Direkte fly t/r!

Svalbard · Et arktisk eventyr · 2024

Flyrejser
5 Dage

Nu har du en enestående chance for at opleve isbjørnenes rige på en unik rejse til Svalbard. Her tager vi blandt andet på hundeslædetur, går på nordlysjagt og dykker ned i den norske øgruppes fascinerende og barske historie. En rejse for dig, der søger de helt store rejseoplevelser. Vi flyver direkte til og fra Svalbard. 

Midt i Ishavet mellem Nordnorge og Nordpolen finder man det uspolerede arktiske ørige Svalbard, der på én og samme tid er både barskt, enestående og skrøbeligt. Landskabet er eventyrligt med stejle fjelde, sneklædte bjerge og et enestående dyreliv. Magien udspiller sig særligt om vinteren, når de mørke...

Nu har du en enestående chance for at opleve isbjørnenes rige på en unik rejse til Svalbard. Her tager vi blandt andet på hundeslædetur, går på nordlysjagt og dykker ned i den norske øgruppes fascinerende og barske historie. En rejse for dig, der søger de helt store rejseoplevelser. Vi flyver direkte til og fra Svalbard. 

Midt i Ishavet mellem Nordnorge og Nordpolen finder man det uspolerede arktiske ørige Svalbard, der på én og samme tid er både barskt, enestående og skrøbeligt. Landskabet er eventyrligt med stejle fjelde, sneklædte bjerge og et enestående dyreliv. Magien udspiller sig særligt om vinteren, når de mørke polarnætter har sænket sig over øgruppen. Hovedbyen Longyearbyen ligger på øgruppens største ø, Spitsbergen, hvor gaderne i polarnætterne kun er oplyst af gadelamper, stjerneskær, nordlys og månen. På øgruppen bor der cirka 2.500 mennesker, flere tusinde isbjørne, et utal af sæler og hvalrosser samt flere millioner havfugle, som lever side om side i den arktiske vildmark, hvor mere end to tredjedele er beskyttede reservater og nationalparker.

Det spændende udflugtsprogram sørger for, at vi får det autentiske Svalbard helt ind under huden. Glæd dig blandt andet til spændende museumsbesøg, hvor vi bliver klogere på øgruppens interessante historie, udflugt til vildmarken på jagt efter nordlys og en uforglemmelig tur med hundeslæde. 

Fra midt oktober til midt februar er der polarnætter på Svalbard og dermed mørkt hele døgnet. Efter polarnætterne kommer blåtiden, hvor der i dagtimerne indfinder sig et helt specielt lys med smukke blå nuancer - noget, som må opleves for helt at forstås. Uanset om du rejser i november, januar eller februar er det i disse måneder, at vi har de bedste muligheder for at opleve det dansende nordlys, som kan finde på at vise sig allerede ved frokosttid. Svalbard har altid været omgivet af mystik, og har du lidt eventyrlyst i blodet, vil du helt sikkert blive fascineret af det lille samfund.

Kort over Svalbard - Norge

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
2.950,-
Afbestillingsforsikring
985,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

  • Fly København-Longyearbyen t/r
  • Alle skatter og afgifter
  • Transfer lufthavn-hotel t/r
  • 4 nætter i Longyearbyen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen**** 
  • 4 x morgenmad (2.-5. dag)
  • 1 x frokost (1. dag)
  • 3 x middag (1. 3. og 4. dag)
  • 1 x middag, inkl. drikkevarer (2. dag)
  • Besøg på Svalbard Museum
  • Nordlysaften i vildmarken
  • Besøg på hundegård
  • Hundeslædetur
  • Bæltekøretøjssafari i Adventdalen
  • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Bemærkninger

Passer rejsen til dig? 

Denne rejses program passer til dig, der er almindelig godt gående. Det svarer til, at du kan gå i et tempo på ca. 4 kilometer på 1 time.
 
Er du mindre godt gående, anbefaler vi rejserne under vores koncept ”I ro og mag”. Her er rejsernes program tilpasset dig, der ikke er så godt til bens.
 
Se alle ”I ro og mag”-rejser her.

Bemærk 

Vi tager forbehold for programændringer forårsaget af vejrforhold. Læs mere om særlige forhold vedrørende rejser til Svalbard i de praktiske oplysninger.

Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen

Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til aktive rejser. Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Du kan læse mere under "Praktiske oplysninger".

