Ruslands floder

Tema: Mere end 25 år på Ruslands floder

I 2017 fejrede vi et ganske særligt jubilæum. Vi rundede nemlig 25 år for at have sejlet på de russiske floder!

Den 28. juni 1992 blev 275 eventyrlystne rejsende fløjet fra København til Perm, hvorfra vores første russiske eventyr startede med et 3.000 kilometers togt på floderne Kama og Volga. En sand rejsesensation på davær­ende tidspunkt! Rejsen kendte nemlig ikke sin mage hos andre rejseselskaber i Danmark. Og det var da også et sats, da den daværende administrerende direktør i Vitus Rejser (der i 1992 hed 65-Ferie), Henrik Thomasen, indgik aftale med jugoslaviske Mihajlo Curcic fra rejsebureauet Sputnik, der tilbød russiske flodkrydstogter til en uhørt billig pris. Ingen andre danske rejseselskaber ville røre togterne med en ildtang, men Henrik Thomasen turde, og det skulle vise sig at være en rigtig god idé. Danskerne var nemlig vilde med det – og er det er vi stadig den dag i dag. 

Til en start arrangeredes to krydstogter, som gik mellem Skt. Petersborg og Perm inklusive besøg i Moskva. Vitus Rejser chartrede dengang hele Mihajlos skib, som var opkaldt efter den russiske poet Vladimir Majakovski. Sovjetunionen var brudt sammen året forinden, og danskerne skulle vise sig at være mere end nysgerrige for at komme på opdagelse på de russiske floder – de 550 pladser på de første to togter var lynhurtigt udsolgt! Selvom vi kun havde ét enkelt billede – af skibet – i kataloget. 

Henrik Thomasen beskriver mødet med datidens Rusland sådan her:

”Alle var spændt på, hvad de kommende 12 dage ville bringe. De færreste af vores danske rejseledere havde været i Moskva tidligere, så de var glade for de lokale guider. Det var en stærk oplevelse at gå på Den Røde Plads og bagefter slentre gennem Kreml – steder vi kun kendte fra tv. Restauranter til så mange mennesker fandtes ikke, så vi havde medbragt madpakker fra Danmark, som blev fordelt og fortæret på Leninhøjen, mens vi nød udsigten over Moskva. Ikke alle gæster kunne spise op, og vi nåede næppe at slippe resterne i papirkurven, før sultne russere kastede sig over dem. Denne oplevelse sagde mere end mange ord om den daværende situation i Rusland. Der var virkelig tale om en pionerrejse. Alt trykt materiale på skibet var russisk og skulle oversættes til dansk. Ikke alt fungerede, som vi forventede, men gæsterne havde heldigvis pionerånden med.”.

Til trods for at Rusland var i færd med at komme på fode efter Sovjetunionens fald, var de første krydstogter på de russiske floder en udpræget succes. Maden og de smukke omgivelser imponerede stort, og ombord blev gæsterne underholdt af folk­lore, musik og foredrag. De indhøstede erfaringer fra rejserne kom til at danne grundlag for de følgende års mange krydstogter, og siden 1992 har vi sendt mere end 40.000 gæster af sted.

Tag med på de russiske floder

Hos Vitus Rejser er vi ikke blege for at kalde os selv for specialister i krydstogter på de russiske floder – vi har trods alt 25 års erfaring – og hvis du vil opleve Ruslands fascinerende historie, natur og kultur, er krydstogtet en ideel rejseform. Det er et land med en enorm dybde og diversitet og et krydstogt på Ruslands floder er en rejse, man sent vil glemme. Du har god mulighed for at opleve eller genopleve de rus­siske floder med Vitus Rejser, når vi år efter år byder på adskillige storslåede rejseoplevelser til Ruslands vandveje. Se alle vores rejser til Rusland her.

Rejsen er på mange måder en rejse gennem tid og sted, når vi kommer gennem det enorme land med dets kæmpe floder, søer og skove. Vores skib løftes af kolossale beton­sluser fra Stalin­tiden og baner sig vej tværs gennem det europæiske Rusland. Rejsen foregår naturligvis med vores yderst ruslandskyndige og russisktalende danske rejseledere, der gennem foredrag og udflugter gør os meget klogere på dette fascinerende land, dets befolkning og historie.

Olev sejladsen ad de russiske floder en af vores flotte rejser til Rusland. Alle vores rejser er med dansktalende rejseleder. Se alle vores rejser til Rusland her.

Henrik Thomasen og Mihajlo Curcic

Henrik Thomasen og Mihajlo Curcic

Mihajlo Curcic og Henrik Thomasen.