En anderledes rejse!

Hviderusland · Den Sidste Sovjetrepublik · 2021

Flyrejser
5 Dage

Rejs med til den sidste sovjetrepublik, der byder på både anderledes og interessante rejseoplevelser. Her mødes vi af minder fra Sovjetunionen, en utrolig gæstfri befolkning og en historierigdom, der bringer fortiden helt tæt på.

Hviderusland  - som du måske også kender under det engelske navn Belarus - er som intet andet land i Europa. Selvom Hviderusland fik sin selvstændighed for mere end 28 år siden, ser man fortsat hammer og segl, Leninstatuer, kæmpestore pladser og sovjetisk arkitektur i gaderne - og sikkerhedstjenesten hedder stadig KGB. I Hviderusland forsøger man kort sagt ikke at skjule landets historie, som man har gjort det...

Rejs med til den sidste sovjetrepublik, der byder på både anderledes og interessante rejseoplevelser. Her mødes vi af minder fra Sovjetunionen, en utrolig gæstfri befolkning og en historierigdom, der bringer fortiden helt tæt på.

Hviderusland  - som du måske også kender under det engelske navn Belarus - er som intet andet land i Europa. Selvom Hviderusland fik sin selvstændighed for mere end 28 år siden, ser man fortsat hammer og segl, Leninstatuer, kæmpestore pladser og sovjetisk arkitektur i gaderne - og sikkerhedstjenesten hedder stadig KGB. I Hviderusland forsøger man kort sagt ikke at skjule landets historie, som man har gjort det i mange andre lande efter Sovjetunionens fald.

Selvom nutidens Hviderusland på mange måder viderefører en masse fra Sovjetunionen, er landet i rivende udvikling. Flere og flere internationale forretningskæder dukker op i gadebilledet i Minsk sammen med nye hoteller, stemningsfulde cafeer, fashionable cocktailbarer og hyggelige gourmetrestauranter. Landskabet udenfor byerne præges af en næsten uberørt natur med klare floder, mørkeblå søer og store skove med ulve, losser, brune bjørne og bisoner. Over moser, enge og de store kollektive marker ses hyppigt storke, der er blevet Hvideruslands symbol.

Glæd dig til en interessant rejse, hvor vi oplever den verdensberømte maler Marc Chagalls charmerende fødeby Vitebsk med smukke barokkirker ved bredden af Dvina-floden. Her bor vi på et hotel fra Sovjettiden, og det føles som om tiden har stået stille! På landet kommer vi tæt på hviderusserne, når vi inviteres indenfor til hjemmelavet frokost hos en familie i deres datcha. Dernæst tilbringer vi nogle dage i hovedstaden Minsk, som er en velfungerende og moderne hovedstad, krydret med mange minder fra Sovettiden. Vi bor på et af byens mest efterspurgte hoteller, der ligger i gåafstand til de fleste seværdigheder.

Det er nu, du skal besøge Hviderusland, mens meget stadig er, som det var. At Hviderusland i dag er langt mere åbent for indrejse end hidtil, giver en unik chance for at få en autentisk oplevelse i et land, hvor masseturisme og påvirkning udefra endnu ikke har fået lov at udviske fortidens tydelige tegn.

Kort - Hviderusland - Sommer 2010

Datoer og priser

Vent lidt, mens vi finder datoer og priser

Tillæg pr. person

Eneværelse
300,-
Afbestillingsforsikring
285,-
Obl. administrationstillæg
89,-

Rabat pr. person

Brorabat · Rejsende fra Bornholm, Fyn eller Jylland
250,-

Inkluderet i prisen

 • Fly København-Minsk t/r
 • Alle skatter og afgifter, p.t. kr. 395,- 
 • 2 nætter i Vitebsk på Hotel Luchesa***
 • 2 nætter i Minsk på Monastyrski Hotel***+ 
 • 4 x morgenmad (2.-5. dag)
 • 3 x frokost (2.-4. dag)
 • 1 x middag (1. dag)
 • Kaffe på Den Gamle Mands Café
 • Byvandring i Vitebsk
 • Besøg i Chagalls barndomshjem, inkl. entré
 • Besøg i Chagalls Kunstgalleri, inkl. entré
 • Besøg i Vitebsks nye synagoge
 • Besøg i Vitebsks domkirke St. Uspensky
 • Datcha-besøg hos privat familie
 • Byvandring i Minsk
 • Besøg i varehuset GUM
 • Besøg i Den Røde Kirke i Minsk
 • Billet til metro
 • Rundtur på Tårernes Ø
 • Besøg i kunstnergaden Oktober
 • Dansktalende rejseleder på hele rejsen

Dagsprogram

1. dag: Charmerende Vitebsk

Om morgenen flyver vi fra København med Air Baltic via Riga til Minsk. I bus fortsætter vi mod nord til Chagalls gamle fødeby Vitebsk, hvor vi skal bo to nætter på et nyrenoveret hotel i Sovjetstil.