Dagsprogram

1. dag: Longyearbyen 

Med Norwegian flyver vi om morgenen fra Københavns Lufthavn direkte til Longyearbyen, hvor vi ankommer sidst på formiddagen.

Her befinder vi os i en dal omkranset af fjelde, og du kan allerede nu begynde at vænne dig til, at rensdyr uforstyrret færdes i gadebilledet på lige fod med lokalbefolkningen. Du vil også se, at mange lokale bærer skydevåben, idet isbjørnene aldrig er langt væk. Da det er mørkt døgnet rundt store dele af vinteren, er mange af indbyggerne også udstyret med pandelygter, og i centrum af byen vil man kunne se særskilte veje til snescooterne.

Fra lufthavnen kører vi til centrum af Longyearbyen, hvor vi stopper ved restauranten Steakers Svalbard, der vidner om det lille samfunds historie. Restaurantens indre er bygget af gammelt drivtømmer og materialer, som er fundet i den barske natur. Væggene er prydet af billeder og fangstudstyr, som de barske mænd og kvinder benyttede sig af, da pelsjægerlivet var på sit højeste.

Midt i disse autentiske og hyggelige rammer nyder vi en hjemmelavet elgburger med tyttebærrømme og søde fritter - et måltid, der er særligt populært blandt de lokale. Efter frokost går vi sammen til hotellet.

Om eftermiddagen har du tid på egen hånd til at finde dig til rette i de nye omgivelser og nyde den fantastiske udsigt over fjorden fra hotellet. Om aftenen samles vi i hotellets restaurant for at nyde en fælles middag og den smukke udsigt.

Inkluderede måltider: Frokost og middag. 

Longyearbyen i polarnatten.

Longyearbyen i polarnatten.

2. dag: Svalbard Museum og nordlysaften med middag

Efter et godt morgenmåltid følger vi med rejselederen til Svalbard Museum. Her skal vi lære meget mere om det lille ørige, der blev fundet af nederlandske Willem Barentsz i slutningen af 1500-tallet. Vi hører også om det store hvalfangsteventyr, som efterfølgende tiltrak mennesker fra hele verden i søgen på rigdom og lykke. I 1700-tallet tog Ruslands zar Peter den Store også del i eventyret, hvilket giver det barske samfunds interessante historie endnu en spændende dimension. Her findes også adskillige kulminer, og de mange store indtjeningsmuligheder har igennem tiderne været årsag til mange stridigheder. Så mange, at man i 1924 underskrev en traktat i Paris, der skulle sikre Norge suverænitet over øerne. Mere end 30 lande og stater har underskrevet aftalen, som samtidig giver disse lande ret til fisk og fangst i de respektive territoriale farvande. Danmark er selvfølgelig også en del af denne aftale. På museet får vi også et  indblik i dyrelivet på Svalbard og den sparsomme vegetation.

Frokosten er på egen hånd, men der er både en café og mulighed for at finde sig en sandwich inden for gåafstand fra hotellet.

Sidst på dagen tager vi sammen ud i vildmarken, som også i de mørke vintermåneder er særdeles stemningsfyld. Vi kører cirka ti kilometer uden for byen til Camp Barentz, der ligger i Adventsdalen. Her har vi nemlig optimale betingelser for at opleve nordlyset. Her i mørket kommer naturen tæt på. Vi er naturligvis ledsaget af en bevæbnet guide, som passer på os. Hvis vi er heldige, ser vi også rensdyr.

I den autentiske Camp Barentz er der en tro kopi af den hytte, som Willem Barentz overvintrede i på Novaja Semija i 1596 og ligeledes findes der en lidt større hytte, en samisk gamme. I en af hytterne nyder vi et måltid helt i Svalbards ånd, og vores vært fortæller om nordlysets mystik og hemmeligheder. I den lille hytte sidder vi omkring et bål, og sidst på aftenen kan vi nippe til bålkaffen og den hjemmelavede kage til lyden af bålets knitren. Det er nok en af de oplevelser, som aldrig går i glemmebogen. 

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag. 

Ved Camp Barentz danser nordlyset smukt på hilmen.

Ved Camp Barentz danser nordlyset smukt på hilmen.

