Bagage
Med SAS må du medbringe 2 stk. indchecket bagage på max. 23 kg, samt 1 stk. håndbagage med følgende mål 55 x 40 x 23 og på max. 8 kg.
Dårligt gående
Det er en forudsætning for at deltage på rejsen, at du er 100% selvhjulpen og kan klare dig selv på trapper – også med bagage samt på udflugter til fods. Du skal være almindeligt godt gående. Er du dårligt gående, eller kan du ikke følge med gruppen, har rejselederen lov til at bede dig afstå fra en udflugt eller et arrangement (pengene refunderes ikke). Er du i tvivl om, hvorvidt du kan deltage på denne rejse, er du altid velkommen til at ringe og spørge.
Klima
Svalbard har delt deres sæsoner op i 3 – polarsommer (17. maj til 20. september), nordlysvinter (01. oktober til 28. februar) og solvinter (01. marts til 16. maj).
På disse rejser i perioden nordlysvinter, hvor der findes polarnat fra ca. 11 november frem til 20. januar er det mørkt 24/7. I februar er det blåtiden, hvilket er noget, som skal opleves for at man helt forstår det. Om dagen indfinder der sig et helt specielt lys i dagtimerne med smukke blå nuancer.
Både i november, januar og februar er betingelserne for at opleve nordlys de mest optimale. Vi befinder os dog i vinterperioden og Svalbard har et arktisk klima, hvilket betyder lave temperaturer. Gennemsnitstemperaturen i november vil ligge på mellem -4 til -7 grader, januar & februar ca. -6 til -12 grader. Luftfugtigheden er lav og den årlige nedbør af regn og snefald er på blot 200-300 mm.
Polarnætter
Polarnat er et naturfænomen, hvor natten varer hele døgnet. Det betyder reelt, at solen er under horisonten hele dagen og hele natten. Fænomenet kan kun opleves nord for polarcirklen på den nordlige halvkugle og syd for polarcirklen på den sydlige. Polarnat opleves i Svalbard i perioden 11. november til cirka 15. februar 2021.
Kreditkort / betalingsmuligheder
Der bruges norsk valuta i Svalbard. De fleste steder kan du også betale med Visa, American Express, MasterCard og Diners Card.
Pas
Svalbard er ikke med i Schengen, så derfor skal alle rejsende medbringe gyldigt pas.
Visum
Som dansk statsborger kan du indrejse visumfrit i Norge.
Prisen inkluderer ikke
Forsikringer, måltider som ikke står nævnt under 'Inkluderet i prisen', personlige udgifter samt øvrige valgte udflugter der ikke er beskrevet i Vitus' program.
Restauranter
I rejsens pris har du inkluderet morgen- og aftensmåltider. Der findes flere forskellige spisesteder i byen – ja, faktisk finder du netop her to af Norges bedste restauranter, Funktionærmessen og Huset. Du har spisemuligheder, der byder på alt lige fra en gammel fangsthygge til den gamle radiostation Isfjord Radio, der er bygget om til gourmetrestaurant. De fleste steder har et bredt udvalg af de lokale råvarer på menuen og selvfølgelig lokalt øl fra Svalbard Bryggeri. Desuden finder du sushi, burgere, pizza og håndlavet chokolade på verdens nordligste chokoladeri, Fruene.
Shopping
Svalbard er en afgiftsfri zone, og derfor kan du handle her til taxfree priser. Longyearbyen har mange sportsforretninger, hvor du kan købe udendørstøj til yderst favorable priser. Derudover kan du købe guld, sølv, ædelstene, tøj, skind og pelsvarer fra isbjørn, sæl, polarræv og rensdyr, samt skandinavisk brugskunst af kendte designere. Ifølge gældende toldregler må du toldfrit have varer med hjem for 3.250 kr. Se i øvrigt toldregler på www.skat.dk.
Sikkerhed
Svalbards natur og vejr er fuldstændig enestående, men samtidig også skiftende og fuld af overraskelser. Ligesom faren for at møde en isbjørn er noget, du skal tage seriøst. På de organiserede ture er du i trygge og kvalificerede hænder. Guiderne har den erfaring, der skal til for at vurdere vejret, sneskredsfare, isforhold, isbjørnetrusler og andre risikomonumenter. Derudover medbringer de selvfølgelig udstyr til selv de mest krævende situationer blandt andet satellittelefon og nødpejlesender (mobildækning udenfor Longyearbyen er nærmest ikke-eksisterende), førstehjælpsudstyr, telt, varmekilder samt mad og drikke.
Svalbard-reglerne
Som turist er du underlagt nogle særlige forskrifter, som skal beskytte naturen, miljøet og varetage turisternes sikkerhed. Du må eksempelvis ikke begive dig udenfor Longyearbyen på egen hånd, uden at du har informeret øgruppens autoriteter. Informationspligten gælder færdsel både til lands og til vands. Der er også særlige regler for, hvor du må køre med snescootere og motorkøretøjer, idet man forsøger at værne om naturen og miljøet på Svalbard. Øgruppen er en arktisk perle, og det skulle den gerne blive ved med at være. Nedenfor finder du de gældende regler:
- Smid ikke affald i naturen.