Om aftenen hygger vi os med middag på den store Sejrplads på en af byens mest populære restauranter. Vi nyder klassiske hviderussiske retter som den berømte seledka pod shuboi, der betyder "fisk med rødbedefrakke" - en dejlig salat med sild og æg toppet med en farverig rødbedeblanding. Derefter smager vi landets nationalret draniki, som er lækre sprøde kartoffelpandekager.

Inkluderede måltider: Middag. 

Draniki - Hvideruslands nationalret.

Draniki - Hvideruslands nationalret.

2. dag: I Marc Chagalls fodspor

I dag oplever vi kunstnerbyen Vitebsk på en spændende byrundtur med bus og til fods. Vi nyder det enestående panorama over Dvina-floden og går gennem det historiske centrum med fine gader og flotte lygter, der spiller smukt sammen med de gyldne farver på kirkernes kupler.     

Den verdensberømte maler Marc Chagall (1887-1985) er født og opvokset i Vitebsk. Senere flyttede han til Skt. Petersborg for at studere kunst, inden et legat førte ham videre til Paris, hvor han malede nogle af sine mest berømte billeder. Vitebsk blev dog i hans hjerte, og mange af hans malerier har små fortællinger fra barndommen. Chagall var blandt det 20. århundredes mest elskede kunstnere, og vi besøger hans barndomshjem og Chagalls Kunstgalleri, der rummer en fantastisk samling med 300 originale tegninger og malerier, skænket af folk fra hele verden. Derefter kigger vi ind i byens nye synagoge, der er udsmykket med kopier af Chagalls berømte mosaikvinduer i Jerusalem.

Vitebsk er et mekka for Hvideruslands kunstnere. Det ses blandt andet tydeligt i gadebilledet, hvor bænke flere steder er dekoreret, og unge kunstnere har malet smukke malerier på husmure. Andre steder ses haver omgivet af farvestrålende havelåger. Læg også mærke til, hvordan væggene er udsmykket med kunst på vores spændende frokostrestaurant.

Om eftermiddagen besøger vi den smukke domkirke St. Uspensky, der ligger eventyrligt på en lille bakketop med flot udsigt over byen. Det er en særlig oplevelse at høre landets største kirkeklokker ringe. Der vil være tid til at kigge sig omkring i den gamle gågade Suvorov, inden turen går tilbage til hotellet. Om aftenen er middagen på egen hånd, men rejselederen kommer gerne med anbefalinger til gode restauranter.

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Domkirken St. Uspensky i Vitebsk.

Domkirken St. Uspensky i Vitebsk.

3. dag: Besøg hos privat familie

I dag forlader vi Vitebsk og kører på et helt særligt besøg, inden vi ender i Minsk. Ad mindre veje kommer vi forbi hyggelige og farverige træhuse, som ligger spredt i landskabet med skoven i baggrunden og storkene på markerne. Efter den fine tur ankommer vi til familien Gennadiy Ivanovich og Galina Alexeevnas hyggelige datcha midt ude på landet. Her mærker vi tydeligt hviderussernes store gæstfrihed.

Mange familier har ligesom i sovjettiden en datcha, som er en form for sommerhus med en lille køkkenhave. Her er vi inviteret til frokost med hjemmelavede specialiteter, hvortil vi nyder den velsmagende birketræsjuice Bjarosabi samt en lille vodka. Måske prøver vi også her en vodka med tranebær eller peberrod?

Sidst på dagen ankommer vi til hovedstaden Minsk, hvor vi skal bo to nætter på et dejligt hotel i hjertet af byen. Der er blot få minutters gang til gode restauranter, hvor der serveres både hviderussiske og internationale retter. 

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost. 

Besøg på Datcha på vejen til Minsk.

Besøg på Datcha på vejen til Minsk.

4. dag: Byvandring i Minsk

En stor del af Minsk blev ødelagt under 2. verdenskrig, men byen står i dag fuldstændig genopbygget. De stalinistiske regeringsbygninger omgivet af brede boulevarder, store pladser og mange grønne områder præger byen, men byggestilen er også suppleret med Sovjetbeton, moderne højhuse i glas og stål, indkøbscentre, restauranter og cafeer. Minsk er kort fortalt en skøn blanding af sovjetisk stil krydret med vestlig arkitektur. I kraft af at være landets mest velhavende by, skiller Minsk sig ud fra resten af landet. Langs den snoede Svislach-flod er der en bred sti med udsigt til smukke kirker og pompøse krigsmindesmærker, og her findes boder med kunsthåndværk. Minsk er en af Europas mest særprægede hovedstæder - hyggelig, sovjethistorisk og med en dejlig afslappende atmosfære.