3. dag: Hundeslædetur

Dagens udflugt byder på en helt unik oplevelse og er et af rejsens absolutte højdepunkter. På Svalbard findes der omkring 300 slædehunde, som dels er Grønlandshunde og krydsninger mellem Grønlandshund og Husky. Fra Longyarbyen kører vi ud i Bolterdalen til Karina og Martin, som driver hundegården Green Dog Svalbard. Det er kyndige folk, som har mere end 14 års erfaring fra Svalbard, Grønland, Siriuspatruljen og med hundeslædeturisme. De bygger selv slæderne og fanger selv sælerne, der bruges til hundefoder, så dagens oplevelse bliver både personlig og autentisk.

Ved ankomsten får alle udleveret en vind- og vandtæt dragt, støvler, hue og vanter, og så får vi en grundig introduktion til hundene og kørslen med slæderne. Vi hjælper hinanden med at give hundene seler på og gøre slæderne klar - alt imens de ivrige hunde gør og er utålmodige efter at komme afsted. Vi kører i hold på otte, som føres an af en guide. Undervejs stopper vi, så vi kan tage billeder og klappe hundene. Hvis vi er heldige ser vi rensdyr undervejs og måske endda polarræve. Forhåbentlig får vi også mulighed for at opleve, at nordlyset byder op til dans.

Efter nogle timer i den mageløse natur, hvor vi er omgivet af smukke bjerge og det hvide landskab, er vi tilbage på hundegården. Når vi har spændt hundene fra, byder guiden på lidt varmt at drikke, og vi får også mulighed for at hilse på det nyeste kuld hvalpe på gården.

Bemærk: Vi gør opmærksom på, at turen med hundeslæden er egnet til alle med gennemsnitlig fysik, men ikke for folk med eksempelvis meget dårlig ryg eller hofter. Ligesom man skal være indstillet på, at en af deltagerne på slæden selv skal køre denne. Tag gerne en snak med ejerne af hundegården inden turen, hvis du er i tvivl. Såfremt der ikke er sne på afrejsetidspunktet gennemføres turen med vogne på hjul. 

Dagens frokost og resten af eftermiddagen er på egen hånd i Longyearbyen, som iøvrigt er opkaldt efter den engelske mineejer John Munroe Longyear. Middagen nyder vi sammen i hotellets restaurant.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag. 

På hundeslæder ud og fange Nordlystet.

På hundeslæder ud og fange Nordlystet.

4. dag: Bæltekøretøjssafari i Adventdalen

I dag skal vi på en spændende bæltekøretøjssafari. Vi bliver hentet af de store vogne på vores hotel, hvorefter vi kører ud af byen i den magiske polarnat, som man aldrig bliver træt af. Vi kører over den frosne Adventsdal og er solen gået ned, stopper vi undervejs for at spejde efter det særlige naturfænomen. Her har vi også en smuk udsigt over Longyearbyen, som lyser op i horisonten.

Vi følger vejen til den gamle nordlysstation, og her byder guiden på lidt varmt at drikke. Stationen er i dag nedlagt og erstattet af Norges mest moderne nordlysobservatorium Kjell Henriksen Observatoriet i Longyearbyen. Den nye station rummer instrumenter fra hele syv lande og 16 forskellige forskningsorganisationer, der studerer det sælsomme fænomen. Om dagen er nordlyset svagere end om aftenen, men til gengæld er lyset mere rødligt. Den røde farve kan være vanskelig at se med det blotte øje, men fanges meget bedre, når man tager billeder med sit kamera. Vores lokalguide fortæller historier undervejs om øriget og livet her, som først i 1974 blev forbundet med resten af verdenen. På grund af isen var befolkningen nemlig i vinterperioden afskåret fra den øvrige verden, indtil man byggede lufthavnen i Longyearbyen.

Bemærk: Vi gør opmærksom på, at udflugten på nogle afrejser foregår om eftermiddagen, ligesom store grupper deles i to, således at udflugten gennemføres henholdsvis om formiddagen og eftermiddagen. 

Efter udflugten til Adventdalen tager vi tilbage til Longyearbyen. Frokosten er på egen hånd, og eftermiddagen er sat af til egne oplevelser. Der findes flere spændende aktiviteter i byen, og rejselederen kommer gerne med forslag. Du kan evt. besøge Galleri Svalbard, som åbnede i Longyearbyen i efteråret 2022. 

