorable priser. Derudover kan du købe guld, sølv, ædelstene, tøj, skind og pelsvarer fra isbjørn, sæl, polarræv og rensdyr, samt skandinavisk brugskunst af kendte designere. Ifølge gældende toldregler må du toldfrit have varer med hjem for 3.250 kr. Se i øvrigt toldregler på www.skat.dk

Sikkerhed

Svalbards natur og vejr er fuldstændig enestående, men samtidig også skiftende og fuld af overraskelser. Ligesom faren for at møde en isbjørn er noget, man skal tager seriøst. På de organiserede ture er du i trygge og kvalificerede hænder. Guiderne har den erfaring, der skal til for at vurdere vejret, sneskredsfare, isforhold, isbjørnetrusler og andre risikomonumenter. Derudover medbringer de selvfølgelig udstyr til selv de mest krævende situationer blandt andet satellit-telefon og nødpejlesender (mobildækning udenfor Longyearbyen er nærmest ikke-eksisterende), førstehjælpsudstyr, telt, varmekilder samt mad og drikke. 

Svalbard-reglerne

Som turist er man underlagt nogle særlige forskrifter, som skal beskytte naturen, miljøet og varetage turisternes sikkerhed. Man må eksempelvis ikke begive sig udenfor Longyearbyen på egen hånd, uden at man har informeret øgruppens autoriteter. Informationspligten gælder færdsel både til lands og til vands. Der er også særlige regler for, hvor man må køre med snescootere og motorkøjetøjer, idet man forsøger at værne om naturen og miljøet på Svalbard. Øgruppen er en arktisk perle, og det skulle den gerne blive ved med at være. Nedenfor finder du de gældende regler:

 1. Smid ikke affald i naturen 
 2. Forstyr ikke dyr eller fugle – det er dig, der er gæst
 3. Pluk ikke blomster (ikke aktuelt ved vintertid)
 4. Ødelæg, eller fjern ikke kulturminder. Alle spor efter mennesker fra før 1946 er fredet
 5. Det er forbudt at forsøge at lokke en isbjørn til sig, forfølge den eller på anden aktiv vis opsøge den. Bliver en isbjørn forstyrret, kan der opstå fare for både mennesket og isbjørnen.  
 6. Forlad ikke byen uden våben og viden om, hvordan du bruger det. Med Vitus Rejser har gruppen altid en guide med, der bærer våben.
 7. Vis generelt hensyn overfor andre
 8. Tag kontakt med ”Sysselmanden” (norsk autoritet på Svalbard) hvis du skal på dagstur alene. Der er informationspligt vedrørende ens færdsel på Svalbard
 9. Sæt dig ind i love og regler for færdsel og aktiviteter på Svalbard.
 10. Det anbefales at deltage i organiserede udflugter. 

Transport 

Longyearbyen er en lille by, som man sagtens kan færdes i til fods. Der er nogle kilometer at gå mellem de forskellige bydele, centrum og Nybyen. I byen findes to taxiselskaber, som kan transportere dig rundt, og disse har døgnåbent. Af hensyn til sikkerheden skal man ikke færdes udenfor selve byen. 

Øvrige udflugter

Det vil være forkert ikke at nævne, at der på Svalbard findes mange spændende udflugtsmuligheder. Rusland har haft stor indflydelse på øriget, og man kan blandt andet besøge den gamle nedlagte russiske mineby Pyramiden, som om vinteren kun kan nås på snescooter. Alle bygninger står her stadig, og kigger du ind af vinduerne, vil du se kopper på bordet og bøger, der ligger rundt omkring. Det er næsten som om, menneskene har rejst sig fra sofaen og er forsvundet. Det er Svalbards helt eget Klondyke. Der arrangeres også snescooterudflugt til den russiske mineby Barentsburg, som har cirka 300 indbyggere – stort set alle i byen er fra Rusland eller Ukraine. En anden lille ekstra oplevelse, du kan give dig selv i Longyearbyen, er et besøg på det lokale Svalbard bryggeri, som har åbent mandag og onsdag fra kl. 18.00 til kl. 19.30.

Påklædning

Når man besøger en arktisk destination, må man klæde sig rigtig godt på. Såfremt det blæser, kan vinden gøre, at temperaturen føles lavere, end den egentlig er. Dagtemperaturen kan godt ligge på mellem -10 og -15 grader, så tag dit allerbedste vintertøj med. Du skal medbringe vindtæt udendørstøj og gerne flere lag med uld eller fleece indenunder. Husk også at medbringe varme vinterstøvler med en god sål, vindtætte huer, handsker og tørklæder, så du hele tiden kan holde hoved og hænder varme og tørre. Har du en frakke med hue, er det den mest optimale påklædning, da du også indenunder denne kan have en uldhue på. I mørketiden er det fordelagtigt at medbringe reflekser eller refleksvest, ligesom man eventuelt kan medbringe pigge til at sætte på støvlerne i tilfælde af, at der er is på vejene. På de inkluderede udflugter vil vi sørge for det nødvendig udstyr og eventuel særlig beklædning. Skulle du på turen mangle nogle varmere lag, så fortvivl ikke. Der findes adskillige butikker i byen, hvor du kan købe varme beklædningsgenstande. Medbring også gerne hjemmesko eller varme sokker til brug på hotellet. Som du vil opleve, er det ganske normalt, at man tager skoene af, når man kommer ind i et hotel. Det er et levn fra dengang kulminearbejderne befandt sig i byen. På den måde undgik man at tage det sorte kulstøv med ind i husene.