På byvandringen passerer vi Rådhuset og kommer ad Leningaden til varehuset GUM, der var Sovjetunionens svar på Magasin. Har du besøgt Moskva for 30 år siden, vil du kunne genkende stemningen. Varehuset er ikke forvandlet til et moderne stormagasin, men er stadig ejet af staten og har i vid udstrækning bevaret den oprindelige stil, hvor hylde efter hylde er fyldt med lokale mærker inden for beklædning, boligindretning og køkkenudstyr. Læg mærke til de store lysekroner, og den elegante trappe, der forbinder etagerne - et besøg i GUM er en ganske anderledes shoppingoplevelse.

Vi fortsætter vores byvandring ad Uafhængigheds-avenuen med KGB-bygningen og Karl Marx Gaden til Den Gamle Mands Café, hvor vi nyder en kop kaffe, inden vi når Mikhailovski-parken med byens berømte skulptur Pigen med paraply af Vladimir Zhbanov. På Uafhængighedspladsen besøger vi Den Røde Kirke og ser den enorme regeringsbygning, der vogtes af den store Leninstatue. På en metrotur oplever vi den underjordiske verden, hvor stationerne er smykket med statuer, lysekroner samt hammer og sejl. Vi nyder en dejlig frokost på en hyggelig restaurant og smager den populære og velsmagende Kvas - en alkoholfri drik lavet af maltet brunt brød. Turen slutter med et besøg på Tårernes Ø med krigsmonumentet for de faldne soldater i krigen med Afghanistan, hvor mange af Hvideruslands sønner kæmpede på Sovjets side.

Aftenen er afsat til egne oplevelser. Vi kan anbefale en opera- eller balletforestilling på Minsk Bolsjoj teatret. Det er let at købe billetterne online hjemmefra. Du kan også forkæle dig selv med en gourmetmiddag på 28. etage på restaurant The View, der, som navnet antyder, har en flot udsigt over byen. Eller hvad med et lækkert måltid på den charmerende Grand Café eller soljanka-suppe på en af de lokale restauranter? Det hele er til at finde i gåafstand fra hotellet.  

Inkluderede måltider: Morgenmad og frokost.

Minsk med Tårernes Ø i forgrunden.

Minsk med Tårernes Ø i forgrunden.

5. dag:  Hjemrejse

Formiddagen står i kunstens tegn. På en lille gåtur gennem Oktobergaden oplever vi Minsks imponerende gadekunst med kæmpestore vægmalerier, og derefter ser vi ude fra det imponerende nationalbibliotek, der er formet som en diamant. Indgangen er bygget som var den en åben bog. Efter et spændende ophold i Hviderusland flyver vi om eftermiddagen med Air Baltic via Riga tilbage til København.

Inkluderede måltider: Morgenmad.

Gadekunst på Oktobergaden.

Gadekunst på Oktobergaden.

Hotelinformation

Hotel Luchesa ***, Vitebsk
VisSkjul

Det store hotel er bygget under sovjettiden og har en central beliggenhed blot 2,5 kilometer fra den gamle bydel. Der er desuden blot 100 meter til nærmeste restaurant og supermarked, ligesom der er gode busforbindelser direkte til byens historiske centrum. Hotellet er en regulær tidslomme, selvom det for nylig er renoveret. På en spændende måde er den autentiske indretning fra den sovjetiske periode bevaret, og der er en god stemning på stedet. Hotellet har et lille fitnesscenter, sauna, frisør, billard, elevator, bar og restaurant på 14. etage med panoramaudsigt.

Værelser

De 152 værelser er uensartede, men alle udstyret med køleskab, tv, sikkerhedsboks, gratis WiFi og badeværelse med badekar eller brusekabine. 

Læs mere om hotellet her.

Hotel Luchesa i Vitebsk.
Hotel Luchesa i Vitebsk.
Værelse på Hotel Luchesa.
Værelse på Hotel Luchesa.

Monastyrski Hotel ***+, Minsk
VisSkjul

Der hviler en særlig stemning i det tidligere kloster, der siden 2014 har fungeret som hotel og ikke uden grund er blandt byens mest efterspurgte. Glæd dig til at bo på dette charmerende sted, som har en fantastisk beliggenhed i hjertet af Minsks historiske bydel, blot 100 meter fra den berømte Helligåndskirke, 500 meter fra indkøbscenteret GUM og 200 meter fra nærmeste metrostation. Overalt i nabolaget finder du hyggelige restauranter og cafeer. Hotellet har desuden fitnesscenter, sauna, billard, elevator, bar og en elegant restaurant.

Værelser

Alle værelser er udstyret med, tv, aircondition, sikkerhedsboks, minibar, køleskab, gratis WiFi, badeværelse med toilet, badekar eller brusekabine samt hårtørrer.

Læs mere om hotellet her. 
 

Hotel Monastyrski i Minsk.
Hotel Monastyrski i Minsk.
Receptionen på Hotel Monastyrski.
Receptionen på Hotel Monastyrski.
Værelse på Hotel Monastyrski.
Værelse på Hotel Monastyrski.
Restauranten på Hotel Monastyrski.
Restauranten på Hotel Monastyrski.