Du kan også forkæle dig selv med en rigtig gourmetoplevelse på en af Norges bedste restauranter Huset, der ligger i Svalbard. Udover smagsoplevelser ud over det sædvanlige, vil du nok også blive imponeret over restaurantens vinsamling, der er Skandinaviens største med flere end 20.000 flasker. Eller måske frister et besøg i Karlsberger Pub, som rangerer blandt top 10 på listen over verdens bedste pubber. Her kan du spise og måske nyde en cognac, whisky eller armagnac - der er masser at vælge imellem. Pubben har over 1000 forskellige mærker.  

Om aftenen mødes vi i hotellets restaurant, hvor vi nyder den fælles afskedsmiddag.

Inkluderede måltider: Morgenmad og middag.

Nordlys over Svalbard.

Nordlys over Svalbard.

5. dag: Hjemrejse

Vi nyder morgenmaden på hotellet, og i dag er det tid til at køre mod lufthavnen og forlade isbjørnenes rige.

Afrejse 30/1 - 2024: Med Norwegian flyver vi midt på aftenen fra Longyearbyen direkte til Københavns Lufthavn, hvor vi ankommer lidt over midnat.

Afrejse 11/2 - 2024: Med Norwegian flyver vi ved frokosttid fra Longyearbyen direkte til Københavns Lufthavn, hvor vi ankommer midt på eftermiddagen.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Hotelinformation

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen ****, Longyearbyen
VisSkjul

Det 4-stjernede Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen ligger i hjertet af Longyearbyen og er med sin hyggelige atmosfære et naturligt mødested for både besøgende og lokale. Hotellet gennemgik en omfattende renovering i de tidlige vintermåneder i 2019.

Fra hotellet er der en fantastisk udsigt over Isfjorden og det omkringliggende landskab med det majestætiske bjerg Hiorthfjellet. Luften er frisk, og de dejlige rammer er et godt udgangspunkt for vores store polareventyr. Svalbards lufthavn ligger desuden kun fire kilometer fra byen.

Hotellets Restaurant Nansen er særlig stolt over de lokale retter på menukortet med blandt andet hval, rensdyr og sælkød, som bliver leveret af de lokale jægere. Efter middagen kan du eventuelt nyde en øl eller en drink i Barentz Pubben, som er et populært og hyggeligt samlingssted. 

Værelser

Alle værelser er indrettet med tv, telefon, radio, minibar og badeværelse.

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Restaurant Nansen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Restaurant Nansen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Afslapning og kaffe ved pejsen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.
Afslapning og kaffe ved pejsen på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.

Praktiske oplysninger

Få svar på en række praktiske spørgsmål i forbindelse med din rejse.

Værd at vide om din rejse til Svalbard

Bagage

På Norwegian må du medbringe 1 stk. indchecket bagage, ialt 23 kg, samt 1 stk. håndbagage med følgende mål 55 x 40 x 23, ialt 10 kg samt en lille taske under sædet (30 x 20 x 38).

Dårligt gående

Det er en forudsætning for at deltage på rejsen, at du er 100% selvhjulpen og kan klare dig selv på trapper – også med bagage samt på udflugter til fods. Du skal være almindeligt godt gående. Er du dårligt gående, eller kan du ikke følge med gruppen, har rejselederen lov til at bede dig afstå fra en udflugt eller et arrangement (pengene refunderes ikke). Er du i tvivl om, hvorvidt du kan deltage på denne rejse, er du altid velkommen til at ringe og spørge.

Klima

Svalbard har delt deres sæsoner op i 3 – polarsommer (17. maj til 20. september), nordlysvinter (01. oktober til 28. februar) og solvinter (01. marts til 16. maj). På disse rejser i perioden nordlysvinter, hvor der findes polarnat fra ca. 11. november frem til 20. januar er det mørkt 24/7. I februar er det blåtiden, hvilket er noget, som skal opleves for at man helt forstår det. Om dagen indfinder der sig et helt specielt lys i dagtimerne med smukke blå nuancer. I januar og februar er betingelserne for at opleve nordlys de mest optimale. Vi befinder os dog i vinterperioden og Svalbard har et arktisk klima, hvilket betyder lave temperaturer. Gennemsnitstemperaturen i januar & februar ca. -6 til -12 grader. Luftfugtigheden er lav og den årlige nedbør af regn og snefald er på blot 200-300 mm. 