- Forstyr ikke dyr eller fugle – det er dig, der er gæst.
- Pluk ikke blomster (ikke aktuelt ved vintertid).
- Ødelæg eller fjern ikke kulturminder. Alle spor efter mennesker fra før 1946 er fredet.
- Det er forbudt at forsøge at lokke en isbjørn til sig, forfølge den eller på anden aktiv vis opsøge den. Bliver en isbjørn forstyrret, kan der opstå fare for både mennesket og isbjørnen.
- Forlad ikke byen uden våben og viden om, hvordan du bruger det. Med Vitus Rejser har gruppen altid en guide med, der bærer våben.
- Vis generelt hensyn overfor andre.
- Tag kontakt med Sysselmanden (norsk autoritet på Svalbard), hvis du skal på dagstur alene. Der er informationspligt vedrørende ens færdsel på Svalbard.
- Sæt dig ind i love og regler for færdsel og aktiviteter på Svalbard.
- Det anbefales at deltage i organiserede udflugter.
Transport
Longyearbyen er en lille by, som du sagtens kan færdes i til fods. Der er nogle kilometer at gå mellem de forskellige bydele, centrum og Nybyen. I byen findes to taxiselskaber, som kan transportere dig rundt, og disse har døgnåbent. Af hensyn til sikkerheden skal du ikke færdes udenfor selve byen.
Øvrige udflugter
Det vil være forkert ikke at nævne, at der på Svalbard findes mange spændende udflugtsmuligheder. Rusland har haft stor indflydelse på øriget, og du kan blandt andet besøge den gamle nedlagte russiske mineby Pyramiden, som kun kan nås på snescooter om vinteren. Alle bygninger står her stadig, og kigger du ind af vinduerne, vil du se kopper på bordet og bøger, der ligger rundt omkring. Det er næsten som om, menneskene har rejst sig fra sofaen og er forsvundet. Det er Svalbards helt eget klondyke. Der arrangeres også snescooterudflugt til den russiske mineby Barentsburg, som har cirka 300 indbyggere – stort set alle i byen er fra Rusland eller Ukraine. En anden lille ekstra oplevelse, du kan give dig selv i Longyearbyen, er et besøg på det lokale Svalbard-bryggeri, som har åbent mandag og onsdag fra kl. 18.00 til kl. 19.30.
Ændringer i rejseplan og udflugter
Vejret kan påvirke rejseplan og udflugter.
Påklædning
Når man besøger en arktisk destination, må man klæde sig rigtig godt på. Såfremt det blæser, kan vinden gøre, at temperaturen føles lavere, end den egentlig er. Dagtemperaturen kan godt ligge på mellem -10 og -15 grader, så tag dit allerbedste vintertøj med. Du skal medbringe vindtæt udendørstøj og gerne flere lag med uld eller fleece indenunder. Husk også at medbringe varme vinterstøvler med en god sål, vindtætte huer, handsker og tørklæder, så du hele tiden kan holde hoved og hænder varme og tørre. Har du en frakke med hue, er det den mest optimale påklædning, da du også kan have en uldhue på indenunder den. I mørketiden er det fordelagtigt at medbringe reflekser eller refleksvest, ligesom du eventuelt kan medbringe pigge til at sætte på støvlerne, i tilfælde af at der er is på vejene.
På de inkluderede udflugter vil vi sørge for det nødvendige udstyr og eventuel særlig beklædning. Skulle du på turen mangle nogle varmere lag, så fortvivl ikke. Der findes adskillige butikker i byen, hvor du kan købe varme beklædningsgenstande. Medbring også gerne hjemmesko eller varme sokker til brug på hotellet. Som du vil opleve, er det ganske normalt, at man tager skoene af, når man kommer ind i et hotel. Det er et levn fra dengang kulminearbejderne befandt sig i byen. På den måde undgik de at tage det sorte kulstøv med ind i husene.
Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen
Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til aktive rejser, og i deres butikker finder du et stort og bredt udvalg af rygsække, jakker og meget mere.
Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Rabatten gælder frem til afrejsedato, og for at opnå rabatten skal du fremvise dit rejsebevis i butikken. Rabatten gælder ikke på allerede nedsatte varer og kan ikke kombineres med andre rabatordninger.
Friluftsland kan besøges i København K, Fields, Lyngby, Roskilde, Odense, Kolding, Randers, Aarhus og Aalborg. Rabatten gælder også i Fjällräven Brand Store i København.
Bemærkninger
Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen
Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til aktive rejser. Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Du kan læse mere under "Praktiske oplysninger".