Polarnætter

Polarnat er et naturfænomen, hvor natten varer hele døgnet. Det betyder reelt, at solen er under horisonten hele dagen og hele natten. Fænomenet kan kun opleves nord for polarcirklen på den nordlige halvkugle og syd for polarcirklen på den sydlige. Polarnat opleves i Svalbard i perioden 11. november til cirka 15. februar 2024.

Kreditkort / betalingsmuligheder

Der bruges norsk valuta i Svalbard. De fleste steder kan du også betale med Visa, American Express, MasterCard og Diners Card. 

Pas

Svalbard er ikke med i Schengen, så derfor skal alle rejsende medbringe gyldigt pas. 

Visum

Som dansk statsborger kan du indrejse visumfrit i Norge. 

Prisen inkluderer ikke

Forsikringer, måltider som ikke står nævnt under 'Inkluderet i prisen', personlige udgifter samt øvrige valgte udflugter der ikke er beskrevet i Vitus' program.

Restauranter

I rejsens pris har du inkluderet morgen- og aftensmåltider. Der findes flere forskellige spisesteder i byen – ja, faktisk finder du netop her to af Norges bedste restauranter, Funktionærmessen og Huset. Du har spisemuligheder, der byder på alt lige fra en gammel fangsthygge til den gamle radiostation Isfjord Radio, der er bygget om til gourmetrestaurant. De fleste steder har et bredt udvalg af de lokale råvarer på menuen og selvfølgelig lokalt øl fra Svalbard Bryggeri. Desuden finder du sushi, burgere, pizza og håndlavet chokolade på verdens nordligste chokoladeri, Fruene. 

Shopping

Svalbard er en afgiftsfri zone, og derfor kan du handle her til taxfree priser. Longyearbyen har mange sportsforretninger, hvor du kan købe udendørstøj til yderst favorable priser. Derudover kan du købe guld, sølv, ædelstene, tøj, skind og pelsvarer fra isbjørn, sæl, polarræv og rensdyr, samt skandinavisk brugskunst af kendte designere. Ifølge gældende toldregler må du toldfrit have varer med hjem for 3.250 kr. Se i øvrigt toldregler på www.skat.dk

Sikkerhed

Svalbards natur og vejr er fuldstændig enestående, men samtidig også skiftende og fuld af overraskelser. Ligesom faren for at møde en isbjørn er noget, du skal tage seriøst. På de organiserede ture er du i trygge og kvalificerede hænder. Guiderne har den erfaring, der skal til for at vurdere vejret, sneskredsfare, isforhold, isbjørnetrusler og andre risikomonumenter. Derudover medbringer de selvfølgelig udstyr til selv de mest krævende situationer blandt andet satellittelefon og nødpejlesender (mobildækning udenfor Longyearbyen er nærmest ikke-eksisterende), førstehjælpsudstyr, telt, varmekilder samt mad og drikke. 

Svalbard-reglerne

Som turist er du underlagt nogle særlige forskrifter, som skal beskytte naturen, miljøet og varetage turisternes sikkerhed. Du må eksempelvis ikke begive dig udenfor Longyearbyen på egen hånd, uden at du har informeret øgruppens autoriteter. Informationspligten gælder færdsel både til lands og til vands. Der er også særlige regler for, hvor du må køre med snescootere og motorkøretøjer, idet man forsøger at værne om naturen og miljøet på Svalbard. Øgruppen er en arktisk perle, og det skulle den gerne blive ved med at være. Nedenfor finder du de gældende regler:

  1. Smid ikke affald i naturen.
  2. Forstyr ikke dyr eller fugle – det er dig, der er gæst.
  3. Pluk ikke blomster (ikke aktuelt ved vintertid).
  4. Ødelæg eller fjern ikke kulturminder. Alle spor efter mennesker fra før 1946 er fredet.
  5. Det er forbudt at forsøge at lokke en isbjørn til sig, forfølge den eller på anden aktiv vis opsøge den. Bliver en isbjørn forstyrret, kan der opstå fare for både mennesket og isbjørnen.  
  6. Forlad ikke byen uden våben og viden om, hvordan du bruger det. Med Vitus Rejser har gruppen altid en guide med, der bærer våben.
  7. Vis generelt hensyn overfor andre.
  8. Tag kontakt med Sysselmanden (norsk autoritet på Svalbard), hvis du skal på dagstur alene. Der er informationspligt vedrørende ens færdsel på Svalbard.
  9. Sæt dig ind i love og regler for færdsel og aktiviteter på Svalbard.
  10. Det anbefales at deltage i organiserede udflugter. 

Transport 

Longyearbyen er en lille by, som du sagtens kan færdes i til fods. Der er nogle kilometer at gå mellem de forskellige bydele, centrum og Nybyen. I byen findes to taxiselskaber, som kan transportere dig rundt, og disse har døgnåbent. Af hensyn til sikkerheden skal du ikke færdes udenfor selve byen. 

Øvrige udflugter

Det vil være forkert ikke at nævne, at der på Svalbard findes mange spændende udflugtsmuligheder. Rusland har haft stor indflydelse på øriget, og du kan blandt andet besøge den gamle nedlagte russiske mineby Pyramiden, som kun kan nås på snescooter om vinteren. Alle bygninger står her stadig, og kigger du ind af vinduerne, vil du se kopper på bordet og bøger, der ligger rundt omkring. Det er næsten som om, menneskene har rejst sig fra sofaen og er forsvundet. Det er Svalbards helt eget klondyke. Der arrangeres også snescooterudflugt til den russiske mineby Barentsburg, som har cirka 300 indbyggere – stort set alle i byen er fra Rusland eller Ukraine. En anden lille ekstra oplevelse, du kan give dig selv i Longyearbyen, er et besøg på det lokale Svalbard-bryggeri, som har åbent mandag og onsdag fra kl. 18.00 til kl. 19.30.

Ændringer i rejseplan og udflugter

Vejret kan påvirke rejseplan og udflugter.  

Påklædning

Når man besøger en arktisk destination, må man klæde sig rigtig godt på. Såfremt det blæser, kan vinden gøre, at temperaturen føles lavere, end den egentlig er. Dagtemperaturen kan godt ligge på mellem -10 og -15 grader, så tag dit allerbedste vintertøj med. Du skal medbringe vindtæt udendørstøj og gerne flere lag med uld eller fleece indenunder. Husk også at medbringe varme vinterstøvler med en god sål, vindtætte huer, handsker og tørklæder, så du hele tiden kan holde hoved og hænder varme og tørre. Har du en frakke med hue, er det den mest optimale påklædning, da du også kan have en uldhue på indenunder den. I mørketiden er det fordelagtigt at medbringe reflekser eller refleksvest, ligesom du eventuelt kan medbringe pigge til at sætte på støvlerne, i tilfælde af at der er is på vejene.

På de inkluderede udflugter vil vi sørge for det nødvendige udstyr og eventuel særlig beklædning. Skulle du på turen mangle nogle varmere lag, så fortvivl ikke. Der findes adskillige butikker i byen, hvor du kan købe varme beklædningsgenstande. Medbring også gerne hjemmesko eller varme sokker til brug på hotellet. Som du vil opleve, er det ganske normalt, at man tager skoene af, når man kommer ind i et hotel. Det er et levn fra dengang kulminearbejderne befandt sig i byen. På den måde undgik de at tage det sorte kulstøv med ind i husene. 

Friluftsland - Spar 10% på udstyr til rejsen

Hos Friluftsland er de eksperter i at vejlede om godt og passende udstyr til aktive rejser, og i deres butikker finder du et stort og bredt udvalg af rygsække, jakker og meget mere. 

Når du køber en rejse hos Vitus Rejser får du altid 10% i rabat hos Friluftsland. Rabatten gælder frem til afrejsedato, og for at opnå rabatten skal du fremvise dit rejsebevis i butikken.  Rabatten gælder ikke på allerede nedsatte varer og kan ikke kombineres med andre rabatordninger.

Friluftsland kan besøges i København K, Fields, Lyngby, Roskilde, Odense, Kolding, Randers, Aarhus og Aalborg. Rabatten gælder også i Fjällräven Brand Store i København.

Særligt om regler om indførsel af frø, planter og planteprodukter fra lande uden for EU

I henhold til Plantesundhedsforordningen skal vi oplyse om, at det ikke er tilladt at indføre planter, frø, frugt og andre planteprodukter herunder snitblomster fra rejser i lande uden for EU, uden at disse følges af et officielt plantesundhedscertifikat.

Reglerne gælder for rejsende, som medbringer planter og planteprodukter i bagagen eller som en del af deres personlige bagage.